Κινηματογραφος

Ο ακριβοθώρητος Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Από το «Λιγότερο από Μηδέν» στα 75 εκ. δολάρια

Λένα Χουρμούζη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Για τα κριτήρια και τα δεδομένα του αμερικανικού περιοδικού Forbes ο 48χρονος Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος ηθοποιός που διαθέτει η σύγχρονη αμερικανική κινηματογραφική βιομηχανία. Με έσοδα στα 75 εκατομμύρια δολάρια ανέβασε τον πήχη ψηλά και άφησε πίσω του τον μέχρι πρότινος πλουσιότερο Τομ Κρουζ.

Ο Ντάουνι έκανε το ντεμπούτο του το 1970, στην ηλικία των πέντε, στην ταινία του πατέρα του «Pound», και από τότε δουλεύει συνεχώς στον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Ο ρόλος του στο «Λιγότερο από Μηδέν» (Less Than Zero, 1987) ήταν αυτός που τον καθιέρωσε. Ακολούθησαν ρόλοι σε μεγαλύτερες ταινίες, όπως οι «Air America» (1990) και «Γεννημένοι Δολοφόνοι» (Natural Born Killers, 1994). Από το 1996 έως το 2001 είχε συλληφθεί αρκετές φορές για κατοχή ναρκωτικών ουσιών κι άλλες καταχρήσεις.

nΑποτοξινώθηκε το 2008 και έγινε σιδερένιος πρωταγωνιστώντας στο κινηματογραφικό σίκουελ «Iron Man». Το περιοδικό «Forbes» υπολογίζει τις απολαβές μιλώντας με μάνατζερ, παραγωγούς και ατζέντηδες.

n

Οι υπόλοιποι της δεκάδας

n

Τσάνινγκ Τέιτουμ, 60 εκατομμύρια δολάρια

n

Χιου Τζάκμαν, 55 εκατομμύρια δολάρια

n

Μαρκ Γουόλμπεργκ, 52 εκατομμύρια δολάρια

n

Ντουέιν Τζόνσον, 46 εκατομμύρια δολάρια

n

Λεονάρντο Ντι Κάπριο, 39 εκατομμύρια δολάρια

n

Άνταμ Σάντλερ, 37 εκατομμύρια δολάρια

n

Τομ Κρουζ, 35 εκατομμύρια δολάρια

n

Ντένζελ Ουάσινγκτον, 33 εκατομμύρια δολάρια

n

Λίαμ Νίσον, 32 εκατομμύρια δολάρια