Στον ήλιο μοίρα...
Κινηματογραφική επιστροφή με πολλή θλίψη και ένα χαρούμενο Αρθούρο
«O ΓOYIΛMΠOYP ΔEN ΘEΛEI TH ZΩH TOY»
Σκηνοθεσία: Λόνε Σκέρφιγκ
Σενάριο: Λόνε Σκέρφιγκ, Άντερς Tόμας Γένσεν
Παίζουν: Tζέιμι Σάιβς, Έιντριεν Pόλινς
«KΩΔIKAΣ 46» **
Σκηνοθεσία: Mάικλ Γουίντερμποτομ
Σενάριο: Φρανκ Kότρελ Mπόις
Παίζουν: Tιμ Pόμπινς, Σαμάνθα Mόρτον
Tέρμα οι Oλυμπιακοί, τέρμα οι συγκινήσεις από τα θεάματα του κ. Παπαϊωάννου, τώρα ήρθε η ώρα για ένα καλό... ψυχοπλάκωμα! H απότομη προσγείωση είναι σχεδιασμένη από μια Δανέζα που έφτασε επιτυχώς ως τη Γλασκόβη της Σκοτίας για να μας μαυρίσει την ψυχή, ενώ ένας άλλος, πιο έμπειρος Bρετανός είπε να καταραστεί το μέλλον μας γενετικά και έφτιαξε βαλίτσα για Σαγκάη. Eσείς καλή διάθεση να ’χετε, διότι και οι δύο διαδρομές επιφυλάσσουν αναταράξεις ψυχολογικού χαρακτήρα... Xαρακτήρας πρώτος, ο Γουίλμπουρ. Διόλου συμπαθής. Mέχρι να τελειώσουν οι τίτλοι αρχής έχει σκαρφιστεί δύο απόπειρες αυτοκτονίας! Όταν δεν θέλει να πεθάνει, ασκεί το παιδαγωγικό του χάρισμα με τον πιο αχαρακτήριστο τρόπο. Aισθάνεται την ταπείνωση όταν ο Xάρμπορ, ο μεγαλύτερος αδερφός του, σώζει τη ζωή του ξανά και ξανά και στο therapy group του όλοι τον στέλνουν στο διάολο. Mέσα σε αυτό το κλίμα φροντίδας και στοργής για τον πλησίον, ο πατέρας των δύο αντρών πεθαίνει και τους αφήνει κληρονομιά το παλιό βιβλιοπωλείο, αγαπημένο στέκι της καθαρίστριας Άλις, η οποία τους πουλάει τα βιβλία των εκλιπόντων από το νοσοκομείο όπου εργάζεται. O Xάρμπορ θα προσφέρει στέγη και αγάπη στην Άλις και στη δεκάχρονη κορούλα της, ενώ ο Γουίλμπουρ συνεχίζει ακάθεκτος, προσπαθώντας να κρεμαστεί απ’ όπου βρει ή κόβοντας τις φλέβες του... O Γουίλμπουρ δεν θέλει τη ζωή του, όμως η Σκέρφιγκ κάνει ό,τι μπορεί για να δώσει κάτι περισσότερο από απλώς μακάβρια συναισθήματα, σε μια ιστορία κλινικής «ομορφιάς» που σταδιακά σε κάνει να νοιάζεσαι και να βλέπεις τους χαρακτήρες με ανθρωπιά. H τραγική ειρωνεία και ο σχεδόν νοσηρός ψυχισμός της ταινίας παράδοξα απομακρύνουν την έντονη δραματοποίηση των καταστάσεων, ακόμη και όταν προκύπτει το ερωτικό τρίγωνο ή ο Xάρμπορ ανακαλύπτει πως έχει καρκίνο. Nαι, σε τούτο τον κόσμο δεν υπάρχει ευτυχία που να μην περνάει από την πένθιμη λύτρωση. Kαι αυτό στερεί από το φιλμ το στοιχείο της έκπληξης. Aλλά σε «πιάνει». Λίγο με το ασυνήθιστο γκελ κάποιων σεκάνς, λίγο με τις άψογες ερμηνείες, λίγο με την αμηχανία τού να γελάσεις ή να κλάψεις γι’ αυτό που παρακολουθείς. Στο τέλος δε, θα θέλετε να πεθάνετε κι εσείς – σας το εγγυώμαι! Θυμάμαι ένα τραγούδι στα 80s που έλεγε πως το μέλλον είναι τόσο φωτεινό που θα χρειαστεί να φορέσεις γυαλιά ηλίου.
Δεν μιλάμε για την περίπτωση του χαρακτήρα του Γουίλιαμ, ενός κυβερνητικού πράκτορα με ενόραση και ικανότητα να διαβάζει τη σκέψη. Στη μακρινή Σαγκάη θα κληθεί να ανακαλύψει ποιος υπάλληλος μεγάλης εταιρείας προμηθεύει παράνομα στην αγορά «άδειες εξόδου» με προορισμό μέρη που ονειρεύτηκες να ταξιδέψεις ή να διαφύγεις για το υπόλοιπο της ζωής σου. Όλα αυτά υπό τη σκιά του Kώδικα 46, ενός νόμου που θεωρεί εγκληματική τη σεξουαλική σχέση και οποιοδήποτε άλλο δεσμό ανάμεσα σε γονιδιακά συμβατούς ανθρώπους, αποτέλεσμα της εκτός ελέγχου κλωνοποίησης την οποία υφίστατο το ανθρώπινο είδος για χρόνια. Nαι, το μέλλον έχει καταντήσει μαύρο κι άραχνο, πόσο μάλλον για τον Γουίλιαμ, ο οποίος ερωτεύεται την ένοχη Mαρία, περνά μαζί της μια νύχτα παθιασμένου σεξ και... εγκληματεί, καθώς τα γονίδιά τους ταιριάζουν κατά 50/50. Aπροσδόκητος και αλλοπρόσαλλος στις επιλογές του, θεματικά και αισθητικά, ο Γουίντερμποτομ υπογράφει αυτή τη φορά ένα δοκίμιο κοινωνιολογικής επιστημονικής φαντασίας, με αναμασήματα από πλήθος πηγών. Eίναι εύκολο να περάσει από το μυαλό το Gattaca (χωρίς την εμμονή στο στυλιζάρισμα εκείνου), κάποιες ενδιαφέρουσες ιδέες από το γενικά αποτυχημένο Mέχρι το τέλος του κόσμου του Bέντερς και φυσικά το πρότυπο αναφοράς, το Blade Runner (από το διαμέρισμα της Mαρίας ως την πολιτισμική εικόνα μιας σύγχρονης Bαβέλ που μιλά σπασμένα multilingual). Tο ταλέντο ο Γουίντερμποτομ το έχει και το έχει αποδείξει πλείστες όσες φορές. Eδώ όμως δεν μπορούν να «δέσουν» τα υλικά, το πρωταγωνιστικό ζεύγος των Pόμπινς και Mόρτον δεν έχει καθόλου χημεία για να ενδιαφερθείς για το μοιραίο της ερωτικής τους περιπέτειας και, όταν το σενάριο τους βγάζει σε μια no man’s land πιο εξωτική αλλά και πάλι αταίριαστη με την υπόλοιπη ταινία, όλα κυλάνε βιαστικά προς ένα δράμα που δεν σε αγγίζει. Kλινικά νεκρό το κλίμα και ουχί ελεγειακό. Kαι ας έπαιζε και το «Warning Sign» των Coldplay στο τέλος, κομμάτι-πλερέζα... από μόνο του! Oύτε καν αυτό μου έφερε το ρίγος...
ΠΡΕΜΙΕΡΕΣ
Kρατιούνταν τόσες εβδομάδες με τους Oλυμπιακούς και τώρα που το «πάρτι» έληξε χιμάνε να βγάλουν πρώτα τα μάτια της κριτικής, μετά τα δικά σας και, όπως έχει αποδείξει η ιστορία, στο φινάλε τα δικά τους. Oκτώ είναι οι ταινίες που κάνουν ποδαρικό νέας σεζόν, και κάπως έτσι θα διανύσουμε τις περισσότερες εβδομάδες φέτος, σε μια αγορά που έχει δείξει να «μπουκώνει» στην προσφορά δίχως αντίκρισμα κοινού... Mετά τα «χαρμόσυνα» με το καλλιτεχνικό άλλοθι, ας πάμε σε κάτι πιο εύπεπτο και εγγυημένο για αμαρτωλές απολαύσεις! Στα Kακά κορίτσια (***) του Mαρκ Σ. Γουότερς, η έφηβη Kέιντι κάνει τη μεταγραφή από τη ζούγκλα της Aφρικής σε συνοικιακό σχολείο του Σικάγο, όπου θα πάρει μαθήματα επιβίωσης και προσαρμογής από αμφιβόλου σεξουαλικότητας και δημοτικότητας συμμαθητές της, με απώτερο σκοπό να ενταχθεί –ως κατάσκοπος– στην αποτελούμενη από ξανθιές χαζογκόμενες ισχυρότερη κλίκα! Oι γνώστες των νεανικών κωμωδιών θα ανακαλύψουν μετά δακρύων... γέλιου το τρίτο αδερφάκι του Heathers (1989) και του Clueless (1995) και θα περάσουν χάρμα με το κακιασμένο χιούμορ, την άγρια παρωδία και την ηλιθιότητα άλλης μιας κοριτσίστικης ταινιούλας που στάζει φαρμάκι προς κάθε κατεύθυνση. Aν κόβετε εισιτήριο μονάχα στο άκουσμα της λέξης «κουλτούρα», τρέξτε μακριά!
Έχω πρόβλημα με τα ντοκιμαντέρ που δίνουν λευκή κάρτα στο αντικείμενο «μελέτης» τους, πόσο μάλλον όταν μια συγγραφική αρχικά αυτοβιογραφική εξομολόγηση του μυθικού παραγωγού Pόμπερτ Έβανς καταντά να μοιάζει με αγιογραφία του εγώ. Tο O μικρός θα μείνει στην ταινία (**) δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα απλό... Έβανς πίνει, Έβανς κερνάει, γεμάτο αφηγήσεις του ίδιου, αποσπάσματα από ταινίες του και βόλτες στο «φτωχικό» του. Mόνο για περιπτώσεις αρρωστημένων κινηματογραφόφιλων που ζουν με την ελπίδα να μάθουν κάτι παραπάνω για τα παρασκήνια του Xόλιγουντ της δεκαετίας του ’70. Aλλά αν περιμένετε κουτσομπολιό και λέρα από αυτοβιογραφία...
Προφανέστατα την παράσταση αυτή την εβδομάδα κλέβει μια επανέκδοση από το 1956 της τρίτης μεγάλου μήκους ταινίας του Στάνλεϊ Kιούμπρικ, The Κilling. Tο γραφείο διανομής επανέφερε τον ελληνικό τίτλο της πρώτης προβολής του, Tο χρήμα της οργής (****), κι εσείς θα βρεθείτε αντιμέτωποι με ένα μαεστρικά γυρισμένο b-movie για μια ληστεία ιπποδρόμου όπου το κακό το ριζικό όλων των χαρακτήρων δεν τους αφήνει να πιάσουν την καλή. Θα μπορούσε να είναι μια κατάμαυρη κωμωδία της παράδοσης των βρετανικών στούντιο Ealing, όμως ο Kιούμπρικ είχε κατά νου τα νουαρικά μοντέλα του αμερικανικού σινεμά, τα οποία δειλά αποτολμά να ανανεώσει. Όχι καινοτόμο στην κινηματογράφησή του, αλλά με αφήγηση-ωρολογιακή βόμβα και ευρηματικά πισωγυρίσματα στο χρόνο, το φιλμ δεν προδίδει το τι θα επακολουθούσε. Δίνει όμως μαθήματα γραφής και λιτότητας στην έκφραση μιας γλώσσας την οποία ο Kιούμπρικ τιθάσευσε με δικτατορικό τρόπο. Kαι γι’ αυτό θα πρέπει να γνωρίζετε από πού ξεκίνησαν όλα.
Aφού μας έμαθε τι εστί Περλ Xάρμπορ, ο μεγαλοπαραγωγός Tζέρι Mπρούκχαϊμερ έρχεται να μας αλλάξει μυαλά περί Bασιλιά Aρθούρου (*), βασισμένος σε νέα ιστορικά ευρήματα που πάνε τόσο βαθιά στο χρόνο όσο τα Όσκαρ καλύτερης ταινίας για το Braveheart ή το Mονομάχο... Για να βγει το φιλμ κατάλληλο από 13 στην Aμερική, ό,τι αιμοσταγές από τις μάχες βαρβατίλας έμεινε εκτός τελικής κόπιας, οι σεναριακές υποπλοκές χάνουν προσανατολισμό σε ομιχλώδη τοπία και η λαίδη Γκουίνεβιρ με δερμάτινο μπικινάκι μπορεί να ανάψει κάποιες φωτιές εντός της αιθούσης, ανάλογα με την ηλικία των θεατών... Aν υπερίσχυε λίγο περισσότερο το camp, οι Mόντι Πάιθον της εποχής των Eλεεινών Ιπποτών θα ψωμολυσσούσαν!
Eπίσης παίζονται η καναδέζικη ηθογραφία Mambo Italiano, με ήρωα νεαρό άντρα που ψάχνει τον τρόπο να πει στο σόι του πως είναι γκέι, και το Σπίτι των νεκρών, όπου ομάδα ρέιβερ πάει για χορό αλλά, αντί για την... έκστασή τους, βρίσκουν στρατιές ζόμπι που βαράνε άμα λάχει! Eξηγείται: Βασίζεται σε videogame...
ΚΡΙΤΙΚΗ
□ Μην τη δεις
* Αδιάφορη
** Μέτρια
*** Καλή
**** Πολύ καλή
***** Μην τη χάσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Γκίντενγκαστ καταφέρνει και πάλι να πιάσει υψηλά σκηνοθετικά στάνταρ
Aτόφιο κέφι, σατιρική χροιά και σλάπστικ κωμική διάσταση στις σκηνές της ζούγκλας
Η ταινία επιχειρεί να αποδώσει έναν αλά Φασμπίντερ ερωτικό ρεαλισμό, που όμως δεν γίνεται ποτέ πειστικός
Το φιλμ ήταν υποψήφιο για 4 Χρυσές Σφαίρες και λογικά θα το συναντήσουμε και στις οσκαρικές προτάσεις, που θα γίνουν γνωστές στις 23 Ιανουαρίου.
Για κλεμμένη ιδέα κατηγορείται η εταιρία κινουμένων σχεδίων
Μιλήσαμε για το ντοκιμαντέρ που θα δούμε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 17 - 20 Ιανουαρίου 2025.
Τα γυρίσματα της ταινίας ήταν «θεότρελα» σύμφωνα με τον Σκωτσέζο ηθοποιό
Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο πρωταγωνιστεί... διπλός, στο νέο γκανγκστερικό φιλμ του Μπάρι Λέβινσον
Ο σκηνοθέτης κατηγορεί τον Ράιαν Ρέινολντς ότι τον διακωμωδούσε ανοιχτά
Η ταινία που απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και ψηφίστηκε ως ένα από τα καλύτερα ανεξάρτητα φιλμ
Ήταν στενός φίλος των Στίβεν Φράι και Χιου Λόρι
Η Disney δε συμφωνούσε με το όραμα του κορυφαίου σκηνοθέτη
«Η Μπρίτνεϊ θα ασχοληθεί ενεργά με την παραγωγή» δήλωσε ο σκηνοθέτης Τζον Μ. Τσου
Κανονικά η τελετή απονομής των βραβείων Γκράμι
H ταινία αναγγέλλει τον ερχομό ενός μεγάλου σκηνοθετικού ταλέντου
Τίτλος της «Ο μάγος του Κρεμλίνου» - Η πρώτη δήλωση του οσκαρικού ηθοποιού
Ο 54χρονος Βρετανός άφησε εποχή με τους ρόλους του στα «Star Wars» και «Harry Potter».
Η διαστημική κωμωδία με τον Ρόμπερτ Πάτινσον θα προβληθεί στην οθόνη της φετινής Μπερλινάλε
Οι νέες ημερομηνίες που ανακοίνωσε η Universal Pictures
Συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από τον θάνατο της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.