Κινηματογραφος

«Big Heat»: Φόρος τιμής στο φιλμ νουάρ

Συνεντεύξεις με τρεις συντελεστές της ταινίας

2642-204777.JPG
Δημήτρης Φύσσας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
37997-81771.JPG

Κάπου γράφει ο Σεφέρης: «Τίποτα δε μας ενώνει καλύτερα από μια καλλιτεχνική συγκίνηση». Αυτό σκέφτηκα λίγες μέρες πριν, παρακολουθώντας στο «Τριανόν» την εξαιρετική ελληνική ταινία «Big heat» του άγνωστού μου σκηνοθέτη Κάρολου Ζωναρά, ταινία που αποτελεί φόρο τιμής στο παλιό «The big heat», αρχετυπικό νουάρ του Φριτς Λανγκ, που δεν καταφέρνει να το καταστρέψει ο πάντα ανεπαρκής μπούλης Γκλεν Φορντ. Πήγα εκεί καλεσμένος από μια γνωστή μου, την ηθοποιό Ευγενία Αποστόλου, ενθουσιάστηκα κι αναζήτησα μερικούς ακόμα από τους συντελεστές του φιλμ, αποφασισμένος να προβάλω όσο μπορώ ένα έργο που εκπροσωπεί επιτυχώς την αγαπημένη μου φιλμική κατηγορία στην Ελλάδα.

Η ταινία απονέμει φόρο τιμής στο παλιό έργο του 1953 (του οποίου δεν είναι ακριβώς ριμέικ, αλλά βλέπουμε κομμάτια του σε διάσπαρτες τηλεοράσεις μέσα στα πλάνα) και τηρεί όλους τους κώδικες του είδους (ασπρόμαυρη εικόνα, καμπαρντίνα, ξανθιά, διαφθορά, διαπλοκή αστυνομίας - κεφαλαίου, μεικτοί χαρακτήρες, αξιοσημείωτοι διάλογοι, μοναχικός αγώνας, ποτό, τσιγάρο, μπαρ, αυτοκίνητα, νυχτερινά πλάνα κλπ). Υπάρχουν όμως πολλά ενδιαφέροντα πρόσθετα στοιχεία: μεταφορά στη σύγχρονη αθηναϊκή πραγματικότητα, χιούμορ, καλλιτεχνική καινοτομία στη σχέση ήχου-εικόνας (πλην μιας περίπτωσης, δεν ακούμε τη φωνή του ηθοποιού που βλέπουμε, μα άλλου ηθοποιού ή ερασιτέχνη) και, συνολικά, ποιότητα και αρτιότητα σπάνια για τα δεδομένα της χώρας μας (τρέιλερ).

Το «Big heat» παίζεται από την Πέμπτη 4 Απριλίου (καθημερινά 10.30 το βράδυ), στο ιστορικό «Πάλας» Παγκρατίου του αειθαλούς κ. Ματθαίου Πόταγα. Και καθώς ο σκηνοθέτης δεν μπορούσε αυτό τον καιρό να μου δώσει συνέντευξη, πήρα από τρεις άλλους συντελεστές: τον πρωταγωνιστή Μελέτη Γεωργιάδη, την Ευγενία Αποστόλου (δεν υπάρχει πρωταγωνιστικός γυναικείος ρόλος) και τον παραγωγό Λευτέρη Δανίκα (παραγωγό εδώ, γενικά είναι σκηνοθέτης).

Η ταινία αξίζει το εισιτήριό της με το παραπάνω. Αλλά οι τρεις «φιλοξενούμενοι» τα λένε καλύτερα από μένα. Απολαύστε:

d.fyssas@gmail.com

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όλα για τη μητέρα μου
Όλα για την Μητέρα μου: Το κορυφαίο φιλμ του Πέδρο Αλμοδόβαρ

Ο ισπανός σκηνοθέτης τιμά αγαπημένα φιλμ του κλασικού Χόλιγουντ και ταυτόχρονα ξετυλίγει την προσφιλή θεματολογία του, βάζοντας ξανά σε περίοπτη θέση τις αγαπημένες του γυναίκες

Πού θα ξενυχτήσεις με φόντο την πανσέληνο;
Πού θα ξενυχτήσεις με φόντο την πανσέληνο;

Με ταινίες, πάρτι, παιχνίδια μυστηρίου, λέσχη ανάγνωσης καιγιόγκα ή μήπως με άριες και θέα στην Ακρόπολη; Την Κυριακή που έχει ολόγιομο φεγγάρι, στο ΚΠΙΣΝ και το Μουσείο Μαρία Κάλλας προτάσειςυπάρχουν (και δωρεάν)

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.