Κινηματογραφος

Ένας «χρυσός» Τυραννόσαυρος

Η φετινή κινηματογραφική έκπληξη

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
18124-45984.jpg

Από σήμερα στις ελληνικές αίθουσες η ταινία που καθήλωσε κριτικούς και κοινό


Είναι φορές που τα πράγματα δεν πάνε καλά. Για την ακρίβεια, που πάνε από το κακό στο χειρότερο. Κι εκεί που σε παίρνει από κάτω και μοιάζεις να παραδίδεσαι στη μοίρα σου, κάτι συμβαίνει. Ένα απρόσμενο γεγονός, ένα ιδιαίτερο πρόσωπο, κάτι ξεχωριστό, και όλα αλλάζουν. Η ελπίδα βρίσκει παράθυρο για να ξαναμπεί στη ζωή και το ναδίρ από το ζενίθ βρίσκονται μόνο μια ανάσα μακριά. Μοιάζει σαν μάθημα ζωής, αλλά παραείναι κλισέ για να είναι κάτι τέτοιο. Είναι περισσότερο μια ιστορία ελπίδας και εξιλέωσης, βαθιά ανθρώπινη, σκληρή, γοητευτική και τελικά ανακουφιστική.

Η φετινή κινηματογραφική έκπληξη, που αν και ανεξάρτητη έχει σαρώσει τα βραβεία σε όποια φεστιβάλ κι αν εμφανίστηκε, ο «Τυραννόσαυρος», είναι υπογεγραμμένη από τον ταλαντούχο ηθοποιό Πάντι Κόνσινταϊν, ο οποίος, αφού διαλέγει εύστοχα τους δύο πρωταγωνιστές του, τον Πίτερ Μάλαν («Το όνομά μου είναι Τζο», «Trainspotting», «Miss Julie», «NEDS - Ασυμβίβαστη γενιά») και την Ολίβια Κόλμαν («Καυτοί & Άσφαιροι»), φτιάχνει ένα έργο που θα σου σφίξει το στομάχι, που θα βάλει το μυαλό σου να δουλέψει, την καρδιά σου να αισθανθεί και την ψυχή σου, όταν πέσουν οι τίτλοι τέλους, να είναι περισσότερο ανάλαφρη. Η ιστορία με δυο λόγια; Δύο μοναχικοί άνθρωποι, κουβαλούν ο καθένας τα δικά του προβλήματα, σκληρά, βασανιστικά κάποιες φορές, μέχρι που γνωρίζονται – και λυτρώνονται. Δεν πρόκειται για μια ερωτική ιστορία όπως (μάλλον) την έχουμε στο μυαλό μας, αλλά για κάτι διαφορετικό. Που αν και πλατωνικό, παραμένει εξαιρετικά βαθύ, σε βαθμό που καταφέρνει να «παρασύρει» το θεατή στην πεποίθηση ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο.

Ο ίδιος ο Κόνσινταϊν έχει δηλώσει ότι «από την πρώτη μας συνάντηση ξεκαθάρισα στους συνεργάτες μου πως θα γυρίζαμε μια ιστορία αγάπης. Δεν με εμπνέει η θλιβερή, η απαισιόδοξη πλευρά της ζωής. Όσο σκληρή και αφόρητη κι αν είναι η καθημερινότητά μας, πρέπει πάντα να αναζητάμε την ελπίδα. Δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις τις αλλεπάλληλες αναποδιές της ζωής, αν δεν υπάρχει μέσα σου η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Εγώ, τουλάχιστον, έτσι νιώθω».

Ο «Τυραννόσαυρος», πριν από το κοινό, κατάφερε να κερδίσει και τους κριτικούς και μεταξύ άλλων πήρε τα βραβεία Σκηνοθεσίας, Α΄ Ανδρικού και Α΄ Γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Σαντάνς, και το βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Επίσης το βραβείο «Αργυρός Ουγκώ» Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας στο Φεστιβάλ Σικάγο, το βραβείο Καλύτερης Ταινίας Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη στο Φεστιβάλ Μονάχου, το Μεγάλο Ειδικό Βραβείο Α΄ Γυναικείου Ρόλου στο Φεστιβάλ Voices Ρωσίας, το βραβείο Καλύτερου Σεναρίου Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Αργεντινής, το βραβείο «Χρυσός Χίτσκοκ» Καλύτερου Σεναρίου στο Φεστιβάλ Νταϊνάρντ, το βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Ζάγκρεμπ και τα βραβεία Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Καλύτερου Σεναρίου στο Φεστιβάλ Ναντουκέτ. Επίσης είχε 7 υποψηφιότητες στα Βρετανικά Βραβεία Ανεξάρτητου Κινηματογράφου.

Στους κινηματογράφους από τις 24 Νοεμβρίου, σε διανομή Feelgood Entertainment


Σκηνοθεσία: Πάντι Κόνσινταϊν // Σενάριο: Πάντι Κόνσινταϊν // Παραγωγή: Ντίαρμιντ Σκρίμσο  // Φωτογραφία: Έρικ Αλεξάντερ Γουίλσον // Μοντάζ: Πία Ντι Κιάουλα // Μουσική: Κρις Μπάλντουιν, Νταν Μπέικερ // Πρωταγωνιστούν: Πίτερ Μάλαν, Ολίβια Κόλμαν, Έντι Μάρσαν, Νεντ Ντένεχι, Σάλι Κάρμαν, Σάμιουελ Μπότομλι, Σιάν Μπρέκιν // Διάρκεια: 91΄ // Επίσημο site:  www.protagonistpictures.com/films.php?film=tyrannosaur    

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πού θα ξενυχτήσεις με φόντο την πανσέληνο;
Πού θα ξενυχτήσεις με φόντο την πανσέληνο;

Με ταινίες, πάρτι, παιχνίδια μυστηρίου, λέσχη ανάγνωσης καιγιόγκα ή μήπως με άριες και θέα στην Ακρόπολη; Την Κυριακή που έχει ολόγιομο φεγγάρι, στο ΚΠΙΣΝ και το Μουσείο Μαρία Κάλλας προτάσειςυπάρχουν (και δωρεάν)

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.