Κινηματογραφος

Αινίγματα και μυστικά από «Το παιχνίδι της μίμησης»

Αποκρυπτογραφώντας το timeline του Άλαν Τιούρινγκ

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
112408-222562.jpg

Ιχνηλατώντας τη συναρπαστική ιστορία ζωής του ανθρώπου που άλλαξε με την ευφυία και τη δράση του εν πολλοίς την εξέλιξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, «Το παιχνίδι της μίμησης» έρχεται την Κυριακή 1 Νοεμβρίου, στις 22.00, σε Α’ τηλεοπτική προβολή στα κανάλια Novacinema για να μας κρατήσει την καλύτερη συντροφιά.

To φιλμ του νορβηγού σκηνοθέτη Νόρμαν Τίλντουμ με τον αγαπημένο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς στον πρωταγωνιστικό ρόλο ως Άλαν Τιούρινγκ, είναι ένα σπουδαίο βιογραφικό δράμα-ύμνος στη διαφορετικότητα.

image

Η ανθρωπότητα χρωστάει πολλά στον Άλαν Τιούρινγκ. Χάρη στη δική του πετυχημένη καθοδήγηση και την εφεύρεση της τεχνικής Banburismus, «έσπασε» ο κώδικας της περίφημης μηχανής Enigma που χρησιμοποιούσαν οι Γερμανοί για την κρυπτογράφηση της επικοινωνίας τους, σώζοντας εκατομμύρια ζωές.

Γεννήθηκε το 1912 στο Πάντιγκτον του Λονδίνου. Ο πατέρας του, Τζούλιους Μάθισον Τούρινγκ, διετέλεσε μέλος της ινδικής δημόσιας υπηρεσίας.

Επέδειξε τα σημάδια της μεγαλοφυΐας του σε πολύ μικρή ηλικία. Υποστηρίζεται πως διδάχθηκε να διαβάζει σε τρεις εβδομάδες και παρουσίαζε μεγάλη οικειότητα με τους αριθμούς και τους γρίφους.

Το 1928, σε ηλικία 16 ετών, μελέτησε την εργασία του Άλμπερτ Αϊνστάιν και όχι μόνο την κατανόησε αλλά προεξέτεινε τα ερωτήματα για τους νόμους του Νεύτωνα για την κίνηση, σε ένα κείμενο που δεν δημοσιεύθηκε.

Ο Bρετανός μαθηματικός, καθηγητής της λογικής και κρυπτογράφος, θεωρείται «πατέρας της επιστήμης υπολογιστών», χάρη στην πολύ μεγάλη συνεισφορά του στο γνωστικό πεδίο της θεωρίας υπολογισμού, αλλά και της τεχνητής νοημοσύνης.

image

Η περίφημη δοκιμή Τιούρινγκ την οποία πρότεινε το 1950, αποτέλεσε ένα τρόπο να διαπιστωθεί πειραματικά αν μία μηχανή έχει αυθεντικές γνωστικές ικανότητες και μπορεί να σκεφτεί.

Σχεδίασε έναν από τους πρώτους ηλεκτρονικούς προγραμματίσιμους ψηφιακούς υπολογιστές στο Εθνικό Φυσικό Εργαστήριο, όπως λεγόταν, και κατασκεύασε μια δεύτερη υπολογιστική μηχανή στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Άλαν Τιούρινγκ υπήρξε πολύ καλός αθλητής μαραθωνίου. Ο καλύτερος χρόνος του, 2 ώρες, 46 λεπτά και 3 δευτερόλεπτα, ήταν μόλις 11 λεπτά πιο αργός από τον αντίστοιχο χρόνο του νικητή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1948.

image

Η υπερπολύτιμη συνεισφορά του και η επιστημονική του εργασία παρέμεινε μυστική μέχρι τη δεκαετία του '70. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη και άνθρωποι του στενού του περιβάλλοντος την αγνοούσαν.

Διώχθηκε για την ομοφυλοφιλία του, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει η επιστημονική σταδιοδρομία του και να οδηγηθεί στο θάνατο. Το 1952, ο εραστής του Άλαν Τιούρινγκ βοήθησε έναν συνεργό προκειμένου να διαρρήξει το σπίτι του. Ο ίδιος απευθύνθηκε στην αστυνομία καταγγέλλοντας το έγκλημα. Ως αποτέλεσμα της αστυνομικής έρευνας, ο Άλαν Τιούρινγκ υποστηρίχθηκε πως διατηρούσε σεξουαλική σχέση με ένα 19χρονο και του αποδόθηκε η κατηγορία της σεξουαλικής διαστροφής.

Αρνήθηκε να προσφέρει υπεράσπιση στον εαυτό του και καταδικάστηκε. Μετά από μια δίκη, του δόθηκε η επιλογή μεταξύ της φυλάκισης και μιας ορμονικής θεραπείας για τη μείωση της λίμπιντο. Επέλεξε τις εγχύσεις ορμονών οιστρογόνων, οι οποίες διήρκεσαν ένα έτος, με παρενέργειες όπως η ανάπτυξη στήθους. Το 1954 πέθανε από δηλητηρίαση, από ένα μήλο που άφησε μισοφαγωμένο και περιείχε κυάνιο. Οι φίλοι του υποστήριξαν πως αυτοκτόνησε.

Ανεπίσημα θρυλείται ότι το σήμα της Apple είναι ενδεχομένως συσχετισμένο με το δαγκωμένο μήλο του Άλαν Τιούρινγκ, ως φόρος τιμής για τη συνεισφορά του στο χώρο των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Ακόμα υποστηρίζεται πως του άρεσε από μικρός το παραμύθι της Χιονάτης η οποία δάγκωσε ένα μήλο και έπεσε σε ύπνο μέχρι να την ξυπνήσει ο πρίγκηπας, και με αυτό τον τρόπο επέλεξε να αυτοκτονήσει.

image

Το Βραβείο Τιούρινγκ, που θεωρείται το αντίστοιχο του βραβείου Νομπέλ στον χώρο της πληροφορικής, απονέμεται προς τιμήν του από το Σύλλογο Μηχανημάτων Υπολογισμού σε έναν επιστήμονα κάθε έτος από το 1966 κι έπειτα, «για τις τεχνικές συνεισφορές του στην κοινότητα του υπολογισμού».

Άγαλμά του παρουσιάστηκε στο Μάντσεστερ στις 23 Ιουνίου του 2001. Βρίσκεται στο πάρκο Σάκβιλ, μεταξύ του κτηρίου του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ στην οδό Γουίτγουορθ και μίας περιοχής του κέντρου της πόλης που αποτελεί στέκι ομοφυλοφίλων.

Στις 10 Σεπτεμβρίου 2009, ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν δήλωσε δημόσια συγγνώμη εκ μέρους της κυβέρνησης για τη συμπεριφορά του κράτους απέναντι στον Άλαν Τιούρινγκ, υπό την πίεση εκστρατείας ιδιωτών με συλλογή υπογραφών.

Στις 24 Δεκεμβρίου 2013, η βασίλισσα Ελισάβετ Β' τού απένειμε χάρη.

image

Μη βλέπεις ό,τι έχει, δες ό,τι θες! «To παιχνίδι της μίμησης» μετά την πρεμιέρα του στις 1 Νοεμβρίου στα κανάλια Novacinema θα είναι διαθέσιμο και στην προσωπική σου συλλογή! Πώς; Χάρη στη δυνατότητα εγγραφής που σου παρέχει ο εξελιγμένος αποκωδικοποιητής εγγραφής NovaBox+, μπορείς να γράψεις την ταινία για να τη βλέπεις όποτε εσύ θέλεις.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι θα δούμε στο 37ο Πανόραμα ευρωπαϊκού κινηματογράφου
Τι θα δούμε στο 37ο Πανόραμα ευρωπαϊκού κινηματογράφου

Το φεστιβάλ της Αθήνας, που επιμελείται εδώ και 37 χρόνια ο κριτικός κινηματογράφου Νίνος Φένεκ Μικελίδης, συνεχίζει να αποτελεί πόλο έλξης για όλους τους κινηματογραφόφιλους

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.