Κινηματογραφος

48ωρο αφιέρωμα στις ταινίες του Sundance Film Festival

Η χαρά των σινεφίλ

Μαρίζα Μάντζιου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

21 & 22 Νοεμβρίου, ετοιμάσου για ένα 48ωρο αφιέρωμα στις ταινίες του Sundance Film Festival στο Sundance Channel HD, αποκλειστικά στον ΟΤΕ TV.

«Αυτοί που ξέρουν να λένε ωραίες ιστορίες, διευρύνουν τους ορίζοντές μας: μας κάνουν συμμέτοχους σε αυτές, μας προκαλούν να σκεφτούμε, μας εμπνέουν και τελικά μας συνδέουν αναμεταξύ μας». Λόγια του Robert Redford, ιδρυτή του περίφημου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Sundance, που για περισσότερο από 3 δεκαετίες, κάθε χρόνο προβάλει τον ανεξάρτητο κινηματογράφο, τους νέους κινηματογραφιστές και παρουσιάζει σπουδαίες ταινίες και ντοκιμαντέρ. Ταινίες που δεν βρίσκουμε εύκολα σε μεγάλη διανομή στους κινηματογράφους, αλλά μπορούμε να τις απολαμβάνουμε στο Sundance Channel HD.

image

Τώρα, το τηλεοπτικό κανάλι Sundance Channel φέρνει στους σινεφίλ θεατές ένα ολόκληρο σαββατοκύριακο γεμάτο από ταινίες –back-to-back- που έχουν παρουσιαστεί στο μεγάλο αυτό φεστιβάλ. Μερικές από τις ταινίες που θα δούμε:

image

«Gerry» (2002), σκηνοθεσία του Gus Van Sant.

Παρουσιάστηκε στο Sundance Film Festival 2002, στο Toronto International Film Festival 2002.

Πρωταγωνιστούν ο Matt Damon και ο Casey Affleck.

Οι δύο πρωταγωνιστές συνυπογράφουν το σενάριο της ταινίας, μαζί με τον Gus Van Sant. Πρόκειται για το πρώτο φιλμ της «Τριλογίας Θανάτου» του γνωστού σκηνοθέτη, με τρία φιλμ βασισμένα σε θανάτους που έχουν συμβεί στην πραγματικότητα (οι άλλες δύο ταινίες που ακολούθησαν ήταν το Elephant [2003] και το Last Days [2005]). Η ταινία ακολουθεί δύο φίλους που ταξιδεύουν και έχουν το ίδιο όνομα – Gerry. Το "Gerry" είναι και μία έκφραση της αργκό που χρησιμοποιούν οι δύο φίλοι, που σημαίνει «αυτός που τα κάνει όλα θάλασσα». Ο Van Sant δήλωσε σε συνεντεύξεις του πως ο Damon, ο Affleck και ο αδερφός του Ben είχαν ήδη αρχίσει να χρησιμοποιούν αυτή την έκφραση πριν την ταινία. Το φιλμ παρουσιάζει πώς δοκιμάζεται η φιλία των δύο αγοριών που ξεκινούν για ένα ταξίδι στην έρημο, ξεχνώντας να πάρουν μαζί τους νερό και τροφή.

image

«Happy Accidents» (2000), σκηνοθεσία του Brad Anderson.

Παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Sundance Film Festival 2000, στο Deauville Film Festival 2000, στο Sao Paolo International Film Festival 2000.

Πρωταγωνιστούν η Marisa Tomei και ο Vincent D’Onofrio.

Πρόκειται για μία έξυπνη ερωτική κωμωδία, όπου μία σύγχρονη, μοντέρνα Νεοϋορκέζα με μία σειρά αποτυχημένων ερωτικών σχέσεων στο ενεργητικό της, γνωρίζει τον ιδανικό άντρα –κάποιον που τον θεωρεί τον μοναδικό λογικό άνθρωπο του πλανήτη. Μόνο που αυτός ισχυρίζεται ότι έρχεται από το μέλλον: από το 2470. Το φιλμ γυρίστηκε σχεδόν εξ’ολοκλήρου σε μια από τις πιο όμορφες και τυπικές γειτονιές της Νέας Υόρκης, το Brooklyn.

image

«Mother of George» (2013), σκηνοθεσία του Andrew Dosunmu.

Παρουσιάστηκε στο Sundance Film Festival 2013 και επιλέχθηκε σαν η ταινία του φινάλε στο Maryland Film Festival της ίδια χρονιάς.

Πρωταγωνιστεί η Danai Gurira (The Walking Dead)

Στην ταινία, ένα νιόπαντρο Νιγηριανό ζευγάρι που ζουν στο Brooklyn και έχουν ένα μικρό εστιατόριο, προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα αλλά και να αποκτήσουν παιδί. Και τότε η κοπέλα παίρνει μία απόφαση που θα τους αλλάξει τη ζωή.

image

«Smash His Camera» (2010), ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία του Leon Gast

Παρουσιάστηκε στο Sundance Film Festival 2010

Η ιστορία του διάσημου παπαράτσο Ron Galella, του ανθρώπου του οποίου έσπασε το σαγόνι με μία γροθιά ο Μάρλον Μπράντο και τον οποίο μήνυσε η Τζάκι Κένεντι-Ωνάση για παραβίαση της προσωπικής της ζωής. Τα θέματα που θίγει η ταινία είναι πολλά: από το δικαίωμα της ιδιωτικότητας, μέχρι την ελευθερία του τύπου και το φαινόμενο της δημιουργίας των celebrities.

Η ταινία κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας ντοκιμαντέρ του Sundance Film Festival εκείνης της χρονιάς.

image

«The Meteor» (2013), σε σκηνοθεσία του Francois Delisle

Παρουσιάστηκε στο Sundance Film Festival 2013

Ο 40χρονος+κάτι Pierre είναι καταδικασμένος σε φυλάκιση 14 χρόνων. Η μητέρα του, σχεδόν ογδόντα χρονών, τον επισκέπτεται κάθε εβδομάδα. Η Suzanne, η γυναίκα του Pierre, έχει προχωρήσει στη ζωή της από τότε που ο άντρας της καταδικάστηκε. Οι χαρακτήρες παρουσιάζονται ο καθένας από τη δική του σκοπιά, δημιουργώντας ευαίσθητες και πολύπλοκες διασυνδέσεις αναμεταξύ τους που τους κρατάνε μαζί ή τους χωρίζουν, που δείχνουν τον κόσμο όπως είναι μέσα τους και όπως είναι έξω. Έγκλημα, ενοχή, μοναξιά, αγάπη, επιθυμία. Μία εξαιρετική ταινία που δεν πρέπει να χάσετε.

Για αυτές και περισσότερες ταινίες από το Φεστιβάλ του Sundance, συντονιστείτε στο Sundance Channel HD, αποκλειστικά στον ΟΤΕ TV