Κινηματογραφος

7 λόγοι για πάρουν πίσω το Όσκαρ από τον Κουαρόν

Πρέπει να αποκατασταθεί η αδικία κατά του ελληνικού σινεμά

115071-630725.jpg
Βαγγέλης Περρής
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
gettyimages-1131936201.jpg
Αλφόνσο Κουαρόν, © Frazer Harrison/Getty Image/Ideal Image

1. Το Μεξικό, μία χώρα που η οικονομία της συνδέεται άμεσα με το εμπόριο ναρκωτικών και τα burritos, έχει βρει τον τρόπο να ξεπλένει μαύρο χρήμα μέσω των ψευτο - Όσκαρ. Είναι τυχαίο ότι ανάμεσα στα 193 κράτη που έχει αναγνωρίσει ο ΟΗΕ και δεκάδες άλλα που βρίσκονται μακριά από τους διεθνείς οργανισμούς (Πουέρτο Ρίκο, Ταϊβάν, Βατικανό κλπ) τα τελευταία χρόνια έχουν πάρει βραβεία Όσκαρ 5 (ολογράφως ΠΕΝΤΕ) Μεξικανοί σκηνοθέτες; Τι παίζεται πίσω από αυτές τις ψευτο-βραβεύσεις; Είναι δυνατόν να είναι άχρηστοι τόσα εκατομμύρια σκηνοθέτες που έχουν κάνει σπουδές στο London Film Academy ή στη σχολή Σταυράκου και να κερδίζουν συνεχώς τα σομπρέρος; Μπορεί οι αριθμοί (που ανακάλυψαν οι Έλληνες) να μη λένε πάντα την αλήθεια, αλλά αυτή τη φορά η στατιστική είναι αμείλικτη.

2. Όταν στην Ελλάδα είχαν χρώμα ακόμα και οι ταινίες πορνό της δεκαετίας του ’70, έρχεται το Hollywood εν έτει 2019 και μας γυρίζει σε εποχές κινηματογραφικού Νεάτερλαντ βραβεύοντας έναν ασπρόμαυρο αχταρμά! Ενώ ο Λάνθιμος είχε χρυσά κουμπιά και διαμαντένια στέμματα, πορφυρά ρούχα, γαλαζοπράσινες λίμνες, μωβ νούφαρα, πορτοκαλιά ηλιοβασιλέματα και λουλακί ανάκτορα (παραπομπή στην Σαντορίνη), βραβεύτηκε μία φτωχογειτονιά με δρόμους γεμάτους λακούβες και στάσιμα νερά και μάλιστα όλα αυτά ασπρόμαυρα! Δεν μπήκαν καν στον κόπο οι τεμπελομεξικάνοι να τα περάσουν από επεξεργασία για να αποκτήσουν λίγο χρώμα, όπως κάναμε εμείς στον «Μπακαλόγατο».

3. Το μήνυμα το οποίο εκπέμπει η ταινία Roma είναι άκρως επικίνδυνο, θα λέγαμε καταστροφικό για την οικογένεια. Δείχνει αλκοολισμούς, καράτε, κερατώματα, μέχρι την κάτι σκύλους που αφοδεύουν χωρίς κανείς να νοιάζεται. Αντιθέτως η ταινία του Λάνθιμου προωθεί τα ελληνικά ιδεώδη γιατί οι χρηματοδότες είναι άγγλοι και όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι ο πρίγκιπας και μέλλων βασιλεύς Κάρολος -ο οποίος ΠΟΤΕ δεν κεράτωσε τη Νταϊάνα- είναι ορθόδοξος και πού τον χάνεις πού τον βρίσκεις, στο Άγιον Όρος είναι και ανάβει λαμπάδες ίσα με το μπόι του.

4. Η ταινία Roma αποτελεί μια ξεδιάντροπη διαφήμιση, συγκεκριμένα προωθεί την ομώνυμη μάρκα πίτσας. Δηλαδή «κύριοι» της ψεύτο-Ακαδημίας, για να βραβεύσετε τον Λάνθιμο θα έπρεπε να ονομάσει την ταινία του «Πεπερόνι», ώστε να κερδοσκοπήσετε ασύστολα γεμίζοντας τις βρώμικες τσέπες σας με λιγδιασμένα εκατομμύρια;

5. Η ταινία Roma είναι κατά 95% αντιγραφή της ελληνικής ταινίας «Το θαύμα της Μεγαλόχαρης». Πρόκειται για μία ασπρόμαυρη ταινία (τυχαίο;) του 1965 που ξεκινάει δείχνοντας την Άντζελα Ζήλια (γυναίκα πρωταγωνίστρια! Άλλη μία σύμπτωση;) να ρίχνει σαπουνάδες πάνω σε κάτι πλακάκια γιατί έχει χάσει το παιδί της και περιμένει τον άντρα της που είναι γιατρός, όπως στην ταινία του αντιγραφέα Κουαρόν. Η συνέχεια βγήκε από copy paste. Στον μεξικάνο η πρωταγωνίστρια έχει το κλασικό ελληνικό όνομα Σοφία, ο γιατρός ονομάζεται Αντώνιος και φεύγουν για να πάνε σε ένα νησί την ημέρα μιας μεγάλης γιορτής. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στο «Θαύμα της Μεγαλόχαρης»! Η πρωταγωνίστρια ονομάζεται με το κλασικό ελληνικό όνομα Μαρία, ο γιατρός έχει το επώνυμο Αντωνίου και πηγαίνουν στη Τήνο ανήμερα της Παναγίας! Το πιο απίστευτο απ’ όλα: Βρίσκουν το κλεμμένο παιδί που το έχει στη δούλεψή του ένας τσιγγάνος, δηλαδή Roma, όπως ακριβώς και ο τίτλος της ψευτο-ταινίας του λογοκλόπου Κουαρόν!

6. Ο Κουαρόν είναι ένα ξυλάγγουρο, όπως άλλωστε όλοι οι ψυχροί και απόμακροι  Μεξικανοί. Αυτός είναι ικανός να καταδεχτεί να τον καλέσει στο «Πακέτο» η Βίκυ Χατζηβασιλείου και αντί να πλαντάξει στο κλάμα, να κοιτάζει την κάμερα με ύφος Κωνσταντίνας Σπυροπούλου! Τον είδατε στην απονομή; Ούτε ένα τόσο δα δάκρυ δεν έριξε, ενώ ο δικός μας μούσκεψε τις πολυθρόνες μόνο και μόνο ακούγοντας το όνομα της πρωταγωνίστριας του, που την πήρε ξυπόλητη ενώ μάζευε ραδίκια και την έκανε star και φοράει σκουλαρίκια.

7. Μετά από αυτά είναι φανερό ότι τα φετινά Όσκαρ ήταν τα χειρότερα των δύο τελευταίων αιώνων και μπράβο στα ελληνικά sites που τα ξεμπρόστιασαν.

ΥΓ: Ό,τι και να κάνουν οι μεξικάνοι, ποτέ δεν θα βγάλουν έναν Αντετοκούνμπο και έναν Τσιτσιπά.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι θα δούμε στο 37ο Πανόραμα ευρωπαϊκού κινηματογράφου
Τι θα δούμε στο 37ο Πανόραμα ευρωπαϊκού κινηματογράφου

Το φεστιβάλ της Αθήνας, που επιμελείται εδώ και 37 χρόνια ο κριτικός κινηματογράφου Νίνος Φένεκ Μικελίδης, συνεχίζει να αποτελεί πόλο έλξης για όλους τους κινηματογραφόφιλους

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.