Κινηματογραφος

10 κολασμένες στάσεις στον κόσμο του Mad Max: Fury Road

Το παρασκήνιο, οι must-see στιγμές και τα εμπόδια που ξεπέρασε το έπος του George Miller

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
122198-273910.JPEG

Αν υπάρχουν μερικές ταινίες που η έκφραση «σου κόβουν την ανάσα» δεν είναι υπερβολή, το post apocalyptic μεγαλούργημα του George Miller είναι μια από αυτές. Κατακτώντας πρώτα τους επαίνους των κριτικών, στη συνέχεια το χειροκρότημα και την εμπιστοσύνη του κοινού και θριαμβεύοντας στα φετινά Oscars −όπου απέσπασε συνολικά 6 βραβεία, Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, Ήχου, Ηχητικών Εφέ, Μοντάζ, Μακιγιάζ και Κοστουμιών−, το «Mad Max: Fury Road» είναι η απόδειξη πως υπάρχουν blockbusters που σπάνε τους κανόνες.

image

Τα Oscars μπορεί να τελείωσαν αλλά η κινηματογραφική μαγεία τους συνεχίζεται στα κανάλια Novacinema. Οι ταινίες που διέπρεψαν, έρχονται σε Α' τηλεοπτική προβολή στα κανάλια Novacinema. Οι 9 ταινίες, συμπεριλαμβανομένου και ενός ντοκιμαντέρ, που κέρδισαν συνολικά 17 βραβεία Oscar, θα προβληθούν στα κανάλια Novacinema, ένα χρόνο πριν προβληθούν σε οποιοδήποτε άλλο κανάλι και οι συνδρομητές των καναλιών μπορούν να τις παρακολουθήσουν live!

To «Mad Max: Fury Road» κάνει πρεμιέρα την Κυριακή 6 Μαρτίου στα κανάλια Novacinema και μας μεταφέρει σε ένα ερημωμένο τοπίο βίας και καταστροφής όπου η επιβίωση θα αποδειχτεί δύσκολη υπόθεση.

image

Το 2015, 30 χρόνια μετά το «Beyond Thunderdome», το τέταρτο κινηματογραφικό πόνημα της σειράς Mad Max που οραματίστηκε ο George Miller κατάφερε να γίνει πραγματικότητα. Αρχικά, ο Mel Gibson επρόκειτο να επιστρέψει στο ρόλο που τον ανέδειξε κινηματογραφικά. Αλλά η σκανδαλώδης προσωπική ζωή του έκανε τον σκηνοθέτη του Mad Max να αλλάξει γνώμη και να στραφεί στον διαρκώς ανερχόμενο Tom Hardy. Νωρίτερα είχε βολιδοσκοπήσει τον Heath Ledger.

H αποφράδα 9/11 λειτούργησε ανασταλτικά για την παραγωγή της ταινίας καθώς υπήρξαν πολλές περικοπές στο budget που οδήγησαν τον George Miller στην απόφαση να αναβάλλει την παραγωγή της μέχρι να συγκεντρώσει τους πόρους που ήθελε. Με 150 εκατομμύρια δολάρια τελικό προϋπολογισμό, το «Mad Max: Fury Road» ξεπέρασε σε επιδόσεις τα 377 εκατομμύρια δολάρια στο box-office.

image

To γουλί κούρεμα της Charlize Theron στο ρόλο της ως Imperator Furiosa ήταν δική της ιδέα. «Έπρεπε να δείχνω μέρα και νύχτα διαφορετική από τα υπόλοιπα κορίτσια και σκεφτόμουν πολύ καιρό πώς μπορεί να γίνει αυτό» έχει εξομολογηθεί η ίδια. Τελικά τηλεφώνησε στις 3 στα ξημερώματα μια νύχτας στον George Miller και του πρότεινε να ξυρίσει το κεφάλι της. Πέτυχε.

image

Το σάουντρακ του Junkie XL aka Tom Holkenborg είναι από μόνο του ένας λόγος να δεις την ταινία. Είχε στο μυαλό του μια «ροκ όπερα εν έτει 2015», όπως έχει δηλώσει. Δεν πίστευε ούτε ο ίδιος, όταν ο δημιουργός του Mad Max του τηλεφώνησε για να του ζητήσει να συνθέσει τα 26 μουσικά θέματα. Πήρε το αεροπλάνο, είδε μονοκοπανιά την ταινία με τζετ-λαγκ και για 17 μήνες μπήκε στο μετα-πανκ γουέστερν τριπάκι, καταλήγοντας με ένα αποτέλεσμα που θα μνημονεύεται.

image

Μια αλληγορία για αυτό που ζούμε τώρα μέσα από το μέλλον. Με εμφανή φιλοσοφικά ερωτήματα και δωρικούς διαλόγους το «Mad Max: Fury Road» αφήνει τις εικόνες να μιλήσουν. Για να ανακαλύψουμε αν τα πράγματα που δεν μπορούμε να επιδιορθώσουμε είναι ικανά να μας οδηγήσουν στην τρέλα. Για να στοχαστούμε πάνω στο ερώτημα: πού πρέπει να πάμε εμείς που περιπλανιόμαστε σε αυτή την άγονη γη αναζητώντας τον καλύτερο εαυτό μας; Γιατί κάθε μέρα μπορεί να είναι μια «υπέροχη μέρα». Γιατί κάνει την Κολάση του Δάντη να μοιάζει με παιδική χαρά. Γιατί ο ήλιος θα είναι πάντα εκεί πάνω περιμένοντας το επόμενο κεφάλαιο μετά την Αποκάλυψη.

image

To απόκοσμο, ερεβώδες, σκηνικό του φιλμ θα το βρείτε στην έρημο της Ναμίμπια, σε στούντιο του Κέιπ Τάουν στη δυτική Αφρική και στο Σίδνεϋ.

image

Πίσω από τις σκλάβες του Immortan Joe κρύβονται κορίτσια που ασχολήθηκαν με το μόντελινγκ, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση την κόρη του Lenny Kravitz, Zoë.

image

Αυτή δεν είναι μια green screen ταινία. Το συντριπτικό μέρος των οπτικών εφέ και των επικών σκηνών γυρίστηκαν φυσικά, με την ψηφιακή παρέμβαση να περιορίζεται στα απαραίτητα.

image

Ο Tom Hardy αψήφησε την υψοφοβία του και αποφάσισε να γυρίσει ο ίδιος πάρα πολλές από τις επικίνδυνες σκηνές, αρνούμενος την αντικατάστασή του από κασκαντέρ.

Υπάρχουν άλλες δύο έτοιμες ιστορίες για το σύμπαν του Mad Max που βρίσκονται στα σκαριά για να μεταφερθούν στο σινεμά. Το ερώτημα πότε, παραμένει αναπάντητο.

image

Τα κανάλια Novacinema προβάλλουν πρώτα και αποκλειστικά βραβευμένες οσκαρικές πρεμιέρες λίγο μετά τις κινηματογραφικές αίθουσες και ένα χρόνο πριν από οποιοδήποτε άλλο κανάλι. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται τα πολυσυζητημένα The Revenant, Room, Spotlight, Mad Max: Fury Road, Carol, Joy, Brooklyn, Bridge of spies, Creed, The Martian, Inside Out κ.ά.

Μάλιστα, θα μπορεί κανείς να τις δει live και στο tablet, laptop ή smartphone μέσω του Nova GO χωρίς καμία πρόσθετη χρέωση. Ακόμη, οι περισσότερες από αυτές θα διατίθενται και On Demand, μέσω του Nova GO, για να τις βλέπει κανείς όποτε επιθυμεί στο tablet, laptop ή smartphone, επίσης χωρίς καμία επιπλέον χρέωση.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.