Κινηματογραφος

Ο Ντίκενς στον κινηματογράφο

Αφιέρωμα σε διασκευές βιβλίων του Ντίκενς στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
21046-51364.jpg

Διακόσια χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη γέννηση του σπουδαίου λογοτέχνη Τσαρλς (εξελληνισμένα, Καρόλου) Ντίκενς – και το Βρετανικό Συμβούλιο γιορτάζει αυτή την επέτειο με τη διοργάνωση πολλών εκδηλώσεων στη Βρετανία και σε περισσότερες από 50 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Στο πλαίσιο αυτών των εορτασμών, το Βρετανικό Συμβούλιο στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης διοργανώνει το αφιέρωμα «Ο Ντίκενς στον κινηματογράφο» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Στο αφιέρωμα, το οποίο θα λάβει χώρα από τις 29 Μαρτίου έως τις 3 Απριλίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος στην Αθήνα, θα παρουσιαστεί μια επιλογή από κινηματογραφικές μεταφορές του Ντίκενς, από την εποχή του βωβού (1913) μέχρι και τα πρόσφατα χρόνια (2005).

Οι καθημερινές προβολές πλαισιώνονται από πέντε συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης με την επιμέλεια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), με αφορμή τις διαφορετικές πτυχές του λογοτεχνικού του έργου (η κοινωνική κριτική της εποχής του, η πόλη, η παιδική ηλικία), τη λογοτεχνική του πρόσληψη στην Ελλάδα, αλλά και την κινηματογραφική διασκευή του.

Σκηνοθέτες και άνθρωποι του κινηματογράφου, συγγραφείς, μεταφραστές και πανεπιστημιακοί τόσο από την Ελλάδα, όσο και από τη Μεγάλη Βρετανία, συζητούν μεταξύ τους αλλά και μοιράζονται με το κοινό σκέψεις και απόψεις για το πολυδιάστατο έργο του Ντίκενς. Ανάμεσα στους ομιλητές θα είναι και ο Adrian Wootton, o διευθυντής του ιστορικού γραφείου Film London, μέλος της BAFTA και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Ακόμα, στις συζητήσεις θα συμμετάσχει ο διακεκριμένος Βρετανός σεναριογράφος και συγγραφέας Michael Eaton.

Στη συνέχεια το αφιέρωμα θα ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη και θα φιλοξενηθεί από τις 5 έως τις 8 Απριλίου στην Αίθουσα Παύλος Ζάννας και στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Ταινίες που θα προβληθούν στο αφιέρωμα

Όλιβερ Τουίστ

Ο κλασικός Όλιβερ Τουίστ έχει δίχως αμφιβολία μεταφερθεί τις περισσότερες φορές στη μεγάλη οθόνη και δεν θα μπορούσε να λείπει από το κινηματογραφικό αυτό αφιέρωμα. Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να δουν πολλές διαφορετικές διασκευές του βιβλίου. Από την ομώνυμη βωβή ταινία του Φρανκ Λόιντ που γυρίστηκε το 1922...

image

... στην εκδοχή του Ντέιβιντ Λιν το 1948...

image

... τον Όλιβερ! του Κάρολ Ριντ το 1968..

... μέχρι τον Ρομάν Πολάνσκι που γύρισε το δικό του Όλιβερ Τουίστ το 2005.

image

Νίκολας Νίκλεμπι

Η ταινία του βραζιλιάνικης καταγωγής πρωτοποριακού κινηματογραφιστή Αλμπέρτο Καβαλκάντι "Η ζωή και οι περιπέτειες του Νίκολας Νίκλεμπι" (The Life and Adventures of Nicholas Nickleby, 1947), θεωρείται η πιο σπουδαία διασκευή έργου του συγγραφέα από μη βρετανό σκηνοθέτη.

image

Με το ίδιο μυθιστόρημα καταπιάνεται το 2002 και ο Ντάγκλας ΜακΓκραθ.

Βασισμένες σε δύο πολύ αγαπημένα έργα του συγγραφέα είναι και η Ιστορία δύο πόλεων (A Tale of Two Cities, 1958) του Ράλφ Τόμας και το Σκρουτζ: μια χριστουγεννιάτικη ιστορία (Scrooge: A Christmas Carol, 1951) του Μπράιαν Ντέσμοντ Χέρστ με πρωταγωνιστή τον Βρετανό κωμικό Άλιστερ Σιμ.

n

Μεγάλες Προσδοκίες

Θα προβληθεί η κλασική διασκευή του βιβλίου από τον Ντέιβιντ Λιν (1946)...

n

... και η πιο πρόσφατη εκδοχή του 1998, σε σκηνοθεσία Αλφόνσο Κουαρόν.

image

Θα έχουμε επίσης τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε "Το μυστήριο του Έντουιν Ντρουντ", σε διασκευή που σκηνοθέτησε το 1935 ο Στιούαρτ Γουόκερ...

n

αλλά και το Pickwick Papers, που μετέφερε στη μεγάλη οθόνη το 1954 ο Νοέλ Λάνγκλεϊ.

image

Τέλος στο αφιέρωμα θα προβληθεί και ο σπάνιος βωβός οκτάλεπτος Ντέιβιντ Κόππερφιλντ (David Copperfield) που γύρισε το 1913 ο Τόμας Μπέντλεϊ.

image

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Park your Cinema 2024: Δωρεάν προβολές τον Ιούλιο στο ΚΠΙΣΝ
Park your Cinema: Τον Ιούλιο βλέπουμε ταινίες στο Ξέφωτο εντελώς δωρεάν

Ταινίες για μικρούς και μεγάλους, επιλεγμένες από το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας και από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, έρχονται στο ΚΠΙΣΝ

Hit Man: Ο άλλος πληρωμένος εκτελεστής του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ
Hit Man: Ο άλλος πληρωμένος εκτελεστής του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ

Ένας καθηγητής δουλεύει κρυφά για την αστυνομία, υποδυόμενος τον πληρωμένο δολοφόνο, όταν μια γυναίκα του τηλεφωνεί για τον βίαιο σύζυγό της εκείνος δεν ξέρει τι πρέπει να κάνει

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.