Κινηματογραφος

Το συναρπαστικό σύμπαν του Interstellar

Ο Κρίστοφερ Νόλαν εκτοξεύει το σινεμά στα αστέρια

Δημήτρης Αθανασιάδης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αγάπη και βαρύτητα. Συναίσθημα και επιστήμη. Σινεμά και πρόκληση. Θεαματικότατο, πολυδιάστατο και οπτικά ευρηματικό, το «Interstellar» έρχεται σε Α’ τηλεοπτική προβολή στα κανάλια Novacinema στις 18 Οκτωβρίου. Ένα μοναδικό διαγαλαξιακό ταξίδι με εικόνες που μαγεύουν, μια ηρωική ιστορία επιστημονικής φαντασίας που εξερευνά τις δυνατότητες που υπάρχουν στο σύμπαν.

Η σκηνοθετική υπογραφή του Κρίστοφερ Νόλαν είναι πάντα ικανός λόγος για να απολαύσεις μια ταινία. Ο 45χρονος βρετανός σκηνοθέτης τόλμησε να θέσει, στο πιο φιλόδοξο ίσως ever φιλμ του, τα μεγάλα ερωτήματα της ζωής. Ποιοι είμαστε, τι υπάρχει στο σύμπαν, μέχρι πού μπορεί να φθάσει το ανθρώπινο είδος. Τα κατάφερε.

image

Σε ένα μέλλον όπου το περιβάλλον έχει καταστραφεί και η επισιτιστική κρίση απειλεί το ανθρώπινο είδος, η τροφή γίνεται όλο και πιο σπάνιο αγαθό. Η τελευταία ελπίδα της ανθρωπότητας θα είναι ένα ταξίδι πέρα από το γαλαξία, για να ανακαλύψει αν υπάρχει μέλλον. Ένας αγρότης, πρώην μηχανικός, πιλότος και αστροναύτης, θα πάρει την απόφαση να αφήσει πίσω τα δύο του παιδιά, για να ηγηθεί της αποστολής που θα προσπαθήσει να σώσει την ανθρωπότητα. Στο δύσκολο ταξίδι του, θα τον ακολουθήσει μια ομάδα ερευνητών. Τίποτα δεν θα είναι όπως το είχαν φανταστεί. Και η επιστροφή στη Γη, δεν θα αποδειχθεί εύκολη υπόθεση.

Σε μια κινηματογραφική βιομηχανία που επενδύει στα σίγουρα σενάρια, είτε πρόκειται για πετυχημένες μεταφορές μυθιστορημάτων είτε για μπλοκμπάστερ με πρώτη ύλη τα πετυχημένα κόμικς, το «Interstellar» ήρθε με ένα δικό του στόρι να κατακτήσει εκτός από τα αστέρια και τους κινηματογράφους. Με επιδόσεις 675 εκατομμυρίων δολαρίων στο box-office.

Το καστ του «Interstellar» έχει τη δική του βαρύτητα. Ο βραβευμένος με Όσκαρ Μάθιου ΜακΚόναχι αναλαμβάνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο του πιλότου Κούπερ, η Αν Χάθαγουέι ως Δρ. Αμέλια Μπραντ τη βιοτεχνολόγο που θα συνταξιδέψει μαζί του, η Τζέσικα Τσαστέιν ερμηνεύει την κόρη του Κούπερ στο «παράλληλο μέλλον» και ο αξεπέραστος Μάικλ Κέιν υποδύεται τον Δρ. Μπραντ, που έχει συλλάβει την ιδέα για το ριψοκίνδυνο ταξίδι στο χωροχρόνο. Με ερμηνείες που αποδεικνύουν πως το «εμπορικό σινεμά» μπορεί να μας αγγίξει.

Ένας από τους «πρωταγωνιστές» του «Interstellar» είναι ο «καταραμένος» Ουαλός ποιητής Ντίλαν Τόμας. To διάσημο ποίημα του «Do not go gentle into that good night» ακούγεται τρεις φορές στο φιλμ από τα χείλη του Μάικλ Κέιν.

image

«Το φιλμ μιλά για τους ανθρώπους και τι σημαίνει το να είσαι άνθρωπος. Αυτό που ανακαλύψαμε εμείς, κι αυτό που άλλοι σκηνοθέτες ανακάλυψαν πριν από εμάς, είναι πως όσο μακριά κι αν πας στο σύμπαν, ανακαλύπτεις ότι στο κέντρο του βρίσκεται ο άνθρωπος» έχει εξηγήσει ο Κρίστοφερ Νόλαν. Μια συναρπαστική ιστορία του διαχρονικού αγώνα του ανθρώπου να κατανοήσει τη θέση του στο σύμπαν.

To «Interstellar» κερδίζει τόσο τους fans των sci-fi ταινιών όσο και το κοινό που αναζητά συναρπαστικές ιστορίες. Περιπετειώδες και υπαρξιακό, εντυπωσιακό και ταξιδιάρικο, γεννά ερωτήματα και πετά ιδέες στα 169 απολαυστικά λεπτά του. Ένα φιλμ που χαρίζει απλόχερα θέαμα στα μάτια, δίνει τη δική του τροφή για σκέψη και πετυχαίνει πολλές φορές να αγγίξει και την καρδιά.

Η ταινία που απέσπασε το Όσκαρ Οπτικών Εφέ στα φετινά βραβεία και ήταν υποψήφια για ακόμη 4 Όσκαρ, κάνει την τηλεοπτική της πρεμιέρα τον Οκτώβριο πρώτα στα κανάλια Novacinema, ένα χρόνο πριν προβληθεί σε οποιοδήποτε άλλο κανάλι.

Μη βλέπεις ό,τι έχει, δες ό,τι θες! Tο «Interstellar» μετά την πρεμιέρα του στις 18 Οκτωβρίου στα κανάλια Novacinema θα είναι διαθέσιμο και στην προσωπική σου συλλογή! Πώς; Χάρη στη δυνατότητα εγγραφής που σου παρέχει ο εξελιγμένος αποκωδικοποιητής εγγραφής NovaBox+, μπορείς να γράψεις την ταινία για να τη βλέπεις όποτε εσύ θέλεις.