Κινηματογραφος

Στα Όσκαρ μπορούν να συμβούν τα πάντα

Απρόβλεπτες στιγμές, ατυχήματα, εκπλήξεις και ενσταντανέ εκτός προγράμματος

Μαρίζα Μάντζιου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Τελετή απονομής των Oscars είναι μία από τις πιο δημοφιλείς τηλεοπτικές βραδιές σε όλο τον κόσμο, ίσως και η δημοφιλέστερη. Μία λαμπρή τελετή με πλούσιο υλικό ακόμα πριν καν την έναρξή της (δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν βλέπει και δεν σχολιάζει τις αφίξεις στο περιβόητο κόκκινο χαλί). Και βέβαια η ίδια η μεγάλη βραδιά που προσφέρει απλόχερα λάμψη, αστεία (άλλες φορές επιτυχημένα, άλλες φορές ξεκαρδιστικά και μερικές φορές, είναι αλήθεια, κρύα), τους διασημότερους σταρ ντυμένους «με τα καλά τους» να δείχνουν χαλαροί και κεφάτοι – ή και όχι, και βέβαια τα βραβεία που απογειώνουν καριέρες, φτιάχνουν νέα αστέρια, και κάνουν τις ταινίες μεγάλες εισπρακτικές επιτυχίες.

Τη φετινή, 88η τελετή απονομής των Βραβείων Oscar θα παρακολουθήσουν ζωντανά και αποκλειστικά οι συνδρομητές των καναλιών Novacinema στις 28 Φεβρουαρίου. Επίσης η τελετή θα είναι διαθέσιμη και στο tablet, laptop ή smartphone με το Nova GO τόσο live όσο και Οn Demand, και μάλιστα εντελώς δωρεάν.

Περιμένοντας τη βραδιά των Oscar ας θυμηθούμε μερικές από τις απρόοπτες στιγμές, σκηνοθετημένες ή εντελώς αυθόρμητες από άλλες χρονιές. Στιγμές που έμειναν αξέχαστες στην ιστορία του θεσμού:

image

2003. Η Halle Berry μόλις έχει ανακοινώσει τον νικητή του Όσκαρ Α' αντρικού ρόλου που είναι ο Adrien Brody για την ταινία «Ο Πιανίστας». Εκείνος, ανεβαίνοντας ενθουσιασμένος στη σκηνή για να παραλάβει το αγαλματάκι, δίνει ένα παρατεταμένο, παθιασμένο φιλί στην Halle Berry.

image

2013. Η Jennifer Lawrence έχει μόλις ακούσει το όνομά της, σαν νικήτρια του Όσκαρ Α' γυναικείου ρόλου για την ταινία «Silver Linings Playbook». Ανεβαίνοντας στη σκηνή για να πάρει το αγαλματάκι, σκοντάφτει στην τεράστια τουαλέτα της αλλά με πολλή χάρη, όπως μία πραγματικά ακομπλεξάριστη σταρ θα έκανε.

image

1977. Ο Sylvester Stallone βρίσκεται επί σκηνής για να παρουσιάσει κάποιο βραβείο όταν εμφανίζεται εντελώς απροειδοποίητα ο Muhammad Ali λέγοντας στον «Ρόκυ», «μου έκλεψες το σενάριό μου» και προκαλώντας τον σε μία μονομαχία – με χαμόγελα βέβαια.

image

1999. Η ταινία «Η Ζωή είναι Ωραία» κερδίζει το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας και τότε ο σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής της, ο Roberto Benigni, αρχίζει να πανηγυρίζει με χειμαρρώδες ιταλικό ταμπεραμέντο, ανεβαίνοντας επάνω στην πλάτη των καθισμάτων ενώ το κοινό τον χειροκροτεί.

image

2003. O Michael Moore κερδίζει το Όσκαρ για το ντοκιμαντέρ «Bowling for Columbine». Στο λόγο του, ενώ ξεκίνησε με τις κλασικές ευχαριστίες, συνέχισε με έναν έντονο φιλιππικό εναντίον του πολέμου στο Ιράκ με το κοινό να νιώθει μεγάλη αμηχανία ενώ αρκετοί ήταν εκείνοι που τον γιούχαραν.

image

1973. Ο Marlon Brando κερδίζει το Όσκαρ για τον ρόλο του Ντον Κορλεόνε στην ταινία «Ο Νονός». Και ενώ όλοι περιμένουν να τον δουν να βγαίνει στη σκηνή για να το παραλάβει, με έκπληξη βλέπουν να εμφανίζεται μία νεαρή Ινδιάνα, η Sacheen Littlefeather της φυλής των Απάτσι, μεταφέροντας την άρνηση του μεγάλου ηθοποιού να δεχτεί «αυτό το γενναιόδωρο Όσκαρ», σαν διαμαρτυρία για τον τρόπο που η κινηματογραφική βιομηχανία αντιμετωπίζει τους Ινδιάνους.

image

1968. Ο δημοφιλής κωμικός του Χόλιγουντ, Bob Hope, για πολλά χρόνια παρουσιαστής της τελετής των βραβείων, βρίσκεται στη σκηνή μαζί με την τραγουδίστρια Diahanna Carroll και τον ηθοποιό Macdonald Carey… αλλά μη μπορώντας να βρουν τα μικρόφωνά τους. Από τα original απρόοπτα.

image image

2006 & 2010. Και τις δύο χρονιές που ο Ben Stiller παρουσίασε βραβεία, φρόντισε να μεταμφιεστεί ανάλογα, δίνοντας πραγματική υπόσταση στο Όσκαρ καλύτερου μακιγιάζ, την πρώτη φορά, και Καλύτερων Οπτικών Εφέ, τη δεύτερη χρονιά.

image

1991. Ένας από τους καλύτερους παρουσιαστές της τελετής των Όσκαρ, ο Billy Crystal, είχε πάντα εκπλήξεις για το κοινό. Μία από αυτές ήταν όταν έκανε είσοδο στη σκηνή στο φινάλε του σόου, ιππεύοντας ένα άλογο, σαν φόρο τιμής στο φιλμ που είχε μόλις κερδίσει το Όσκαρ καλύτερης ταινίας, το «Χορεύοντας με τους λύκους».

image

1992. Στα γυρίσματα της ταινίας «Τι έκανες μπαμπά στην άγρια δύση;», οι παραγωγοί ανησυχούσαν για την υγεία του 73χρονου ηθοποιού Jack Palance. Όταν ο Palance, λίγους μήνες αργότερα, ανέβηκε στη σκηνή για να παραλάβει το Όσκαρ Β' αντρικού ρόλου για την ίδια ακριβώς ταινία, έπεσε στο πάτωμα και άρχισε να κάνει που-απς με το ένα χέρι, σαν απάντηση σε εκείνες τις ανησυχίες των παραγωγών.

image

1974. Πραγματική έκπληξη. Την ώρα που ο David Niven παρουσίαζε αμέριμνος ένα βραβείο, ένας ολόγυμνος άντρας εμφανίστηκε τρέχοντας από το βάθος της σκηνής, κάνοντας με τα δάχτυλά του το σήμα της νίκης. Ήταν ο φωτογράφος και ιδιοκτήτης γκαλερί Robert Opel ο οποίος μπήκε κρυφά στα παρασκήνια ως δημοσιογράφος και ακολουθώντας τη μόδα εκείνης της εποχής, το στρίκινγκ, έκανε τη γυμνή του εμφάνιση και κέρδισε τα λίγα λεπτά δημοσιότητας που ήθελε. Κερδισμένος στην υπόθεση βγήκε φυσικά ο Niven ο οποίος διατήρησε ατάραχος το αγγλικό του, κομψό και κοφτερό χιούμορ.