Κινηματογραφος

«Το παιχνίδι της μίμησης» σε 10 κωδικούς

Το συναρπαστικό βιογραφικό δράμα έχει τις δικές του «άγνωστες» αλήθειες

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
112083-221971.jpg

Ένα βιογραφικό δράμα γύρω από την πολυτάραχη ζωή ενός χαρισματικού ανθρώπου που έπαιξε το δικό του καθοριστικό ρόλο στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Βασισμένο στο βιβλίο του Άντριου Χότζες: «Άλαν Τιούρινγκ: Το αίνιγμα», «Το παιχνίδι της μίμησης» έκανε ιδιαίτερη αίσθηση στους κινηματογράφους και έρχεται σε Α’ Τηλεοπτική προβολή την Κυριακή 1 Νοεμβρίου, στις 22.00, στα κανάλια Novacinema.

image

Υποψήφια για 8 Όσκαρ στα φετινά βραβεία (ανάμεσα τους για Καλύτερης Ταινίας, A’ Ανδρικού Ρόλου, Β’ Γυναικείου Ρόλου, Σκηνοθεσίας, Μοντάζ, Μουσικής και Production Design) και νικήτρια στην κατηγορία Διασκευασμένου Σεναρίου, η ταινία του Μόρτεν Τίλντουμ ιχνηλατεί μια από τις πιο ιστορικές περιόδους του 20ού αιώνα. Συγκέντρωσε επίσης εννέα υποψηφιότητες για BAFTA, πέντε για Χρυσή Σφαίρα και τρεις για Screen Actors Guild Award.

image

«Το παιχνίδι της μίμησης» μας μεταφέρει στη ζωή του Βρετανού μαθηματικού, καθηγητή της λογικής, κρυπτογράφου και πρωτοπόρου επιστήμονα υπολογιστών Άλαν Τιούρινγκ, που καθοδήγησε με επιτυχία μια ομάδα επιστημόνων να «σπάσει» τον κώδικα της περίφημης μηχανής Enigma που χρησιμοποιούσαν οι Γερμανοί για την κρυπτογράφηση της επικοινωνίας τους, σώζοντας εκατομμύρια ζωές. Το χειμώνα του 1952, οι Βρετανικές Αρχές εισέβαλαν στο σπίτι του και τον συνέλαβαν για «απρεπή συμπεριφορά» κάτι που αργότερα θα οδηγούσε στην καταδίκη του.

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους του Άλαν Τιούρινγκ και της Τζοάν Κλαρκ, συναντάμε αντίστοιχα τους Μπένεντικτ Κάμπερμπατς (υποψήφιος για Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου) και Κίρα Νάιτλι (υποψήφια για Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου).

Το συναρπαστικό βιογραφικό δράμα έχει τις δικές του «άγνωστες» αλήθειες.

image

Το σενάριο της ταινίας βρισκόταν στην κορυφή της ετήσιας Μαύρης Λίστας με τα καλύτερα χολιγουντιανά σενάρια που ακόμα δεν είχαν προχωρήσει προς παραγωγή το 2011.

Πριν αναλάβει τον πρωταγωνιστικό ρόλο ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον του να υποδυθεί τον Άλαν Τιούρινγκ και είχε εμπλακεί στη διαδικασία των δικαιωμάτων για την παραγωγή του φιλμ.

Μετά από μια διαδικασία υποβολής προσφορών με πέντε άλλα στούντιο, η Weinstein Company απέκτησε τα δικαιώματα της ταινίας για 7 εκατομμύρια δολάρια το Φεβρουάριο του 2014, το μεγαλύτερο ποσό που δόθηκε ποτέ για δικαιώματα διανομής στην Ευρωπαϊκή Αγορά Κινηματογράφου.

Αρκετοί σκηνοθέτες είχαν ασχοληθεί με το κινηματογραφικό εγχείρημα κατά τη διάρκειά ανάπτυξής του, συμπεριλαμβανομένων και των Ρον Χάουαρντ και Ντέιβιντ Γέιτς.

Γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στην Αγγλία, σε διάφορες τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων μιας βικτωριανής έπαυλης στην οποία έζησε ο Ίαν Φλέμινγκ, το σταθμό King’s Cross, καθώς και τη Σχολή Σέρμπορν, όπου φοίτησε ο Άλαν Τιούρινγκ.

image

Η μηχανή που χρησιμοποιήθηκε στην ταινία είναι βασισμένη σε ένα αντίγραφο που βρίσκεται στο μουσείο του Μπλέτσλεϊ Παρκ. Σύμφωνα ωστόσο με την υπεύθυνη σχεδιασμού παραγωγής της ταινίας, Μαρία Ντζούρκοβιτς, η ομάδα της έκανε τη μηχανή πιο κινηματογραφική, μεγαλώνοντάς την και κάνοντας πιο ορατούς τους εσωτερικούς της μηχανισμούς.

Τη μουσική της ταινίας υπογράφει ο Αλεξάντρ Ντεπλά, που συνέθεσε και ενορχήστρωσε τη μουσική μέσα σε τρεις εβδομάδες. Το σάουντρακ ηχογραφήθηκε από τη Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου στο θρυλικό στούντιο Άμπεϊ Ρόουντ στο Λονδίνο.

Έπειτα από τη Βασιλική Χάρη που δόθηκε στον Άλαν Τιούρινγκ από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου στις 24 Δεκεμβρίου 2013, οι δημιουργοί της ταινίας κυκλοφόρησαν την πρώτη επίσημη διαφημιστική φωτογραφία του Μπένεντικτ Κάμπερμπατς στο ρόλο του χαρισματικού ήρωα δίπλα στη μηχανή την ίδια μέρα.

Στις 23 Ιανουαρίου 2015, ο ακτιβιστής Στίβεν Φράι μαζί με τον Χάρβεϊ Γουάινστιν και τον Μπένεντικτ Κάμπερμπατς ξεκίνησαν εκστρατεία για να χορηγηθεί χάρη σε 49.000 ομοφυλόφιλους άνδρες, οι οποίοι καταδικάστηκαν βάσει του ίδιου νόμου που οδήγησε τον Άλαν Τιούρινγκ σε χημικό ευνουχισμό.

Με προϋπολογισμό 14 εκατομμύρια δολάρια, «Το παιχνίδι της μίμησης» άγγιξε παγκοσμίως τα 227,7 εκατομμύρια δολάρια.

Μη βλέπεις ό,τι έχει, δες ό,τι θες! «To παιχνίδι της μίμησης» μετά την πρεμιέρα του στις 1 Νοεμβρίου στα κανάλια Novacinema θα είναι διαθέσιμο και στην προσωπική σου συλλογή! Πώς; Χάρη στη δυνατότητα εγγραφής που σου παρέχει ο εξελιγμένος αποκωδικοποιητής εγγραφής NovaBox+, μπορείς να γράψεις την ταινία για να τη βλέπεις όποτε εσύ θέλεις.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πού θα ξενυχτήσεις με φόντο την πανσέληνο;
Πού θα ξενυχτήσεις με φόντο την πανσέληνο;

Με ταινίες, πάρτι, παιχνίδια μυστηρίου, λέσχη ανάγνωσης καιγιόγκα ή μήπως με άριες και θέα στην Ακρόπολη; Την Κυριακή που έχει ολόγιομο φεγγάρι, στο ΚΠΙΣΝ και το Μουσείο Μαρία Κάλλας προτάσειςυπάρχουν (και δωρεάν)

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.