Κινηματογραφος

24ες Νύχτες Πρεμιέρας: Η Αθήνα σε κινηματογραφικό mood

Δείτε τα σημαντικότερα στοιχεία του προγράμματος που περιλαμβάνει 114 μεγάλου μήκους ταινίες, 67 μικρού μήκους και 3 Διαγωνιστικά Τμήματα

324257-668306.jpg
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Chinatown - Τα Τρία Καταφύγια» της Αλίκης Δανέζη Κνούτσεν
«Chinatown - Τα Τρία Καταφύγια» της Αλίκης Δανέζη Κνούτσεν

Ανακοινώθηκε την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στην παραδοσιακή συνέντευξη τύπου το πρόγραμμα του κινηματογραφικού φεστιβάλ της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας», που εμπνεύστηκε πριν από 24 χρόνια ο Γιώργος Τζιώτζιος. Οι ταινίες που μας παρουσίασαν ο καλλιτεχνικός διευθυντής Λουκάς Κατσίκας και οι συνεργάτες του προδιαθέτουν το κοινό για ένα πολύ χορταστικό πρόγραμμα.

Λουκάς Κατσίκας @ AIFF 2018
AIFF 2018 © Nikos Katsaros

Η πρεμιέρα θα δοθεί την Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με την ταινία «Ψυχρός Πόλεμος», παρουσία του Βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη Πάβελ Παβλικόφσκι. Με την ευκαιρία, το Φεστιβάλ διοργανώνει ένα spotlight στο έργο του πολωνού σκηνοθέτη με την προβολή των ταινιών «Ida», «Το Καλοκαίρι του έρωτά μου» («My Summer of Love») και το «Τελευταίο καταφύγιο» («Last Resort»).

IDA
IDA

Η λέξη-κλειδί του φετινού προγράμματος, όπως ανέφερε ο Λουκάς Κατσίκας, είναι η «εξερεύνηση» και η ανακάλυψη. «Θέλουμε να σπρώξουμε το κοινό μας να γνωρίσει νέους δημιουργούς, ολοκαίνουργια και συναρπαστικά φιλμ που θα παιχτούν για μοναδική φορά στη χώρα μας, από όλες τις γωνιές του πλανήτη, και να προσφέρουμε μια γεύση από την εμπειρία που έχουμε κι εμείς όταν ανακαλύπτουμε για πρώτη φορά ταινίες στα Διεθνή Φεστιβάλ του εξωτερικού: την εμπειρία τού να μπαίνουμε ανυποψίαστοι σε μια άγνωστη ταινία και να βγαίνουμε άλλοι άνθρωποι» είπε χαρακτηριστικά πριν προχωρήσει στην αναλυτική παρουσίαση των τμημάτων του φεστιβάλ.

Σταχυολογούμε τα σημαντικότερα στοιχεία του προγράμματος που περιλαμβάνει 114 μεγάλου μήκους ταινίες, 67 μικρού μήκους και 3 Διαγωνιστικά Τμήματα:

1. Από την Ινδονησία μέχρι την Ουρουγουάη και από τη Βραζιλία μέχρι τη Λιθουανία, 15 φιλμ απαρτίζουν φέτος το Διεθνές Διαγωνιστικό πρόγραμμα του φεστιβάλ. Όλα αποτελούν το ντεμπούτο ή τη δεύτερη σκηνοθετική απόπειρα των δημιουργών τους.

Στους διαδρόμους (In the aisles). Σκην,: Thomas Stuber / Σενάριο: Clemens Meyer, Thomas Stuber
Στους διαδρόμους (In the aisles). Σκην,: Thomas Stuber / Σενάριο: Clemens Meyer, Thomas Stuber

2. Το τμήμα των Ντοκιμαντέρ αποκτά από φέτος Διαγωνιστικό χαρακτήρα. Οκτώ (8) ντοκιμαντέρ φιλοδοξούν να κερδίσουν τη φετινή Χρυσή Αθηνά.

STUDIO 54 / Σκην.: Matt Tyrnauer
STUDIO 54 / Σκην.: Matt Tyrnauer

3. Θα προβληθούν τρεις πολυαναμενόμενες ελληνικές ταινίες: το βραβευμένο στα φεστιβάλ του εξωτερικού δεύτερο φιλμ του Μπάμπη Μακρίδη, «Οίκτος», η πρώτη ταινία πολεμικών τεχνών που έγινε ποτέ στην Ελλάδα, το «Chinatown - Τα Τρία Καταφύγια» της Αλίκης Δανέζης Κνούτσεν και η ταινία «Σε αυτή τη Χώρα Κανείς δεν ήξερε να κλαίει», που αποτελεί την κινηματογραφική επιστροφή του Γιώργου Πανουσόπουλου κι έχει γυριστεί στην Ικαρία. Η τελευταία προβολή θα είναι καθολικά προσβάσιμη, με τη συνεργασία της Κίνησης Αναπήρων Καλλιτεχνών, ενώ με αφορμή αυτή θα παρουσιαστεί μια ρετροσπεκτίβα στο σύνολο σχεδόν του έργου του βετεράνου έλληνα κινηματογραφιστή με τίτλο «Ο Μεγάλος Ερωτικός» και οι ταινίες που θα προβληθούν στο πλαίσιο του αφιερώματος αυτού είναι, επίσης, προσβάσιμες (οι ταινίες «Τεστοστερόνη» και «Απέναντι» με SDH υπότιτλους για κωφούς και βαρήκοους και οι υπόλοιπες ταινίες με υπότιτλους βάσει διαλόγων).

«Chinatown - Τα Τρία Καταφύγια» της Αλίκης Δανέζη Κνούτσεν

4. Από τις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα ελληνικά ντοκιμαντέρ. Ανάμεσά τους και οι πρεμιέρες «Αναζητώντας τον Καζαντζάκη» του Αλέξανδρου Σκούρα και το «Melan*cholia» της Αριάδνης Κουτσαύτη, αλλά και οι προβολές των, επίσης ελληνικών ντοκιμαντέρ «Antoni’s Voice» του Χρήστου Καπάτου, «Sopi - A Day In» του Χρήστου Πυθαρά και «Across Her Body» του Ζαχαρία Μαυροειδή.

«Αναζητώντας τον Καζαντζάκη» του Αλέξανδρου Σκούρα
«Αναζητώντας τον Καζαντζάκη» του Αλέξανδρου Σκούρα

5. Μια καινούργια ενότητα με τίτλο «ICONS» αποτελείται από ντοκιμαντέρ αφιερωμένα σε εμβληματικές προσωπικότητες των τεχνών και του πολιτισμού, όπως οι Ίαν Μακ Κέλεν, Βίβιεν Γουέστγουντ, Αλεξάντερ Μακ Κουίν, Τζον Μάκενρο, Όρσον Γουέλς και Ρόμπερτ Μίτσαμ, ο οποίος μιλάει σε πρώτο πρόσωπο στην κάμερα ενός άλλου icon, του διάσημου φωτογράφου Μπρους Γουέμπερ.

McQUEEN. Σκηνοθεσία: Ian Bonhôte, Peter Ettedgui / Σενάριο: Peter Ettedgui
McQUEEN. Σκηνοθεσία: Ian Bonhôte, Peter Ettedgui / Σενάριο: Peter Ettedgui

6. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα οι Νύχτες Πρεμιέρας, με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων, θα πραγματοποιήσουν μια προβολή φιλική σε άτομα με αυτισμό, με την κλασική ταινία της Ντίσνεϊ «PETER PAN» (1953), η οποία μετρά φέτος εξήντα πέντε χρόνια από την κυκλοφορία της. Η ταινία θα προβληθεί μεταγλωττισμένη και θα είναι με ελεύθερη είσοδο για όλους.

Peter Pan. Σκηνοθεσία: Clyde Geromini, Wilfred Jackson, Hamilton Luske / Σενάριο: Ted Sears, Erdman Penner, Bill Peet, Winston Hibler, Joe Rinaldi, Milt Ban
Peter Pan. Σκηνοθεσία: Clyde Geromini, Wilfred Jackson, Hamilton Luske / Σενάριο: Ted Sears, Erdman Penner, Bill Peet, Winston Hibler, Joe Rinaldi, Milt Ban

7. Στο πλαίσιο του παγκόσμιου εορτασμού για τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Μπέργκμαν, το Φεστιβάλ ετοίμασε ένα μικρό φόρο τιμής, προβάλλοντας το πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ της Τζέιν Μάγκνουσον για τη ζωή, την καριέρα και τις αθέατες πλευρές του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, με τίτλο «Μπέργκμαν: ένας Χρόνος μια Ζωή» καθώς και την ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια της ταινίας «Ντροπή» («Shame», 1968), ένα από τα κορυφαία έργα του σκηνοθέτη το οποίο εκτιμήθηκε μεταγενέστερα, που θα προβληθεί με αφορμή την επέτειο πενήντα ετών από την πρώτη κυκλοφορία του. Τις δύο αυτές προβολές θα συνοδέψει μια εγκατάσταση με ανέκδοτα στιγμιότυπα από τα παρασκήνια των ταινιών του Μπέργκμαν τα οποία θα προβληθούν για πρώτη φορά στη χώρα μας. Η εγκατάσταση θα είναι διαθέσιμη για τους θεατές του Φεστιβάλ, καθ' όλη τη διάρκειά του, στο φουαγιέ του κινηματογράφου Άστορ.

«Μπέργκμαν: ένας Χρόνος μια Ζωή» της Τζέιν Μάγκνουσον
«Μπέργκμαν: ένας Χρόνος μια Ζωή» της Τζέιν Μάγκνουσον

8. «Διαμάντια του Πολωνικού Σινεμά» λέγεται το αφιέρωμα σε κορυφαίους πολωνούς δημιουργούς όπως ο Ρόμαν Πολάνσκι, ο Γέρζι Σκολιμόφκσι, ο Κριστόφ Κισλόφσκι, ο Γέρζι Καβαλέροβιτς, ο Κριστόφ Ζανούσι.

Εγκατάλειψη (Walkower). Σκηνοθεσία / Σενάριο: Jerzy Skolimowski
Εγκατάλειψη (Walkower). Σκηνοθεσία / Σενάριο: Jerzy Skolimowski

9. Μια νέα ενότητα επιμελήθηκαν οι γυναίκες - συνεργάτιδες του Φεστιβάλ (Μαρία Ναθαναήλ, Άντυ Δημοπούλου, Δήμητρα Αργυράκη και Φωτεινή Αλευρά) με τίτλο «Το μέλλον είναι γυναίκα». Το αφιέρωμα περιλαμβάνει πέντε πρεμιέρες από ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ που αφηγούνται τις ιστορίες γενναίων γυναικών και μας ταξιδεύουν από τις επαναστάτριες Σαντινίστας στη Νικαράγουα της δεκαετίας του ‘80, στα όνειρα μιας νεαρής στη Δαμασκό του 2011 και από την ανατρεπτική ποιήτρια του Μεξικό, Ροζάριο Καστεγιάνο, στην προεκλογική εκστρατεία της Σομαλής μετανάστριας Ιλχάν στην Αμερική και τις υποεκπροσωπημένες γυναίκες δημιουργούς στο Χόλιγουντ.

Το αιώνιο θηλυκό. Σκηνοθεσία: Natalia Beristáin / Σενάριο: María Renée Prudencio, Javier
Το αιώνιο θηλυκό. Σκηνοθεσία: Natalia Beristáin / Σενάριο: María Renée Prudencio, Javier

10. Το κινηματογραφικό best of του Festival Darlings, ένα τμήμα του Φεστιβάλ που αποτελείται από τις σημαντικότερες ταινίες της παγκόσμιας παραγωγής, οι οποίες έχουν διακριθεί στα κορυφαία φεστιβάλ του εξωτερικού και περιλαμβάνει ταινίες όπως το «H Διαπαιδαγώγηση της Κάμερον Ποστ» του Desiree Akhavan («Τhe Miseducation of Cameron Post») που κέρδισε το φετινό βραβείο στο Φεστιβάλ του Σάντανς, «Η Νηπιαγωγός», της Sara Colangelo («The Kindergarten Teacher»), «Αποδημητικά Πουλιά» («Birds of Passage») από τον σκηνοθέτη της ταινίας «Στην Αγκαλιά του Φιδιού», «Wildlife», η πρώτη σκηνοθετική απόπειρα του ηθοποιού Πολ Ντέινο («Θα Χυθεί Αίμα») με τους Τζέικ Τζίλενχαλ και Κάρι Μάλιγκαν, «Transit» του Κρίστιαν Πέτσολντ, «Climax» του Γκασπάρ Νοέ, «Κόκκινη Έκλειψη» («Rojo») του Μπεντζαμίν Νάιστατ −αναμφίβολα μια από τις εκπλήξεις της χρονιάς−, «Απαγορευμένες Συναντήσεις» («The Reports on Sarah and Shaleem), «Mandy» του Πάνου Κοσμάτου ή αλλιώς «η heavy metal και αυτόματα cult πρόταση της χρονιάς», «Αδελφικοί Εχθροί» («Close Enemies» του Ντέιβιντ Ελχόφεν και οι δύο κορυφαίες ταινίες του φετινού ασιατικού σινεμά, το «Οι Στάχτες μιας Αγάπης» («Ash is Purest White») του Ζία Ζάνγκε και «Το Παιχνίδι με τη Φωτιά» («Burning») του Λι Τσανγκ Ντονγκ.

«Αδελφικοί Εχθροί» («Close Enemies») του Ντέιβιντ Ελχόφεν
«Αδελφικοί Εχθροί» («Close Enemies») του Ντέιβιντ Ελχόφεν


Info

Το φεστιβάλ θα διεξαχθεί από τις 19 έως τις 30 Σεπτεμβρίου στους κινηματογράφους ΔΑΝΑΟΣ 1 & 2, ΟΝΤΕΟΝ ΟΠΕΡΑ 1 & 2, ΙΝΤΕΑΛ, ΑΣΤΟΡ, ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΠΑΛΛΑΣ και ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ.

Δείτε όλο το πρόγραμμα του Φεστιβάλ ΕΔΩ. (Τμήματα, Ταινίες, Ωρολόγιο, Κατάλογος, Παράλληλες Εκδηλώσεις).

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.