Κινηματογραφος

"The small village" documentary

Ένα Φεστιβάλ στη μέση του δάσους

A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«13o Φεστιβάλ Βαρβάαααααρας» φωνάζει ένα τσούρμο παιδιών στην πλατεία του χωριού και χάνεται τρέχοντας. Πρόκειται για την έναρξη ενός documentary με τίτλο ‘The Small Village’ που καταγράφει όλες τις δραστηριότητες προετοιμασιών που πραγματοποιούνται από τους κατοίκους του χωριού της Βαρβάρας εν όψει του Φεστιβάλ.

Το χωριό Βαρβάρα βρίσκεται στην ορεινή Χαλκιδική και έχει υψόμετρο 500m. Είναι ένας τόπος ευλογημένος καθώς βρίσκεται στη μέση ενός δάσους έκτασης 8.000 στρεμμάτων. Οι κάτοικοί του, λιγότεροι από 500, ζουν σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό τους περιβάλλον το οποίο τους παρέχει ζωτικούς πόρους επιβίωσης.

Κάθε χρόνο τα τελευταία 13 χρόνια το Φεστιβάλ Βαρβάρας πραγματοποιείται με ολοένα και περισσότερη αγάπη από τους κατοίκους και προσέλευση από τους επισκέπτες. Ένα διήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων στο οποίο συμμετέχουν Έλληνες καλλιτέχνες από την έντεχνη μουσική σκηνή της χώρας, όπως ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Γιάννης Χαρούλης, ο Θανάσης Παπακωνσνταντίνου και ο Παύλος Παυλίδης.

Το The Small Village επιδιώκει να σκιαγραφήσει τη δομή και το προφίλ αυτής της μικρής τοπικής κοινωνίας και να αναδείξει την απλότητα της καθημερινής ζωής, αλλά και τις δυσκολίες της. Καταγράφοντας τις μαρτυρίες και τις δράσεις των ανθρώπων που στηρίζουν αυτήν την κοινωνία και των υπόλοιπων κατοίκων όλων των ηλικιών που συμμετέχουν εθελοντικά και στηρίζουν την πολιτιστική γιορτή. Ο απώτερος στόχος της ταινίας, πέραν της κινηματογράφησης των προσώπων, των προετοιμασιών, των εκδηλώσεων και της φυσικής ομορφιάς του τόπου, είναι να εντοπίσει και να περιγράψει την επίδραση του φεστιβάλ στις ζωές αυτών των ανθρώπων.

Επίσης, επιδιώκει να ανακαλύψει την κινητήρια δύναμη που τους ωθεί να συντηρούν αυτό το φεστιβάλ με μοναδική θέρμη επί δεκατρία χρόνια. Αλλά και πώς καταφέρνει το ίδιο το φεστιβάλ να τυγχάνει τόσο μεγάλης και θερμής απήχησης από τους ανθρώπους της ευρύτερης περιοχής.

 

-->