Κινηματογραφος

Το «Χωρίς Μέτρο» έχει τη δική του ιστορία

Πώς έγινε πραγματικότητα το φιλμ που έκανε την έκπληξη στα Όσκαρ

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
111441-220931.jpg

Στις ταινίες που σε κερδίζουν, δεν αξίζει να χάσεις ούτε μια στιγμή. Η φετινή έκπληξη των Όσκαρ, το «Whiplash» aka «Χωρίς μέτρο», έχει την υπογραφή του Ντέμιεν Σαζέλ στη σκηνοθεσία και το σενάριό της και σε γραπώνει από την αρχή μέχρι το τέλος.

Έλαβε πέντε υποψηφιότητες για Όσκαρ, ανάμεσά τους για Καλύτερη Ταινία και Διασκευασμένου Σεναρίου κερδίζοντας τα Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου, Μοντάζ και Μίξης Ήχου. Απέσπασε 1 Χρυσή Σφαίρα και διακρίθηκε και στα BAFTA και στα SAG awards.

image

Στις 25 Οκτωβρίου, το συναρπαστικό φιλμ που αγάπησαν κριτικοί και κοινό, έρχεται σε Α’ τηλεοπτική προβολή στα κανάλια Novacinema για να μας καθηλώσει στον υποβλητικό ρυθμό του.

Μέχρι πού μπορεί να φτάσει κάποιος για να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα; Πόση προσήλωση και πόσες θυσίες απαιτεί η επίτευξη της αυτοπειθαρχίας; Υπάρχει περίπτωση να χάσεις τον εαυτό σου, στην προσπάθεια να πετύχεις τους στόχους σου; Στο «Χωρίς μέτρο» τα πλάνα διαδέχονται τα ερωτήματα και οι απαντήσεις δίνονται με μαεστρία.

image

Ο 19χρονος Άντριου Νίμαν θέλει να γίνει ο μεγαλύτερος ντράμερ της τζαζ στον κόσμο και αποφασίζει να φοιτήσει στο Ωδείο Μουσικής Σέιφερ, το καλύτερο σχολείο μουσικής των Ηνωμένων Πολιτειών. Στο Σέιφερ, το να είσαι ο καλύτερος σημαίνει πως σε έχει δεχτεί ο Τέρενς Φλέτσερ. Ο μίστερ πέρφεκτ καθηγητής μουσικής σου ζητά να συμμετάσχεις στην μπάντα του, η οποία αντιπροσωπεύει το σχολείο σε διαγωνισμούς μουσικής. Το να είσαι ο καλύτερος, για τον Φλέτσερ σημαίνει όχι μόνο να παίζεις καλά αλλά να ξέρεις ότι παίζεις καλά και αν όχι να ξέρεις τι κάνεις λάθος.

Με τους Μάιλς Τέλερ και Τζ. Κ. Σίμονς στους ρόλους του σπουδαστή και καθηγητή αντίστοιχα, και τις συμμετοχές των Πολ Ράιζερ και Μελίσα Μπενουά, ως πατέρα του Νίμαν και της κοπέλας του, το πολύκροτο φιλμ του Σαζέλ, εξετάζει τι είσαι έτοιμος να θυσιάσεις για να γίνει ο καλύτερος.

image

Ο δημιουργός του φιλμ συμμετείχε σε μια πολύ ανταγωνιστική τζαζ μπάντα στα μαθητικά του χρόνια και χρησιμοποίησε τις εμπειρίες αυτές στην ταινία.

Παρά το γεγονός πως το σενάριο μετρούσε αρχικά 85 σελίδες, η ταινία ήρθε στο προσκήνιο όταν συμπεριλήφθηκε στη Μαύρη Λίστα του 2012 με τα καλύτερα σενάρια που ακόμα δεν έχουν προχωρήσει προς παραγωγή.

Οι εταιρείες παραγωγής Right of Way Films και Blumhouse Productions συνεργάστηκαν και με σκοπό να διασφαλίσουν χρηματοδότηση του «Χωρίς μέτρο», βοήθησαν τον Σαζέλ να μετατρέψει 15 σελίδες από το αρχικό του σενάριο σε μια ταινία μικρού μήκους με τους Τζόνι Σίμονς και Τζ. Κ. Σίμονς να πρωταγωνιστούν.

Η 18 λεπτών ταινία μικρού μήκους έλαβε μεγάλη καλλιτεχνική αναγνώριση στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Σάντανς το 2013.

Εξέλιξη που βοήθησε στο να βρεθούν επενδυτές και να προχωρήσουν στην παραγωγή ολόκληρου του σεναρίου.

Το «Χωρίς μέτρο» χρηματοδοτήθηκε με 3,3 εκατομμύρια δολάρια από την εταιρεία Bold Films.

Τον Αύγουστο του 2013, ο Μάιλς Τέλερ υπέγραψε να υποδυθεί τον πρωταγωνιστικό ρόλο, αντικαθιστώντας τον Τζόνι Σίμονς και ο Τζ. Κ. Σίμονς συμφώνησε να υποδυθεί ξανά το χαρακτήρα του.

image

Τα γυρίσματα ξεκίνησαν το Σεπτέμβριο του 2013 στο Λος Άντζελες.

Η πρεμιέρα της ταινίας πραγματοποιήθηκε στο διαγωνιστικό τμήμα του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Σάντανς το 2014 και αποτέλεσε την εναρκτήρια ταινία του φεστιβάλ.

Οι συνολικές της επιδόσεις στο box-office άγγιξαν τα 34 εκατομμύρια δολάρια.

Τα υπόλοιπα ανήκουν πλέον στην κινηματογραφική ιστορία.

Μη βλέπεις ό,τι έχει, δες ό,τι θες! Tο «Χωρίς μέτρο» μετά την πρεμιέρα του στις 25 Οκτωβρίου στα κανάλια Novacinema θα είναι διαθέσιμο και στην προσωπική σου συλλογή! Πώς; Χάρη στη δυνατότητα εγγραφής που σου παρέχει ο εξελιγμένος αποκωδικοποιητής εγγραφής NovaBox+, μπορείς να γράψεις την ταινία για να τη βλέπεις όποτε εσύ θέλεις.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πού θα ξενυχτήσεις με φόντο την πανσέληνο;
Πού θα ξενυχτήσεις με φόντο την πανσέληνο;

Με ταινίες, πάρτι, παιχνίδια μυστηρίου, λέσχη ανάγνωσης καιγιόγκα ή μήπως με άριες και θέα στην Ακρόπολη; Την Κυριακή που έχει ολόγιομο φεγγάρι, στο ΚΠΙΣΝ και το Μουσείο Μαρία Κάλλας προτάσειςυπάρχουν (και δωρεάν)

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.