Κινηματογραφος

Κάννες 2013

Ώρα για λίγη Ελλάδα (της διασποράς)

Γιώργος Κρασσακόπουλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μπορεί να μην έχουμε καμιά ελληνική ταινία στο επίσημο πρόγραμμα, ή τα παράλληλα τμήματα των Καννών φέτος, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ελληνικό ενδιαφέρον, έστω κι αν προέρχεται από το εξωτερικό.

Τη λένε Αντέλ Εξαρχόπουλος και πρωταγωνιστεί μαζί με τη Λεά Σεϊντού στην ταινία του Αμπντελατίφ Κεσίς «La Vie d' Adèle», που προβλήθηκε χτες το βράδυ στο διαγωνιστικό πρόγραμμα. Η νεαρή κατά το ήμισυ ελληνικής καταγωγής ηθοποιός κρατά το βασικό ρόλο, αυτόν μιας μαθήτριας του λυκείου που όταν γνωρίζει ένα μεγαλύτερό της κορίτσι με μπλε μαλλιά, ανακαλύπτει την όχι και τόσο κρυμμένη πλευρά της ερωτικής της επιθυμίας.

Οι δυο τους θα χτίσουν μια παθιασμένη ερωτική σχέση που θα τις σημαδέψει και το φιλμ θα ατις ακολουθήσει στη διαδρομή τους, από τις πρώτες ευτυχισμένες μέρες τους μέχρι το αναπόφευκτο τέλος, κοιτάζοντας παράλληλα πέρα από τη δική τους σχέση ολόκληρο τον κόσμο της ηρωίδας του, τα όσα την ορίζουν και τη διαμορφώνουν σε ένα υπέροχο πορτρέτο συναισθηματικής ενηλικίωσης.

n

Με μερικές ερωτικές σκηνές που είναι ίσως ό,τι πιο καυτό είδαμε ποτέ στο φεστιβάλ, αλλά που δεν είναι καθόλου δωρεάν μα αποτελούν την καρδιά της ταινίας και σε βοηθούν να αντιληφθείς την ουσία της σχέσης τους, το φιλμ του Κεσίς συζητιέται ήδη όχι μόνο για το σεξ, αλλά και για την ποιότητά του.

Οι κουβέντες για τον Χρυσό Φοίνικα έχουν ήδη ξεκινήσει και το όνομα της Αντέλ Εξαρχόπουλος ακούγεται ήδη δικαίως για το βραβείο γυναικείας ερμηνείας. Το σίγουρο είναι πως ό,τι κι αν συμβεί, η ηθοποιός είναι ήδη η αποκάλυψη του φεστιβάλ και, δίχως αμφιβολία, η επόμενη μεγάλη σταρ του γαλλικού σινεμά.

n

Αλλά το ελληνικό ενδιαφέρον στις Κάννες δεν τελειώνει εδώ. Ο Αλεξάντερ Πέιν ήταν σήμερα το πρόσωπο της ημέρας, αφού η καινούργια του ταινία «Nebraska» προβλήθηκε το πρωί στο διαγωνιστικό.

Η ιστορία ενός ηλικιωμένου άντρα που πιστεύει ότι έχει κερδίσει ένα εκατομμύριο δολάρια σε κάτι που είναι προφανώς απάτη και του γιου του που αποφασίζει να τον συνοδεύσει μέχρι το Λίνκολν της Νεμπράσκα, αφού είναι αποφασισμένος να φτάσει με κάθε τρόπο ως εκεί, είναι μια τρυφερή, χαμηλότονη ταινία, γεμάτη καρδιά.

Γυρισμένη σε ασπρόμαυρο με το βετεράνο Μπρους Ντερν και τον κωμικο Γουίλ Φόρτε στους βασικούς ρόλους, θυμίζει σε ύφος τη γλυκόπικρη διάθεση των «Απογόνων», αλλά βρίσκεται πολύ πιο κοντά στις ανεξάρτητες ρίζες του Πέιν.

n

Με εξαιρετικές ερμηνείες, μια λεπτή αίσθηση του χιούμορ και με μια γλυκεία μελαγχολική αίσθηση για μια Αμερική που μοιάζει να χάνεται και μια γενιά ανθρώπων που ήταν πρόθυμοι «να πιστέψουν», το «Nebraska» μπορεί να μην είναι η καλύτερη ταινία του Πέιν, αλλά είναι σίγουρα αξιοπρόσεκτη και απολαυστική.