Κινηματογραφος

Οι άγνωστες πλευρές του Birdman

Οι λεπτομέρειες του φιλμ που έκανε τη διαφορά

Δημήτρης Αθανασιάδης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η ανατρεπτική ταινία που κατάφερε να νικήσει τις χολιγουντιανές υπερπαραγωγές και να ξεχωρίσει στα Όσκαρ έχει τα δικά της μυστικά. Το «Birdman», έρχεται σε Α' τηλεοπτική προβολή, την Κυριακή 11 Οκτωβρίου, στα κανάλια Novacinema. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που αξίζει να δεις αυτή την ταινία. Λίγο πριν την πρεμιέρα της, ξεχωρίζουμε μερικές μικρές και μεγάλες στιγμές της από τα παρασκήνια και τα γυρίσματά της.

image

H σύλληψη της ιδέας για τη δημιουργία του «Birdman» σύμφωνα με το σκηνοθέτη Αλεχάντρο Γκονσάλες Ινιαρίτου, συνέβη την ημέρα των 50ών του γενεθλίων. H ανασκόπηση της προσωπικής του ζωής, φαίνεται πως υπήρξε καθοριστική για την ανάπτυξη της ταινίας. «Σκέφτηκα πως ο εγωισμός είναι ένας τύραννος και αυτό θα ήταν ένα κουλ πράγμα να αποτυπωθεί στο φιλμ», έχει εξομολογηθεί ο ίδιος.

Το φιλμ που ρίχνει τη «μπηχτή» του στα super hero movies έχει στο καστ του τρεις βασικούς πρωταγωνιστές που στο παρελθόν διέπρεψαν κινηματογραφικά σε αυτά. Ο Μάικλ Κίτον ως Μπάτμαν, ο Έντουαρτ Νόρτον ως Χαλκ, η Έμμα Στόουν ως Γκουέν Στέισι στο Σπάιντερμαν.

Το «Birdman» σηματοδότησε την επιστροφή του Μάικλ Κίτον σε πρωταγωνιστικό ρόλο, έπειτα από έξι ολόκληρα χρόνια. Το ηχηρό comeback του διάσημου ηθοποιού μετά το «Merry Gentleman» που είχε σκηνοθετήσει ο ίδιος το 2008.

image

O Γιούαν ΜακΓκρέγκορ ξεχωρίζει από τους πολλούς επώνυμους που αγάπησαν το φιλμ. Το tweet λατρείας του έμεινε στην ιστορία.

Ένας μήνας χρειάστηκε για να ολοκληρωθούν τα γυρίσματα του φιλμ και δυο εβδομάδες για να τελειώσει το μοντάζ.

image

Κατά τη διάρκεια των απαιτητικών γυρισμάτων, ο Μάικλ Κίτον και ο Έντουαρντ Νόρτον κρατούσαν σκορ με τα λάθη του καστ. Επιδόσεις; Πιο «διαβασμένος» αποδείχθηκε ο Ζακ Γαλιφιανάκης και πιο «ξεχασιάρα» η Έμμα Στόουν, η οποία εξομολογήθηκε πως το «Birdman» λειτούργησε ως η καλύτερη προετοιμασία για το ντεμπούτο της στο Μπρόντγουεϊ με το «Cabaret».

Με προϋπολογισμό 18 εκατομμυρίων δολαρίων, το φιλμ κατάφερε στο box-office να ξεπεράσει σε εισπράξεις τα 103 εκατομμύρια δολάρια.

Τι συνδέει το «Birdman» του Ινιαρίτου με τη «Λάμψη» του Κιούμπρικ; Το χαλί που κοσμεί τους διαδρόμους στα παρασκήνια του θεάτρου. Πρόκειται για το ίδιο σχέδιο.

image

Η μυθολογική αλληγορία του Ίκαρου είναι εμφανής σε πολλές πλευρές του φιλμ και σύμφωνα με τον Ινιαρίτου «ο εγωισμός θέλει να μας κάνει να πετάξουμε και τότε είναι που αποδεικνύεται πολύ επικίνδυνος».

Εκτός από τις υπέροχες αφίσες του, το «Birdman» ξεχώρισε στον τομέα προώθησης του φιλμ στέλνοντας ένα ξεχωριστό action figure-δωράκι στα μίντια. Αυτό.

image

Υπήρξε η πιο δύσκολη ταινία για πολλούς από τους ηθοποιούς του καστ. Ο Μάικλ Κίτον, η Ναόμι Γουότς και η Έμμα Στόουν, παραδέχθηκαν πως ήταν ό,τι πιο απαιτητικό αντιμετώπισαν στην καριέρα τους.

image

Το περίφημο St. James Theatre του Μπρόντγουεϊ είναι ο χώρος στον οποίο γυρίστηκε το «Birdman». Ένα από τα στολίδια της Times Square στο οποίο κατά καιρούς έχουν ανέβει μεγάλες θεατρικές παραστάσεις όπως «Ο Βασιλιάς κι Εγώ».

O Οκτώβριος είναι γεμάτος εκπλήξεις για τους συνδρομητές των καναλιών Novacinema. Οι καλύτερες οσκαρικές ταινίες, που έκλεψαν την παράσταση στα φετινά βραβεία, κάνουν πρεμιέρα μόνο εδώ.

Μη βλέπεις ό,τι έχει, δες ό,τι θες! Το «Birdman» μετά την πρεμιέρα του στις 11 Οκτωβρίου στα κανάλια Novacinema θα είναι διαθέσιμη και στην προσωπική σου συλλογή! Πώς; Χάρη στη δυνατότητα εγγραφής που σου παρέχει ο εξελιγμένος αποκωδικοποιητής εγγραφής NovaBox+, μπορείς να τη γράψεις για να τη βλέπεις όποτε εσύ θέλεις.