Κινηματογραφος

2o Parthenώn Film Festival – Σινεμά στο χωριό

Νύχτες με πανί στη Χαλκιδική! Ή και πώς οι παρέες γράφουν ιστορία.

4754-202316.jpeg
Στέφανος Τσιτσόπουλος
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
131476-298484.jpg

Μόλις 5 χιλιόμετρα από το Νέο Μαρμαρά, ο Παρθενώνας είναι ένας παραδοσιακός οικισμός χτισμένος σε υψόμετρο 350 μέτρων, με πλούσια παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Οι κάτοικοί του άρχισαν σταδιακά να εγκαταλείπουν τον οικισμό τη δεκαετία του ’70 για να εγκατασταθούν στο γειτονικό Νέο Μαρμαρά, που προσέφερε περισσότερες δυνατότητες απασχόλησης. Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 ο Παρθενώνας εμφανίζεται πλήρως εγκαταλειμμένος. Τα επόμενα χρόνια τα περισσότερα κτίσματα του οικισμού αναστηλώνονται και αναπαλαιώνονται, δίνοντας νέα ζωή στον τόπο. Το 1985 ιδρύεται από πρώην κατοίκους του χωριού ο πολιτιστικός σύλλογος «Ο Παρθενών», που συμβάλλει στην ανάδειξη και προστασία του παραδοσιακού χαρακτήρα του οικισμού και τη διοργάνωση πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων. Ο Παρθενώνας σήμερα έχει ανακηρυχθεί διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός και διαθέτει σύγχρονες υποδομές φιλοξενίας.

image

To Parthenώn Film Festival - Σινεμά στο χωριό είναι ένα τριήμερο κινηματογραφικό φεστιβάλ, που εγκαινιάστηκε πέρυσι το καλοκαίρι. Μετά την επιτυχημένη πρώτη διεξαγωγή του, επιστρέφει για δεύτερη συνεχή χρονιά, στον παραδοσιακό οικισμό του Παρθενώνα, στη Σιθωνία Χαλκιδικής, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Ο Παρθενώνας αποτελεί σήμα κατατεθέν της ορεινής Χαλκιδικής, μιας και πρόκειται για ένα χωριό απαράμιλλης ομορφιάς με παραδοσιακή αρχιτεκτονική και την γραφική, πέτρινη πλατεία του, μπροστά στο παλιό δημοτικό σχολείο, να μετατρέπεται για τρεις ημέρες σε μία υπαίθρια αίθουσα προβολής συστήνοντας στο κοινό μερικούς από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της 7ης τέχνης.

Λίγο πριν την παράθεση του αναλυτικού προγράμματος, ζητήσαμε από την ομάδα που το εμπνεύστηκε να μας συστηθεί αλλά και να μας αναλύσει όλα τα σχετικά περί της υπέροχης αυτής καλλιτεχνικής αναβάθμισης του δημόσιου χώρου.

image

Ποιοι είστε;

Ο Άγγελος Μαλλίνης, η Μάγδα Βλάχου, ο Στράτος Αλεξόπουλος, ο Φώτης Πολίτης και ο Χρήστος Πολίτης είμαστε μια παρέα πέντε φίλων που μεγάλωσαν στο Νέο Μαρμαρά Χαλκιδικής, αλλά ζουν και εργάζονται στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. Η αγάπη μας για τον τόπο και το θερινό σινεμά μάς ενεργοποίησε να οργανώσουμε αυτό το φεστιβάλ. Το περιεχόμενό του και οι παράλληλες δράσεις του αποτελούν τρόπο έκφρασης για μας. Είναι η δική μας πρόταση για το πώς μπορεί η περιοχή να αναπτυχθεί πολιτιστικά, να προβληθεί και να πάρει υπεραξία.

Γιατί στον Παρθενώνα;

Γιατί εκεί μεγάλωσαν οι γονείς και οι παππούδες μας. Έχουμε συνδέσει την παιδική μας ξεγνοιασιά και αθωότητα με αυτόν τον πανέμορφο παραδοσιακό οικισμό, μόλις 5 χιλιόμετρα από το Νέο Μαρμαρά. Η γραφική πλατεία του Παρθενώνα είναι το ιδανικό σκηνικό για αυτό που ονειρευτήκαμε. Από την πρώτη στιγμή που αρχίσαμε να συζητάμε για το φεστιβάλ, η απόφαση για την τοποθεσία ήταν άμεση και ομόφωνη από όλη την ομάδα.

Και γιατί σινεμά κι όχι, ας πούμε, βιβλία ή έκθεση φωτογραφίας;

Σινεμά, γιατί έχουμε κοινή αγάπη για αυτή την τέχνη, η οποία μας συντροφεύει από την παιδική μας ηλικία έως και την ενηλικίωσή μας. Επιλέγουμε να φέρουμε το σινεμά ξανά στο χωριό, όπως λέει και το όνομα του φεστιβάλ, γιατί αυτό λείπει από τον τόπο μας. Πριν κάποια χρόνια, λειτουργούσαν έως και τρεις θερινοί κινηματογράφοι στο Νέο Μαρμαρά. Πλέον δεν λειτουργεί κανένας. Το φεστιβάλ έχει σαν πυρήνα του τον κινηματογράφο, ωστόσο σκοπός μας είναι να εμπλουτιστεί και με παράλληλες πολιτιστικές δράσεις που αφορούν άλλες μορφές τέχνης. Φέτος, κατά το τριήμερο του φεστιβάλ και σε συνεργασία με το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας θα παρουσιαστεί το εικαστικό project Παράθυρα / Ερείπια. Πρόκειται για ένα εικαστικό project με αφορμή το ποίημα του Κ.Π. Καβάφη «Τα παράθυρα». Τα έργα των σπουδαστών του Εικαστικού Εργαστηρίου θα εκτεθούν στα παράθυρα εγκαταλειμμένων κτιρίων του Παρθενώνα, γύρω από την πλατεία του χωριού.

Δράτε υπό μορφή συλλογικότητας με καταστατικό και στόχους ή η παρέα σας διέπεται από χαλαρούς κώδικες και έναν ρομαντικό καλλιτεχνικό οικιστικό ακτιβισμό «αναβάθμισης» του δημόσιου χώρου;

Το φεστιβάλ είναι πάνω απ' όλα η παρέα, η αγάπη μας για το σινεμά, η αγάπη μας για τον τόπο μας και η ανάγκη που νιώθουμε να δημιουργήσουμε κάτι που θα εκτιμηθεί και θα γίνει κομμάτι της ζωής του τόπου. Βρισκόμαστε σε διαδικασία δημιουργίας καταστατικού περισσότερο για την αντιμετώπιση γραφειοκρατικών θεμάτων παρά για τη ρύθμιση κανόνων και αρχών λειτουργίας. Ο μεγάλος μας στόχος συνεχίζει να είναι η επιστροφή στην παιδική ηλικία έστω για ένα τριήμερο ή για όσο διαρκεί μια ταινία…

Πώς αντέδρασε η κοινότητα στο άκουσμα του «να εμείς σκοπεύουμε να κάνουμε αυτό»;

Η τοπική κοινότητα αγκάλιασε το φεστιβάλ από την πρώτη στιγμή και στάθηκε αρωγός στην προσπάθειά μας. Τοπικοί φορείς αλλά και ιδιώτες επαγγελματίες συνεισέφεραν σε εξοπλισμό, γραφειοκρατικές διαδικασίες αλλά και πρακτικά θέματα οργάνωσης. Σε όλους αυτούς βέβαια χρωστάμε ένα μεγάλο ευχαριστώ. Χωρίς τη βοήθεια της κοινότητας δε θα ήταν δυνατή η πραγματοποίηση του φεστιβάλ.

Πόσο καιρό το ονειρευόσασταν και πόσο καιρό σας πήρε για να υλοποιήσετε το πρώτο Parthenώn Film Festival; Και με βάση το περσινό σας ξεκίνημα, είναι άραγε τα πράγματα πιο εύκολα φέτος;

Η ιδέα άρχισε να συζητείται δειλά-δειλά μεταξύ της παρέας το Φεβρουάριο του 2015. Η οργάνωση και η προετοιμασία του 1ου Parthenώn Film Festival μας πήρε ουσιαστικά 5 μήνες. Ήταν μικρό χρονικό διάστημα. Η όλη διαδικασία του στησίματος ενός φεστιβάλ από το μηδέν ήταν κάτι πρωτόγνωρο για μας. Παρ’ όλα αυτά τα καταφέραμε. Η ομάδα λειτούργησε και πέτυχε το στόχο της, με τη στήριξη βέβαια του χορηγού μας, εθελοντών, φίλων και τοπικών φορέων, όπως είπαμε παραπάνω. Σίγουρα η φετινή διοργάνωση είναι πιο εύκολη από άποψη προετοιμασίας. Ωστόσο για μας κάθε χρονιά θα αποτελεί και ένα νέο στοίχημα. Το φεστιβάλ ακόμη βρίσκεται στα πρώτα του βήματα. Σκοπός μας είναι να εδραιωθεί ως θεσμός, να αγαπηθεί από τον κόσμο και κάθε χρόνο να γίνεται ακόμη καλύτερο.

Με ποιο κριτήριο διαλέγονται οι ταινίες και οι καλεσμένοι που τις προλογίζουν;

Επιλέγουμε ταινίες που έχουν αφήσει το σημάδι τους στην παγκόσμια κινηματογραφική ιστορία. Ταινίες περισσότερο ή λιγότερο γνωστές, που αγαπήσαμε εμείς οι ίδιοι και θέλουμε να συστήσουμε μέσα από το φεστιβάλ στους θεατές, που ίσως δεν έχουν και τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν εύκολα σε μία κινηματογραφική αίθουσα σήμερα. Οι καλεσμένοι που τις προλογίζουν είναι άνθρωποι με κινηματογραφικές γνώσεις, που μπορούν να προσφέρουν στο κοινό μια πρώτη επαφή, μια εισαγωγή στο κινηματογραφικό ταξίδι που επακολουθεί.

image

2o Parthenώn Film Festival – Σινεμά στο χωριό

Παρθενώνας Χαλκιδικής

8 – 10 Ιουλίου 2016

Είσοδος Ελεύθερη

Πρόγραμμα & Ώρες Προβολών

Παρασκευή 8 Ιουλίου

21.30 | Dream Toy (2015) του Χρήστου Χουλιάρα (μικρού μήκους)

21.45 | Κλέφτης Ποδηλάτων (1948) του Vittorio De Sica

Σάββατο 9 Ιουλίου

21.30 | Η Βαλσαμωμένη Γιαγιά (2014) της Έφης Παππά (μικρού μήκους)

21.45 | Το Πάρτυ (1968) του Blake Edwards

Κυριακή 10 Ιουλίου

21.30 | La Jetée (1962) του Chris Marker

22.00 | Σύντομη Συνάντηση (1945) του David Lean


Παράλληλες δράσεις

Το Parthenώn Film Festival - Σινεμά στο χωριό εμπλουτίζεται με παράλληλες πολιτιστικές δράσεις. Κατά το τριήμερο του φεστιβάλ και σε συνεργασία με το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας θα παρουσιαστεί το εικαστικό project Παράθυρα / Ερείπια. Πρόκειται για ένα εικαστικό project με αφορμή το ποίημα του Κ.Π. Καβάφη «Τα Παράθυρα». Τα έργα των σπουδαστών του Εικαστικού Εργαστηρίου θα εκτεθούν στα παράθυρα εγκαταλειμμένων κτιρίων του Παρθενώνα, γύρω από την πλατεία του χωριού.

parthenonfilmfestival.tumblr.com

www.facebook.com/parthenonfilmfestival

 image

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πού θα ξενυχτήσεις με φόντο την πανσέληνο;
Πού θα ξενυχτήσεις με φόντο την πανσέληνο;

Με ταινίες, πάρτι, παιχνίδια μυστηρίου, λέσχη ανάγνωσης καιγιόγκα ή μήπως με άριες και θέα στην Ακρόπολη; Την Κυριακή που έχει ολόγιομο φεγγάρι, στο ΚΠΙΣΝ και το Μουσείο Μαρία Κάλλας προτάσειςυπάρχουν (και δωρεάν)

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.