Κινηματογραφος

Τα βραβεία του Animasyros 9.0: όταν η Σύρα γεμίζει animation

Τα βραβεία του Διεθνούς Φεστιβάλ Και το timeline μας φωτογραφίες απ'το νησί! 

114980-643438.jpg
Ελίζα Συναδινού
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
325638-671840.jpg

Ένα από τα 20 μεγαλύτερα φεστιβάλ του είδους παγκοσμίως, και σίγουρα το μεγαλύτερο στην Ελλάδα, το Animasyros σταθερά από το 2008 προσφέρει μια μοναδική περιήγηση στον κόσμο του animation με φόντο την κοσμοπολίτισσα Ερμούπολη.

Στο πρόγραμμα του περιλαμβάνονται: προβολές ταινιών εμψύχωσης, εκτενή αφιερώματα σε διεθνή φεστιβάλ, δημιουργούς και στούντιο κινουμένων σχεδίων, εργαστήρια για παιδιά, εφήβους και ενήλικες, το εφαρμοσμένο οπτικοακουστικό εργαστήριο making of που καταγράφει λεπτό προς λεπτό το φεστιβάλ, πάρτυ κι άλλες παράλληλες δράσεις.

Φέτος εγκαινιάστηκε και το τμήμα της Αγοράς, που “στοχεύει να αποτελέσει έναν πυρήνα δημιουργικής επαγγελματικής δικτύωσης και ανάδειξης συνεργιών μεταξύ των επαγγελματιών των κινουμένων σχεδίων”

 Η φετινή διοργάνωση ολοκληρώθηκε αυτό το Σ/Κ (γι’αυτό και το timeline μας γέμισε φωτογραφίες της πανέμορφης Κυκλάδας). Ακολουθούν αναλυτικά τα βραβεία που δόθηκαν :

Το μεγάλο βραβείο της κατηγορίας του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος απονεμήθηκε στην ταινία Περιφέρεια (Peripheria, FR) τουDavid Coquard-Dassault, “μια δυστοπική ιστορία με απρόσμενο τέλος, που «αν και φέρει σκύλους ως πρωταγωνιστές διαθέτει μια δυνατή ανθρωπιστική ματιά που  αφήνει να εννοηθεί μια λανθάνουσα αλλά δυνατή πολιτική  θέση»».

Peripheria

Ειδική Μνεία απονεμήθηκε στην ταινία Πιάνο (Piano, EE) του Kaspar Jancis για την “συναρπαστική της αφήγηση, την εμμονική της προσοχή στη λεπτομέρεια και την σε βάθος προσέγγιση όλων των διαφορετικών χαρακτήρων της”.

Το πρώτο βραβείο στην κατηγορία TV & Commissioned Films απονεμήθηκε στην ταινία HIAS: Για τον πρόσφυγα (HIAS: For the refugee) του Moth Collective (UK), “μια ταινία που μέσω του εξαιρετικά απότελεσματικού σχεδίου της, στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει το κοινό σε σχέση με την προσφυγική κρίση, τοποθετώντας την στην ιστορική συνέχεια των τελευταίων 130 χρόνων».

HIAS

Το βρετανικό στούντιο τιμήθηκε και με την ειδική μνεία της κατηγορίας για την ταινία Σύγχρονη Αγάπη: Ένα Φιλί που Αναβλήθηκε(Modern Love: A Kiss, deferred), ένα πρωτότυπο μικρού μήκους ντοκιμαντέρ κινουμένων σχεδίων που δημιουργήθηκε για τη στήληModern Love των New York Times, «καλοσχεδιασμένο, με δυνατή και καθαρή αφήγηση που απευθύνεται ειδικά σε νεανικό κοινό».

Το πρώτο βραβείο του Φοιτητικού Διαγωνιστικού Τμήματος, με πρόεδρο της κριτικής επιτροπής την κριτικό κινηματογράφου και παραγωγό Βένια Βέργου, απονεμήθηκε στην ταινία Μια Φορά και Μια Γραμμή (Once Upon a Line, US) της  Alicja Jasina «η οποία με πρωτοτυπία και μινιμαλισμό μας μετέφερε την πολυπλοκότητα της ζωής, αξιοποιώντας ευφάνταστα τις γραφιστικές ποιότητες μιας γραμμής και των κινήσεών της και κατάφερε να δημιουργήσει παγκόσμια αναγνωρίσιμους χαρακτήρες μέσα από πανέμορφα στυλιζαρισμένες φιγούρες»

Ειδική Μνεία απονεμήθηκε στην ταινία Με άλλα λόγια (Benilm Aherot, IL), «μια ταινία η οποία μέσα από μια ελλειπτική ιστορία δημιουργεί ένα χωροχρόνο που επιτρέπει στο θεατή να εισβάλει στην οθόνη και να νιώσει τους εύθραυστους χαρακτήρες και τα πιο βαθιά συναισθήματά τους". 

Το Φεστιβάλ φέτος να σύστησε και ένα νέο βραβείο, θεσμοθετημένο από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Βραβείο Ελληνόφωνης Ταινίας, χρηματικού ύψους 1.500 ευρώ, απονεμήθηκε στην ταινία Mrs Metro του Άγγελου Παπαντωνίου, «μια ταινία με ανατρεπτική ιστορία ειπωμένη με μεγάλη επιδεξιότητα», που εντυπωσίασε την επιτροπή χάρη στους δυνατούς χαρακτήρες της «που κατέστησαν ορατή την ένταση, το μυστήριο, την εσωτερική βία και το πολιτικό σχόλιο που ελλοχεύει μέσα στον περιοριστικό χώρο ενός βαγονιού του Μετρό». Αυτή είναι η πρώτη φορά που ΤΟ ΕΚΚ θεσμοθετεί βραβείο σε μη κρατικό κινηματογραφικό φεστιβάλ.

Mrs Metro

Το Βραβείο Κοινού του Διαγωνιστικού Τμήματος Μεγάλου Μήκους, τέλος, απονεμήθηκε στην ταινία “Window Horses” (CA) της Ann Marie Fleming, μια τρυφερή ιστορία αναζήτησης της πολιτιστικής και εσωτερικής ταυτότητας μιας νεαρής Καναδής ποιήτριας, που προβλήθηκε στο πλαίσιο του αφιερώματος στον Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Συγκρητισμό.

Window horses

Οι υπεύθυνοι του φεστιβάλ σχολιάζουν ότι «το αφιέρωμα, που υλοποιήθηκε μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους, αποτέλεσε κύριο άξονα και αδιαμφισβήτητο highlight του φετινού Φεστιβάλ, τόσο χάρη στις προβολές που το απάρτισαν αλλά και χάρη στην εξαιρετικά ζωηρή και ενδιαφέρουσα Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιό του. Σε αυτή, ομιλητές-εκπρόσωποι των τεσσάρων επικρατέστερων θρησκευτικών δογμάτων στον ελλαδικό χώρο (Ορθοδοξίας, Καθολικισμού, Εβραϊσμού και Μουσουλμανισμού), μίλησαν για πολλά κυρίως όμως για την αξία της διαφορετικότητας «που διαλέγεται και συνδιαλέγεται, που προάγει την εξωστρέφεια και την οικουμενικότητα αξιών, όπως η δικαιοσύνη, η φιλευσπλαχνία, η αγάπη κι ο σεβασμός»».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι θα δούμε στο 37ο Πανόραμα ευρωπαϊκού κινηματογράφου
Τι θα δούμε στο 37ο Πανόραμα ευρωπαϊκού κινηματογράφου

Το φεστιβάλ της Αθήνας, που επιμελείται εδώ και 37 χρόνια ο κριτικός κινηματογράφου Νίνος Φένεκ Μικελίδης, συνεχίζει να αποτελεί πόλο έλξης για όλους τους κινηματογραφόφιλους

Ο Ντέιβιντ Λιντς ανακοίνωσε ανησυχητικά νέα για την υγεία του λόγω του καπνίσματος
Ο Ντέιβιντ Λιντς ανακοίνωσε ανησυχητικά νέα για την υγεία του λόγω του καπνίσματος

«Είναι δύσκολο να ζεις με εμφύσημα. Δυσκολεύομαι ακόμα και να πάω από τη μία άκρη του δωματίου στην άλλη. Είναι λες και περπατάς με μια πλαστική σακούλα γύρω από το κεφάλι σου»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.