Κινηματογραφος

14ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Με τις καλύτερες γαλλόφωνες ταινίες και την Καρόλ Μπουκέ καλεσμένη!

Δημήτρης Μαστρογιαννίτης
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Από τις 4 έως τις 10/4 στο Auditorium Theo Angelopoulos του Γαλλικού Ινστιτούτου, στο Δαναός 1 και στην Όπερα 1, θα κλείνουμε εκεί τα ραντεβού μας.Όσοι αγαπούν τον κινηματογράφο (ή απλά τη γαλλική γλώσσα) ξέρουν πως 13 χρονιές τώρα στο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου έχουν την ευκαιρία είτε να δουν μικρά διαμαντάκια (που θα παιχτούν εδώ μία και μοναδική φορά) είτε να δουν πρώτοι ταινίες που θα βγουν μετά σε κανονική διανομή είτε να νιώσουν... Γάλλοι.

n

Η έναρξη του Φεστιβάλ γίνεται με μια πρωτιά. Θα παιχτεί η ταινία «Τα παλιόπαιδα» του Anthony Marciano με τους Alain Chabat, Max Boublil, Sandrine Kiberlain, η οποία μετά την προβολή της εδώ θα βγει στους κινηματογράφους της Γαλλίας. (Το σενάριο θέλει τον Thomas, που μόλις έχει αρραβωνιαστεί, να συναντά το μέλλοντα πεθερό του Gilbert, παντρεμένο εδώ και 30 χρόνια με τη Suzanne. Ο απογοητευμένος Gilbert θεωρεί ότι δεν έζησε πλήρως τη ζωή του εξαιτίας της συζύγου του. Πείθει τον Thomas να μην παντρευτεί την κόρη του Lola και τον παρακινεί να τα παρατήσουν όλα).

n

Η Carole Bouquet θα είναι η φετινή ανάδοχος του φεστιβάλ. Την Παρασκευή 5/4 θα παρουσιάσει στο κοινό την εξαιρετική ταινία του Bertrand Blier «Πολύ όμορφη για σένα» (Αuditorium Theo Angelopoulos, του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών) και κατόπιν σε ειδική τελετή θα της απονεμηθεί τιμητικό βραβείο και θα παρουσιάσει την ταινία «Δουλειές» της Brigitte Roüan (μόνο με προσκλήσεις).

Επίσημος καλεσμένος του και φετινός πρόεδρός του φεστιβάλ είναι ο Αλεξάντρ Ντεπλά, Γάλλος ελληνικής καταγωγής, μουσικοσυνθέτης με καριέρα σε όλο τον κόσμο, ενώ θα παραβρεθούν η Μπριζίτ Ρουάν, σκηνοθέτρια της ταινίας «Tu Honoreras Ta Mere et Ta Mere», που έχει άμεση σχέση με την Ελλάδα, και ο Πατρίς Λεκόντ, που θα παρουσιάσει την τελευταία του ταινία «Μπουτίκ για αυτόχειρες».

n

Η κριτική επιτροπή και το κοινό θα ψηφίσουν τις δύο καλύτερες ταινίες, ενώ μεταξύ άλλων ξεχωρίζει το αφιέρωμα στο γαλλικό animation, το masterclass για την ιστορία του γαλλικού κινηματογράφου (στο Αρχαιολογικό Μουσείο), αλλά και ο φόρος τιμής στη νέα γενιά του ελληνικού κινηματογράφου και στους μελλοντικούς κινηματογραφιστές της επόμενης γενιάς, με την αφιερωματική βραδιά στους μαθητές του New School Athens, που αποτελεί πολλά υποσχόμενο σημείο αναφοράς για τους επαγγελματίες του ευρωπαϊκού κινηματογράφου...

Κάποιες από τις ταινίες που θα δούμε στο Φεστιβάλ

ΔΟΥΛΕΙΕΣ

Σκηνοθεσία: Brigitte Roüan. Παίζουν:Carole Bouquet, Jean-Pierre Castaldi, Aldo Maccione.

n

Η Chantal είναι δικηγόρος που ειδικεύεται στην υπεράσπιση παράνομων μεταναστών. Προκειμένου να ξεφορτωθεί τον Frankie, έναν ερωμένο που την ερωτεύεται σφοδρά και δεν λέει να φύγει, αναλαμβάνει οικοδομικές εργασίες για να τον διώξει από το σπίτι της.Προσλαμβάνει ένα νέο Κολομβιανό αρχιτέκτονα.

5/4, 20.00, Auditorium Theo Angelopoulos / 7/4, 22.45, Δανός 1

 AUGUSTINE

Σκηνοθεσία: Alice Winocour. Παίζουν: Vincent Lindon, Stéphanie Sokolinski, Chiara Mastroianni.

n

Παρίσι, χειμώνας του 1885. Στο νοσοκομείο Pitié Salpêtrière, ο καθηγητής Charcot μελετά τη μυστηριώδη ασθένεια της υστερίας. Η δεκαεννιάχρονη Augustine γίνεται το αγαπημένο του πειραματόζωο και παίρνει την πρώτη θέση στις επιδείξεις ύπνωσης. Από αντικείμενο μελέτης, θα γίνει σταδιακά αντικείμενο πόθου.

4/4, 22.00, ΔΑΝΑΟΣ 1 / 8/4, 21.45, Auditorium Theo Angelopoulos

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ 

Σκηνοθεσία: Joachim Lafosse. Παίζουν: Niels Arestrup, Tahar Rahim, Emilie Dequenne.

n

Η Murielle και ο Mounir αγαπιούνται με πάθος. Από μικρός, ο Mounir ζει στο σπίτι του γιατρού Pinget που του εξασφαλίζει μια οικονομικά άνετη ζωή. Όταν ο Mounir και η Murielle αποφασίζουν να παντρευτούν και να κάνουν παιδιά, η εξάρτηση του ζευγαριού από το γιατρό γίνεται ακραία.

5/4, 22:15, ΔΑΝΑΟΣ 1

COMME UN LION

Σκηνοθεσία: Samuel Collardey. Παίζουν: Marc Barbé, Mytri Attal.

n

Ο δεκαπεντάχρονος Mitri ζει σε ένα χωριό στη Σενεγάλη. Όπως όλοι οι συνομήλικοί του, παίζει ποδόσφαιρο και ονειρεύεται την Μπάρτσα και την Τσέλσι. Όταν ένας ατζέντης ποδοσφαιριστών τον ανακαλύπτει, ο Mitri νιώθει τυχερός. Αλλά για να προπονηθεί στις μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες πρέπει να πληρώσει. Η οικογένειά του συνδράμει οικονομικά και φορτώνεται με χρέη για να τον βοηθήσει.

5/4, 18.00, ΔΑΝΑΟΣ 1 / 8/4, 9.30, Auditorium Theo Angelopoulos / 8/4, 17.30, ΔΑΝΑΟΣ 1

CINE-CONCERT: Το γαλλικό animation στο ξεκίνημά του

n

Μια επιλογή αξιοπερίεργων μικρών αριστουργημάτων κινουμένων σχεδίων των αρχών του εικοστού αιώνα. Μια ευκαιρία για ένα ταξίδι στις απαρχές του κινηματογραφικού animation μετά μουσικής, με τη συμβολή του ελληνικού ηλεκτροακουστικού ντούο acte vide.

Tο ηλεκτροακουστικό ντούο acte vide («κενή πράξη») ξεκίνησε το 2006 και αποτελείται από τους Γιάννη Κοτσώνη (ηλέκτρο) και Δανάη Στεφάνου (πιάνο). Με κεντρικό άξονα τον αυτοσχεδιασμό και τη δημιουργική διερεύνηση του θορύβου, το ντούο πραγματοποιεί συχνά συνεργασίες με ένα ευρύ φάσμα μουσικών, εικαστικών και σκηνοθετών. https://acte-vide.blogspot.com.

Οι ταινίες είναι αποκατεστημένες από το γαλλικό κινηματογραφικό αρχείο, στο πλαίσιο δράσης του Υπουργείου Πολιτισμού για τη διάσωση των παλαιών ταινιών.

7/4, 20.00, Auditorium Theo Angelopoulos

CAMILLE REDOUBLE

Σκηνοθεσία: Noémie Lvovsky. Παίζουν: Noémie Lvovsky, Samir Guesmi.

n

Στα δεκαέξι της, η Camille και ο Eric ερωτεύονται με πάθος και η Camille φέρνει στον κόσμο ένα κοριτσάκι… 25 χρόνια μετά, ο Eric την εγκαταλείπει για μια νεότερη γυναίκα. Την παραμονή της πρωτοχρονιάς, η Camille επιστρέφει ξαφνικά στο παρελθόν της και γίνεται ξανά δεκαέξι χρονών. Ξαναβρίσκει τους γονείς της, τις φίλες της, την εφηβεία της και... τον Eric.

9/4, 20.00, ΔΑΝΑΟΣ 1

COULEUR DE PEAU MIEL

Σκηνοθεσία: Laurent Boileau, Jung Henin. Με τις φωνές: William Coryn, Christelle Cornil.

n

Μετά το τέλος του πολέμου της Κορέας, 200.000 παιδιά διασκορπίστηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο. Γεννημένος στη Σεούλ και υιοθετημένος από μια βελγική οικογένεια, ο Jung είναι ένα από αυτά. Βασισμένη στο μυθιστόρημα Couleur de peau: Miel, η ταινία επιστρέφει στους σημαντικούς σταθμούς της ζωής του Jung: το ορφανοτροφείο, την άφιξή του στο Βέλγιο, την οικογενειακή ζωή, τη δύσκολη εφηβεία...

4/4, 18.00, ΔΑΝΑΟΣ 1 / 7/4, 22.00, Auditorium Theo Angelopoulos

ΜΗΝ ΕΝΟΧΛΕΙΤΕ

Σκηνοθεσία: Yvan Attal. Παίζουν: François Cluzet, Yvan Attal, Laetitia Casta.

n

Ένα βράδυ, ο Τζεφ φτάνει απροειδοποίητα στο σπίτι του Μπεν. Για να γιορτάσουν την επανένωσή τους, ο Τζεφ τον παρασύρει σε μια γιορτή. Εκεί, μπαίνουν σε μια συζήτηση σχετικά με ένα φεστιβάλ πορνό για ερασιτέχνες και η ιδέα γρήγορα μετατρέπεται σε στοίχημα: ο Τζεφ και ο Μπεν θα κοιμηθούν μαζί υπό το βλέμμα μιας κάμερας.

4/4, 20.00, ΔΑΝΑΟΣ 1 / 6/4, 22.15, ΟΠΕΡΑ 1

DOUDEGE WENKEL

Σκηνοθεσία: Christophe Wagner. Παίζουν: André Jung, Jules Werner, Brigitte Urhausen.

n

Ένας υποδειγματικός αστυνομικός βρίσκεται δολοφονημένος κάτω από περίεργες συνθήκες. Ο αινιγματικός επιθεωρητής Hastert αναλαμβάνει την εξιχνίαση της υπόθεσης και προσφεύγει στον αδερφό του νεκρού, τον Olivier. Διψώντας για εκδίκηση, ο Olivier ρίχνεται σώμα και ψυχή στην έρευνα...

4/4, 22.30, ΟΠΕΡΑ 1, 7/4, 20.00, ΟΠΕΡΑ 1

ΟΙ ΑΣΥΓΧΩΡΗΤΟΙ

Σκηνοθεσία: André Téchiné. Παίζουν: André Dussollier, Carole Bouquet, Mélanie Thierry.

n

Ο Φράνσις φτάνει στη Βενετία για να γράψει το επόμενο μυθιστόρημά του και ψάχνει να νοικιάσει ένα χώρο. Συναντά την Judith, μια κτηματομεσίτρια, που επιμένει να επισκεφθούν ένα απομονωμένο σπίτι στο Νησί του Sant’Erasmo. Ο Φράνσις προτείνει: «Αν μείνουμε εδώ και οι δυο μας, υπογράφω αμέσως…». Γίνονται ζευγάρι. Το επόμενο καλοκαίρι, η κόρη του Alice έρχεται να περάσει τις διακοπές της και, ξαφνικά, εξαφανίζεται. Ο Francis κινδυνεύει…

5/4, 16.00, Auditorium Theo Angelopoulos / 9/4, 18.00, ΟΠΕΡΑ 1

ΜΠΟΥΤΙΚ ΓΙΑ ΑΥΤΟΧΕΙΡΕΣ

Σκηνοθεσία: Patrice Leconte. Παίζουν: Bernard Alane, Isabelle Spade, Kacey Mottet Klein.

n

Φανταστείτε μια πόλη όπου οι άνθρωποι δεν έχουν πια όρεξη για τίποτα, σε σημείο που το πιο περιζήτητο κατάστημα να είναι εκείνο που πουλά δηλητήρια και σκοινιά κρεμάλας. Η ιδιοκτήτριά του, όμως, φέρνει στον κόσμο ένα παιδί που ενσαρκώνει τη χαρά της ζωής...

10/4, 20.00, ΔΑΝΑΟΣ 1 / 10/4, 22.30, ΔΑΝΑΟΣ 1

ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΠΑΘΟΣ ΤΗΣ ΤΕΡΕΖ ΝΤ.

Σκηνοθεσία: Claude Miller. Παίζουν: Audrey Tautou, Gilles Lellouche, Anaïs Demoustier.

n

Στη γαλλική επαρχία, οι γάμοι κανονίζονται με σκοπό να ενωποιηθούν τα οικόπεδα που ανήκουν στις δύο οικογένειες. Η Thérèse Larroque γίνεται Κυρία Desqueyroux, αλλά η νεαρή γυναίκα, που διακατέχεται από πνεύμα ελευθερίας, ασφυκτιά από τον επαρχιώτικο τρόπο ζωής. Θέλοντας να ξεφύγει από τη μοίρα που της επιβάλλουν και να ζήσει μια γεμάτη ζωή, θα κάνει τα πάντα...

7/4, 20.30, ΔΑΝΑΟΣ 1

ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΗ ΓΙΑ ΣΕΝΑ

Σκηνοθεσία: Bertrand Blier. Παίζουν: Gérard Depardieu, Josiane Balasko, Carole Bouquet.

n

Δεν έχω λόγια για να περιγράψω τη γυναίκα μου. Την ομορφιά της γυναίκας μου. Φανταστείτε έναν Botticelli ξαπλωμένο στο κρεβάτι μου. Πώς να περιγράψω έναν Botticelli; Ειδικά, όταν κάνει ζέστη… Δεν έχω λόγια, επίσης, για να περιγράψω την ερωμένη μου. Την εμφάνιση της ερωμένης μου. Είναι χοντρή, σχετικά άσχημη…

5/4, 18.00, Auditorium Theo Angelopoulos

TU HONORERAS TA MERE ET TA MERE

Σκηνοθεσία: Brigitte Roüan. Παίζουν: Nicole Garcia, Eric Caravaca, Patrick Mille, Gaspard Ulliel.

n

«Όλα θα πάνε καλά» είχε υποσχεθεί ο γιατρός της Jo στη γέννα. Όμως σαράντα χρόνια αργότερα και έχοντας φέρει στον κόσμο τέσσερις γιους, όσα είχε προγραμματίσει για αυτόν τον Αύγουστο πάνε στραβά: έχοντας μόλις πατήσει το ελληνικό έδαφος για να διοργανώσει το καθιερωμένο οικογενειακό φεστιβάλ, η Jo ανακαλύπτει πως αυτό έχει ακυρωθεί λόγο οικονομικής κρίσης…

6/4, 22.15, ΔΑΝΑΟΣ 1

Δείτε όλο το πρόγραμμα του Φεστιβάλ εδώ