Κινηματογραφος

Τα υπέροχα κοστούμια της Carol

Και η φετινή υποψήφια για Όσκαρ Sandy Powell που τα σχεδίασε

112377-222532.jpg
Μαρίζα Μάντζιου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
121506-272297.jpg

 Η Sandy Powell είναι μία εξαιρετική περίπτωση σχεδιάστριας κοστουμιών που τα Oscar την λατρεύουν. Δίκαια, αφού σε όσες ταινίες έχει σχεδιάσει τα κοστούμια και έχει κερδίσει υποψηφιότητα για το χρυσό αγαλματάκι, σε προηγούμενες χρονιές αλλά και φέτος, καταφέρνει να μας γοητεύει και να μας ταξιδεύει στην κινηματογραφική μαγεία. Εμείς την υποστηρίζουμε και περιμένουμε να κερδίσει αυτή το φετινό Oscar Καλύτερων Κοστουμιών για την ταινία Carol, ή έστω για την Cinderella, στην 88η τελετή απονομής των Oscar.

image

Ας μη ξεχνάμε φυσικά ότι και τη φετινή τελετή απονομής των Βραβείων Oscar θα παρακολουθήσουν ζωντανά και αποκλειστικά οι συνδρομητές των κινηματογραφικών καναλιών της Nova το βράδυ της 28ης προς 29ης Φεβρουαρίου. Επίσης η τελετή θα είναι διαθέσιμη στο Nova GO τόσο live όσο και ondemand, και μάλιστα εντελώς δωρεάν.

Η Sandy Powell, γεννημένη στις 7 Απριλίου του 1960 στη Βρετανία έχει κερδίσει ήδη Oscar για τα κοστούμια που σχεδίασε για τις ταινίες Ερωτευμένος Σέξπιρ (1998), The Aviator (2004), και Η Νεαρή Βασίλισσα Βικτώρια (2009). Έχει όμως υπάρξει υποψήφια και άλλες 12 εντυπωσιακές φορές για Oscar. Παράλληλα έχει βρεθεί υποψήφια 13 φορές για τα Βρετανικά κινηματογραφικά βραβεία BAFTA και τα έχει κερδίσει για τις ταινίες Velvet Goldmine και Η Νεαρή Βασίλισσα Βικτώρια. Οι σκηνοθέτες που κυρίως προτιμούν την Sandy για τις ταινίες τους είναι ο Martin Scorsese(έχει σχεδιάσει κοστούμια για 6 ταινίες του) και ο Todd Haynes (έχει σχεδιάσει κοστούμια για 3 ταινίες του).

Οι δύο φετινές της υποψηφιότητες είναι πραγματικά εντυπωσιακές. Τα κοστούμια της Σταχτοπούτας είναι κατευθείαν βγαλμένα από τον κόσμο των ονείρων και των παραμυθιών, αλλά και της Carol είναι μία φινετσάτη, καλόγουστη και με βαθιά γνώση της εποχής και της μόδας, μελέτη των χαρακτήρων.

image 

H Cate Blanchett στην Carol

image

...αλλά η Cate Blanchett και στην Cinderella στο ρόλο της κακιάς (και κομψής) μητριάς.

Η Carol είναι ένα αυτοβιογραφικό σχεδόν μυθιστόρημα που έγραψε με ψευδώνυμο η Patricia Highsmith, ξεφεύγοντας για λίγο από τον κόσμο της περιπέτειας και των κατασκόπων που ήταν το συνηθισμένο θέμα της. Αυτή τη φορά, μίλησε για δύο γυναίκες που ερωτεύονται η μία την άλλη, στη συντηρητική κοινωνία της Αμερικής στη δεκαετία του '50. Μάλιστα, ο τίτλος του βιβλίου τότε δεν ήταν καν Carol, αλλά «Η Τιμή του Αλατιού». Είναι ένα βιβλίο που σχεδόν «εκλιπαρούσε» να γίνει ταινία και τελικά έγινε, με έναν ιδανικό συνδυασμό σκηνοθέτη και σχεδιάστριας κοστουμιών: τον Todd Haynes και την Sandy Powell.

image image

Οι πρωταγωνίστριες είναι η Cate Blanchett και η Rooney Mara. Σε αυτές, στην Sandy αλλά και σε ολόκληρο το καστ δόθηκε έντυπο υλικό με λεπτομερείς περιγραφές και υποδείξεις για το καλλιτεχνικό design της ταινίας. Όπως είπε η Sandy, «ο Todd είναι εξαιρετικά λεπτομερής και σαφής σε βαθμό εμμονής, με την καλή έννοια».

Για τον χαρακτήρα της Therese, που υποδύεται η Rooney Mara η Sandy σχεδίασε κοστούμια που ήταν περισσότερο σκουρόχρωμα και δεν έδειχναν ακριβά. Ο ρόλος της είναι μία απλή πωλήτρια σε κατάστημα παιχνιδιών που πολύ πιθανόν να έχει μόλις τελειώσει τις σπουδές της σε κάποια καλλιτεχνική σχολή. Ντύνεται πρακτικά, με ρούχα άνετα και με μία πινελιά μποέμ. Προς το τέλος του φιλμ, αφού έχει βρει μία δουλειά με καλή αμοιβή, αρχίζει να προσέχει περισσότερο το ντύσιμό της. Πιθανώς να έχει δώσει και ολόκληρο τον πρώτο μισθό της για να αγοράσει καινούργια ρούχα.

image image

Η Carol, που την υποδύεται η θεότητα Cate Blanchett, φοράει ρούχα «που δείχνουν την θέση της σε έναν προνομιούχο κόσμο» όπως λέει η σχεδιάστρια. Παράλληλα όμως ήθελε να της δώσει μία παλέτα από πιο απαλά χρώματα: στην ταινία δεν φοράει ποτέ μαύρα ή πολύ σκοτεινά χρώματα.

«Για τη σκηνή που η Therese τη βλέπει για πρώτη φορά στο κατάστημα παιχνιδιών» λέει η Sandy «θεώρησα πολύ σημαντικό η Carol να φοράει ένα απαλόχρωμο γούνινο παλτό και όχι ένα σκούρο καφέ. Ήμουν αποφασισμένη γι' αυτό από την πρώτη στιγμή».

image imageimage image

Φυσικά, η Cate Blanchett είναι μία γυναίκα με ιδιαίτερη αίσθηση του στιλ. Όλες της οι κινηματογραφικές –αλλά και στην προσωπική της ζωή– εμφανίσεις ξεχωρίζουν για την υπέροχη φινέτσα της, το αλάθητο στιλ ανάμεσα στο κλασικό και το glam της σταρ και την λεπτότητα με την οποία πλασάρει την εικόνα της. Ήταν επόμενο, λοιπόν, να έχει μεγάλες και λεπτομερείς συζητήσεις με την Sandy Powell σε όλους τους μήνες που διήρκεσαν τα γυρίσματα, όχι μόνο για την Carol αλλά και για την Cinderella, αφού και εκεί παίζει η Cate Blanchett ερμηνεύοντας την κακιά αλλά τόσο υπέροχα κομψή, στιλάτη μητριά.

image 

«Οι άνθρωποι μιλούν για μόδα και για κοστούμια αλλά αυτά είναι δύο διαφορετικά πράγματα» λέει η Powell, «εκτός από τις φορές που δεν είναι». Όπως στην Carol δηλαδή. Η ηρωίδα ντύνεται με ρούχα που έχουν βγει από γυαλιστερές σελίδες περιοδικών μόδας. Τα '50ς ήταν η χρυσή εποχή της μόδας και θα μπορούσαμε να πούμε ότι η ηρωίδα ντύνεται σύμφωνα με τις τάσεις του Φθινόπωρου/Χειμώνα 1952. Τα ρούχα που φοράει της δίνουν status, δείχνουν την οικονομική της κατάσταση και ξεχωρίζουν δίπλα στο πιο υποτονικό στιλ της νεαρής Therese.

Η Sandy Powell δηλώνει «Δεν σχεδιάζω ρούχα για να φορεθούν απλώς επάνω σε ένα σώμα. Σχεδιάζω ρούχα για να δώσω ζωή στους χαρακτήρες. Το πραγματικό design των κοστουμιών συμβαίνει όταν αυτά τα φορέσει ο ηθοποιός. Σε έναν ιδανικό κόσμο, αυτό συμβαίνει με συνεργασία των δυό μας».

image

Η Carol είναι μία από τις Οσκαρικές ταινίες που θα προβάλλουν πρώτα & αποκλειστικά τα κανάλια Novacinema στις βραβευμένες οσκαρικές πρεμιέρες τους. Ταινίες που προβάλλονται λίγο μετά τις κινηματογραφικές αίθουσες και ένα χρόνο πριν από οποιοδήποτε άλλο κανάλι.

Μάλιστα, εκτός από το Carol, η πλειοψηφία των φετινών υποψήφιων για Oscar ταινιών θα κάνουν πρεμιέρα στα Novacinema. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται τα πολυσυζητημένα The Revenant, Room, Spotlight, Mad Max: FuryRoad, Joy, Brooklyn, Bridge of spies, Creed, The Martian κ.ά.

Τις ταινίες αυτές θα μπορεί κανείς να τις δει live και στο tablet, laptop ή smartphone μέσω του Nova GO χωρίς καμία πρόσθετη χρέωση.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.