- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Tokei Maru: Το animation του Ζάχου Σαμολαδά και η άγνωστη ιστορία από την καταστροφή της Σμύρνης
Το ιαπωνικό πλοίο που έσωσε τις ζωές 825 Ελλήνων και Αρμενίων προσφύγων
Tokei Maru: Το animation του Ζάχου Σαμολαδά για τη διάσωση 825 Ελλήνων και Αρμενίων προσφύγων κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή από το εμπορικό ιαπωνικό πλοίο.
Σεπτέμβριος 1922. Η Σμύρνη φλέγεται και ο άγνωστος πλοίαρχος του ιαπωνικού εμπορικού πλοίου Tokei Maru παίρνει την απόφαση να σώσει τις ζωές 825 Ελλήνων και Αρμενίων προσφύγων, πετώντας στη θάλασσα τα πολύτιμα εμπορεύματα που βρίσκονταν στα αμπάρια. Την ώρα που βρετανικά, γαλλικά και ιταλικά πλοία έστελναν προς στη θάλασσα τους πρόσφυγες της Ιωνίας, απέχοντας από τη διάσωσή τους. Η τύχη του μυστηριώδη ανθρώπου και του πλοίου παρέμεινε άγνωστη, ενώ οι διασωθέντες κατέφτασαν με ασφάλεια στο λιμάνι του Πειραιά.
Η όχι και τόσο γνωστή ιστορία από τη Μικρασιατική Καταστροφή, αποτέλεσε αντικείμενο πολυετούς σπουδής και ώθησε τον σκηνοθέτη Ζάχο Σαμολαδά να δημιουργήσει ένα animation film στο οποίο αφηγείται όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια των τουρκικών θηριωδιών. Αναδεικνύοντας το συγκλονιστικό περιστατικό αλληλεγγύης και ανθρωπιάς το 16λεπτο φιλμάκι Tokei Maru αναμένεται προσεχώς.
Σχεδόν έναν αιώνα μετά, χάρη στην επιμονή Ελληνοαμερικανών και Ελληνοαυστραλών ερευνητών και απογόνων των διασωθέντων η ιστορία του ιαπωνικού καραβιού που έσωσε εκατοντάδες ανθρώπους αποκαθίσταται, αν και κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και των βομβαρδισμών στην Ιαπωνία χάθηκαν πολλές πολύτιμες πληροφορίες από αρχεία των ναυτιλιακών εταιρειών που θα μπορούσαν να διαφωτίσουν περισσότερο τα όσα συνέβησαν.
Το «Tokei Maru» έκανε πρεμιέρα στο 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου της Αθήνας αποσπώντας το Βραβείο ταινίας animation. Συμμετείχε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Πακιστάν κερδίζοντας θετικές κριτικές και προβλήθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ του Al-Nahj στο Ιράκ, το 3ο Φεστιβάλ Ελληνικής Τέχνης «Τιμαρέτη» στη Νέα Υόρκη, το Marin County International Festival of Film & Video στο Σαν Φρανσίσκο, το Φεστιβάλ Multimedia «Daidalos Project» στη Μύκονο όπου κέρδισε το Βραβείο Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στη Σύμη αλλά και το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ animation ANIMASYROS.
Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας σήμερα και με την τρέχουσα χρονιά να σηματοδοτεί την 120ή επέτειο των σχέσεων Ελλάδας-Ιαπωνίας, η διάδοσή του αξίζει τον ερευνητικό κόπο του.
[[{"fid":"700396","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":""},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":""}},"link_text":null,"attributes":{"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]