- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Γκέρλιγουντ, το νέο Χόλιγουντ της Ευρώπης
Σε ποια χώρα βρίσκεται το καλύτερο κινηματογραφικό σκηνικό - Η άγνωστη ιστορία από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο που συνδέει την πόλη με την Ελλάδα
Το ευρωπαϊκό βραβείο της καλύτερης τοποθεσίας για κινηματογράφηση από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Επιτροπής Κινηματογράφου (EuFCN) απέσπασε η πόλη Γκέρλιτς, κερδίζοντας ακόμη και τοποθεσίες διάσημες διότι αποτέλεσαν σκηνικό της δημοφιλούς σειράς Game of Thrones.
Το Γκέρλιτς, μια πόλη 56.000 κατοίκων, η οποία είναι μοιρασμένη μεταξύ Γερμανίας και Πολωνίας (όπου ονομάζεται Ζγκόρτζελετς), είναι διάσημο για τα περισσότερα από τα 3.500 ιστορικά μνημεία του, από την Αναγέννηση μέχρι και την Αρ Νουβό.
Έχει αποκτήσει το προσωνύμιο... «Γκέρλιγουντ», καθώς αποτελεί δημοφιλές σκηνικό για κινηματογραφικές ταινίες ήδη από τη δεκαετία του '50. Υποψήφιες για το φετινό βραβείο ήταν άλλες 10 τοποθεσίες, όπως περιοχές στην Ισπανία και την Κροατία όπου γυρίστηκαν επεισόδια του Game of Thrones.
Πληθώρα ταινιών
Στο Γκέρλιτς έχουν γυριστεί μεταξύ άλλων η βραβευμένη με Όσκαρ ταινία του Γουές Άντερσον «Grand Budapest Hotel», με το εμπορικό κέντρο της πόλης να δανείζει στο ξενοδοχείο της ταινίας το εντυπωσιακό εσωτερικό του, οι «Άδοξοι Μπάσταρδοι» του Κουέντιν Ταραντίνο, η «Κλέφτρα των Βιβλίων» του Μπράιαν Πέρσιφαλ και οι «Μνημείων Άνδρες» του Τζορτζ Κλούνεϊ.
Η σύνδεσή του με την Ελλάδα
Το Γκέρλιτς είναι, όμως, γνωστό και στην Ελλάδα λόγω της ιστορίας των 7.000 στρατιωτών και αξιωματικών του Δ' Σώματος Στρατού, οι οποίοι μεταφέρθηκαν υπό δραματικές συνθήκες το 1916 στην περιοχή και παρέμειναν επί 2,5 ως «αιχμάλωτοι φιλοξενούμενοι».
Κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου η Ελλάδα ήταν χωρισμένη στα δύο, το ίδιο και ο στρατός: «Βενιζελικοί» και «Αντιβενιζελικοί». Οι πρώτοι υποστήριζαν τον Ελευθέριο Βενιζέλο και οι δεύτεροι τον βασιλιά Κωνσταντίνο Α'. Η κάθε πλευρά είχε επιλέξει το δικό της στρατόπεδο στον «Μεγάλο Πόλεμο»: Ο Βενιζέλος τάχτηκε με τις αγγλογαλλικές δυνάμεις της Αντάντ και ο Κωνσταντίνος με τη Γερμανία και τον Κάιζερ (Γουλιέλμος Β΄).