Κινηματογραφος

Το Outview Film Festival συνεχίζει να μας εκπλήσσει

Τι θα δούμε αυτή την εβδομάδα!

5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
126572-284608.jpg

Φέτος το Outview Film Festival κλείνει 10 χρόνια και παρουσιάζει για 11 μέρες (14-24 Απριλίου) στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος ένα απόλυτα δυνατό κινηματογραφικό πρόγραμμα τόσο σε Παγκόσμιες και Ευρωπαϊκές πρεμιέρες, workshop, πάνελ, αφιερώματα όσο και σε καλεσμένους! Δείτε παρακάτω τις ταινίες που θα προβληθούν αυτήν την εβδομάδα.

When We Are Together We Can Be Everywhere

Κανείς δεν θα μπορούσε να αποκαλέσει αυτή την ταινία βαρετή. Είναι ένα σέξυ, καυτό πορνό, που δείχνει πώς γυρίζεται μια ερωτική ταινία και τις σχέσεις μεταξύ των ατόμων πίσω και μπροστά από την κάμερα. Ένα ερωτικό γράμμα δίνεται από τη Μarit, τη σκηνοθέτρια που λαχταρά να επιστρέψει στην ατμόσφαιρα των γυρισμάτων, στην πρωταγωνίστρια της Liz. Το πρότζεκτ γεννήθηκε από τη συνεργασία των Marit Östberg και Liz Rosenfeld για την εξερεύνηση της πορνογραφίας, με βασικές γραμμές την εγγύτητα και την επικοινωνία. Η ταινία εμφανίζεται για πρώτη φορά στο 10o Berlin Porn Film Festival και έκτοτε έχει παιχτεί σε πολλά φεστιβάλ στην Ευρώπη.

TRAILER WHEN WE ARE TOGETHER WE CAN BE EVERYWHERE from Mar Ritt on Vimeo.

Σκηνοθεσία: Marit Östberg Προβολή: 20/4, 19.00

Θα ακολουθήσει Q&A με τη σκηνοθέτρια Marit Östberg και αμέσως μετά, το πάρτι "When We Are Together We Can Be Everywhere" στο Beaver (Baσιλείου του Μεγάλου 46).


Xenia

O 16χρονος Dany επισκέπτεται τον αδερφό του, Οδυσσέα, στην Αθήνα και μια τρομερή ιστορία ξεκινάει. Τα δύο αδέρφια, που έχουν Αλβανή μητέρα, αποφασίζουν να πάνε στη Θεσσαλονίκη για να ψάξουν τον Έλληνα πατέρα τους και να τον αναγκάσουν να τους αναγνωρίσει. Η ταινία είναι ένας συνδυασμός από αστεία πλάνα και γκάφες από τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του Dany, ενώ την ίδια στιγμή παρουσιάζει κοινωνικούς προβληματισμούς, με αποτέλεσμα να είναι ευχάριστη και ταυτόχρονα συγκινητική. Η «Xenia» έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ των Κανών στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα».

Σκηνοθεσία: Πάνος Κούτρας Προβολή: 21/4, 16.30

Η ταινία θα προβληθεί δωρεάν


Frida and Anita, Surface Tension Trilogy

Η σκηνοθέτης της ταινίας Liz Rosenfeld (που είναι και πρωταγωνίστρια της ταινίας «When we are together we can ber everywhere») είναι καλλιτέχνης στο Βερολίνο και συνδυάζει κινηματογράφο και βίντεο. Φτιάχνει μια queer ατμόσφαιρα μέσα από την τριλογία «Surface Tension Trilogy». Πρόκειται για τρία πειραματικά βίντεο που αφηγούνται την άνοδο και την πτώτη της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης μέσα από τα βλέμματα των Frida Kahlo & Anita Berber, Hannah Hoch και Leni Riefenstahl & Eva Braun. Γυναίκες που έζησαν και εργάστηκαν στην πόλη αυτή την περίοδο. Στην ταινία «Frida and Anita» βλέπουμε μια πολιτική φαντασίωση που ενώνει τις ζωές δυο queer ριζοσπαστριών, των Frida Kahlo & Anita Berber, που έτυχε να γνωριστούν μια μοιραία νύχτα στο Βερολίνο το 1924 στο περίφημο καμπαρέ La Garcon.

The Surface Tension Trilogy, 2010- 2015- OFFICIAL TRAILER from Liz Rosenfeld on Vimeo.

Σκηνοθεσία: Liz Rosenfeld Προβολή: 21/4, 17.15

Θα ακολουθήσει Q&A με τη σκηνοθέτρια τη Liz Rosenfeld


Violette Leduc: Ιn pursuit of Love FOR THE LOVE OF WOMEN

Το Outview φιλοξενεί ένα μεγάλο ποσοστό από γυναικείες/λεσβιακές ταινίες στο πλαίσιο του αφιερώματος For The Love of Women. Έτσι, η σκηνοθέτρια Esther Hoffenberg σκιαγραφεί τη γυναίκα που ήταν η πιο πρωτοποριακή μορφή της λεσβιακής λογοτεχνίας, την Violette Leduc. Η Γαλλίδα συγγραφέας θεωρήθηκε σκανδαλώδης για την πατριαρχική Γαλλία του 1950 εξαιτίας της θεματογραφίας της. Η Simone de Beauvoir, με την οποία η Violette φημολογούνταν πως ήταν ερωτευμένη, την ενθάρρυνε να συνεχίζει το έργο της. Μετά από καιρό εκδίδει το λεσβιακό μυθιστόρημα «Thérèse and Isabelle». Η σκηνοθέτρια, που θα είναι παρούσα στην προβολή, χρησιμοποιεί σπάνιο αρχειακό υλικό, συνεντεύξεις με φίλους και μελετητές της καθώς και τα ίδια τα λόγια της συγγραφέως. Η ταινία συμμετείχε στο BFI London Lesbian and Gay Film Festival και στο Frameline39.

Σκηνοθεσία: Esther Hoffenberg

Προβολή: 21/4, 21.00

Θα ακολουθήσει Q&A με την σκηνοθέτρια Esther Hoffenberg


One Kingdom, One Love

DOUBLE MINORITY (ΔΙΠΛΗ MEIONOTHTΑ)

Το 2001 η Ολλανδία ήταν η πρώτη χώρα που νομιμοποίησε τον γάμο ατόμων του ιδίου φύλου, αλλά στα νησιά της Καραϊβικής που ανήκουν στο Βασίλειο της Ολλανδίας, η ομοφυλοφιλία εξακολουθεί να θεωρείται ως ασθένεια και αμαρτία. Στο «One Kingdom, One Love» παρακολουθούμε μια ομάδα ακτιβιστριών/ών από τα ολλανδικά νησιά της Καραϊβικής που επισκέπτεται το Gay Pride του Άμστερνταμ το 2015. Το ντοκιμαντέρ που προβάλλεται στο πλαίσιο του αφιερώματος Double Minority: International Queer& Migrant Film Festival του Άμστερνταμ, φέρνει τον σκηνοθέτη Sebastian Kes στις ελληνικές αίθουσες.

Σκηνοθεσία: Sebastiaan Kes Προβολή: 22/4, 19.00

Θα ακολουθήσει συζήτηση και πάνελ με τον διευθυντή του Queer & Migrant Film Festival του Άμστερνταμ Chris Belloni με θέμα "Double Minority"


Daddy

Μία από τις πιο πολυσυζητημένες παρουσίες του φεστιβάλ είναι σίγουρα ο σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής της ταινίας, ο Gerald McCulloch. Γνωστός από σειρές όπως CSI, ο Gerald έρχεται στο Outview Film Festival με την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία «Daddy». Θα δούμε την σχέση των Κόλιν και Στούαρτ, δύο γκέι αντρών λίγο πριν την ηλικία των 50, η οποία έχει όλα τα χαρακτηριστικά του γάμος-χωρίς-σεξ. Η σχέση τους δοκιμάζεται όταν ο Κόλιν ερωτεύεται ένα νεότερο άντρα...όμως πολλά θα αποκαλυφθούν στην πορεία.

Σκηνοθεσία: Gerald McCullouch Προβολή: 22/4, 22.30

Στις ταινίες Βear City 2: Τhe Proposal και Daddy θα ακολουθήσει Q&A με τον σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή Gerald McCullouch. Mετά τις ταινίες θ'αακολουθήσει Daddy Bear Party στο Αpartment (Μεγάλου Αλεξάνδρου141).


Je Suis A Τoi / Αll Υours

Ο Λούκας δουλεύει ως σεξεργάτης για να επιβιώσει στο Μπουένος Άιρες. Κάνει έκκληση στο διαδίκτυο ζητώντας κάποιος να του στείλει ένα εισιτήριο για να ξεφύγει από τη ζωή του. Απαντά ο Henry και του προσφέρει τη θέση του μαθητευόμενου φούρναρη. O Lucas δέχεται και διασχίζει τον Αντλαντικό για γίνει φούρναρης, σύντομα όμως αρχίζει να ασφυκτιά… μέχρι που θα γνωρίσει την υπάλληλο Audrey και όλα θα αλλάξουν. Η ταινία παίρνει πολλά βραβεία, όπως καλύτερης ταινίας στο Chéries-Chéris 2014 και στο Milan International Lesbian and Gay Film Festival 2015 και ο πρωταγωνιστής Νahuel Pérez Biscayart (Lucas) κερδίζει το βραβείο καλύτερου ηθοποιού στο φεστιβάλ KVIFF.

Σκηνοθεσία: David Lambert Προβολή: 21/4, 21.00 & 23/4, 21.30 


The Fat Body (In)visible

Πολιτικά χοντρέλες- Down With Fatphobia

Ας μιλήσουμε για χοντρά σώματα. Το αφιέρωμα «Πολιτικά χοντρέλες» μάς παρουσιάζει ένα πάνελ από τέσσερις πολιτικά χοντρέλες −όπως αυτοαποκαλούνται− ακτιβίστριες και ακαδημαϊκές γυναίκες από την Ελλάδα και το Άμστερνταμ, που μάχονται ενάντια στην χονδροφοβική κοινωνία και κατηγορούν τις πολιτικές, κοινωνικές και συναισθηματικές διαστάσεις του πάχους. Το Fat Body (In)visible είναι ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους της Margitte Kristjansson, το οποίο εξερευνά τη σχέση που έχουν δύο γυναίκες, κάτοικοι του Σαν Ντιέγκο, με τα σώματά τους και πώς τα αναδεικνύουν σε έναν κόσμο που θα προτιμούσε να τα έχει στην αφάνεια.

Σκηνοθεσία: Margitte Kristjansson Προβολή: 23/4

Θα ακολουθήσει panel και συζήτηση με θέμα: Πολιτικά Χοντρέλες: Διαστάσεις του Πάχους ως Πολιτική Ταυτότητα.


Το φεστιβάλ δεν σταματά να μας εκπλήσσει. Μία ημέρα πριν την τελετή λήξης και την απονομή βραβείων, διοργανώνει το πιο πειραματικό αφιέρωμα για τον Σύγχρονο χορό. Η performance Moved by the Motion με 6 καλλιτέχνες (Merce Cunningham, την Yvonne Rainer, την Wu Tsang, την Boychild, τον Patrick Belaga και τον Leigh Bowery) αναζητά τη σύνδεση του χορού-κίνησης- βίντεο και πώς τελικά όλα αυτά σχετίζονται με το φύλο και τη σωματικότητα. Οι προβολείς στρέφονται και στην παρουσία του διάσημου video artist Charles Atlas, που άλλαξε τα δεδομένα του σύγχρονου χορού μέσα από τη διερεύνηση της θεατρικότητας του χορού και της performance. H αίθουσα 2 στις 23 Απριλίου είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στο σύγχρονο χορό. Θα γίνουν προβολές ταινιών όπως «Girl talk» και «Wildness» kαθώς και Q&A με τη σκηνοθέτρια και performer Wu Tsang. Θα δούμε επίσης τις ταινίες «Locale», «Hail the New Puritan» και Q&A με τον σκηνοθέτη τους, Charles Atlas. Το αφιέρωμα θα ολοκληρωθεί με performance «Moved by Motion» από τις Boychild και Wu Tsang και Patrick Belaga στo χώρο της γκαλερί The Breeder.

Αν θέλεις να ακούσεις την Νορβηγική μπάντα Hungry Hearts, με αέρα Eurovision, αρκεί να συντονιστείς με την προβολή της ταινίας «Life is a Moment» στο φεστιβάλ. Οι επιλογές δεν εξαντλούνται ποτέ στο Outview film festival και μαζί με τον Howard Brookner, που εμφανίζεται με το καταπληκτικό ιστορικό ντοκιμαντέρ Burroughs: Τhe Movie (1983), σε περιμένουμε στις αίθουσες.

Info: Προβολές στις αίθουσες της ταινιοθήκης της Ελλάδας (Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου 134-136, Μετρό Κεραμεικός). Δείτε εδώ όλο το πρόγραμμα. Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη της Μαρίας Cyber.

Outview Film Festival

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όλα για τη μητέρα μου
Όλα για την Μητέρα μου: Το κορυφαίο φιλμ του Πέδρο Αλμοδόβαρ

Ο ισπανός σκηνοθέτης τιμά αγαπημένα φιλμ του κλασικού Χόλιγουντ και ταυτόχρονα ξετυλίγει την προσφιλή θεματολογία του, βάζοντας ξανά σε περίοπτη θέση τις αγαπημένες του γυναίκες

Πού θα ξενυχτήσεις με φόντο την πανσέληνο;
Πού θα ξενυχτήσεις με φόντο την πανσέληνο;

Με ταινίες, πάρτι, παιχνίδια μυστηρίου, λέσχη ανάγνωσης καιγιόγκα ή μήπως με άριες και θέα στην Ακρόπολη; Την Κυριακή που έχει ολόγιομο φεγγάρι, στο ΚΠΙΣΝ και το Μουσείο Μαρία Κάλλας προτάσειςυπάρχουν (και δωρεάν)

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.