Κινηματογραφος

Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Παραλίγο ο Ίαν Μακέλεν να μην είναι ο Γκάνταλφ

Ποιος ηθοποιός προοριζόταν για τον ρόλο και οι εναλλακτικές που είπαν «όχι» λόγω φόρτου εργασίας

328203-678198.png
Φίλιππος Κόλλιας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Lord of the Rings: Ο Ίαν Μακέλεν στον ρόλο του Γκάνταλφ
Lord of the Rings: Ο Ίαν Μακέλεν στον ρόλο του Γκάνταλφ/© Youtube

Πώς ο Ίαν Μακέλεν παραλίγο να μην υποδυθεί τον κινηματογραφικό μάγο Γκάνταλφ στον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών».

Έχει συμβεί σε πολλές ταινίες, και ο «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Ο Ίαν Μακέλεν αγαπήθηκε ως μάγος Γκάνταλφ, ωστόσο δεν ήταν η πρώτη επιλογή του σκηνοθέτη Πίτερ Τζάκσον για τον συγκεκριμένο ρόλο. Αυτό αποκαλύπτει ο Γκάρι Ο' Κόνορ στη βιογραφία του Βρετανού ηθοποιού με τίτλο «Ian McKellen: A Biography».

Ειδικότερα, η αρχική πρόταση είχε γίνει στον Κρίστοφερ Πλάμερ (σ.σ. Ηρώδης Αντύπας στον «Ιησού από τη Ναζαρέτ»). Ωστόσο, όταν ο ηθοποιός άκουσε για τα γυρίσματα στη Νέα Ζηλανδία και τον χρόνο που έπρεπε να αφιερώσει (σ.σ. 18 μήνες), είπε: «Νομίζω ότι υπάρχουν άλλες χώρες που θα ήθελα να επισκεφθώ πριν τα κακαρώσω». Σειρά πήρε ο Σον Κόνερι, ο οποίος είχε αποκαλύψει πρόσφατα: «Ποτέ μου δεν κατάλαβα το σενάριο. Διάβασα το βιβλίο. Διάβασα το σενάριο. Είδα τις ταινίες. Πιστεύω ότι ο Ίαν Μακέλεν είναι θαυμάσιος σε αυτόν τον ρόλο». Η αμοιβή, πάντως, είχε οριστεί στα 6 εκατ. δολάρια, συν το 25% από τα μεικτά των πωλήσεων, δηλαδή 9 εκατομμύρια δολάρια περίπου.

Ενδιαφέρον έχει, επίσης, το γεγονός ότι ο Ίαν Μακέλεν ήταν η πρώτη επιλογή του σκηνοθέτη Τζον Γου για τον ρόλο του Swanbeck στο «Mission: Impossible 2» του 2000. Το γεγονός ότι δεν του έδειξαν πρώτα το σενάριο για να το διαβάσει, έκανε τον Μακέλεν να πει «όχι». Τελικά, τον ρόλο πήρε ο Άντονι Χόπκινς. Πάντως, ο Βρετανός ηθοποιός έδωσε τελικά τα χέρια με τον Πίτερ Τζάκσον χωρίς να διαβάσει το σενάριο της τριλογίας.

Από χίλια κύματα πέρασαν και οι ρόλοι που δόθηκαν σε άλλους ηθοποιούς. Ειδικότερα, ο Ίαν Χολμ έγινε Μπίλμπο Μπάγκινς, επειδή ο Πίτερ Τζάκσον τον είχε ακούσει στον ρόλο του... Φρόντο σε μια ραδιοφωνική προσαρμογή του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» για το BBC. Την ίδια στιγμή, ο Κρίστοφερ Λι έγινε Σάρουμαν, αφού πρώτα κατά τη διάρκεια του casting  είχε διαβάσει λόγια του μάγου Γκάνταλφ.

Ο Ίαν Μακέλεν ως κινηματογραφικός Γκάνταλφ στον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών»
Ο Ίαν Μακέλεν ως κινηματογραφικός Γκάνταλφ στον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών»/© Youtube

Ο Ιλάιτζα Γουντ, για να αποδείξει ότι είναι ο καταλληλότερος για τον Φρόντο, έφερε βίντεο στο οποίο ο ίδιος είχε ντυθεί χόμπιτ στα δασάκια των Hollywood Hills. Η Λιβ Τάιλερ απέδωσε το γεγονός ότι της δόθηκε ο ρόλος της Άργουεν στην απόφαση του σκηνοθέτη Πίτερ Τζάκσον και της συζύγου του, της Φραν -η οποία είχε γράψει το σενάριο- ότι «σχεδόν δεν υπήρχε αρκετή γυναικεία ενέργεια» στα βιβλία του Τόλκιν.

Ο επεισοδιακός ρόλος του Άραγκορν - Ποιον ήθελε να παίξει ο Ντέιβιντ Μπόουι

Στον Ντάνιελ Ντέι-Λιούις είχαν προτείνει τον ρόλο του Άραγκορν. Ο διάσημος ηθοποιός αρνήθηκε. Για κάποιο χρονικό διάστημα εξέταζαν να είναι ο Τίμοθι Σπολ (σ.σ. Πίτερ Πέτιγκρου στον Χάρι Πότερ) αυτός που θα υποδυόταν τον νάνο Γκίμλι. Ο Ντέιβιντ Μπόουι ήθελε να παίξει τον Έλροντ, των άρχοντα των ξωτικών, αλλά αυτό δεν συνέβη ποτέ.

Επίσης, έπειτα από δύο βδομάδες γυρίσματα ως Άραγκορν, ο Στιούαρτ Τάουνσεντ αποπέμφθηκε -ο Τζάκσον τον θεώρησε πολύ νέο- και αντικαταστάθηκε (σ.σ. ευτυχώς) από τον Βίγκο Μόρτενσεν.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πού θα ξενυχτήσεις με φόντο την πανσέληνο;
Πού θα ξενυχτήσεις με φόντο την πανσέληνο;

Με ταινίες, πάρτι, παιχνίδια μυστηρίου, λέσχη ανάγνωσης καιγιόγκα ή μήπως με άριες και θέα στην Ακρόπολη; Την Κυριακή που έχει ολόγιομο φεγγάρι, στο ΚΠΙΣΝ και το Μουσείο Μαρία Κάλλας προτάσειςυπάρχουν (και δωρεάν)

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.