Κινηματογραφος

Βασίλης Κατσικονούρης

Το «Γάλα» ήταν το πιο επιτυχημένο ελληνικό θεατρικό έργο των τελευταίων χρόνων.

Δήμητρα Τριανταφύλλου
ΤΕΥΧΟΣ 361
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το «Γάλα» ήταν το πιο επιτυχημένο ελληνικό θεατρικό έργο των τελευταίων χρόνων. Ο συγγραφέας του –τώρα και σεναριογράφος– μιλάει στην Α.V. για την κινηματογραφική μεταφορά του σε πρώτη προβολή στις φετινές «Νύχτες Πρεμιέρας Conn-x».

«Nα δούμε τι άλλο θα γίνει αυτή η ιστορία! Έχω μείνει έκπληκτος που μετά από τόσους θεατρικούς χειμώνες και ταξίδια στο εξωτερικό, το έργο έφτασε να κάνει μέχρι και καλοκαιρινή περιοδεία πέρυσι από το θίασο της Άννας Βαγενά, γεμίζοντας μεγάλους υπαίθριους χώρους! Κατά κάποιον τρόπο το κείμενο αυτονομήθηκε από εμένα νωρίς, χαράσσοντας τη δική του πορεία. Γι’ αυτό και η κινηματογραφική μεταφορά του ήταν μια ευκαιρία να ξαναζήσω εκείνο τον πρώτο πυρετό της δημιουργίας του. Το σενάριο δεν “αρνείται” τη θεατρική του καταβολή. Η κινηματογραφικότητα, όμως, που έκρυβε μέσα του με έπεισε για τη διασκευή του. Η δυνατότητα για έντονες εικόνες, δράση και σύγχρονο κινηματογραφικό ρυθμό ήταν εκεί από την αρχή.  Ίσως η μακρά πορεία του έργου να έχει να κάνει και με το διαχρονικό θέμα της “ψυχικής ξενιτιάς”, ένα αίσθημα το οποίο μεγαλώνοντας όλοι αρχίζουμε να νιώθουμε. Αυτό είναι και το νόημα μέσα στο “Γάλα”, με κεντρικά πρόσωπα (σύμβολα αυτής της “ψυχικής ξενιτιάς”) τρεις μετανάστες. Αυτή είναι και η έγνοια μου όταν γράφω – το καίριο και όχι το επίκαιρο. Μου άρεσε πάντως που για τις ανάγκες της ταινίας επέστρεψα στο σχολείο στο οποίο δούλεψα για κάποια χρόνια ως καθηγητής αγγλικών – το πρώην 6ο Νυχτερινό Γυμνάσιο στην πλατεία Βάθης. Μάλιστα, έγραψα το  “Γάλα” την περίοδο που εργαζόμουν εκεί, το 2003. Κατά απαίτηση του σκηνοθέτη, λοιπόν, ερμήνευσα ένα λοξό καθηγητή. Έπαιξα με φοβερή άνεση, γιατί νόμιζα ότι θα με κόψουν στο μοντάζ. Αλλά αυτό δεν έγινε.»

Το Γάλα

Λιοσίων, Βριλήσσια, Πειραιώς, Λυκαβηττός, μια αθηναϊκή αυλή, ένα νυχτερινό γυμνάσιο στην πλατεία Βάθης… το θεατρικό «Γάλα» (έχει ανέβει ακόμα στην Πολωνία, τη Σερβία, την Κύπρο και τη Γερμανία), που ανέλαβε να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη ο νεαρός σκηνοθέτης Γιώργος Σιούγας, δεν θα μπορούσε να αφήσει απ’ έξω την πόλη, στο φόντο της οποίας ξεδιπλώνεται η τραγική ιστορίας μιας μάνας μετανάστριας και των δύο γιων της. Πρωταγωνιστούν ο Προμηθέας Αλειφερόπουλος και ο Όμηρος Πουλάκης. Στο ρόλο της μητέρας η Ιωάννα Τσιριγκούλη (δεύτερη χρονιά που τη βλέπουμε ως τραγική μάνα μετά τη «Χώρα Προέλευσης» του Σύλλα Τζουμέρκα).  

Η ταινία κάνει πρεμιέρα στις 24/9 στο Απόλων Cinemax Class,  αμέσως μετά την απονομή των βραβείων στους πρωτοεμφανιζόμενους δημιουργούς ελληνικών ταινιών.

Από την ODEON, σε συμπαραγωγή με την CL Productions, τη Faliro House Productions και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.