Κινηματογραφος

Βλέποντας Ισπανικά!

3η Εβδομάδα Ισπανικού Κινηματογράφου

41550-195045.jpg
Γιώργος Κρασσακόπουλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
17847-45520.jpg

Αποτελεί μία από τις πιο ενδιαφέρουσες κινηματογραφίες της Ευρώπης, με μια παραγωγή που δεν εξαντλείται στο σινεμά του Πέδρο Αλμοδοβάρ. Η Πρεσβεία της Ισπανίας και η Ταινιοθήκη της Ελλάδος μάς συστήνουν τις πολλές κι ενδιαφέρουσες πλευρές του ισπανικού σινεμά στην 3η Εβδομάδα Ισπανικού Κινηματογράφου, που ξεκινά αύριο.

Από τις 18 ως τις 24 Νοεμβρίου, στις αίθουσες της Ταινιοθήκης, και στη συνέχεια 8 με 14 Δεκεμβρίου, στο Ολύμπιον της Θεσσαλονίκης, οι βραδιές μας στο σινεμά αποκτούν ισπανικό χρώμα, καθώς μέσα από το πρόγραμμα ταινιών με γενικό τίτλο «Σταυροδρόμια» θα γνωρίσουμε την ποικιλότητα της ισπανικής παραγωγής με επιλογή ταινιών της τελευταίας δεκαετίας.

Μεταξύ των ταινιών υπάρχουν πολλές μεγάλου μήκους που θα προβληθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, όπως «Μάτα Χάρι» της Ιθιάρ Μπογιαΐν, «Ζωή και χρώμα» του Σαντιάγο Ταβερνέρο, «Χαοτική Άννα» του Χούλιο Μέντεμ, «Camino» του Χαβιέρ Φεσέρ, «Επιστροφή στη Χανσάλα» της Τσους Γκουτιέρεθ και «Επτά τραπέζια γαλλικού μπιλιάρδου» της Γκράθια Κερεχέτα. Θα προβληθούν επίσης: «Η μυστική ζωή των λέξεων» της Ισαμπέλ Κοϊσέτ, «Ακόμα και η βροχή» της Ιθιάρ Μπογιαΐν, «2 μέρες ελευθερία» του Αλμπέρτο Ροδρίγεθ, «Ραγισμένες αγκαλιές» του Πέδρο Αλμοδόβαρ, «Agora» του Αλεχάντρο Αμενάμπαρ και «Ευτυχώς που είμαι γυναίκα» του Μιγέλ Αλβαλαδέχο.

Η κωμωδία, το δράμα και ο κοινωνικός προβληματισμός παρουσιάζονται με τον προσωπικό τρόπο καθενός από τους σκηνοθέτες του αφιερώματος. Γεννημένοι μεταξύ 1949 και 1975, αποτελούν τμήμα ενός συνόλου δημιουργών που κατέθεσαν μια νέα θεώρηση, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην εδραίωση ενός σύγχρονου ισπανικού κινηματογράφου με διεθνή παρουσία. Οι επιλεγμένες ταινίες, εν προκειμένω, έχουν βραβευθεί, αποτελούν σημείο αναφοράς για τις επόμενες γενιές κινηματογραφιστών αλλά και ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του ισπανικού κινηματογράφου σήμερα, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί μέσα από την προσωπική πορεία των σκηνοθετών του, με πορείες που διασταυρώνονται καθώς αφηγούνται τις ανθρώπινες σχέσεις και κοινωνικά προβλήματα στενότερης ή παγκόσμιας εμβέλειας.

Σημειώστε ότι η Τσους Γκουτιέρεθ, μία από τις δημιουργούς της οποίας ταινία παρουσιάζεται στο αφιέρωμα, θα έλθει στην Ελλάδα για να παρεβρεθεί στο επόμενο αφιέρωμα της Ταινιοθήκης με θέμα τη «Βία κατά των γυναικών», που θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά, 25-28 Νοεμβρίου.

Info: Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Οδός 48, μετρό Κεραμεικός. Όλες οι ταινίες έχουν υπότιτλους στα ελληνικά. Τιμές εισιτηρίων: € 7, € 4 ευρώ (φοιτ.), www.tainiothiki.gr

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Hit Man: Ο άλλος πληρωμένος εκτελεστής του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ
Hit Man: Ο άλλος πληρωμένος εκτελεστής του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ

Ένας καθηγητής δουλεύει κρυφά για την αστυνομία, υποδυόμενος τον πληρωμένο δολοφόνο, όταν μια γυναίκα του τηλεφωνεί για τον βίαιο σύζυγό της εκείνος δεν ξέρει τι πρέπει να κάνει

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.