- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η γιορτή των μικρομηκάδων στη Δράμα ξεκίνησε
Τι θα δούμε στην κινηματογραφική διοργάνωση που θα προβληθούν 195 ταινίες από 52 χώρες
Το 41ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και το 24ο Διεθνές Φεστιβάλ θα διεξαχθούν στην αίθουσα «Ολύμπια» και το Δημοτικό Ωδείο, δίνοντας το καθιερωμένο του ραντεβού με το πιο ζωντανό κομμάτι της ελληνικής κινηματογραφίας (τους νέους Έλληνες μικρομηκάδες) καθώς και με τους εκλεκτούς ξένους συναδέλφους τους. Στη φετινή διοργάνωση θα προβληθούν συνολικά 195 ταινίες από 52 χώρες σε όλα τα προγράμματά της.
Όπως σημειώνει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, Αντώνης Παπαδόπουλος «η ταινία μικρού μήκους αποδεικνύεται ο πλέον ώριμος χρονικογράφος του καιρού μας. Το μέγεθος και η διάρκεια βοηθούν στην ταχύτητα της αποτύπωσης. Η δημιουργική προσέγγιση όμως των σκηνοθετών, και το ταλέντο, προσδίδουν αυτή την γλυκιά, ουμανιστική ‘’γεύση’’ που αγκαλιάζει και τις πιο τραχιές συγκρούσεις της ζωής. Το σίγουρο είναι, ότι στην ελληνική ταινία μικρού μήκους, μπορούμε να ανιχνεύσουμε τάσεις και σχολές. Αλλά κυρίως, μπορούμε να διαπιστώσουμε μια συγκροτημένη εθνική κινηματογραφία".
H φετινή διοργάνωση ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον, μετά την δρομολόγηση της ανακατασκευής της μεγάλης Καπναποθήκης που θα στεγάσει επιτέλους το Φεστιβάλ Δράμας, αλλά και την ανακοίνωση της συνεργασίας του με το Ανοιχτό Ελληνικό Πανεπιστήμιο. Το ΕΑΠ αξιοποιώντας τη δυναμική του Φεστιβάλ, θεσπίζει πρόγραμμα Κινηματογραφικών Σπουδών στην πόλη της Δράμας που θα αρχίσει να λειτουργεί όταν παραδοθεί ο νέος χώρος.
Πρόεδρος άλλωστε της φετινής κριτικής επιτροπής του Ελληνικού Διαγωνιστικού Τμήματος θα είναι ο πρόεδρος του ΕΑΠ Βασίλης Καρδάσης, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως φέτος η διάρκεια του Φεστιβάλ Δράμας παρατείνεται κατά μία ημέρα, καθώς ξεκινά σήμερα 16 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου.
Το ελληνικό τμήμα
Από τις συνολικά 227 αιτήσεις που τελικά κατατέθηκαν (αριθμός που ξεπερνά κάθε προηγούμενο), 67 ταινίες θα διεκδικήσουν τα βραβεία της 41ης διοργάνωσης. Από αυτές οι 4 είναι ντοκιμαντέρ και οι 2 animation.
Συμμετέχουν αρκετοί παλιοί γνώριμοι του φεστιβάλ που έχουν διακριθεί στο παρελθόν αλλά και πολλοί πρωτοεμφανιζόμενοι. Και στην φετινή διοργάνωση περίπου το ένα τρίτο των σκηνοθετών είναι γένους θηλυκού.
Οι φετινές «μικρές» που διαγωνίζονται, είναι ανεξάρτητες στην πλειονότητά τους παραγωγές. Στα ονόματα των παραγωγών που συμμετέχουν φέτος συναντάμε πολλούς που έχουν συνδέσει το όνομα τους με την διεθνή πλέον απήχηση του ελληνικού σινεμά.
Σε ρόλους-έκπληξη θα δούμε τον σκηνοθέτη Γιάννη Οικονομίδη, την ηθοποιό, συγγραφέα και σκηνοθέτιδα Λένα Κιτσοπούλου, τον μουσικό Αργύρη Μπακιρτζή και τον θεατρικό σκηνοθέτη Σίμο Κακάλα, ενώ η 41η διοργάνωση σηματοδοτεί την επιστροφή δημοφιλών (και από την τηλεόραση) σκηνοθετών στην ταινία μικρού μήκους.
H οικονομική κρίση συνεχίζει να απασχολεί μια μερίδα των νεαρών δημιουργών: ανεργία, φτώχια, επαγγελματική κατάρρευση, ξενιτιά, χρέη, εξώσεις, κατασχέσεις και τζόγος. Όμως πρωταγωνιστικό ρόλο φέτος έχουν οι εργασιακές σχέσεις: απλήρωτοι εργαζόμενοι που καταλήγουν στο δρόμο και το κρύβουν από το περιβάλλον τους, υπάλληλοι που δεν έχουν να φάνε, διεφθαρμένοι συνδικαλιστές που αποτελούν μέρος του προβλήματος, εργατικά ατυχήματα, αλλά και ταξικές ανισότητες, σχέση πολίτη-αστυνομίας, πολιτικές αλληγορίες.
Ταυτόχρονα, νέες θεματικές ενότητες έχουν έρθει στο προσκήνιο: η γενιά των social media, η νέα γλώσσα των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, ο εθισμός στο διαδίκτυο, η «σελφίτιδα» και η φρενίτιδα των live, οι ερωτικές γνωριμίες μέσω F/B, αλλά και τα fake news στην ανθρωποφάγα τηλεόραση που αναπαράγει τα στερεότυπα απέναντι στους ξένους.
Τα γηρατειά, η μοναξιά, το αλτσχάϊμερ, η κακοποίηση γυναικών, η εγκατάλειψη παιδιών, οι αυτοκτονίες, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ΑΜΕΑ, η σχέση εγγονών και παππούδων συνεχίζουν να απασχολούν μια σημαντική μερίδα δημιουργών. Αν και φέτος λείπουν οι κωμωδίες, αρκετοί σκηνοθέτες έχουν επιλέξει να διηγηθούν μετααποκαλυπτικές ιστορίες για το ζοφερό αύριο ενός πολιτισμού σε παρακμή.
Οι ανθρώπινες σχέσεις, η διαχείριση της απώλειας, η οικογένεια και ο έρωτας συνεχίζουν σταθερά να εμπνέουν τους δημιουργούς, ενώ κάποιοι τολμούν να θίξουν θέματα ταμπού (όπως οι ομοφυλοφιλικές ερωτικές σχέσεις μεταξύ Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων).
Περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά, είναι οι δημοφιλείς ηθοποιοί που πρωταγωνιστούν στις ταινίες του διαγωνιστικού. Είναι προφανές πως δεν επιθυμούν απλώς να βοηθήσουν τους νέους σκηνοθέτες στα πρώτα τους βήματα, όπως συνέβαινε παλιότερα, αλλά αντιμετωπίζουν πλέον την μικρού μήκους ταινία ως ένα όχημα ανάδειξης της υποκριτικής τους δεινότητας. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους: Χάρη Φραγκούλη, Μάξιμο Μουμούρη, Έλλη Τρίγγου, Τζωρτζίνα Λιώση, Ρομάνα Λόμπαχ, Ανδρέα Κωνσταντίνου, Ηρώ Μπέζου, Βίκυ Παπαδοπούλου, Κίκα Γεωργίου, Μαρία Κεχαγιόγλου, Θέμιδα Μπαζάκα, Μαρία Σκουλά, Γιάννη Στάνκογλου, Kωνσταντίνο Μαρκουλάκη, Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη, Έρση Μαλικένζου, Αλκη Παναγιωτίδη, Σοφία Σεϊρλή, Στάθη Σταμουλακάτο, Δημήτρη Τζουμάκη, Τάκη Σπυριδάκη, Σήφη Πολυζωίδη, Μάριο Ιωάννου, Κώστα Ξυκομηνό, Δημήτρη Αλεξανδρή, Νίκο Γεωργάκη, Γιάννη Τσορτέκη, Κατερίνα Λυπηρίδου, Βασίλη Κουκαλάνι, και σε ρεκόρ συμμετοχών τη νεαρή Σοφία Κόκκαλη.
Το διεθνές τμήμα
Το Φεστιβάλ, που φέτος συμπληρώνει 24 χρόνια από την διεθνοποίησή του, θα προβάλλει
62 ταινίες από 49 χώρες του κόσμου, από τη Μαλαισία μέχρι τα νησιά Φερόε.
Στο Διεθνές Διαγωνιστικό επελέγησαν να συμμετάσχουν οι εξής ταινίες από Ελλάδα: «Η σιγή των ψαριών όταν πεθαίνουν» του Βασίλη Κεκάτου, ο «Έκτορας Μαλό: η τελευταία μέρα της χρονιάς» της Ζακλίν Λέντζου και το «Penal Colony» των Μάνου Τσίζεκ & Λίντσει Αλιξανιάν, ενώ από την Κύπρο διαγωνίζεται το «Πέρα από τα αστέρια» της Στελάνα Κλήρης.
Το φετινό πρόγραμμα παρουσιάζει πολλές εκπλήξεις ως προς το καστ των ταινιών:
-
Στην γαλλική ταινία «Delectable you» του Aξιέλ Κουρτιέρ πρωταγωνιστεί η Κατρίν Ντενέβ.
-
Στην καναδέζικη ταινία «Eleftheromania» του Ντέιβιντ Αντόνιουκ η βραβευμένη με όσκαρ Ολυμπία Δουκάκις ενσαρκώνει μια γυναίκα που έζησε την εμπειρία του στρατοπέδου συγκέντρωσης και καταθέτει την μαρτυρία της για τους έλληνες φυλακισμένους.
-
Ο Άρης Σερβετάλης συμπρωταγωνιστεί με την ρουμάνα ηθοποιό Κριστίνα Φλουτούρ στην ταινία από την Σουηδία «When I die the world ends» της Tζένιφερ Ρέινσφορντ. Η Φλουτούρ έγινε γνωστή από την ταινία «Πίσω από τους λόφους» του Κριστιάν Μουνγκίου –και για την ερμηνεία της αυτή κέρδισε το βραβείο εμρηνείας στο φεστιβάλ των Καννών.
-
Η Έλλη Τρίγγου, που παίζει και σε ταινία του ελληνικού προγραμματος, πρωταγωνιστεί και στην γερμανική ταινία «Excuse me, I’m looking for the ping pong room and my girlfriend» του Μπέρνχαρντ Βένγκερ.
-
Τέλος, ο νεαρός Βέλγος ηθοποιός Τζόνας Μπλόκετ που θα δούμε στην γαλλική μικρού μήκους ταινία «By Blood» του Γκιγιόμ Ενάρ, συμπρωταγωνιστεί στην χολιγουνταινή ταινία «Η Καλόγρια» που σε λίγο καιρό θα προβληθεί στην Ελλάδα, ενώ έχει εμφανιστεί και στο «Elle» του Πολ Βερχόφεν.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια λίστα με επιλογές για κάθε διάθεση, που τιμούν την αγάπη, την έννοια της οικογένειας, την ευγνωμοσύνη και τη χαρά της γιορτής
Λεπτομέρειες για το επερχόμενο πρότζεκτ παραμένουν άγνωστες
«Δεν ονειρεύομαι να σκηνοθετήσω μία ταινία Star Wars» δηλώνει ο δημιουργός
Ο ηθοποιός συμμετείχε σε δεκάδες ταινίες που αγαπήθηκαν από το ελληνικό κοινό
H αποκάλυψη έγινε από το ίδιο το θρυλικό «σκαθάρι»
«Μια ταινία σαν το Tropic Thunder δεν θα γυριζόταν σήμερα», δήλωσε ο 58χρονος ηθοποιός
Η παράνομη παρέα ζώων επιστρέφει δριμύτερη!
Ο εμβληματικός δημιουργός του «Airplane» και του «Naked Gun» ήταν 80 ετών
Νέα εκδοχή για το διάσημο animation - Με φωτορεαλιστικό CGI και αληθινούς ηθοποιούς
Οι πρώτες πληροφορίες για το φιλμ που ετοιμάζει με τους Τζούλιαν Μουρ και Πολ Τζιαμάτι
Το κρυφό μήνυμα στους τίτλους τέλους της ταινίας
Τα κριτήρια για το πολυπόθητο αγαλματάκι
Το αγαπημένο event των σινεφίλ επιστρέφει - Από 5 έως 18 Δεκεμβρίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος
Ο Τζάκι Μπλακ ξεκινάει το σκάψιμο
Η ταινία αναμένεται να αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της χρονιάς
Μέρος των εσόδων της φετινής διοργάνωσης θα δοθεί σε εγχειρήματα για τη στήριξη του παλαιστινιακού λαού
«Θέλουμε να διευρύνουμε τις δημιουργικές προοπτικές του χώρου», δήλωσε η σύζυγος του ηθοποιού
Όλα όσα είπαμε με την ηθοποιό για την ταινία «Ο Νόμος του Μέρφυ», την κωμωδία και τον κινηματογράφο
Τέχνη κάνουμε για να αφηγηθούμε τον ανθρώπινο πόνο, όχι για να τον προκαλέσουμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.