Προχωρημένο μεσημέρι μπαίνουμε στο βανάκι, λιοπύρι και υγρασία, ένας τύπος από το συνεργείο σανιδώνει το αυτοκίνητο προς το σημείο που θα γυριστεί μια κομβική σκηνή της ταινίας, ο Ρένος λέει στον Τάσο: «Τώρα θα θριαμβεύσεις! Μόλις χαμηλώσει το αεροπλάνο πιάνεις τη ρόδα…». Και λίγο πριν το βανάκι μάς ξεράσει καταμεσής της πεδιάδας γυρνάει προς τα μένα: «Πρόκειται για μια ταινία χειροποίητη».
«Ό,τι και να γίνει, δεν σκύβετε» σοβαρεύει την κουβέντα, με ύφος που δεν χωράει πολλά, ο διευθυντής φωτογραφίας Γιάννης Δασκαλοθανάσης και ύστερα ανοίγει τον ασύρματο για να μιλήσει στον Κώστα Καπάκα που ξεκινάει να πιλοτάρει (σ.σ. το αεροπλάνο είναι δικό του).
«Αν δεν έχουμε επαφή κάνε κατευθείαν τη βύθιση και θα σε δω. Στους έχω ήδη βάλει στο κάδρο» τον ενημερώνει ο διευθυντής φωτογραφίας και ένα δευτερόλεπτο αργότερα η βοηθός του κάνει μια κοφτή κίνηση στον αέρα «μη βγάλει κιχ κανείς – γράφουμε» και ακούμε το αεροπλάνο από το βάθος. Ο Καπάκας το επιβεβαιώνει από τον ασύρματο: «Είμαστε στον αέρα!».
Πρώτη βουτιά, το αεροπλάνο «χαϊδεύει» τα μαλλιά μας, ηθοποιοί και συνεργείο καταπίνουν ένα κιλό σκόνη, ενώ η μυρωδιά από τις κτηνοτροφικές εργασίες μάς τρυπάει τα ρουθούνια. Ύστερα αρχίζει η γνωστή λούπα: «Πάμε πάλι», «κάνε μια στροφή στον αέρα μέχρι να ετοιμαστούμε», εμείς να σκύβουμε τα κεφάλια ξανά και ξανά και ο σκηνοθέτης να έρχεται με το αεροπλάνο από το βάθος του ορίζοντα της Βοιωτίας, καλοκαίρι, όλη η πόλη με μια βαλίτσα στο χέρι εκτός από τους ανθρώπους του σινεμά που το γνωρίζουν καλά: το καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή για να γυρίσεις μια ταινία.
Είμαι λίγο έξω από τον Ορχομενό, σε μία από τις πολλές στάσεις ενός road movie και low budget film μαζί. O Κώστας Καπάκας μού εξηγεί το θέμα της νέας του ταινίας –μαύρη κωμωδία, για την ακρίβεια– “Magic Hour”. «Το θέμα προέκυψε από ανάγκη. Διαπιστώσαμε ότι είναι πολύ δύσκολο πια να κάνεις μια ταινία περιμένοντας χρηματοδότηση από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και τους χορηγούς. Οπότε, μαζευτήκαμε η παρέα και είπαμε: ας κάνουμε μια φτηνή ταινία. Ο κεντρικός ήρωας, λοιπόν, τον οποίο υποδύεται ο Ρένος Χαραλαμπίδης, είναι ένας αποτυχημένος κινηματογραφιστής που τριγυρνάει στην Ελλάδα τού σήμερα αλλά θυμίζει σκηνοθέτη στη δεκαετία του ’80, τότε που δεν μας αφορούσαν τα εισιτήρια και τα λεφτά και κάναμε προσωπικές ταινίες. Το “Magic Hour” αποτυπώνει την τωρινή παρακμή και παράλληλα τονίζει την ανάγκη για αλλαγή, δηλαδή ότι δεν είναι δυνατόν να κάνεις πια ταινίες για τον εαυτό σου, όπως δεν μπορείς άλλο σε αυτή τη χώρα να επιμένεις να σπουδάζεις διοίκηση επιχειρήσεων, ιατρική και νομική όταν δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες θέσεις».
Τα παραπάνω λόγια μοιάζουν τόσο ξένα με την εικόνα που αντικρίζω: το συνεργείο τρώει το μεσημεριανό του κάτω ένα μεγάλο πλάτανο, ενώ ένας ντόπιος εγγονός του ξακουστού ληστοσυμμορίτη της περιοχής Καλαμπαλίκη μάς δείχνει τους απέναντι λόφους αρχίζοντας τις ιστορίες για τον αποκεφαλισμό του παππού του. Σαν σεκάνς από ανέμελο καλοκαίρι του ’60. Φαίνεται ότι το σινεμά είναι μαγεία και πίσω απ’ την οθόνη: ταξίδι, ατμόσφαιρα, συναισθήματα. Ο Ρένος Χαραλαμπίδης μού το επιβεβαιώνει: «Η συμμετοχή μου στην ταινία είναι ένα ωραίο όνειρο, ένα ευχάριστο ταξίδι στον κινηματογραφικό τόπο, που με φέρνει μετά από πολλά χρόνια ως ηθοποιό σε μια ταινία χωρίς να είμαι παράλληλα και ο σκηνοθέτης. Με τιμάει επίσης πολύ που ο Καπάκας κάνει μια αναφορά στην ταινία μου “No Budget Story” χρησιμοποιώντας την ατάκα “Γυναίκες – πεταμένα λεφτά”». «Κάνω αναφορές και σε άλλες ταινίες. Ο Ρένος με τη σειρά του δανείζεται στοιχεία από τον αγαπημένο του Γούντι Άλεν» λέει ο σκηνοθέτης. Η ταινία γυρίζεται εξ ολοκλήρου σε format ΗD με μια μικρή ευέλικτη φωτογραφική μηχανή που τραβάει video, την Cannon 7D. «Επέλεξα αυτό τον πρωτοποριακό τρόπο τόσο επειδή είναι πιο οικονομικός, αλλά και επειδή στον κινηματόγραφο πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά και να δοκιμάσουμε τα νέα μέσα. Ούτως ή άλλως αυτό που πάντα έχει σημασία είναι η ουσία και όχι το μέσο». Όσο για το budget του φιλμ, «τα χρήματα για τα γυρίσματα αυτής της ταινίας τα έδωσε ο ίδιος ο σκηνοθέτης» λέει ο παραγωγός Γιώργος Τσοκόπουλος. «Αυτή τη στιγμή όμως υπάρχει κινητικότητα στην εγχώρια αγορά και ένα trend για τον ελληνικό κινηματογράφο. Πιστεύω ότι το “Magic Hour” θα πάει καλά τόσο εξαιτίας της παραπάνω συγκυρίας, αλλά και επειδή το θέμα της ταινίας είναι άμεσο και επίκαιρο».
Λίγο πιο δίπλα ο έτερος πρωταγωνιστής της ταινίας, ο πολυτάλαντος Τάσος Αντωνίου (τραγουδιστής, ηθοποιός, μέλος της θεατρικής ομάδας «Πασπαρτού» και περήφανος βιολιστής στα πανηγύρια του τόπου του, την Ικαρία – αν έχεις πάει Ακαμάτρα και Χριστό Ραχών σίγουρα τον έχεις ακούσει) πιάνει να αναλύει το δικό του ρόλο. «Είμαι ο Αριστείδης, ένας άνθρωπος που όλα πηγαίνουν καλά στη ζωή του μέχρι τη στιγμή που πέφτει θύμα της κρίσης, απολύεται, επιστρέφει νωρίτερα στο σπίτι και διαπιστώνει ότι η γυναίκα του τον απατάει. Μη μπορώντας να το αντιμετωπίσει ψύχραιμα παίρνει τους δρόμους, συναντιέται με τον αποτυχημένο σκηνοθέτη και μαζί ανακαλύπτουν μια Ελλάδα σε παρακμή. Θυμίζει πολύ ταινία του Τζάρμους».
Η βοηθός του Καπάκα φωνάζει «τέλος, break» και όλοι σηκώνονται από το τραπέζι, απόγευμα πια, για την ακρίβεια “Magic Hour”, ακριβώς όπως την περιγράφει και ο κινηματογραφικός όρος από τον οποίο πήρε τον τίτλο της η ταινία: η τελευταία ώρα πριν το σταδιακό χάσιμο του φωτός, κατά τη δύση, και αντίστοιχα την ώρα πριν την ανατολή του ήλιου. Στην ταινία, το “Magic Hour” είναι η λεπτή γραμμή μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, η μετέωρη αυτή στιγμή ακριβώς πριν από την έλευση κοσμογονικών αλλαγών. Η συνέχεια στις αίθουσες…
ΤΟ ID ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
Παραγωγή: Kapa Films/ Avion Films, Executive Producer: Τσοκόπουλος Γιώργος. Line Producer: Άνναμπελ Αρώνη. Έξοδος στις αίθουσες: «Ελπίζω μετά τις γιορτές», όπως λέει και ο σκηνοθέτης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η βραβευμένη ταινία συμμετείχε στον διαγωνισμό 76ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών για τον Χρυσό Φοίνικα
Για τον ρόλο του στον «Μονομάχο 2»
Έπαιξαν μαζί στους «Άγγελους του Τσάρλι»
Φαίνεται πως μέχρι τώρα το προφέραμε όλοι λάθος
Ο Γκίντενγκαστ καταφέρνει και πάλι να πιάσει υψηλά σκηνοθετικά στάνταρ
Aτόφιο κέφι, σατιρική χροιά και σλάπστικ κωμική διάσταση στις σκηνές της ζούγκλας
Η ταινία επιχειρεί να αποδώσει έναν αλά Φασμπίντερ ερωτικό ρεαλισμό, που όμως δεν γίνεται ποτέ πειστικός
Το φιλμ ήταν υποψήφιο για 4 Χρυσές Σφαίρες και λογικά θα το συναντήσουμε και στις οσκαρικές προτάσεις, που θα γίνουν γνωστές στις 23 Ιανουαρίου.
Για κλεμμένη ιδέα κατηγορείται η εταιρία κινουμένων σχεδίων
Μιλήσαμε για το ντοκιμαντέρ που θα δούμε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 17 - 20 Ιανουαρίου 2025.
Τα γυρίσματα της ταινίας ήταν «θεότρελα» σύμφωνα με τον Σκωτσέζο ηθοποιό
Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο πρωταγωνιστεί... διπλός, στο νέο γκανγκστερικό φιλμ του Μπάρι Λέβινσον
Ο σκηνοθέτης κατηγορεί τον Ράιαν Ρέινολντς ότι τον διακωμωδούσε ανοιχτά
Η ταινία που απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και ψηφίστηκε ως ένα από τα καλύτερα ανεξάρτητα φιλμ
Ήταν στενός φίλος των Στίβεν Φράι και Χιου Λόρι
Η Disney δε συμφωνούσε με το όραμα του κορυφαίου σκηνοθέτη
«Η Μπρίτνεϊ θα ασχοληθεί ενεργά με την παραγωγή» δήλωσε ο σκηνοθέτης Τζον Μ. Τσου
Κανονικά η τελετή απονομής των βραβείων Γκράμι
H ταινία αναγγέλλει τον ερχομό ενός μεγάλου σκηνοθετικού ταλέντου
Τίτλος της «Ο μάγος του Κρεμλίνου» - Η πρώτη δήλωση του οσκαρικού ηθοποιού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.