- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
90 πράγματα που ίσως δεν γνώριζες για τα Όσκαρ
Άγνωστες ιστορίες για τα πιο γνωστά κινηματογραφικά βραβεία
Έχει λάμψη και σασπένς. Καθηλώνει, συγκινεί και διασκεδάζει. Η 90η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ πλησιάζει και όλοι όσοι αγαπούν τις ταινίες συντονίζονται στη μαγεία τους. Ποιοι θα φύγουν φέτος με το βαρύτιμο χρυσό αγαλματίδιο; Τα Όσκαρ γιορτάζουν αποκλειστικά τα 90ά γενέθλιά τους στην COSMOTE TV, που θα μεταδώσει σε αποκλειστικότητα τη μεγάλη κινηματογραφική βραδιά, και το νέο pop-up κανάλι COSMOTE CINEMA OSCARS HD που θα είναι διαθέσιμο έως και την Κυριακή 4 Μαρτίου μας ταξιδεύει στην ιστορία τους με 85 μοναδικές οσκαρικές ταινίες. Πώς ξεκίνησαν; Ποιοι τα εμπνεύστηκαν; Πώς άλλαξαν το σινεμά και το Χόλιγουντ; Αυτές είναι οι πιο χαρακτηριστικές στιγμές από το φαντασμαγορικό timeline τους.
01. H ιδέα των βραβείων ανήκει στον Λούις Μπ. Μάγερ, ο οποίος την ανακοίνωσε το 1927 για να προσδώσει αίγλη και να εξάψει το ενδιαφέρον του κόσμου για τις κινηματογραφικές ταινίες.
02. Πότε και πού έγινε η πρώτη απονομή; Έτος 1927, 16 Μαΐου, ξενοδοχείο «Ρούσβελτ» στο Χόλιγουντ. 250 και πλέον άνθρωποι βρέθηκαν εκεί συμμετέχοντας στη διοργάνωση που έμελλε να γράψει ιστορία.
03. Η τελετή που ήταν δείπνο κράτησε μόλις 15 λεπτά και τα εισιτήρια για τη συμμετοχή σε αυτά κόστιζαν 5 δολάρια.
04. Από τι είναι φτιαγμένο το Όσκαρ; To επιχρυσωμένο αγαλματίδιο κατασκευάζεται με χαλκό και κασσίτερο. Ζυγίζει σχεδόν 4 κιλά και έχει ύψος 34 εκατοστά.
05. Σχεδιαστής του ήταν ο Τζορτζ Στάνλεϊ, ο οποίος βασίστηκε σε μια ιδέα του Σέντρικ Γκίμπονς.
06. Ανάμεσα σε όσα φημολογούνται για το όνομα Όσκαρ, η επικρατέστερη εκδοχή θέλει την υπάλληλο της Ακαδημίας Μάργκαρετ Χέρικ μόλις είδε το βραβείο να λέει πως μοιάζει σαν τον θείο της τον Όσκαρ. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, όπως απαντάται σε βιογραφία της Μπετ Ντέιβις, προέδρου της Ακαδημίας, η ίδια έδωσε το όνομα για να τιμήσει τον άντρα της Χάρμον Όσκαρ Νέλσον.
07. O πρώτος ηθοποιός που σνόμπαρε το βραβείο ήταν ο Τζορτζ Σι Σκοτ που πίστευε πως κάθε ερμηνεία είναι μοναδική και δεν μπορεί να συγκριθεί με άλλες. Ο ηθοποιός απέστειλε επιστολή στην Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών σημειώνοντας πως δεν ήθελε να βρίσκεται σε συναγωνισμό με άλλους ηθοποιούς. Ήταν 1970 και είχε προταθεί για την ερμηνεία του στο φιλμ «Πάττον, ο θρύλος της Νορμανδίας».
08. Η πιο σύντομη ευχαριστήρια ομιλία ανήκει στην Πάτι Ντιουκ το 1963. Με ένα «ευχαριστώ» παρέλαβε το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου για το «The Miracle Worker». Ακολούθησε ο Άλφρεντ Χίτσκοκ το 1986. Χρειάστηκε δυο λέξεις μόνο για να μιλήσει για μια ολόκληρη καριέρα. Ίσως γιατί οι ταινίες του λένε πολλά περισσότερα για τον ίδιο. «Ευχαριστώ. Πολύ...» είπε.
09. Τι απαιτείται για να είναι μια ταινία υποψήφια; Θα πρέπει η προβολή της να έχει συμβεί μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 31ης Δεκεμβρίου του προηγούμενου ημερολογιακού έτους. Να έχει διάρκεια τουλάχιστον 40 λεπτά και να έχει γυριστεί σε φιλμ 35mm ή 70mm ή σε ψηφιακό φιλμ προοδευτικής σάρωσης με 24 ή 48 καρέ και ανάλυση τουλάχιστον 1280 x 720.
10. Οι ταινίες με τα περισσότερα Όσκαρ είναι 3 και έχουν αποσπάσει 11. Το «Μπεν Χουρ» το 1959 (12 υποψηφιότητες), ο «Τιτανικός» το 1997 (14 υποψηφιότητες) και ο «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η Επιστροφή του Βασιλιά» (11 υποψηφιότητες)
11. Οι ταινίες με τις περισσότερες υποψηφιότητες Όσκαρ είναι το «Όλα Για Την Εύα» του 1950, ο «Τιτανικός» του 1997 και το «La La Land», διεκδικώντας 14 βραβεία.
12. Δύο ορκωτοί λογιστές είναι οι μόνοι άνθρωποι που γνωρίζουν τους νικητές της απονομής πριν ανακοινωθούν. Είναι οι υπάλληλοι της εταιρίας Pwc, που από το 1934 αναλαμβάνει το έργο της καταμέτρησης ψήφων και τη διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής της απονομής.
13. Περίπου 6.800 άνθρωποι αποτελούν μέλη της Ακαδημίας, με περισσότερους από 6.000 να διατηρούν το δικαίωμα ψήφου και να διαμορφώνουν τις υποψηφιότητες και τους τελικούς νικητές.
14. Για να γίνει κάποιος μέλος πρέπει να προταθεί από τουλάχιστον δύο άλλα μέλη. Τα ονόματα των μελών δεν αποκαλύπτονται αν και κάποια έχουν δει το φως της δημοσιότητας.
15. «Η Πεντάμορφη και το Τέρας» ήταν η μόνη ταινία κινουμένων σχεδίων που ξεχώρισε στην κατηγορία Καλύτερης Ταινίας. Οι συνδρομητές της COSMOTETV θα έχουν την ευκαιρία να την απολαύσουν στο pop up κανάλι μαζί με δεκάδες κινηματογραφικά αριστουργήματα.
16. Το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας καθιερώθηκε το 1947.
17. Πέντε ελληνικές ταινίες διεκδίκησαν το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας: Η «Ηλέκτρα» το 1963, «Τα Κόκκινα Φανάρια» το 1964, «Το Χώμα Βάφτηκε Κόκκινο» το 1965, η «Ιφιγένεια» το 1977 και ο «Κυνόδοντας».
18. Το 2017 ήταν η πρώτη χρονιά που μαύροι ηθοποιοί ήταν υποψήφιοι σε όλες τις κατηγορίες.
19. Ο Τζίμι Κίμελ θα παρουσιάσει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ που θα μεταδοθεί με ελληνικό σχολιασμό από τον Γιώργο Σατσίδη και τη Χριστίνα Μπίθα στο COSMOTE CINEMA 2HD και με τον πρωτότυπο αγγλικό ήχο στο COSMOTE CINEMA 1HD.
20. Το 12λεπτο χειροκρότημα στον Τσάρλι Τσάπλιν πέρασε στην ιστορία το 1972. Πέντε χρόνια πριν πεθάνει, ταξίδεψε στις ΗΠΑ για πρώτη φορά, μετά από τις δεκαετίες δυσμένειας που βίωσε για τα πολιτικά του φρονήματα, προκειμένου να παραλάβει το ειδικό Τιμητικό Όσκαρ για τη συνεισφορά του στην έβδομη τέχνη, κερδίζοντας το μεγαλύτερο σε διάρκεια χειροκρότημα της ιστορίας των βραβείων.
21. Τρεις είναι οι φορές που αναβλήθηκε η τελετή απονομής. Το 1938 για μία εβδομάδα εξαιτίας των πλημμύρων στο Λος Αντζελες, το 1968 για 2 μέρες λόγω της κηδείας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, το 1981 για 24 ώρες στον απόηχο της απόπειρας δολοφονίας του προέδρου των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν.
22. Ηθοποιός με τα περισσότερα Όσκαρ; Η Κάθριν Χέπμπορν με τέσσερα. Λέτε να την φτάσει ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις;
23. Το 1953 ήταν η πρώτη φορά που η τελετή απονομής μεταδόθηκε για πρώτη φορά στην τηλεόραση. Ήταν και η πρώτη που πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα σε δύο μέρη. Στο RKO Pantages Theatre στο Χόλιγουντ και το NBC International Theatre στη Νέα Υόρκη.
24. Ποια ταινία κέρδισε βραβείο από την Ακαδημία 20 χρόνια μετά; Το φιλμ Limelight του Τσάρλι Τσάπλιν κυκλοφόρησε το 1952 και δίχασε την κοινή γνώμη. Το 1973 βραβεύτηκε με το Όσκαρ Καλύτερου Soundtrack.
25. Η τελετή απονομής προβάλλεται σήμερα σε περισσότερες από 220 χώρες.
26. Ο Τζακ Νίκολσον μετρά 12 υποψηφιότητες και 3 παραλαβές.
27. Οι ηθοποιοί που έχουν βραβευτεί μετά θάνατον είναι οι Πίτερ Φιντς και Χιθ Λέτζερ.
28. Η πρώτη ραδιοφωνική μετάδοση της τελετής απονομής συνέβη το 1930.
29. Η εφημερίδα L.A. Times δημοσίευσε τους νικητές πριν την τελετή το 1940 σπάζοντας το εμπάργκο της Ακαδημίας, αφού μέχρι τότε τα ονόματα ανακοινώνονταν πριν την απονομή. Αποτέλεσμα, από την επόμενη χρονιά να δούμε τη διαδικασία των σφραγισμένων φακέλων.
30. Η καταμέτρηση των ψήφων διαρκεί 3 μέρες και νύχτες και σε αυτή συμμετέχουν 8 άτομα.
31. Οι φάκελοι των νικητών καταφθάνουν στο Dolby Theater μέσα από δύο μυστικές διαδρομές που γνωρίζουν ελάχιστοι. Γιατί δύο; Ώστε να υπάρχει και plan b σε περίπτωση που η πρώτη αποστολή πάθει κάτι ή πέσει σε μποτιλιάρισμα.
32. Κανένας στα 89 χρόνια του λαμπερού θεσμού δεν ζήτησε να καταμετρηθούν οι ψήφοι ξανά.
33. Η Μάγκι Σμιθ κέρδισε το Όσκαρ ερμηνεύοντας μια ηθοποιό που χάνει το Όσκαρ στο φιλμ «California Suite» του 1978.
34. Η Γκλέντα Τζάκσον απέσπασε δύο φορές το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου αλλά δεν βρέθηκε ποτέ στην τελετή απονομής.
35. Ποια είναι η πιο σύντομη ερμηνεία που βραβεύτηκε με Όσκαρ; 2 λεπτά και 19 δευτερολέπτα στο «Room at the Top» του 1958 από την
36. Τα 8 λεπτά της Τζούντι Ντεντς στον «Ερωτευμένο Σαίξπηρ» ήταν αρκετά για να κερδίσει το Όσκαρ το 1998.
37. Ποιες είναι τα φιλμ που έχουν κερδίσει το Top-5 των Όσκαρ, δηλαδή, ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, Α' Ανδρικού και Α' Γυναικείου ρόλου; Το «Συνέβη μια Νύχτα» (1934), το «Στη Φωλιά του Κούκου» (1975) και «Η Σιωπή των Αμνών» (1991).
38. Η Χάτι Μακ Ντάνιελ υπήρξε η πρώτη Αφροαμερικανίδα που κέρδισε βραβείο Όσκαρ για το ρόλο της ως Μάμι στο «Όσα παίρνει ο άνεμος» (1939).
39. Με 14 βραβεία, η Ιταλία είναι η χώρα με τα περισσότερα Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας.
40. Τα Όσκαρ Β' Ανδρικού και Β' Γυναικείου ρόλου απονεμήθηκαν για πρώτη φορά το 1936.
41. Ο γηραιότερος βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός είναι ο Κρίστοφερ Πλάμερ για το «Beginners» (2011) σε ηλικία 82 χρονών.
42. Οι Χρυσές Σφαίρες, τα βραβεία της Βρετανικής Ακαδημίας (BAFTA) και τα βραβεία της Αμερικάνικης Ακαδημίας Κινηματογράφου (AFI) προηγούνται των βραβείων Όσκαρ και τα αποτελέσματά τους θεωρείται πως «δείχνουν» τους νικητές.
43. Η ηθοποιός με τις περισσότερες υποψηφιότητες; Ονοματεπώνυμο Μέριλ Στριπ, αριθμός 21. Το σήκωσε 3 φορές.
44. Οι ταινίες-σίκουελ που κατάφεραν να κερδίσουν Όσκαρ Καλύτερης ταινίας είναι Ο «Νονός 2) (1974) και «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η Επιστροφή του Βασιλιά» (2004).
45. Τα αγαλματίδια βρίσκονται στην κατοχή της Αμερικάνικης Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών. Αν κάποιος που έχει κερδίσει Όσκαρ επιθυμεί να το πουλήσει, θα πρέπει πρώτα να το προσφέρει στην Ακαδημία για την τιμή του ενός δολαρίου. Ο όρος αυτό έχει ως στόχο να αποθαρρύνει τους κατόχους του να το πουλήσουν.
46. Το 2011 το αγαλματίδιο που κέρδισε ο Όρσον Γουέλς για την ταινία «Πολίτις Κέιν» το 1941 δημοπρατήθηκε και πουλήθηκε για περισσότερα από 800.000 δολάρια.
47. Τα μέλη της Ακαδημίας προέρχονται και εκπροσωπούν 17 διαφορετικούς κλάδους.
48. Το Kodak Theater έγινε η στέγη των Όσκαρ το 2002. Μετονομάστηκε σε Dolby Theater και σχεδιάστηκε συγκεκριμένα με γνώμονα τα βραβεία Όσκαρ. Έχει χωρητικότητα 3.400 θέσεων και η σκηνή είναι μία από τις μεγαλύτερες στις ΗΠΑ, 40 μέτρα μήκος και 25 μέτρα πλάτος. Στο πίσω μέρος της σκηνής είναι κατασκευασμένο ένα γραφείο τύπου που μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 1.500 δημοσιογράφους.
49. Ο μουσικοσυνθέτης Τζον Γουίλιαμς υπήρξε ο άνθρωπος-ρεκόρ των υποψηφιοτήτων στην κατηγορία του, 49 στον αριθμό.
50. Είναι τα Όσκαρ οικογενειακή υπόθεση; Για την περίπτωση της Λάιζα Μινέλι η απάντηση είναι «ναι», αφού είναι βραβευμένη όπως και οι γονείς της Τζούντι Γκάρλαντ και Βινθέντε Μινέλι. Αυτή για το «Καμπαρέ», η μαμά για την προσφορά της, ο μπαμπάς για το «Gigi».
51. O Τόμας Τζον είναι το αγαπημένο μέντιουμ του Χόλιγουντ και προέβλεψε πως η Τζένιφερ Λόρενς θα σκόνταφτε επί σκηνής όπως επίσης πως ο Μάθιου ΜακΚόναχι θα κέρδιζε το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου. Συνέβησαν και τα δύο.
52. Η Έλεν Μίρεν έχει το Όσκαρ της στις σκάλες, η Νάταλι Πόρτμαν δεν ξέρει πού είναι και η Κέιτ Γουίνσλετ το έχει στο μπάνιο… «Το έβαλα εκεί ώστε οι επισκέπτες μου να μπορούν να το πάρουν στα χέρια τους, να κοιταχτούν στον καθρέφτη της τουαλέτας και να πουν “Θα ήθελα να ευχαριστήσω το γιο μου, τον μπαμπά μου...” και πάντα καταλαβαίνω αν κάποιος το έχει κάνει, αφού του παίρνει λίγο περισσότερη ώρα αφού τραβήξει το καζανάκι» έχει εξηγήσει.
53. Ο Τζεφ Μπέζος είναι ένας από αυτούς που θέλει πολύ ένα Όσκαρ. Ο ιδρυτής της Amazon και πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, δήλωσε το 2015 «θέλουμε να κερδίσουμε ένα Όσκαρ» εξηγώντας τη συμμετοχή της εταιρίας του στην κινηματογραφική βιομηχανία.
54. Και τις δύο χρονιές που ο Μπεν Στίλερ παρουσίασε βραβεία, φρόντισε να μεταμφιεστεί ανάλογα, δίνοντας πραγματική υπόσταση στο Όσκαρ καλύτερου μακιγιάζ, την πρώτη φορά, και Καλύτερων Οπτικών Εφέ, τη δεύτερη χρονιά.
55. Στα γυρίσματα της ταινίας «Τι έκανες μπαμπά στην Άγρια Δύση;», οι παραγωγοί ανησυχούσαν για την υγεία του 73χρονου ηθοποιού Τζακ Πάλανς. Όταν, λίγους μήνες αργότερα, ανέβηκε στη σκηνή για να παραλάβει το Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου, έπεσε στο πάτωμα και άρχισε να κάνει που-απς με το ένα χέρι, σαν απάντηση σε εκείνες τις ανησυχίες των παραγωγών.
56. Έτος 1974, την ώρα που ο Ντέιβιντ Νίβεν παρουσίαζε αμέριμνος ένα βραβείο, ένας ολόγυμνος άντρας εμφανίστηκε τρέχοντας από το βάθος της σκηνής, κάνοντας με τα δάχτυλά του το σήμα της νίκης. Ήταν ο φωτογράφος και ιδιοκτήτης γκαλερί Ρόμπερ Όπελ που μπήκε κρυφά στα παρασκήνια ως δημοσιογράφος και ακολουθώντας τη μόδα εκείνης της εποχής, το στρίκινγκ.
57. Ο βραβευμένος Ιρανός σκηνοθέτης Ασγκάρ Φαραντί, υποψήφιος για Όσκαρ στην κατηγορία της καλύτερης ξένης ταινίας με το φιλμ «Ο εμποράκος» δεν παρέστη την περασμένη χρονιά στην τελετή απονομής των διάσημων κινηματογραφικών βραβείων καταγγέλλοντας τις απαγορεύσεις του περιβόητου διατάγματος Τραμπ.
58. Η Βαϊόλα Ντέιβις έγινε το 2017 η πρώτη Αφροαμερικανή που κερδίζει Όσκαρ, Χρυσή Σφαίρα, Έμμυ και Tony!
59. Η Λίντα Χαντ κέρδισε Όσκαρ ερμηνεύοντας έναν άντρα στην ταινία «The Year of Living Dangerously» (1983).
60. Ο Μπομπ Χόουπ είναι ο άνθρωπος που έχει παρουσιάσει τα Όσκαρ περισσότερες φορές από κάθε άλλον. Αν αναρωτιέστε πόσες, η απάντηση είναι 19.
61. Το 2017 η τελετή σημαδεύτηκε από τη γκάφα του Γουόρεν Μπίτι και της Φέι Ντάναγουεϊ, όταν ανακοίνωσαν ότι το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας απονέμεται στο φαβορί μιούζικαλ La La Land, ενώ το βραβείο είχε κερδηθεί από τo Moonlight, του Μπάρι Τζένκινς.
62. Συνήθως το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας πηγαίνει στο φιλμ που έχει τις περισσότερες υποψηφιότητες. Μόνο 7 ταινίες το απέσπασαν χωρίς να είναι υποψήφιες και για Όσκαρ Σεναρίου.
63. Οι χαρακτήρες που έχουν πάρει περισσότερες από δύο υποψηφιότητες είναι η Βασίλισσα Elizabeth II και ο Βασιλιάς Henry VIII: ο καθένας από 3 φορές υποψήφιος.
64. H οσκαρική σέλφι της Έλεν Ντε Τζένερις έφτιαξε σχολή στα social media, δημιουργώντας φρενίτιδα μιμητών και εκτοξεύοντας τους αριθμούς και τη συμμετοχή των χρηστών σε αυτά το 2014.
65. 10 μιούζικαλ έχουν κερδίσει το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Την τελευταία φορά που αυτό συνέβη ήταν το 2002 με το «Chicago».
66. Το 2008 υπήρξε η χρονιά με τη χαμηλότερη τηλεθέαση στην ιστορία του θεσμού.
67. Η ταινία με τη μεγαλύτερη διάρκεια που κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας είναι το «Όσα παίρνει ο άνεμος». 238 θρυλικά λεπτά.
68. Ο Γουόλτ Ντίσνεϊ κατάφερε να κερδίσει 26 συνολικά βραβεία, με τα 4 να είναι τιμητικά και τα περισσότερα στο όνομα της εταιρίας παραγωγής του, και να είναι ο άνθρωπος με τις περισσότερες υποψηφιότητες ever, αφού έφτασε τις 59.
69. Είναι πολλά τα λεφτά, Όσκαρ! Το 2017 το κόστος της τελετής ανήλθε στα 42.8 εκατομμύρια δολάρια.
70. Ο Όσκαρ Χάμερσταϊν Β’ υπήρξε ο μόνος άνθρωπος που λέγεται Όσκαρ και βραβεύτηκε.
71. 440.000 tweets ανά λεπτό γράφτηκαν όταν ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο βραβεύτηκε με το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για το «The Revenant».
72. Το 1943 η Γκριρ Γκάρσον εκφώνησε το μεγαλύτερο ευχαριστήριο λόγο σε διάρκεια, πλησιάζοντας τα έξι λεπτά, αφού έλαβε το Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου για το «Mrs. Universe».
73. Η Τατούμ Ο’Νιλ κέρδισε το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου για το «Χάρτινο Φεγγάρι» (1973) σε ηλικία 10 ετών.
74. Το 1995 η Σάρον Στόουν και ο Κουίνσι Τζόουνς ξέχασαν το φάκελο με το όνομα του νικητή, βγαίνοντας στην σκηνή για να παρουσιάσουν το Όσκαρ Μουσικής σε Δραματική Ταινία.
75. Ποιοι είναι οι σκηνοθέτες που κέρδισαν το Όσκαρ με το «καλημέρα»; Οι Ντάνιελ Μαν με το «Marty», Τζερόμ Ρόμπινς με το «West Side Story», Ρόμπερτ Ρέντφορντ με το «Συνηθισμένοι Ανθρωποι», Τζέιμς Λ. Μπρουκς με το «Σχέσεις Στοργής», Κέβιν Κόστνερ με «Χορεύοντας με τους Λύκους» και Σαμ Μέντες με το «American Beauty» διακρίθηκαν με την πρώτη τους κιόλας ταινία.
76. Οι άνθρωποι που παρακολουθούν κάθε χρόνο ζωντανά ή μαγνητοσκοπημένα ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο.
77. Τα μέτρα που φτάνει το μήκος του κόκκινου χαλιού φτάνουν τα 152.
78. Η μικρότερη χρονικά μετάδοση της τελετής απονομής συνέβη το 1959 κρατώντας 100 λεπτά.
79. Η μεγαλύτερη χρονικά μετάδοση της τελετής απονομής συνέβη το 2002 κρατώντας 4 ώρες και 23 λεπτά.
80. Το δράμα «Midnight Cowboy» του Τζον Σλέσιντζερ υπήρξε η μοναδική ακατάλληλη ταινία που διακρίθηκε.
81. Αν ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις κερδίσει φέτος το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου θα έχει σημειώσει ένα απόλυτο ρεκόρ στην κατηγορία του, καθώς θα είναι ο μόνος που θα το έχει καταφέρει τέσσερις φορές.
82. Η Κατίνα Παξινού απέσπασε το Όσκαρ Β' γυναικείου ρόλου για την ταινία «Για Ποιον Χτυπάει η Καμπάνα» το 1943 γράφοντας ιστορία.
83. Ο Μάνος Χατζιδάκις τιμήθηκε με Όσκαρ για τη μουσική της ταινίας «Ποτέ την Κυριακή» του Ζιλ Ντασέν το 1960.
84. Το 2016 η Ακαδημία αποκάλυψε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως τα περισσότερα από τα 6.000 μέλη της είναι σε ποσοστό 93% λευκοί και 76% άνδρες, με τη μέση ηλικία να ανέρχεται στα 63 χρόνια.
85. Το 1994 η Γούπι Γκόλντμπεργκ υπήρξε η πρώτη μαύρη παρουσιάστρια της τελετής απονομής.
86. Όποιος έχει μία τουλάχιστον υποψηφιότητα για Όσκαρ μπορεί να αιτηθεί για να γίνει μέλος της Ακαδημίας.
87. Η προβολή διαφήμισης 30 δευτερολέπτων κατά την διάρκεια των Όσκαρ κόστισε την περασμένη χρονιά τουλάχιστον 2,1 εκατομμύρια δολάρια.
88. Έφυγαν με άδεια χέρια. Τα φιλμ «Κρίσιμη Καμπή» (1977) και «Πορφυρό Χρώμα» (1985) μπορεί να συγκέντρωσαν 11 υποψηφιότητες αλλά δεν απέσπασαν ούτε ένα βραβείο.
89. Ο Γούντι Άλεν είναι ο σεναριογράφος με τις περισσότερες υποψηφιότητες, αφού έχει φτάσει τις 13.
90. Ζήσε τη λαμπερή 90η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ και όλες τις μεγάλες στιγμές τους, σε απευθείας μετάδοση την Κυριακή 4 Μαρτίου στα κανάλια COSMOTE CINEMA. Η μετάδοση θα ξεκινήσει με τις αφίξεις στο κόκκινο χαλί, τις αποκλειστικές δηλώσεις και τις εμφανίσεις των σταρ (στις 23.30μμ). Θα ακολουθήσει το pre-show (01:30) και στις 03.00 η 90η Τελετή Απονομής των Βραβείων Όσκαρ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μιλήσαμε για το ντοκιμαντέρ που θα δούμε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 17 - 20 Ιανουαρίου 2025.
Για κλεμμένη ιδέα κατηγορείται η εταιρία κινουμένων σχεδίων
Τα γυρίσματα της ταινίας ήταν «θεότρελα» σύμφωνα με τον Σκωτσέζο ηθοποιό
Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο πρωταγωνιστεί... διπλός, στο νέο γκανγκστερικό φιλμ του Μπάρι Λέβινσον
Ο σκηνοθέτης κατηγορεί τον Ράιαν Ρέινολντς ότι τον διακωμωδούσε ανοιχτά
Η ταινία που απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και ψηφίστηκε ως ένα από τα καλύτερα ανεξάρτητα φιλμ
Ήταν στενός φίλος των Στίβεν Φράι και Χιου Λόρι
Η Disney δε συμφωνούσε με το όραμα του κορυφαίου σκηνοθέτη
«Η Μπρίτνεϊ θα ασχοληθεί ενεργά με την παραγωγή» δήλωσε ο σκηνοθέτης Τζον Μ. Τσου
Κανονικά η τελετή απονομής των βραβείων Γκράμι
H ταινία αναγγέλλει τον ερχομό ενός μεγάλου σκηνοθετικού ταλέντου
Τίτλος της «Ο μάγος του Κρεμλίνου» - Η πρώτη δήλωση του οσκαρικού ηθοποιού
Ο 54χρονος Βρετανός άφησε εποχή με τους ρόλους του στα «Star Wars» και «Harry Potter».
Η διαστημική κωμωδία με τον Ρόμπερτ Πάτινσον θα προβληθεί στην οθόνη της φετινής Μπερλινάλε
Οι νέες ημερομηνίες που ανακοίνωσε η Universal Pictures
Συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από τον θάνατο της
Κατέχουν μια αγαπημένη θέση στις καρδιές πολλών σινεφίλ
Νέα εκδοχή στην ταινία που προβλήθηκε το 1987 με πρωταγωνιστή τον Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ
Oι δυο τους δεν είχαν ποτέ ερωτική σχέση
Έπαινοι για την ελληνική παραγωγή από τον Ρόμπερτ Έγκερς, σκηνοθέτη του «Νοσφεράτου»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.