Κινηματογραφος

Στα άδυτα του Interstellar

20 στιγμές-σταθμοί από τη δημιουργία του σπουδαίου φιλμ

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
110899-219791.jpg

Ξέρεις ότι έχεις δει μια καλή ταινία, όταν θέλεις να τη συζητήσεις, να την ψάξεις περισσότερο, να τη δεις ξανά και ξανά. Το «Interstellar» ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Η υπερπαραγωγή επιστημονικής φαντασίας του Κρίστοφερ Νόλαν που έσπασε τα ταμεία και συγκίνησε τους σινεφίλ, εκτός από τα λαμπερά αστέρια της έχει και τις αθέατες πλευρές της.

image

Λίγο πριν την Α’ τηλεοπτική προβολή της στα κανάλια Novacinema στις 18 Οκτωβρίου, ακολουθούμε τη σινεφίλ τροχιά της και εξερευνούμε μεγάλους και μικρούς σταθμούς από τη δημιουργία της.

Πού ανήκει η αρχική ιδέα; Αρχικά, τριβέλιζε το μυαλό του Στίβεν Σπίλμπεργκ. Συνεπαρμένος από τις διατυπώσεις του φυσικού Κιπ Σ. Θορν, ενός από τους κορυφαίους στον κόσμο ειδικούς στη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν, για διαστημικές διόδους που επιτρέπουν τα ταξίδια στο χρόνο, είχε προτείνει το 2006 στον Τζόναθαν Νόλαν να επιμεληθεί το σενάριο της ταινίας. Μέχρι το 2013 τα σχέδια παρέμεναν στο συρτάρι και έπειτα από μια συμφωνία κυρίων με τα στούντιο παραγωγής, ο Κρίστοφερ Νόλαν αποφάσισε να ξαναγράψει μαζί με τον αδερφό του το σενάριο και να αναλάβει τη μεταφορά του στο σινεμά. Σε αυτή την προσπάθεια συμμετείχε και ο Κιπ Σ. Θορν, προσφέροντας τις απαραίτητες επιστημονικές διορθώσεις.

image

To «Interstellar» διαθέτει βαριά επιστημονικά διαπιστευτήρια. «Τα πράγματα που μου αποκάλυψε ήταν πολύ πιο εξωτικά και συναρπαστικά από οτιδήποτε θα μπορούσα να φανταστώ ως σεναριογράφος» δήλωσε Κρίστοφερ Νόλαν στο «New Scientist». Ο διάσημος επιστήμονας πέρασε πολλές εβδομάδες στα γυρίσματα της ταινίας και ασχολήθηκε με κώδικες και εξισώσεις, ώστε οι υπεύθυνοι των οπτικών εφέ να αποτυπώσουν το διάστημα με επιστημονική προσέγγιση, παρά με φαντασία.

Τα γυρίσματα της ταινίας έλαβαν χώρα με χρονολογική σειρά στον Καναδά, την Ισλανδία και το Λος Άντζελες. Κατά τη διάρκεια της κινηματογράφησης στην Ισλανδία, η Αν Χάθαγουέι υπέφερε από υποθερμία.

image

Η επιλογή του Μάθιου ΜακΚόναχι από τον Κρίστοφερν Νόλαν, έγινε αφού ο 45χρονος βρετανός σκηνοθέτης είδε το «Mud» και πείστηκε για την ικανότητα του τεξανού ηθοποιού να ανταπεξέλθει στον πρωταγωνιστικό ρόλο του πιλότου Κούπερ.

Σκηνοθετικά τρικ; Στα γυρίσματα του «Interstellar», ο Κρίστοφερ Νόλαν τοποθέτησε μια αγαπημένη Imax κάμερα, που κοστίζει τουλάχιστον μισό εκατομμύριο δολάρια, στη μύτη ενός αεροσκάφους. Σημειώστε επίσης, πως πάρα πολλοί από τους Imax φακούς που χρησιμοποιήθηκαν στην ταινία ήταν πρωτότυποι και είχαν φτιαχτεί, σε κάποιες περιπτώσεις, λίγες μέρες πριν τα γυρίσματά της.

Η μυστικοπάθεια γύρω από την παραγωγή της ταινίας υπήρξε τέτοια, που ο Μάθιου ΜακΚόναχι δεν είχε αποκαλύψει τίποτα για το στόρι, μέχρι την ολοκλήρωση του φιλμ, ακόμα και στη γυναίκα του Καμίλα Άλβες.

Οι ρομποτένιες περσόνες της ταινίας, λέγε με Tars, είναι εμπνευσμένες από το σύμπαν του Ντάγκλας Άνταμς.

Τα «τηλεοπτικά» πλάνα από τις αφηγήσεις-μαρτυρίες που διατρέχουν την ταινία, είναι «σηκωμένα» από το ντοκιμαντέρ «The Dust Bowl» του 2012. Όταν το είδε ο Κρίστοφερ Νόλαν, φρόντισε να πάρει κατευθείαν άδεια από το δημιουργό του Ντέιτον Ντάνκαν.

image

Ποιες ταινίες λειτούργησαν ως έμπνευση για το «Interstellar»; Σύμφωνα με το δημιουργό του, τα «Metropolis», «Star Wars», «2001: A Space Odyssey», «Blade Runner» και «Alien», έδωσαν αρκετές ιδέες.

To σάουντρακ της ταινίας έχει αναλάβει ο γερμανός συνθέτης Χανς Ζίμερ, σταθερός συνεργάτης του Νόλαν, γνωστός για τη μουσική του προσφορά σε πλειάδα χολιγουντιανών παραγωγών. Αν σας λένε κάτι τα Όσκαρ, πήρε ένα για τον «Βασιλιά των Λιονταριών».Πρόκειται για την πέμπτη φορά που οι δύο δημιουργοί ενώνουν τις δυνάμεις τους.

Τα οπτικά εφέ, για τα οποία το φιλμ κέρδισε και το αντίστοιχο Όσκαρ, ανέλαβε η ομάδα «Double Negative», τα επιτεύγματα της οποίας μπορεί να τσεκάρει κάποιος στο «Inception».

Για τους πολύ παρατηρητικούς, στη βιβλιοθήκη της Μερφ, θα τρακάρετε το μυθιστόρημα του μεγάλου Στίβεν Κίνγκ, «The Stand». Αν δεν το «πιάσετε» με τη μία, μην ανησυχείτε. Απλά γράψτε την ταινία με τον αποκωδικοποιητή NovaBox+ και χαζέψτε καρέ-καρέ, τη συλλογή της.

Ο χρόνος έχει τη δική του σημασία σε αυτό το φιλμ. Για αυτό και ο διαστημικός σταθμός παραπέμπει σε καντράν ρολογιού.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε διάρκεια Imax ταινία που κυκλοφόρησε το 2014.

Με 165 εκατομμύρια δολάρια προϋπολογισμό και 169 λεπτά διάρκειας, οι υπολογισμοί δείχνουν πως κάθε λεπτό στο «Intestellar» κόστισε 970.000 δολάρια.

image

Το κουλ τζάκετ που φοράει ο Μάθιου ΜακΚόναχι στην ταινία, είναι από τη συλλογή της Carhartt και γνώρισε μεγάλες δόξες μετά την προβολή της.

Ο Ματ Ντέιμον δεν συμμετείχε στο promotion του φιλμ. Ο διάσημος ηθοποιός δεν παραβρέθηκε σε καμία από τις επίσημες πρεμιέρες της ταινίας.

Spoiler Alert! Δεν υπάρχουν opening credits, εκτός από τον τίτλο.

Η σχέση πατέρα-παιδιών διέπει ολόκληρο το φιλμ και αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονές του. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του «Interstellar», o Κρίστοφερ Νόλαν έγινε για πρώτη φορά πατέρας, κάτι που μπορεί να εξηγεί πολλά.

Υπήρξε το φιλμ με την κορυφαία βαθμολογία στο Top 250 του IMDb για το 2014.

Μη βλέπεις ό,τι έχει, δες ό,τι θες! Tο «Interstellar» μετά την πρεμιέρα του στις 18 Οκτωβρίου στα κανάλια Novacinema θα είναι διαθέσιμο και στην προσωπική σου συλλογή! Πώς; Χάρη στη δυνατότητα εγγραφής που σου παρέχει ο εξελιγμένος αποκωδικοποιητής εγγραφής NovaBox+, μπορείς να γράψεις την ταινία για να τη βλέπεις όποτε εσύ θέλεις.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.