Μια ταινία μικρού μήκους για την οικονομική κρίση. Τα ζόρια, η ανεργία, η κατάθλιψη και η θετική σκέψη. Το “Think Positive” γυρίστηκε στη Θεσσαλονίκη κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, και μπορείς να τη δεις ολόκληρη στο video παρακάτω. Ο σκηνοθέτης Γαβριήλ Ψαλτάκης μας δίνει περισσότερες πληροφορίες και δηλώνει πως «αν θα έρθει η αλλαγή, θα είναι πολύ όμορφη».
Tι είναι το “Think Positive” και γιατί το κάνατε;
Η ταινία "Think Positive" είναι μια σουρεαλιστική κωμωδία, η οποία ειρωνεύεται τη σημερινή, παρανοϊκή λόγω της οικονομικής κρίσης, κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας αλλά και τον εαυτό της. O πρωταγωνιστής δεν αλλάζει και δεν μεταλλάσσεται ψυχικά και ουσιαστικά. Ειρωνικά, βρίσκει οικονομική λύση από το πουθενά, έτσι περίπου όπως τη φανταζόταν. Μετά από την πρώτη μικρού μήκους, «Το κορίτσι στον τοίχο», που άρεσε αρκετά, είπαμε να κάνουμε ακόμα μια. Με την ίδια παρέα, χωρίς μπάτζετ και με πολλή όρεξη πάλι, προσπαθήσαμε να πειραματιστούμε σε κάτι λίγο διαφορετικό. Και στις δυο ταινίες όλοι οι συντελεστές είναι ερασιτέχνες φίλοι, εκτός από εμένα, που ασχολούμαι επαγγελματικά ως μοντέρ και σκηνοθέτης εδώ και χρόνια, και κάνα δυο άλλους που έχουν μια σχετική εμπειρία. Το θετικό μήνυμα ή νόημα της ταινίας έγκειται στην ίδια της τη δημιουργία.
Γιατί στο διαδίκτυο;
Πιστεύω ότι σήμερα ο καλύτερος τρόπος για να προβάλεις μια μικρού μήκους ταινία και τη δουλειά σου, είναι στο διαδίκτυο και στο YouTube. Άλλωστε, οι μικρού μήκους δεν αποφέρουν σχεδόν ποτέ χρηματικές απολαβές και σκοπός τους είναι να έρθουν σε επαφή με όσο περισσότερο κοινό γίνεται. Στα φεστιβάλ δεν μπορείς να επικοινωνήσεις με ένα μεγάλο κοινό, που δεν συνηθίζει να πηγαίνει σε τέτοιες εκδηλώσεις. Ένα πρόβλημα, βέβαια, στην Ελλάδα, που δεν μπορώ να το καταλάβω, είναι ότι τα φεστιβάλ δεν δέχονται ταινίες που παίζουν και στο διαδίκτυο. Αυτό στο εξωτερικό δεν συμβαίνει.
Άλλο το κοινό ενός φεστιβάλ και άλλο αυτό στο internet αλλά και σκοπός ενός φεστιβάλ μικρού μήκους είναι να προωθεί τις ταινίες και τους δημιουργούς και όχι το ίδιο το φεστιβάλ.
Ποιο είναι το χρονικό διάστημα που χρειάστηκε για να ολοκληρωθεί; Πού γυρίστηκε;
Η ταινία γυρίστηκε στη Θεσσαλονίκη, στο σπίτι της κουμπάρας μου, που είναι και συντελεστής, και μετακόμιζε εκείνη την περίοδο. Ήταν εύκολο, έτσι, να αδειάσουμε το χώρο, χωρίς να ενοχλήσουμε πολύ. Άλλες σκηνές γυρίστηκαν στην ταράτσα της πολυκατοικίας που κατοικώ και σε διάφορους δρόμους της πόλης. Τα γυρίσματα έγιναν σε τέσσερις μέρες περίπου, δηλαδή δύο σαββατοκύριακα. Το μοντάζ-ολοκλήρωση της ταινίας μας πήρε ένα μήνα.
Τι εξοπλισμό χρησιμοποιήσατε για να γυρίσετε το φιλμ;
Η ταινία γυρίστηκε με την ψηφιακή φωτογραφική μηχανή DSLR Canon 7D, που γράφει και βίντεο. Οι φακοί που χρησιμοποιήθηκαν ήταν οι: Canon 50mm f1.4, Canon 85mm f1.8, Tokina 11-16 f2.8, Tamron 17-50mm f2.8. Το μοντάζ έγινε στο adobe premiere cs5, τα special FX και τα χρώματα στο Adobe After effects Cs5.
Ποια είναι τα επόμενα σκηνοθετικά σου σχέδια;
Προσπαθώ να τελειώσω ένα μικρού μήκους animation εδώ και καιρό, αλλά όλο κάτι συμβαίνει και με διακόπτει. Γενικότερα σχέδια υπάρχουν πολλά, αλλά δεν υπάρχουν καθόλου χρήματα αυτή την περίοδο, τα οποία χρειάζονται για να κάνουμε κάτι καλύτερο και διαφορετικό. Αλλά μια ακόμα μικρού μήκους χωρίς μπάτζετ με τους ίδιους συντελεστές νομίζω ότι θα καταφέρουμε να την γυρίσουμε... για να κλείσει η τριλογία...:)
Άλλαξε η οικονομική κρίση τον τρόπο που ζεις και σκέφτεσαι;
Νομίζω ότι όλους μας άλλαξε. Άλλους πολύ και άλλους λίγο. Οικονομικά, σίγουρα όλοι αλλάξαμε και πολύ μάλιστα. Η κρίση μας έκανε να σκεφτούμε τι έχει πραγματική αξία. Πως πρέπει να αλλάξουμε. Το πρόβλημα είναι ότι τη σκέψη για αλλαγή όλοι την κάνουν, αλλά λίγοι καταφέρνουν να αλλάξουν πραγματικά. Είναι δύσκολο να αλλάξεις τόσο γρήγορα. Θέλει μεγάλο και διαρκή αγώνα. Κι εγώ, όπως ο ήρωας της ταινίας, έμεινα χωρίς δουλειά, έχασα την υγεία μου, μπήκα σε χειρουργείο, μπουκώθηκα στα χάπια και έφτασα γενικότερα στον πάτο. Η ταινία έχει κάποια αυτοβιογραφικά στοιχεία:) Αυτό που έμαθα ή αναθεώρησα, αν προτιμάς, είναι πως δεν πρέπει να το βάζεις κάτω ποτέ. Αν θα έρθει η αλλαγή, θα είναι πολύ όμορφη!
Στην ταινία μικρού μήκους “Think Positive” πρωταγωνιστούν οι Μάλαμας Σωτηρίου, Γιάννης Ξενάκης, Γιάννης Μπαβέλης. Η σκηνοθετική επιμέλεια και το σενάριο φέρουν την υπογραφή του Γαβριήλ Ψαλτάκη. Δεν αποτελεί προϊόν διαφήμισης και δεν έλαβε κανενός είδους χρηματοδότηση.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τέχνη κάνουμε για να αφηγηθούμε τον ανθρώπινο πόνο, όχι για να τον προκαλέσουμε
Η Κοραλί Φαρζά δεν ήταν η μόνη που αντέδρασε - Ο Στιβ ΜακΚουίν έκανε το ίδιο
Το «Ψωμί και τριαντάφυλλα» σε παραγωγή της διάσημης ηθοποιού ρίχνει φως στο φυλετικό πογκρόμ στο Αφγανιστάν
Μετά το Inside Out 2, η Pixar μας προσφέρει ένα ταξίδι στα αστέρια
Οι πρώτες αντιδράσεις για το «A Complete Unknown» - Πρεμιέρα στις 25 Δεκεμβρίου
Πρώτη του σκηνοθετική δουλειά μετά το «Star Wars: The Rise of Skywalker»
Έτοιμοι για νέα συνεργασία μετά το «Queer» ο Βρετανός σταρ και ο Ιταλός σκηνοθέτης
Για την ταινία «Hurricane»
Ο Ιταλικός Κινηματογράφος στην Ταινιοθήκη και ένα ντοκιμαντέρ αφηγηματικής αρχαιολογίας στο Ελευσίς
Οι συντελεστές της φιλόδοξης παραγωγής - Πρεμιέρα τον Ιούνιο του 2025
Σε μια θυελλώδη και αποφασιστική ερμηνεία, δεν διστάζει να τσαλακωθεί ολοκληρωτικά
Το φεστιβάλ της Αθήνας, που επιμελείται εδώ και 37 χρόνια ο κριτικός κινηματογράφου Νίνος Φένεκ Μικελίδης, συνεχίζει να αποτελεί πόλο έλξης για όλους τους κινηματογραφόφιλους
Ασπρόμαυρο δράμα που εξιστορεί μια τρυφερή ερωτική ιστορία με πολιτικό στίγμα
Ύστερα από τον θρίαμβο της «Ευτυχίας», ο σκηνοθέτης επιχειρεί ένα ακόμη τολμηρό βήμα
O Τιμ Μίλαντ αναζητά (με όχημα μια σπάνια οικονομία) όλο το πλέγμα των συναισθηματικών δοκιμασιών και της υπόγειας έντασης που «πνίγει» τον ήρωα.
Όλα όσα είπαμε με την ηθοποιό για την ταινία «Ο Νόμος του Μέρφυ», την κωμωδία και τον κινηματογράφο
Ο κορυφαίος θεσμός της έβδομης τέχνης που αγαπούν μικροί και μεγάλοι
Οι πρόβες του «A spartan dream»
Από 28 Νοεμβρίου έως 1 Δεκεμβρίου 2024, με ελεύθερη είσοδο επιστρέφει το 8ο Φεστιβάλ για την Ισότητα και στον κινηματογράφο
Στην ταινία θα εμφανιστούν επίσης οι Κόλμαν Ντομίνγκο και Έμιλι Μπλαντ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.