20ό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Εποχή ωριμότητας
Ανταπόκριση από τη φετινή επετειακή διοργάνωση
Το δυνατότερο κομμάτι ενός κινηματογραφικού φεστιβάλ είναι οι ταινίες του. Κι όταν αυτές οι ταινίες συνδυάζονται με ψηφίδες της πραγματικότητας που καταφέρνουν να κερδίσουν το ενδιαφέρον κάθε σκεπτόμενου ατόμου, τότε οι διοργανωτές του φεστιβάλ έχουν πετύχει διάνα στο στόχο τους. Όπως ακριβώς συνέβη δηλαδή με το φετινό επετειακό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης.
Το 1999 ο Δημήτρης Εϊπίδης εμπνεύστηκε το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και επέλεξε την εποχή τέλεσης του την Άνοιξη για να έχει απόσταση από εκείνο του Νοέμβρη. Τότε ελάχιστοι μπορούσαν να φανταστούν ότι δύο δεκαετίες αργότερα το εν λόγω φεστιβάλ θα είχε δική του οντότητα, φωνή και ένα φανατικό κοινό που περιμένει «πώς και πώς να έρθει ο Μάρτιος για να γευτούμε ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο». Οι Ελίζ Ζαλαντό (γενική διευθύντρια), Ορέστης Ανδρεαδάκης (καλλιτεχνικός διευθυντής) και Δημήτρης Κερκινός (επικεφαλής προγράμματος) ακολουθούν χωρίς ριζοσπαστικές αλλαγές το μοντέλο Εϊπίδη, εμπλουτίζοντας για δεύτερη συνεχή χρονιά το βασικό κορμό του φεστιβάλ με δημιουργικές πινελιές όπως το διεθνές διαγωνιστικό τμήμα (10 ταινίες φέτος) και κάποιες παράλληλες εκδηλώσεις που αναδεικνύουν τη θεματική ποικιλομορφία και τις αισθητικές παρεμβάσεις κάποιων σκηνοθετών στις αληθινές ιστορίες που αφηγούνται. Οι οποίες ιστορίες συνθέτουν τη σύγχρονη πραγματικότητα αλλά υπό το πρίσμα της καλλιτεχνικής – και ουχί αντικειμενικής αφού το μοντάζ διηγείται την ιστορία που έχει επιλέξει ο ίδιος ο σκηνοθέτης να πει- ματιάς. Παράλληλα το σασπένς γύρω από το χαρακτήρα του φετινού φεστιβάλ συντηρούταν έξυπνα όλες αυτές τις μέρες με τα αινιγματικά γκριζοκόκκινα ερωτήματα («Τι συνέβη;», «Πώς αντέδρασες;», «Υπάρχει χρόνος;», «Θα το τολμούσες;») που συναντούσες σε κάθε γωνιά της πόλης και έφερνε στο νου την οσκαρική ταινία «Three Billboards Outside Ebbing, Missouri» αφήνοντας την εντύπωση πως οι απαντήσεις για τα ερωτήματα αυτά κρύβονται μέσα στις ταινίες του φεστιβάλ.
Φέτος οι τάσεις της μεγαλύτερης μερίδας των 228 ταινιών που παρουσιάστηκαν σε όλα τα προγράμματα ήταν χωρισμένες στο δίπολο «μετανάστευση- οικολογία» αλλά τα πραγματικά μαργαριτάρια κρύβονταν σε μικρές ανθρώπινες ιστορίες από όλες τις γωνιές του πλανήτη. Από τις πιο συγκλονιστικές ταινίες του φεστιβάλ, το γερμανοβραζιλιάνικο «Ψηφιακοί καθαριστές» (Cleaners) στο πρόγραμμα «Ανθρώπινα Δικαιώματα» προσφέρουν ένα πρώτο αποφασιστικό και καίριο σχόλιο γύρω από την ουτοπία των Μέσων Μαζικής Δικτύωσης (παρακολουθούμε κυρίως στιγμιότυπα από τις ζωές των απλών ανθρώπων από τις Φιλιππίνες ως τη Βραζιλία που αποφασίζουν τι επιτρέπεται να «ανέβει» στο ίντερνετ και τι όχι, με τις αποφάσεις τους πολλές φορές να δημιουργούν ντόμινο κρίσιμων πολιτικών γεγονότων) που τα έχει όλα: σασπένς, χιούμορ, πολιτική άποψη, ανθρωπιά, συγκίνηση. Οι «Πατέρες και γιοι» στο τμήμα «Καλειδοσκόπιο» (φιλμ για την ζωή μέσα από όλο τον κόσμο) δείχνουν μέσα από ένα υλικό δύο ετών πως σε μια οικογένεια τζιχαντιστών ένας πατέρας προετοιμάζει τους γιούς του για να γίνουν μάρτυρες στο όνομα του Αλάχ. Το αργεντίνικο «Σινε-φίλες» της πρωτοεμφανιζόμενης Μαρία Αλβαρέζ δείχνει τι σημαίνει αληθινή (σινε)φιλία μέσα από την ιστορία 6 γυναικών που πηγαίνουν σινεμά κάθε μέρα (!) εδώ και μερικές δεκαετίες.
Στις ταινίες που συζητήθηκαν περισσότερο δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε τo γαλλοκαμποτζιανό «Ανγκάρ» (ένας από τους επιζώντες των Ερυθρών Χμερ μετά από πολλά χρόνια συναντά τους διώκτες του), το ποιητικό σκανδιναβικό «Μακρινό γάβγισμα των σκύλων», το επίτευγμα ενός νορβηγού σκηνοθέτη που με τα «Κορίτσια της Χρυσής Αυγής» ερευνά την άνοδο του ακροδεξιάς στην Ελλάδα μέσα από τη συνδρομή τριών γυναικών-ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής, το πορτρέτο του δοκιμιογράφου Κωστή Παπαγιώργη στο ομότιτλο φιλμ της Ελένης Αλεξανδράκη, το αυστριακό «Πράσινο ψέμα» που αποκαλύπτει την αλήθεια πίσω από τα «αθώα» βιολογικά προϊόντα, τα μουσικά ντοκιμαντέρ για τον Έρικ Κλάπτον, τη Μάριαν Φίεθφουλ (το «Faithful» σκηνοθέτησε η ηθοποιός Σαντρίν Μπονέρ), το Νίκο Μαμαγκάκη και τον Ρουίτσι Σακαμότο κ.α.
Μεγάλη επιτυχία είχαν και τα αφιερώματα στην Ανιές Βαρντά (προβλήθηκαν 10 φιλμ από την πλούσια καριερα της ενώ το συνσκηνοθετημένο με τον εικαστικό JR «Πρόσωπα και ιστορίες» της άνοιξε το φεστιβάλ) και το έτος 1968, μια χρονολογία ορόσημο όπου μέσα από επτά φιλμ παρακολούθησε το κοινό τα σημαντικότερα γεγονότα (από το «Μάη του 68» μέχρι την «Αμερικανική επανάσταση 2») εκείνης της χρονιάς.
Τέλος στο ελληνικό πανόραμα, 53 ταινίες έδωσαν ένα ιδιαίτερο πλούσιο πρόγραμμα όπου δυνατές συναντήσεις με σημαντικούς ανθρώπους (Δημήτρης Καταλειφός, Περικλής Κοροβέσης, ο διεθνούς φήμης έλληνας μουσικός Gus G, Παντελής Καλότσιος κ.α.), έρχονται σε δημιουργική συνεύρεση με την ιστορική μνήμη («Το Αμάρι στις φλόγες», «Λουλούδια που μαράθηκαν νωρίς», κ.α.) αλλά και την αναγκαιότητα να θιγούν κάποια πράγματα για τη σύγχρονη εποχή (το «Μέχρι την τελευταία σταγόνα: ο μυστικός πόλεμος του νερού στην Ευρώπη» του Γιώργου Αυγερόπουλου) μπας και αποφύγουμε την εφιαλτική επόμενη μέρα.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τέχνη κάνουμε για να αφηγηθούμε τον ανθρώπινο πόνο, όχι για να τον προκαλέσουμε
Η Κοραλί Φαρζά δεν ήταν η μόνη που αντέδρασε - Ο Στιβ ΜακΚουίν έκανε το ίδιο
Το «Ψωμί και τριαντάφυλλα» σε παραγωγή της διάσημης ηθοποιού ρίχνει φως στο φυλετικό πογκρόμ στο Αφγανιστάν
Μετά το Inside Out 2, η Pixar μας προσφέρει ένα ταξίδι στα αστέρια
Οι πρώτες αντιδράσεις για το «A Complete Unknown» - Πρεμιέρα στις 25 Δεκεμβρίου
Πρώτη του σκηνοθετική δουλειά μετά το «Star Wars: The Rise of Skywalker»
Έτοιμοι για νέα συνεργασία μετά το «Queer» ο Βρετανός σταρ και ο Ιταλός σκηνοθέτης
Για την ταινία «Hurricane»
Ο Ιταλικός Κινηματογράφος στην Ταινιοθήκη και ένα ντοκιμαντέρ αφηγηματικής αρχαιολογίας στο Ελευσίς
Οι συντελεστές της φιλόδοξης παραγωγής - Πρεμιέρα τον Ιούνιο του 2025
Σε μια θυελλώδη και αποφασιστική ερμηνεία, δεν διστάζει να τσαλακωθεί ολοκληρωτικά
Το φεστιβάλ της Αθήνας, που επιμελείται εδώ και 37 χρόνια ο κριτικός κινηματογράφου Νίνος Φένεκ Μικελίδης, συνεχίζει να αποτελεί πόλο έλξης για όλους τους κινηματογραφόφιλους
Ασπρόμαυρο δράμα που εξιστορεί μια τρυφερή ερωτική ιστορία με πολιτικό στίγμα
Ύστερα από τον θρίαμβο της «Ευτυχίας», ο σκηνοθέτης επιχειρεί ένα ακόμη τολμηρό βήμα
O Τιμ Μίλαντ αναζητά (με όχημα μια σπάνια οικονομία) όλο το πλέγμα των συναισθηματικών δοκιμασιών και της υπόγειας έντασης που «πνίγει» τον ήρωα.
Όλα όσα είπαμε με την ηθοποιό για την ταινία «Ο Νόμος του Μέρφυ», την κωμωδία και τον κινηματογράφο
Ο κορυφαίος θεσμός της έβδομης τέχνης που αγαπούν μικροί και μεγάλοι
Οι πρόβες του «A spartan dream»
Από 28 Νοεμβρίου έως 1 Δεκεμβρίου 2024, με ελεύθερη είσοδο επιστρέφει το 8ο Φεστιβάλ για την Ισότητα και στον κινηματογράφο
Στην ταινία θα εμφανιστούν επίσης οι Κόλμαν Ντομίνγκο και Έμιλι Μπλαντ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.