- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Η Ελλάδα πάει στα 90α Όσκαρ με το «Amerika Square» (video, εικόνες)
Η ταινία του Γιάννη Σακαρίδη με τους Στάνκογλου, Παπαδημητρίου, Ξένια Ντάνια και Βασίλη Κουκαλάνι
![62224-137655.jpg 62224-137655.jpg](/images/120x120/3/jpg/sites/default/files/contributor/62224-137655.jpg)
![AMERIKA SQUARE - Official Trailer AMERIKA SQUARE - Official Trailer](/images/1074x600/3/jpg/files/YouTube/kIkr9yXzN7Q.jpg)
Το «Amerika Square» του Γιάννη Σακαρίδη θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη φετινή επετειακή 90η απονομή των βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, των πασίγνωστων δηλαδή Όσκαρ.
Πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Σακαρίδη –τέσσερα χρόνια μετά το «Wild Duck»– σε σενάριο του ίδιου, του Βαγγέλη Μουρίκη και του Γιάννη Τσίρμπα, βασισμένο στο βιβλίο του τελευταίου, «Η Βικτώρια δεν υπάρχει» (εκδ. Νεφέλη).
Μετά από ένα μακρύ ταξίδι σε διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ, από το Busan μέχρι το Chicago και από τη βράβευσή του με Ειδική Μνεία για την ερμηνεία του Βασίλη Κουκαλάνι, με το βραβείο της Fipresci της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών και με το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής Νεότητας στο 57οΦεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, αλλά και το Βραβείο Ίρις καλύτερου μοντάζ –που επιμελήθηκε ο Γιάννης Σακαρίδης– στην 8η απονομή των βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, το «Amerika Square» μπαίνει τώρα σε τροχιά για τα βραβεία Oscar.
Η ταινία που ετοιμάζεται στα τέλη Σεπτεμβρίου να ανοίξει σε limited κύκλωμα σε κινηματογράφους της Νέας Υόρκης και του Λος Άντζελες από την Corinth Films με το Hollywood Reporter να σημειώνει πως είναι μια από τις καλύτερες ευρωπαϊκές ταινίες για τις οδυνηρές επιπτώσεις του προσφυγικού, αφηγείται την ιστορία τεσσάρων ανθρώπων, του Μπίλι (Γιάννης Στάνκογλου) και του Νάκου (Μάκης Παπαδημητρίου), που μεγάλωσαν μαζί από παιδιά στην πολύβουη Πλατεία Αμερικής, όπου οι δρόμοι τους θα διασταυρωθούν με την Τερέζα (Ξένια Ντάνια), μια Αφρικανή τραγουδίστρια μπλεγμένης στα δίχτυα της μαφίας και τον Τάρεκ (Βασίλης Κουκαλάνι), έναν απελπισμένο Σύριο πρόσφυγα που προσπαθεί να φύγει από τη χώρα.
Συντελεστές
Παραγωγός, Σκηνοθέτης: Γιάννης Σακαρίδης
Σεναριογράφοι: Γιάννης Τσίρμπας, Βαγγέλης Μουρίκης, Γιάννης Σακαρίδης (Βασισμένο στο βιβλίο "Η Βικτώρια δεν υπάρχει" του Γιάννη Τσίρμπα, Εκδ. Νεφέλη)
Διανομή ρόλων: Γιάννης Στάνκογλου (Μπίλι), Μάκης Παπαδημητρίου (Νάκος), Βασίλης Κουκαλάνι (Τάρεκ), Θέμις Μπαζάκα (Γεωργία), Ερρίκος Λίτσης (Στάυρος), Αλέξανδρος Λογοθέτης (Μανόλης), Ξένια Ντάνια (Τερέζα), Ρέα Πεδιαδιτάκη (Νάντια), Σουλτάν Αμιρ (Χασάν) , Πέτρος Σαντοβίτο (Αχιλλέας), Αχιλλέας Κυριακίδης (Περικλής)
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Jan Vogel
Μουσική: Μίνως Μάτσας
Μοντάζ: Γιάννης Σακαρίδης
Σκηνογράφος, Ενδυματολόγος: Αλεξία Θεοδωράκη
Ηχολήπτης: Σπύρος Αραβοσιτάς
Σχεδιασμός Ήχου/Μιξάζ: Γιώργος Μικρογιαννάκης
Διεύθυνση Παραγωγής: Κοσμάς Σπηλιωτόπουλος
Συμπαραγωγοί: Marblemen (UK), Βένια Βέργου, Βασίλης Κωσταντιλιέρης (Arctos) ScriptaManent Tattoo Studio, Athens Filmmakers' Coop
Με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυστριακός επιχειρηματίας με έδρα το Ντουμπάι κατέθεσε αιτήσεις ακύρωσης στην ΕΕ
Η 64χρονη ηθοποιός τιμήθηκε με το κορυφαίο βραβείο του θεσμού
Είτε γιορτάζεις είτε όχι, είτε είσαι in love είτε σε φάση «I hate everyone»
Μιλήσαμε με τον Βασίλη Λούρα για το συναρπαστικό ντοκιμαντέρ του που προβάλλεται αυτή την εβδομάδα στους κινηματογράφους από το CINOBO
Ο διάσημος σκηνοθέτης πέθανε σε ηλικία 91 ετών
Στην ταινία αναμένεται να πρωταγωνιστήσει ο Τζέικομπ Ελόρντι
O Άντονι ΜακΚι μοιάζει ο κατάλληλος για να φέρει τον μύθο του ήρωα με την ασπίδα-αστερόεσσα στη νέα εποχή
Aναβιώνει την εποχή του Εμφυλίου και τις Παιδοπόλεις της βασίλισσας Φρειδερίκης
21χρονος τον κατηγόρησε για άγγιγμα δημοσίως «με ανάρμοστο τρόπο» το 2013
Ο Δανός καλλιτέχνης έκανε γνωστή την διάγνωση του το 2022
Παγκόσμια πρεμιέρα στις 6 Ιουνίου
Από τις 100 κορυφαίες ταινίες του 2024, πάνω από τις μισές είχαν γυναίκες πρωταγωνίστριες
Δείτε το τρέιλερ της νέας ταινίας!
Η ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ μας βάζει στη μαγική ντουλάπα κάποιων βασανισμένων αγοριών και να χαθούμε στα τρομακτικά αλλά και τόσο μελαγχολικά σύμπαντά της.
Ένα έργο που αφήνει στην άκρη τα μεγάλα πολιτικά λόγια προκειμένου να αφηγηθεί μια μικρή ανθρώπινη ιστορία
Ένα συγκινητικό animation παλιάς κοπής, που έχει όμως το βλέμμα του στραμμένο στο σήμερα
Το φιλμ είναι περισσότερο συναισθηματικό από τα προηγούμενα φιλμ και με κάποιες δυνατές κωμικές στιγμές
Σχεδόν 20 χρόνια μετά και ενώ ο Γουίλ Σμιθ δεν ήθελε να παίξει σ’ αυτή την ταινία, ο σκηνοθέτης αποκαλύπτει
H Αμερικανίδα σταρ σχολίασε τις αναρτήσεις της συμπρωταγωνίστριάς της στο Emilia Perez
Made in England: Ένα σπουδαίο κινηματογραφικό αφιέρωμα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.