- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Η Αριστερά δεν προτείνει λύσεις, γλείφει αυτιά ψηφοφόρων
Ο Αντώνης Καφετζόπουλος μιλάει στην ATHENS VOICE
Με δύο διεθνείς διακρίσεις ξεκινάει την πορεία της στις κινηματογραφικές αίθουσες η νέα ταινία του Φίλιππου Τσίτου «Άδικος κόσμος». Ο Αντώνης Καφετζόπουλος μιλάει χωρίς φόβο και με πολύ πάθος για τα πάντα. Για τον Αντώνη Σαμαρά που «πολιτεύεται με τρόπο Μαυρογιαλούρου», για την Αριστερά που «προσπαθεί να διατηρήσει το κατάστημα», για τις απεργίες στην ΕΡΤ που «απαξιώνουν τα όποια αιτήματα», ενώ δεν διστάζει να κάνει λόγο και για απολύσεις στο Δημόσιο… «γιατί πληρώνω το μισθό τους πάρα πολλά χρόνια και κουράστηκα να μη δέχομαι ως αντάλλαγμα ούτε τα στοιχειώδη».
Στις 2 Φεβρουαρίου κάνει πρεμιέρα ο «Άδικος κόσμος», που έχει ήδη αποσπάσει δύο βραβεία στο φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν, σκηνοθεσίας και της δικής σας ερμηνείας. Το περιμένατε ή το θεωρούσατε πολύ αισιόδοξο μετά τις διακρίσεις της «Ακαδημίας Πλάτωνος»;
Όχι! Στα φεστιβάλ πας μόνο για τη συμμετοχή, τώρα αν έρθει κάποιο βραβείο… τέλεια! Είναι διαφορετικό το συναίσθημα. Στην «Ακαδημία» ήταν το πρώτο βραβείο που πήρα σε διεθνές φεστιβάλ, το δεύτερο ήταν κάτι που κανείς δεν περίμενε. Η κινηματογραφική πιάτσα, δηλαδή, δεν περίμενε δεύτερο βραβείο στη δεύτερη συμμετοχή.
Πώς εξηγείτε αυτή τη στροφή του ελληνικού κινηματογράφου, όπου πλέον έχουμε διαρκώς διακρίσεις; Τι άλλαξε θεωρείτε;
Νομίζω ότι όλο αυτό οφείλεται σε ανθρώπους που έχουν ταλέντο, αλλά και στην εποχή που ζούμε – και δεν εννοώ την οικονομική κρίση αλλά την κρίση που προϋπήρχε, η οποία σου δίνει τροφή για να σκεφτείς και να κάνεις διαφορετικά πράγματα.
Είστε ικανοποιημένος από την Ακαδημία Κινηματογράφου;
Σε μερικά πράγματα, ναι. Καταρχήν στο ότι είμαστε εντελώς ανεξάρτητοι και έχουμε ένα ανεξάρτητο όργανο το οποίο δεν είναι κρατικοδίαιτο κατά την παραδοσιακή πρακτική που είχε επικρατήσει εδώ και 30 χρόνια. Υπάρχουν οριζόντιοι διαχωρισμοί, ο καθένας εκπροσωπεί τον εαυτό του και τίποτά άλλο. Αυτό είναι θετικό. Βέβαια, μία Ακαδημία έχει να κάνει κι άλλα πράγματα εκτός από το να δίνει βραβεία κάθε χρόνο, αλλά με τα πολύ λίγα λεφτά που υπάρχουν γενικώς το προσπαθούμε και αυτό.
Δεν λέω ότι θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερη η χρηματοδότηση της Ακαδημίας, αλλά η χρηματοδότηση του κινηματογράφου, δηλαδή να γίνονται ταινίες. Εμείς στον «Άδικο κόσμο» θα αρχίσουμε να παίρνουμε χρήματα όταν η ταινία αρχίσει να βγάζει χρήματα. Έγινε ρεφενέ. Αλλά δεν είναι η μόνη ταινία που έγινε έτσι. Αυτό το πράγμα δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι. Τώρα υπάρχει ένας ευνοϊκός νόμος σύμφωνα με τον οποίο οποιοσδήποτε πολίτης μπορεί το 40% του φόρου που πληρώνει κάθε χρόνο, αντί να το πληρώσει στην εφορία, να το επενδύσει σε μία κινηματογραφική ταινία. Αλλά δεν το ξέρει ο κόσμος, δεν το ξέρουν οι επιχειρηματίες, δεν το ξέρει κανένας. Απλά το μπάχαλο κράτος στο οποίο ζούμε πετάει κάτω από το χαλί τέτοια προβλήματα και κάνει μπαλώματα.
Όταν βραβευτήκατε στο φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν είπατε ότι ήταν «σαν να μην το έχει πάρει χαμπάρι ο κόσμος, τα ελληνικά κανάλια δεν ασχολήθηκαν καθόλου». Σας πήραν να μιλήσετε τελικά για αυτή τη βράβευση;
Τα ελληνικά κανάλια, όχι. Στο εξωτερικό, ναι. Παραδοσιακά, όμως, εδώ δεν ασχολούνται. Φταίει ο αυτισμός που υπάρχει στα κανάλια, με τις ειδήσεις του τρέχοντος 24ώρου να είναι απολύτως ελληνοκεντρικές. Μπορεί να γίνει τρελή φασαρία γιατί κάποιος πρώην βουλευτής συνελήφθη ή δεν συνελήφθη, τρεις μέρες ασχολούνταν με το δράμα του Κουλούρη.
Εσείς πώς την κρίνετε την ιστορία Κουλούρη;
Διάβασα τι έγινε και μετά δεν ξανασχολήθηκα. Προφανώς ο άνθρωπος είχε μία νοοτροπία ανθρώπου εξουσίας επί χρόνια την οποία δεν έχει κατορθώσει να αποβάλει. Ας πάει να το κοιτάξει με κάποιον ειδικό. Αλλά 3 μέρες στα κανάλια αυτό το θέμα, ενώ ο κόσμος καίγεται;
Ήσασταν υποψήφιος στις ευρωεκλογές του 2009 με τους Οικολόγους Πράσινους, θα ξαναβάζατε υποψήφιος, αν όχι με τους Οικολόγους με κάποιο άλλο κόμμα;
Όχι! Αλλά κι εκείνη η υποψηφιότητα δεν ήταν πρώτης γραμμής. Ήταν τελευταία θέση στο Επικρατείας. Μόνο αν έπαιρναν 51% θα εκλεγόμουν, και πάλι αμφιβάλλω!
Ίσως πάλι σε μία τέτοια θέση;
Όχι, γιατί είναι απογοητευτική η κατάσταση των κομμάτων και δεν θα ήθελα να δώσω τη βοήθειά μου για να δείχνουν καλύτερα. Μάλλον χρειάζονται τη βοήθειά μου για να δείχνουν αυτό που είναι. Δηλαδή, ότι έχουν το μαύρο τους το χάλι. Οι Οικολόγοι είναι ένα καλό παράδειγμα. Απορροφήθηκαν από το πολιτικό σύστημα τόσο γρήγορα, που είναι φανερό που δεν έχει νόημα τελικά να προσπαθήσεις μέσα από το πολιτικό σύστημα να κάνεις κάτι.
Γιατί πιστεύετε ότι δεν καρπώνονται τη δυσαρέσκεια του κόσμου;
Δεν συμπεριφέρονται διαφορετικά από το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα. Άρχισαν να σκέφτονται πάρα πολύ έντονα τις επόμενες εκλογές, τις δημοσκοπήσεις, πόσο παίρνουμε, τι εκλέγουμε. Είναι το ταχύτερα αφομοιωμένο πολιτικό σχήμα στο πολιτικό σύστημα που γνώρισε η σύγχρονη ελληνική ιστορία. Μόλις εξέλεξαν ευρωβουλευτή άρχισαν να συμπεριφέρονται συστημικά.
Φέτος σας βλέπουμε και τηλεοπτικά. Στο «Εύρηκα», στην ΕΡΤ. Είσαστε ευχαριστημένος από τη συνεργασία σας;
Η κρατική τηλεόραση είναι σαν ένας βαρύς ελέφαντας που προσπαθεί να κινηθεί σε ένα στενό δωμάτιο, είναι άγαρμπη και δυσκίνητη. Η δική μας συνεργασία είναι πολύ καλή, αλλά δεν έχουμε και μεγάλες επαφές. Πήγαμε αυτή την πρόταση, το κάναμε, το μοντάραμε και το παίζουν όταν δεν απεργούν οι υπάλληλοι της ΕΡΤ.
Η άποψή σας για τις συνεχόμενες απεργίες στην ΕΡΤ ποια είναι;
Η γνώμη μου είναι ότι η απεργία είναι πολύ ισχυρό και ευαίσθητο όπλο και θα πρέπει να χρησιμοποιείται με τρόπο που να μην απαξιώνει ούτε την απεργία ούτε τα αιτήματα. Το ελληνικό Δημόσιο έχει μια τέτοια παράδοση, εννοώ οι άνθρωποι που εργάζονται στο Δημόσιο. Για ψύλλου πήδημα τραβάμε μια απεργία! Πραγματικά δεν έχω καταλάβει για ποιο λόγο απεργεί η ΕΡΤ.
Εσείς είσατε υπέρ του κλεισίματος της ΕΤ1;
Είμαι υπέρ της γενικής αναμόρφωσης της κρατικής τηλεόρασης. Το να κλείσουμε ένα κανάλι για να δείξουμε ότι κάναμε κάτι μου φαίνεται ότι είναι πυροτεχνήματα στο γάμο του καραγκιόζη. Η λύση είναι να δει κανείς τι ρόλο θέλει να έχει η κρατική τηλεόραση. Δόξα τω Θεώ, «λεφτά υπάρχουν» εκεί. Είναι ο μόνος τομέας, επειδή η επιχείρηση είναι ημι-αυτόνομη, που μπορεί και αυτοσυντηρείται, άρα μπορεί να κάνει θαύματα.
Άρα είσαστε εναντίον του κλεισίματος;
Όχι! Να κλείσει ολόκληρη και να ξανανοίξει, δεν είμαι καθόλου εναντίον! Απλά είναι σαν να βρισκόμαστε στη μέση μιας πλημμύρας και ο πολιτικός προϊστάμενος του πλημμυρισμένου καραβιού λέει «αδειάζετε μία καμπίνα;».
Συνολικά για το θέμα των δημοσίων υπαλλήλων τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει; Απολύσεις; Εφεδρεία; Να μη γίνει τίποτα;
Η δική μου άποψη είναι ότι αυτό που λέμε ελληνικό Δημόσιο είναι τεράστιο, ένας μπελάς στο κεφάλι μας. Έγινε μεγάλο όχι γιατί κάλυπτε ανάγκες αλλά επειδή οι πολιτικοί ήθελαν να το χειρίζονται ως μέσο εξαγοράς συνειδήσεων των πολιτών. Πρέπει να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε πράγματα του τύπου εφεδρείες και ανοησίες και να δούμε πόσο Δημόσιο χρειαζόμαστε και τι θα κάνουν οι υπόλοιποι για να είναι παραγωγικοί.
Και όσοι περισσεύουν να απολυθούν;
Ναι… Γιατί πληρώνω το μισθό τους πάρα πολλά χρόνια και έχω κουραστεί να μη δέχομαι ως αντάλλαγμα ούτε τα στοιχειώδη.
Τη στάση της Αριστεράς πώς την κρίνετε;
Για παράδειγμα, σε αυτό που με ρωτήσατε κανένας αριστερός πολιτικός δεν θα το έλεγε, είναι ταμπού. Το σκέφτονται, το συζητάνε μεταξύ τους, ξέρουν τα χάλια του Δημοσίου, ξέρουν ότι αυτό το πράγμα είναι υπερτροφικό. Δεν έχουν καμία λύση να προτείνουν, μόνο γλείφουν τα αυτιά των ψηφοφόρων και λένε πράγματα με τα οποία μπορούν να είναι αρεστοί για ένα δίμηνο, τρίμηνο, τουλάχιστον ως τις επόμενες εκλογές. Αλλά φυσικά δεν είναι χρήσιμα και βιώσιμα. Μικροί κομματικοί σχηματισμοί από ανθρώπους που είναι επαγγελματίες πολιτικοί. Τίποτα άλλο.
Βλέπουμε όμως ότι ανεβαίνουν δημοσκοπικά.
Όταν λες πράγματα που θέλει να ακούσει ο κόσμος είναι φυσικό να αποκομίζεις προσωρινά οφέλη. Κι έτσι διατηρείται και το κατάστημα και ο κομματικός μηχανισμός. Στην πραγματικότητα πρόκειται για κρατικούς υπαλλήλους του χειρότερου είδους.
Για τον Αντώνη Σαμαρά η άποψή σας ποια είναι;
Η χειρότερη… Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος, αν και πρόεδρος σε κόμμα εξουσίας που φιλοδοξεί να κυβερνήσει, πολιτεύεται με τον τρόπο του Μαυρογιαλούρου. Δηλαδή, τι συγκινεί τους Έλληνες; Ας τους το πω να πάρουμε μερικά ψηφαλάκια. Δεν υπάρχει καμία σοβαρή αντιμετώπιση της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης. Αυτό που αντιπροσωπεύει ο Σαμαράς είναι ας ξαναγυρίσουμε στις παλιές αξίες του ’40 και του ’50 κι όλα θα πάνε καλά. Τρίχες κατσαρές.
Για τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ;
Ο Αλέξης Τσίπρας πήρε τη σκυτάλη από τον Αλαβάνο και εφαρμόζει το ίδιο πρόγραμμα, να καταφέρει να αντικαταστήσει το ΚΚΕ στη συνείδηση του κόσμου που προτιμάει να του κοπεί το χέρι παρά να ψηφίσει οτιδήποτε άλλο εκτός από Αριστερά. Οι απόψεις, η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, η συμπεριφορά του, όλο και περισσότερο θυμίζουν ένα ΚΚΕ ακόμα. Λέμε πράγματα που ξέρουμε ότι δεν μπορούν να εφαρμοστούν, που δεν έχουμε και δεν θέλουμε την ευθύνη να τα εφαρμόσουμε, δεν συμμετέχουμε θεωρητικά στη λήψη αποφάσεων (γιατί πρακτικά συμμετέχει όλο το πολιτικό σύστημα στη λήψη αποφάσεων και στο χάλι) και προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα στέρεο κομματικό μηχανισμό που να μην έχει την αγωνία να πάρει 3% για να μπει στη Βουλή. Αυτό είναι όλο.
Δεν μένετε στο κέντρο, αλλά σίγουρα κινείστε στο κέντρο της Αθήνας. Πώς κρίνετε τη θητεία του Γιώργου Καμίνη;
Είχατε εκφραστεί θετικά. Δεν είχα πει κάτι θετικό για τον Καμίνη ως δήμαρχο, μου φαινόταν συμπαθής η περίπτωση ενός ανθρώπου που ήθελε να πολιτευτεί χωρίς να ανήκει στο πολιτικό σύστημα. Δεν τον ξέρω, αυτό που βλέπω στην κατάσταση στον Δήμο της Αθήνας είναι πολύ κατώτερο των προσδοκιών. Νομίζω ότι ο Καμίνης είναι ιδιαίτερα συντηρητικός και η Αθήνα χρειάζεται ένα δήμαρχο που να συγκρουστεί με πράγματα, να κινητοποιήσει τους πολίτες – ειδικά στις πόλεις οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να κινητοποιηθούν αρκεί κάποιος να τους εμπνεύσει. Ο κ. Καμίνης δεν εμπνέει.