Κινηματογραφος

Έχεις πολλούς λόγους για να δεις το Babai

Και πολλές ακόμη κινηματογραφικά διαμάντια για 2 μήνες free στο Mubi

Γιώργος Δημητρακόπουλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Έχεις πολλούς λόγους για να δεις το Βabai/Ο Μπαμπάς μου.

Mιλά για την παιδική αθωότητα, την πατρότητα, το μεταναστευτικό και την κοινωνική ένταξη.

Αποτελεί το κινηματογραφικό ντεμπούτο του ταλαντούχου Κοσοβάρου σκηνοθέτη Βίσαρ Μορίνα.

Τοποθετημένη χρονιά στο Κόσοβο και τη Γερμανία στα μέσα της δεκαετίας του ’90 αφηγείται μια ιστορία σκληρής ενηλικίωσης.

Βραβεύτηκε με την «Κρυστάλλινη Σφαίρα» καλύτερης σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Κάρλοβι Βάρι 2015

Έχει προβληθεί σε πάνω από 40 Φεστιβάλ

Ήταν η επίσημη πρόταση του Κόσοβου για το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας 2015.  

Κέρδισε το βραβείο κοινού στο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου στην Αθήνα.

Θα σε πάρει μαζί της και μετά την προβολή της.

H ταινία θα προβληθεί αποκλειστικά στον κινηματογράφο Άστορ στις 28, 29 και 30 Νοεμβρίου

Άστορ, Σταδίου 28,, 210-3211950. 

Δευτ. -Τρ.- Τετ.: 18.00/ 20.00/ 22.00

Eίσοδος: 6 ευρώ (Δύο άτομα με ένα εισιτήριο στην προβολή των 22.00)

Αμέσως μετά τις προβολές στο «Άστορ», το BABAI/O Μπαμπάς μου θα είναι διαθέσιμο για online streaming σε συνεργασία με την διαδικτυακή πλατφόρμα MUBI Γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά με κινηματογραφική διανομή στην Ελλάδα. Οι θεατές που θα παρακολουθήσουν την ταινία στο «Άστορ» θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν δωρεάν συνδρομή δύο μηνών στο MUBI για να δουν αγαπημένες ταινίες και να ανακαλύψουν σπάνια κινηματογραφικά διαμάντια από τη σινεφίλ ταινιοθήκη του MUBI. Απλώς αφήστε το email σας στο ταμείο του Άστορ όταν δείτε την ταινία και θα λάβετε τον κωδικό σας για τη free πρόσβαση στο MUBI. 

Η ταινία BABAI/O Μπαμπάς μου απεικονίζει ένα προπολεμικό περιβάλλον όπου οι άνθρωποι γίνονται άθυρμα σκοτεινών πολιτικών δυνάμεων. Κάθονται - πάνω σε ωρολογιακές βόμβες - και συζητούν για τον καιρό. Είναι ακριβώς αυτή η αίσθηση και η φυσικότητά της που θέλω να αποδώσω - χωρίς σχόλια και χωρίς συγκατάβαση. Πυρήνας της ταινίας είναι η προσωπική ιστορία του Νόρι. Φαντάζομαι την πατρική φιγούρα ως άξονα γύρω από τον οποίο περιστρέφεται ο Νόρι και μέσω του οποίου μυείται στη ζωή. Η απόλυτη εμπιστοσύνη του κλονίζεται όταν ο πατέρας φεύγει. Από τη σκοπιά του Νόρι δεν υπάρχει τίποτα που να δικαιολογεί αυτό το χωρισμό. Ο Νόρι αγωνίζεται να τον αποτρέψει με όλες του τις δυνάμεις. Η συμπεριφορά του είναι μια προσπάθεια να διατηρήσει την ίδια του την αθωότητα. Ο πόνος που αισθάνεται από το χωρισμό οφείλεται λιγότερο στο γεγονός ότι είναι αναγκασμένος να ζήσει χωρίς πατέρα και περισσότερο στο ότι πρέπει να ζήσει χωρίς εμπιστοσύνη.

ΒΙΣΑΡ ΜΟΡΙΝΑ

Visar Morina

Ο σκηνοθέτης της ταινίας γεννήθηκε το 1979 στην Πρίστινα του Κοσόβου. Μετανάστευσε στη Γερμανία με τους γονείς του σε ηλικία 15 ετών. Αποφοίτησε το 2009 από την Ακαδημία Media Arts της Κολωνίας με την ταινία «Der Schüblin». Αυτή η βραβευμένη μικρού μήκους ταινία έκανε πρεμιέρα στη διοργάνωση για τα βραβεία Μαξ Οφίλς και μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Arte. Η τελευταία του μικρού μήκους ταινία, «Von Hunden und Tapeten», έκανε την πρεμιέρα της στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ του Λοκάρνο το 2013 και προτάθηκε για το βραβείο καλύτερης γερμανικής μικρού μήκους ταινίας το 2014. Η ταινία «Babai» είναι η πρώτη του μεγάλου μήκους και ξεκίνησε να δουλεύει το σενάριό της το 2007.

Babai

Δείτε το trailer της ταινίας: 

Babai trailer - Greek subs from heretic on Vimeo.