Κινηματογραφος

Ποιοι αποφασίζουν για τα Oscar

Οι λευκοί άνδρες των Oscar, τα πόδια της Κοτιγιάρ και μια υγρή, περίεργη προβολή

Γιάννης Τσάκαλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Moving Image Random Report

Τα Oscar είναι υπόθεση λευκών ανδρών

«Πρέπει να ομολογήσω πως δεν γνωρίζω ποιοι απαρτίζουν την ακαδημία» δήλωσε η αφροαμερικάνα ηθοποιός Βαϊόλα Ντέιβις, μέλος της ακαδημίας και δύο φορές προτεινόμενη για Oscar. To σίγουρο είναι ότι οι αφροαμερικανοί είναι μια πολύ μικρή μειονότητα αναμέσα στους 5.765 εκλέκτορες της ακαδημίας που ψηφίζουν για τα Oscar.

Σύμφωνα με μια μεγάλη έρευνα των Los Angeles Times μόλις το 2% των μελών της ακαδημίας είναι αφρομερικανοί, ενώ οι λευκοί αποτελούν το 94% και μάλιστα το 77% των μελών είναι λευκοί άνδρες. Πρόκειται για υπόθεση ανδρών, αφού μόλις το 23% είναι γυναίκες. Αυτό εξηγεί σε μεγάλο βαθμό το γεγονός ότι οι ταινίες που κερδίζουν το Oscar της καλύτερης ταινίας έχουν ως επί το πλείστον πρωταγωνιστές λευκούς άνδρες.

n

Κάπως έτσι πρέπει να είσαι για να ψηφίσεις και να κερδίσεις Oscar 

Το μέσο όρο ηλικίας των μελών είναι τα 62 έτη και ως εκ τούτου η γύμνια, οι gay πρωταγωνιστές και οι κωμωδίες δεν έχουν μεγάλες πιθανότητες να κερδίσουν το βραβείο καλύτερης ταινίας. Ακόμα και η περιοχή απ’ όπου προέρχονται οι εκλέκτορες έχει σημασία. Σχεδόν 5.000 εκλέκτορες μένουν στο Λος Άντζελες, στην πολιτεία που πρέπει η ταινία να έχει παιχτεί για επτά συνεχόμενες μέρες και να έχει διάρκεια τουλάχιστον 40 λεπτά, ώστε να είναι υποψήφια για το Oscar καλύτερης ταινίας.

Στο ταμείο, όμως, όλοι οι υποψήφιοι και νικητές βγαίνουν κερδισμένοι. Αν μια ταινία είναι υποψήφια για το Oscar καλύτερης ταινίας, οι εισπράξεις αυξάνονται κατά 22.2% και αν το κερδίσει ανεβαίνουν επιπλέον 15.3%. Αυτό σημαίνει ότι τα στούντιο προσπαθούν να επηρεάσουν με κάθε τρόπο τους εκλέκτορες –που μεταξύ τους υπάρχει ακόμα και καλόγρια, πρώην ηθοποιός– γι’ αυτό και ο Κλούνι δήλωσε πρόσφατα: «Είναι μια κανονική προεκλογική καμπάνια που πρέπει ακόμα και να φιλήσεις μωρά. Πάντα νιώθω ενοχές». Σίγουρα δεν νιώθει ενοχές όταν κρατάει το αγαλματάκι.


Πού πήγαν τα πόδια της Κοτιγιάρ;

Τα πήρε το CGI… Στην ταινία «Rust and Bone» τα υπέροχα πόδια της Κοτιγιάρ έλειπαν από το γόνατο και κάτω. Στο πρώτο βίντεο μπορείτε να δείτε πως επεμβαίνει το CGI (Computer Generated Image) και σώζει την κατάσταση ακόμα και σε ταινίες που δεν έχει σκηνοθετήσει ο Πέτερ Τζάκσον… Όσο για τις ταινίες που σκηνοθετεί ο Νεοζηλανδός, δείτε στο δεύτερο βίντεο τον τεράστιο ρόλο του CGI στο Hobbit.


Κύριε σκηνοθέτη, το σενάριο μπάζει…

Μήπως η συγκεκριμένη προβολή ήταν σχόλιο για το σενάριο του «Life Of Pi»; Στις αρχές Δεκέμβρη στην πισίνα Pailleron του Παρισιού η προβολή της Ζωής του Πι είχε νερό, βάρκες και οι θεατές φορούσαν σωσίβια… Δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο προετοιμασίας της πιο περίεργης προβολής του 2012.

n

n

n