Κινηματογραφος

Νύχτες Πρεμιέρας: Dark, Darker, Darko

Oι οργανωτές του φεστιβάλ διορθώνουν μια ιστορική αδικία 

324257-668306.jpg
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
373872-771906.jpeg

Δεν λέμε. Καλές και άγιες οι νέες ταινίες αλλά όταν έχεις μια τέτοια καρα-cult ταινία στο πρόγραμμα όπως το «Donnie Darko» πώς είναι δυνατόν να την αγνοήσεις;

Πάμε με λίγα μαθήματα κινηματογραφικής ιστορίας για αρχή. Ίσως να ξέρετε το πότε γυρίστηκε το «Donnie Darko» (το 2001) ή το ποιος είναι ο σκηνοθέτης του (Ρίτσαρντ Κέλι) ενώ είναι βέβαιο ότι όλοι γνωρίζετε τον πρωταγωνιστή του φιλμ Τζέικ Γκίλενχαλ που τότε έκανε το πρώτα βήματα του στο σινεμά. Εκείνο που ίσως να μην ξέρετε είναι πως το «Donnie Darko» δεν βρήκε τότε διανομή στην Ελλάδα και βγήκε κατευθείαν στο dvd για να μετατραπεί γρήγορα σε μεγάλη επιτυχία του ανεξάρτητου κυκλώματος. Αυτή την ιστορική αδικία διορθώνουν φέτος οι οργανωτές του φεστιβάλ της Αθήνας και προβάλλουν την ταινία εκεί που της αξίζει: στη μεγάλη οθόνη (του Ιντεάλ στις 23.15) και μάλιστα σε 4Κ. Είναι σίγουρα από τις κορυφαίες στιγμές για τις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας και αναμένεται να έχει μεγάλη απήχηση στους σινεφίλ που θα γεμίσουν την αίθουσα της Πανεπιστημίου.

Στα υπόλοιπα προγράμμα το αφιέρωμα στο Χιούστον συνεχίζεται με το «Θησαυρό της Σιέρα Μάντρε» (Δαναός 1, 17.15) παραγωγής 1948 με Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και Γουόλτερ Χιούστον (ο πατέρας του σκηνοθέτη κέρδισε το Όσκαρ β ρόλου εδώ), η «Φανταστική γυναίκα» του Σεμπάστιαν Λέλιο (Ιντεάλ 20.30), αποδεικνύει ότι ο χιλιανός σκηνοθέτης της «Γκλόρια» είναι σπεσιαλίστας στα ερωτικά ταμπού (η ιστορία μιας τρανσέξουαλ που αντιμετωπίζεται με περιφρόνηση από την οικογένεια του συντρόφου της όταν ο τελευταίος πεθαίνει αιφνιδιαστικά), ενώ στην Όπερα 1 στις 20.00 τα μουσικά ντεσιμπάλ θα...απογειωθούν όταν στην οθόνη εμφανιστούν οι Μogwai, Άλεξ Καπράνος των Franz Ferdinand, Arab Strab, Delgados για τις ανάγκες του φιλμ «Χαμένοι στη Γαλλία». Όλη η αφρόκρεμα της ανεξάρτητης σκωτσέζικης μουσικής σκηνής των 90s, η οποία αναδείχθηκε μέσα από την καλτ δισκογραφική εταιρεία Chemikal Underground, επαναλαμβάνει, 18 χρόνια μετά, το ίδιο παλαβό road trip που την πήγε από τη Γλασκώβη ως το Μορόν της Γαλλίας και απογείωσε τη φήμη της με μία μόνο συναυλία.

Γεμάτη αναμένεται να είναι η ίδια αίθουσα (Όπερα 1) και στη συνέχεια, αφού στις 22.30 προβάλλεται το νεονουάρ «Στον αστερισμό του Διδύμου» του Άαρον Κατζ. Η νεαρή βοηθός μιας ανερχόμενης στάρλετ αποφασίζει να διαλευκάνει μόνη της το μυστήριο που την συνδέει με μια δολοφονία. Το μεταμοντέρνο νουάρ του Άαρον Κατζ περικλείει όλη την ουσία του απενοχοποιημένου θεάματος χωρίς να χάνει στιγμή τον βαθιά σινεφίλ χαρακτήρα του.

Ο νατουραλισμός από το mumblecore παρελθόν του σκηνοθέτη, συναντά μια ιμπρεσιονιστική απεικόνιση του νυχτερινού Χόλιγουντ μέσα από ευρυγώνια πλάνα και neon φωτισμούς. Ό,τι ξεκινά σαν μια σύγχρονη σπουδή χαρακτήρα, μετατρέπεται σε καθαρόαιμη ταινία είδους που αποπνέει ένταση και έναν ενστικτώδη ερωτισμό. Στους δύο πόλους της υπαινικτικής σχέσης που οδηγεί την πλοκή, οι Λόλα Κερκ και Ζόι Κράβιτζ ερμηνεύουν στην εντέλεια το παιχνίδι εξουσίας στον θεματικό πυρήνα του φιλμ, ενώ οι ήπιες νότες του Keegan DeWitt συμπληρώνουν ιδανικά το απαράμιλλο στυλ του.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πού θα ξενυχτήσεις με φόντο την πανσέληνο;
Πού θα ξενυχτήσεις με φόντο την πανσέληνο;

Με ταινίες, πάρτι, παιχνίδια μυστηρίου, λέσχη ανάγνωσης καιγιόγκα ή μήπως με άριες και θέα στην Ακρόπολη; Την Κυριακή που έχει ολόγιομο φεγγάρι, στο ΚΠΙΣΝ και το Μουσείο Μαρία Κάλλας προτάσειςυπάρχουν (και δωρεάν)

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.