Κινηματογραφος

Στα «Ραγισμένα Όνειρα» του Φέλιξ Φαν Γκρόνινγκεν το βραβείο LUX

Η ταινία του Βέλγου σκηνοθέτη και στις αίθουσες της χώρας μας

Γιώργος Κρασσακόπουλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το Βραβείο Λουξ για τον Ευρωπαϊκό Κινηματογράφο καθιερώθηκε το 2007. Απονέμεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και φέρει το όνομα της μονάδας "lux" για το φως. Σκοπός του βραβείου είναι να φωτίσει την κοινή γνώμη στο θέμα της ένταξης στην Ευρώπη και να καταστήσει πιο εύκολη τη διάδοση των ευρωπαϊκών ταινιών εντός της ΕΕ. Μια ομάδα από ανθρώπους του σινεμά επιλέγει από όλες τις ταινίες που προβλήθηκαν στην Ευρώπη μέσα στον περασμένο χρόνο, μια λίστα από δέκα, από τις οποίες προκρίνονται τρεις οι οποίες αποτελούν τις φιναλίστ για το βραβείο.

Αυτές οι τρεις ταινίες, υποτιτλίζονται σε όλες τις γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και προβάλλονται τους μήνες που προηγούνται της απονομής σε μια σειρά από εκδηλώσεις και φεστιβάλ σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η φετινή επιλογή των τριών φιναλίστ, περιλάμβανε την πρώτη μεγάλου μήκους της Βαλέρια Γκολίνο «Μέλι» από την Ιταλία, την ιστορία μιας γυναίκας που βοηθά αρρώστους ανθρώπους να πεθάνουν με αξιοπρέπεια, τον «Εγωιστή Γίγαντα» της Κλίο Μπάρναρντ, ένα δυνατό δράμα για την ιστορία δυο παιδιών που συλλέγουν scrap και τα «Ραγισμένα Ονειρα», του Φέλιξ Φαν Γκρόνινγκεν από το Βέλγιο που κέρδισε τελικά το βραβείο.

Η ταινία του, βασισμένη σε ένα θεατρικό έργο, διαδραματίζεται στην φλαμανδική επαρχία, και αφηγείται την ιστορία ενός ζευγαριού, από την πρώτη γνωριμία τους μέχρι τον θάνατο του παιδιού τους και τον τρόπο που αυτό τσακίζει την σχέση τους και τους ίδιους. Γεμάτη από υπέροχη bluegrass μουσική και με ένα απροσδόκητο μα λειτουργικό μοντάζ η ταινία είναι μια από τις πιο συγκινητικές που είδαμε στις αίθουσες την φετινή χρονιά.

Στην απονομή του βραβειου στην αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο Φέλιξ Φαν Γκρόνινγκεν δήλωσε ενθουσιασμένος για την ευκαιρία που του έδωσε ηυποψηφιότητα να δείξει την ταινία του σε ανθρώπους που υπό άλλες συνθήκες πιθανότατα δεν θα την έβλεπαν, ενώ ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, δήλωσε: «Οι δημιουργοί αυτών των ταινιών, δεν χρειάζονται του πολιτικούς για να κάνουν τα φιλμ τους, αντίθετα τους χρειαζόμαστε εμείς, για να κατανοήσουμε βαθύτερα, τα συναισθήματα και τις ιδέες που χτίζουν την ταυτότητά μας και μας βοηθούν να ανήκουμε περισσότερο στην Ευρώπη».

 n