- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Η τρίτη μέρα στην Croisette ξεκίνησε με βροχή, κάτι όμως που ουδόλως πτόησε τους φεστιβαλιστές από όλο τον κόσμο, οι οποίοι για άλλη μια μέρα σχηματισαν από το ξημέρωμα ουρές για να παρευρεθούν στην ιστορική προβολή του Okja, της πρώτης ταινίας του Netflix στο διαγωνιστικό των Καννών.
Η εμφάνιση του λογότυπου του κολοσσού του streaming στην οθόνη της αίθουσας Lumière συνοδεύτηκε από γιουχαϊσματα και χειροκροτήματα, ενώ στο αποκορύφωμα της ειρωνείας τα πρώτα λεπτά της ταινίας προβλήθηκαν σε λάθος κάδρο, με αποτέλεσμα να σταματήσει η προβολή για να επαναληφθεί λίγο αργότερα. Έχουν και τα τεχνικά λάθη τη δική τους πολύ ενδιαφέρουσα σημειολογία. Μετά εμφανίστηκαν δημόσια η Tilda Swinton και η Isabelle Huppert και βγήκε ο ήλιος. Τα δύο φαινόμενα φυσικά συνδέονται μεταξύ τους.
Οι αφίξεις:
Η πρεμιέρα του Okja και η άφιξη των πρωταγωνιστών του Tilda Swinton και Jake Gyllenhaal ήταν φυσικό να προκαλέσουν το σύστριγγλο τόσο στο πρωινό photo call, όσο και στην επίσημη πρεμιέρα της ταινίας. Στο κόκκινο χαλί έκαναν της εμφάνισή τους επίσης η σούπερ σταρ του Bollywood Aishwarya Rai, η Juliette Binoche, πρωταγωνίστρια του υπέροχου Un beau soleil intérieur, η Julianne Moore και η Rihanna, που έδωσε αφορμή να ακουστούν σε όλη την παραλία της Croisette το Diamonds και άλλες μεγάλες της επιτυχίες.
Σε τελείως άλλο κλίμα, η προβολή του Visages, Villages, της νέας ταινίας της θρυλικής και τελευταίας επιζώσας (μαζί με τον Jean Luc Godard) της nouvelle vague Agnès Varda, έφερε την 89χρονη σκηνοθέτη στις Κάννες σε μεγάλα κέφια.
Στο αγαπημένο (πλέον) πρόγραμμα Women In Motion, άλλη μια δυναμική γυναίκα έδωσε τα φώτα της για τη σημασία της γυναικείας χειραφέτησης στη ζωή και την τέχνη και φωτογραφήθηκε απόμακρη, υπέροχη και θεϊκή όπως πάντα. Μιλάμε φυσικά για την Isabelle Huppert
Όταν κάνει πάρτι η Chopard, ήτοι ο μεγάλος χορηγός του φεστιβάλ, είναι λογικό κι επόμενο να συγκεντρώνει κάθε μορφής και διαβάθμισης celebrity που βρίσκεται αυτές τις μέρες εδώ, από την Rihanna (σε νέα επίδειξη ύφους) μέχρι την Kendall Jenner κι από την Isabelle Huppert μέχρι την Julianne Moore
Οι ταινίες:
Okja
Είναι κάπως αστείο που η ταινία που πυροδότησε όλη τη διαμάχη μεταξύ Netflix και Καννών ήταν τελικά μια ποπ και χαριτωμένα αφελής αρχικά και αρκετά πιο σκοτεινή στη συνέχεια παιδική ιστορία για τη μάχη ενός μικρού κοριτσιού από την Κορέα και του υπερμεγέθους γενετικά τροποποιημένου γουρουνιού της εναντίον της σατανικής (;) CEO ενός πολυεθνικού κολοσσού συσκευασίας τροφίμων. Ο Bong Joon-ho επιβεβαιώνει την ικανότητά του να ενορχηστρώνει και να αναμειγνύει ετερόκλητα συστατικά και είδη σε ένα ομοιογενές και αρμονικό αποτέλεσμα, ο Jake Gyllenhaal και η Tilda Swinton διασκεδάζουν αφάνταστα με τη συμμετοχή τους σ' αυτή την παιδική χαρά, το τεράστιο κατοικίδιο γουρούνι του τίτλου είναι γλυκύτατο και μας έκανε προς στιγμή να αποφασίσουμε πως θα γίνουμε χορτοφάγοι, το σύνολο, ωστόσο, στερείται ουσίας και βαρύτητας. Από τον Κορεάτη σκηνοθέτη έχουμε δει πολύ καλύτερα πράγματα.
Jupiter's Moon
Γιουχαΐσματα και χειροκροτήματα δεν έπεσαν μόνο για το λογότυπο του Netflix, αλλά και για τη νέα ταινία του sui generis Ούγγρου σκηνοθέτη Kornél Mundruczó, ο οποίος ξεκινάει με μια έξοχη σεναριακή ιδέα, την ιστορία ενός πρόσφυγα, ο οποίος πυροβολείται κατά το πέρασμά του στην Ουγγαρία από έναν αστυνομικό, για να διαπιστώσει αμέσως μετά ότι έχει την ικανότητα να πετάει, στην πορεία όμως χάνει το δρόμο της ανάμεσα στις μεσσιανικές παραβολές, τον μεταφυσικό συμβολισμό, το βαρύγδουπο κοινωνικοπολιτικό σχόλιο και την καφκική σάτιρα της ουγγρικής κοινωνίας. Είναι αδιαμφισβήτητο το σκηνοθετικό ταλέντο του σκηνοθέτη, με εντυπωσιακές τεχνικά κι εικαστικά σκηνές, το σύνολο όμως μετεωρίζεται όπως ο κεντρικός ήρωας της ταινίας ανάμεσα σε μια άσκηση βιρτουζιτέ κι εντυπωσιασμού και σε κάποια σπαράγματα μόνο προβληματισμού για το προσφυγικό ζήτημα.
Un beau soleil intérieur
Η Claire Denis εμπνέεται από τα Αποσπάσματα του ερωτικού λόγου του Roland Barthes και γυρίζει μια ταινία για την αβάσταχτη ελαφρότητα του έρωτα, κωμική στην επιφάνεια, αλλά σπαρακτική στο βάθος, για την υπαρξιακή ανάγκη του έρωτα να νοηματοδοτήσει τις ζωές μας. Μέσα από τις αισθηματικές περιπέτειες μιας πενηντάχρονης single ζωγράφου, που υποδύεται υποδειγματικά η Juliette Binoche σε έναν ρόλο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της, παρελαύνουν κωμικές και δραματικές στιγμές που όλοι έχουμε λίγο έως πολύ ζήσει, το ενδιαφέρον, το φλερτ, το πάθος, η αμφιβολία, η απόρριψη, η άρνηση, η μετάνοια κι όλα τα ενδιάμεσα συστατικά που συνθέτουν το ατέρμονο γαϊτανάκι της ζωής. Οι λάτρεις του διαλογικού γαλλικού σινεμά θα ενθουσιαστούν, οι γαλλοσκεπτικιστές μάλλον θα φύγουν τρέχοντας, για εμάς πάντως ήταν η πιο ανθρώπινη μέχρι στιγμής στιγμή του φεστιβάλ, κάπως σαν να αφήνεις για λίγο τον ήλιο να σου ζεστάνει το δέρμα, όταν το έχεις ανάγκη.
It all sounds Greek to me (ή αλλιώς το ελληνικό χρώμα της ημέρας)
Στο γυρισμένο στη γειτονική Βουλγαρία Western της γερμανίδας Valeska Grisenbach ακούγονται το Για τα λεφτά τα κάνεις όλα του Αντύπα και το Πες του μου ξανά του Νίκου Βέρτη, μια κάπως απροσδόκητη φεστιβαλική δικαίωση και για τους δύο ερμηνευτές.