Κινηματογραφος

«Ζακ Κωστόπουλος-μια θετική ιστορία»: Η ταινία-μαρτυρία

Σε πανελλήνια πρώτη προβολή στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος με ελεύθερη είσοδο

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σε πανελλήνια πρώτη προβολή στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος η ημίωρη ταινία «Ζακ Κωστόπουλος-μια θετική ιστορία».

Μια ταινία-μαρτυρία του Ζακ Κωστόπουλου για την εμπειρία του με το ΑIDS θα προβάλει σε πανελλήνια «πρώτη» η Ταινιοθήκη της Ελλάδος με ελεύθερη είσοδο, στο πλαίσιο μίνι αφιερώματος στην υγεία που εντάσσεται στο φετινό Bigbang International Short Film Festival-Πανόραμα Ρουμανικών Μικρού Μήκους Ταινιών.

Η ταινία, που γύρισαν οι Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης και Δημήτρης Παπαθανάσης, θα προβληθεί την Κυριακή 9 Ιουνίου (στις 20.00) στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Μαζί θα παιχτεί μια ακόμα μικρού μήκους ταινία για την υγεία με τίτλο «Ορφανά φάρμακα» (σκηνοθεσία: The storytelling gene, παραγωγή: PRAKSIS).

Ο Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης, πολυβραβευμένος σκηνοθέτης και παραγωγός ταινιών μικρού μήκους, είναι ιδρυτής του shortfilm.gr, της t-short, και εμπνευστής του φεστιβάλ.

Η ημίωρη ταινία τιτλοφορείται «Ζακ Κωστόπουλος-μια θετική ιστορία». Βασίζεται στη μαρτυρία του Ζακ για την προσωπική του εμπειρία με τον ιό HIV. Η συνέντευξή του στον Κυριάκο Χατζημιχαηλίδη είχε δοθεί στο πλαίσιο της δημιουργίας της παλιότερης, μεγάλου μήκους, σπονδυλωτής ταινίας του τελευταίου, με τίτλο «Θετικές ιστορίες» και θέμα τον ιό του HIV. Τότε είχε αξιοποιηθεί ένα πολύ μικρό απόσπασμα της μαρτυρίας του Ζακ. Τώρα, η νέα ταινία περιλαμβάνει όλη την μαρτυρία του Ζαχαρία Κωστόπουλου.

Ήρεμος, με λόγο συγκροτημένο και ισορροπημένο, ο Ζακ, που χάθηκε τόσο βίαια πριν μερικούς μήνες κι έγινε σύμβολο της LGBTQ κοινότητας, μιλά για όλα: ο φακός ζουμάρει στο πρόσωπό του καθώς σιγά σιγά «ανοίγεται». Χαλαρός, με μια κούπα καφέ στο χέρι, καθισμένος οκλαδόν, αφηγείται την προσωπική του ιστορία: τη νεανική του ηλικία στην επαρχία, τη μετακόμισή του στην Αθήνα, το πώς κόλλησε τον ιό από μια σχέση λίγων μηνών μετά από σεξ χωρίς προφυλάξεις, το πώς έμαθε στο στρατό, πολύ καιρό μετά τη διάλυση της σχέσης αυτής, πως είναι οροθετικός, χωρίς καμία ψυχολογική υποστήριξη, και με τον υπεύθυνο να φορά μάσκα κατά την διάρκεια της αιμοληψίας...

Μιλά και για τους γονείς του, ανθρώπους φαινομενικά παραδοσιακούς που όμως αντιμετώπισαν ανοιχτόμυαλα και με απέραντη αγάπη το πρόβλημα της υγείας του. Για τον τρόπο που αντέδρασε ο ίδιος στα νέα. Για το πώς η ασθένεια έχει ελεγχθεί τα τελευταία χρόνια και την επιθυμία του να συμβάλει ώστε το AIDS να μην είναι μια κοινωνική αρρώστια-ταμπού που σε στιγματίζει.

Eξομολογητικός, μιλά για τις ερωτικές σχέσεις του ως οροθετικός πια -αλλά και για τις δικές του ευθύνες. Και τονίζει την ανάγκη ευαισθητοποίησης και πρόληψης εκ μέρους της πολιτείας, την αναγκαιότητα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία, το πόσο απαραίτητες είναι οι προφυλάξεις στο σεξ.

To Big Bang International Short Film Festival διοργανώνεται από την εταιρεία t-shOrt, που υποστηρίζει την μικρού μήκους ταινία κι επιδιώκει να προβάλλει τα καινούργια ταλέντα, τους δημιουργούς και τους καλλιτέχνες, που αγαπούν και εκφράζονται μέσα από το είδος αυτό. Δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε ταινίες που ξεφεύγουν από τα καθιερωμένα πρότυπα και σε ταινίες που επιχειρούν ιδιαίτερο και προσωπικό λόγο.

Όλες οι ταινίες έχουν ελληνικούς υπότιτλους. Στον χώρο της διοργάνωσης, την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, υπάρχει εύκολη πρόσβαση στην για ΑΜΕΑ.