Κινηματογραφος

Οι 10 πιο ερωτικές ταινίες του σουηδικού κινηματογράφου

Η απενοχοποίηση του γυμνού εν έτει 1951 ...

30592837_397928577356114_5869118242148057088_n.jpg
Νίκος Παπαηλιού
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
8mdb3tz0epoho7j94vvx6tym.jpg

Το σουηδικό σινεμά ανέκαθεν είχε μια στάση πιο φιλελεύθερη απέναντι στον έρωτα και το γυμνό στην πιο ξεκάθαρη μορφή τους, αυτή της ερωτικής συνεύρεσης. Άλλοτε με σκηνές πάθους, άλλοτε με σκηνές ερωτικής αθωότητας, αλλά πάντα με ενθουσιασμό, οι Σουηδοί δεν είχαν ποτέ θέμα απενοχοποίησης του έρωτα στον κινηματογράφο τους και θα μιλήσουμε για αυτό με παραδείγματα.

All things fair

Πόσες και πόσες φορές έχουμε δει τελευταία για καθηγήτριες που ερωτεύονται μαθητές τους και καταλήγουν πίσω από τα κάγκελα; Λοιπόν, οι Σουηδοί το είχαν φαντασιωθεί από το 1995. Στην ταινία, ένας 15χρονος συνάπτει ερωτική σχέση με την παντρεμένη καθηγήτριά του κι όλα αυτά εν μέσω του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ήταν η τελευταία ταινία του Μπο Γουίντερμπεργκ και τον πρωταγωνιστή υποδύεται ο γιος του, Γιόχαν.

'The Glassworker - Prelude' [Official] & Behind the Scenes at Mano

What the Swedish butler show

Αριστοκράτες, αριστοκράτισσες, κωμωδία και σεξ. Οι ερωτικές κωμωδίες τη δεκαετία του ’70 άρχισαν να εδραιώνουν τη θέση τους στο σινεμά και ο σουηδικός κινηματογράφος δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχος. Το έργο είναι μια παράλλαξη της νουβέλας «The Way of a Man with a Maid» και έχει κυλοφορήσει με 5 διαφορετικούς τίτλους με γνωστότερο το «Champagnegalopp» και έκανε αρκετά μεγάλη επιτυχία για την εποχή. Ο έρωτας συνδυάζεται με το γέλιο και από κοινού με τον τύπο των αριστοκρατικής τάξης χαρακτήρων του έργου παρουσιάζει ένα ιδιαίτερο αποτέλεσμα.

mv5bmgy4yzq5ogetogi0zc00ogywltllngetmgy4nte1mge0ywe3xkeyxkfqcgdeqxvymjiynje2na._v1_.jpg

I am curious (Yellow)

Ο Βίλγκοτ Σιόμαν κάνει... τα πάντα στην ταινία αφού σκηνοθετεί, γράφει και πρωταγωνιστεί μαζί με την εξαιρετική Λένα Νίμαν. Η Νίμαν στα πρότυπα της εποχής και της σουηδικής ομορφιάς που τη διακατέχει είναι αρκετά απελευθερωμένη για το νεαρό της ηλικίας της και τις ιδέες της οικογένειάς της. Σπουδάζει θέατρο και μαθητεύει από τον Βίλγκοτ Σιόμαν, τον οποίο και ερωτεύεται. Η ιστορία του «All things fair» από την ανάποδη και όλα αυτά το 1967. Οι συμμετοχές με τις συνεντεύξεις τους των Ούλοφ Πάλμε και Μάρτιν Λούθερ Κινγκ έδωσαν στην ταινία και ένα κοινωνικοπολιτικό στίχο και εκτόξευσαν το ενδιαφέρον του κοινού.

2.jpg

Exponerad

Άλλη μια ιστορία έρωτα με διαφορά ηλικίας, αφού στη συγκεκριμένη ταινία που κυκλοφόρησε κομμένη στην Αμερική, η άκρως γοητευτική Χριστίνα Λίντμπεργκ θα μπλέξει με έναν φωτογράφο και δεν θα διστάσει να του ποζάρει γυμνή κι όχι μόνο. Στη συγκεκριμένη ταινία θα φανεί η απενεχοποίηση που είχε το γυμνό στο Σουηδικό κινηματογράφο ακόμη κι από τις αρχές της δεκαετίας του ’70. Μετά από χρόνια θα κυκλοφορήσει με το όνομα «Exposed» και έτσι θα καταλάβει και ο υπόλοιπος κόσμος τι έκαναν οι Σουηδοί το 1971.

3.jpg

Maid in Sweden

Ακόμη μια ταινία που πρωταγωνιστεί η Λίντμπεργκ, η οποία ωστόσο είναι αυστηρά ακατάλληλη για κάτω των 18. Η νεαρή το 1971 ηθοποιός υποδύεται μια δεκαεξάχρονη κοπέλα από τα προάστια που ζει τις εμπειρίες της Στοκχόλμης. Έρωτας χωρίς προκατάληψη και ζωή χωρίς φόβο εκτυλίσσονται για τη νεαρή Ίνγκα που βιώνει τη βίαιη μετατροπή της από κοπέλα σε γυναίκα.

Maid in Sweden trailer (Cannon Films)

Summer with Monika

Το ότι οι Σουηδοί ήταν αρκετά μπροστά από την εποχή τους στον κινηματογράφο, είχε γίνει αντιληπτό από τις προηγούμενες επιλογές, το πόσο, ωστόσο, μπροστά ήταν γίνεται τώρα κατανοητό. Το 1953 βγαίνει σε κυκλοφορία η ταινία του πρωτοποριακού σκηνοθέτη Ίνγκμαρ Μπέργκμαν «Summer with Monika». Είναι μόλις η δεύτερη ταινία στη Σκανδιναβική χώρα που υπήρχε γυμνό και όπως μπορεί να καταλάβει κανείς προκάλεσε αντιδράσεις. Το σενάριο εκτυλίσσεται αρκετά απλοϊκά και ο Μπέργκμαν εξιστορεί τον έρωτα δύο νεαρών, του Χάρι (Λαρς Έκμποργκ) και φυσικά της Μόνικα (Χάριετ Άντερσον). «One Summer of Happiness» Πρόκειται για την απαρχή του κινηματογραφικού γυμνού στη Σουηδία, μιας και η ταινία γυρίστηκε το μακρινό 1951. Και σε αυτήν την περίπτωση το σενάριο ήταν αρκετά απλό και αυτό ίσως γιατί ο σκηνοθέτης (Αρν Μάτσον) ήξερε ότι θα προκαλέσει την κοινή γνώμη με την παρουσίαση της γυμνής Ούλα Γιάκομπσον. Η κλασική ιστορία δύο νεαρών που ερωτεύονται και ζουν το όνειρο τους, επαναλαμβάνεται στο «One Summer of Happiness», το οποίο όμως σκηνοθετικά με την αγνότητα του γυμνού που προέβαλλε ήταν από τα πιο αμφιλεγόμενα έργα της εποχής του.

Θέλω μια κυβέρνηση που θα συγκρουστεί με το πελατειακό κομματικό κράτος

They call us misfits

Από την αγνότητα του 1951, στο ροκ ν’ ρολ του 1968. Στη συγκεκριμένη παραγωγή τονίζεται κυρίως το κοινωνικό υπόβαθρο των πρωταγωνιστών που θυμίζει ζωή αστέρων της ροκ. Ποτό, ναρκωτικά και κατεστραμμένη παιδική ηλικία, ωθούν τους «απροσάρμοστους» σε επικίνδυνα μονοπάτια. Το σεξ δεν θα μπορούσε να λείπει από ένα τέτοιο lifestyle και μάλιστα στην πιο άγρια μορφή του.

4.jpg


One summer of happiness

Πρόκειται για την απαρχή του κινηματογραφικού γυμνού στη Σουηδία, μιας και η ταινία γυρίστηκε το μακρινό 1951. Και σε αυτήν την περίπτωση το σενάριο ήταν αρκετά απλό και αυτό ίσως γιατί ο σκηνοθέτης (Αρν Μάτσον) ήξερε ότι θα προκαλέσει την κοινή γνώμη με την παρουσίαση της γυμνής Ούλα Γιάκομπσον. Η κλασική ιστορία δύο  νεαρών που ερωτεύονται και ζουν το όνειρο τους, επαναλαμβάνεται στο «One Summer of Happiness», το οποίο όμως σκηνοθετικά με την αγνότητα του γυμνού που προέβαλλε ήταν από τα πιο αμφιλεγόμενα έργα της εποχής του. 

summer.jpg

 

Ann and Eve

19 χρόνια μετά το «One Summer of Happiness» ο Αρν Μάτσον επανήρθε με την παρουσίαση γυμνού, ενός γυμνού όμως πλέον εδραιωμένου στην κουλτούρα του Σουηδού. Κι όμως έκανε το βήμα παραπάνω. Το σκηνικό μεταφέρεται στη Γιουγκοσλαβία, και πλέον θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στον σουηδικό κινηματογράφο ο λεσβιακός έρωτας, αυτός ανάμεσα στην Άννα και την Εύα. Βεβαίως, δεν πρόκειται για ένα απλό ειδύλλιο, αφού η διεστραμμένη προσωπικότητα της μίας πρωταγωνίστριας θα περιπλέξει τα πράγματα.

5.jpg


Language of Love

Πρόκειται, όπως μας προϊδεάζει ο τίτλος για ένα αλφαβητάρι του έρωτα. Ίσως είναι η πιο χαρακτηριστική ταινία για να αποδείξει κάποιος την αφοσίωση των Σουηδών στην γυμνή απεικόνιση στον κινηματογράφο τους. Η ταινία του Τόργκνι Γουίγκμαν είχε διεθνή επιτυχία άνευ προηγουμένου και σε αυτό βοήθησε τα μέγιστα μια διαδήλωση 30 χιλιάδων ατόμων που έγινε στην πλατεία Τραφάλγκαρ με σκοπό να μην «ανέβει» η ταινία σε τοπικό θέατρο. Άλλη κουλτούρα βεβαίως εκείνη την εποχή (1969) οι πεπειραμένοι από το γυμνό σε όλες τις εκφάνσεις του, Σουηδοί και άλλη οι Βρετανοί. Το 1970 και το 1971 κυκλοφόρησε η συνέχεια του «Language of Love» συνθέτοντας έτσι την πρώτη ερωτική τριλογία για τον Σουηδικό κινηματογράφο. Κι όλα αυτά, περίπου μισό αιώνα πριν την εποχή του «Fifty Shades of Grey»...

6.jpg

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι θα δούμε στο 37ο Πανόραμα ευρωπαϊκού κινηματογράφου
Τι θα δούμε στο 37ο Πανόραμα ευρωπαϊκού κινηματογράφου

Το φεστιβάλ της Αθήνας, που επιμελείται εδώ και 37 χρόνια ο κριτικός κινηματογράφου Νίνος Φένεκ Μικελίδης, συνεχίζει να αποτελεί πόλο έλξης για όλους τους κινηματογραφόφιλους

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.