Κινηματογραφος

10 ύμνοι για το Birdman

Ένα φιλμ που είναι ήδη κλασικό

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
109818-217873.jpg

Η ζωή χωρίς τις σπουδαίες ταινίες θα ήταν βαρετή. Ο μεγάλος νικητής των φετινών Oscars κατάφερε να κερδίσει τη δική του θέση στο κινηματογραφικό πάνθεον.

Απέσπασε 4 Όσκαρ (Καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, πρωτότυπου σεναρίου και φωτογραφίας) από τις 9 υποψηφιότητες και 2 Χρυσές Σφαίρες (Α’ ανδρικού ρόλου και σεναρίου) και συζητήθηκε από κοινό και κριτικούς.

O Οκτώβριος έρχεται δυναμικά στα κανάλια Novacinema και είναι γεμάτος εκπλήξεις για τους συνδρομητές τους. Οι καλύτερες οσκαρικές ταινίες, που έκλεψαν την παράσταση στα φετινά βραβεία, κάνουν πρεμιέρα στα κανάλια Novacinema. Το «Birdman» έρχεται σε Α' τηλεοπτική προβολή, την Κυριακή 11 Οκτωβρίου, στα κανάλια Novacinema.

image

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να αγαπήσεις το «Birdman». Ένα συναρπαστικό στόρι γύρω από μια ιστορία πτώσης και ανόδου. Ο ξεγραμμένος από το Χόλιγουντ ηθοποιός Ρίγκαν Τόμσον, διάσημος εμπορικά για το ρόλο του ως υπερήρωας στο παρελθόν, προσπαθεί να ανεβάσει μια θεατρική παράσταση στο Μπρόντγουεϊ. Στις μέρες που οδηγούν στην πρεμιέρα της παράστασης, παλεύει με τον εγωισμό του και προσπαθεί να ανακτήσει την οικογένειά του, την καριέρα του και τον ίδιο του τον εαυτό. Οι ανατροπές θα είναι πολλές.

Η ανεπανάληπτη ερμηνεία του Μάικλ Κίτον, που κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα Α’ ανδρικού ρόλου και ήταν υποψήφιος για Όσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου, είναι ένα παράδειγμα υποκριτικής δεινότητας. Με τη στόφα ενός μεγάλου ηθοποιού, δεν σε κερδίζει απλά. Σε εντυπωσιάζει.

Μπορεί να φαντάζει, αλλά το «Birdman» δεν είναι ένα one man's show. Ο Ζακ Γαλιφιανάκης ως κολλητός φίλος και δικηγόρος του Ρίγκαν Τόμσον, ο Έντουαρντ Νόρτον ως ο ηθοποιός-ατού της παράστασης που ανεβάζει, η Έμμα Στόουν ως κόρη και βοηθός του, ερμηνεύουν απολαυστικά τους χαρακτήρες που συμπληρώνουν τη ζωή-παζλ του Μάικλ Κίτον.

Οι ατάκες και οι διάλογοι του «Birdman» έχουν γίνει ήδη μότο στο διαδίκτυο και στάμπες σε t-shirt. Sneak peak παράδειγμα; «H δημοτικότητα είναι η πρόστυχη μικρή ξαδελφούλα του κύρους».

Η εκπληκτική σκηνοθεσία του Αλεχάντρο Γκονσάλες Ινιάριτου με τα ατελείωτα ευρηματικά μονόπλανα, τις ευρυγώνιες λήψεις και τον καταιγισμό εικόνων, σου δίνει την αίσθηση πως το «Birdman» ολοκληρώθηκε με ένα γύρισμα, του χάρισε ένα Όσκαρ σκηνοθεσίας και δημιουργεί μια πρωτότυπη κινηματογραφική εμπειρία.

image

119 ταξιδιάρικα σινεφίλ λεπτά σε μια ταινία που ξεπερνά τον εαυτό της. Με αφετηρία τη βιομηχανία του Χόλιγουντ και τον κόσμο του θεάτρου, το «Birdman» είναι ένα διαρκές σχόλιο για τη ζωή και την τέχνη. Τα μπλοκμπάστερ και το καλλιτεχνικό σινεμά, ο ναρκισσισμός, οι σύγχρονοι βιορυθμοί, η εποχή των social media, η επιτυχία και η αποτυχία, η αγάπη για το διπλανό μας και η απόδραση από την πραγματικότητα πρωταγωνιστούν ως προβληματισμοί. Από την πρώτη στιγμή μέχρι την τελευταία, το ερώτημα «τι κάνουμε σε αυτό τον κόσμο;» πλανάται και ψάχνει να βρει απαντήσεις.

Το εντυπωσιακό άνοιγμα του «Birdman» με τη «γιόγκα» σκηνή, το κατατάσσει στα φιλμ εκείνα που σε πιάνουν με τη μία στο στόρι τους.

Στις αληθινά σπουδαίες ταινίες υπάρχουν σκηνές που θα θυμάσαι. Και η viral περιπέτεια του Ρίγκαν Τόμσον στο YouTube είναι μία από αυτές.

Η μουσική του Αντόνιο Σάντσες έχει το δικό της ρόλο στα τεχνάσματα του Ινιαρίτου. Τα κρουστά δίνουν έναν υποβλητικό τόνο και το μουσικό θέμα είναι τέτοιο που θα το «σφυρίζεις» για αρκετό καιρό.

Τα mind tricks του «Birdman» θέλουν την προσοχή σου σε κάθε σκηνή της ταινίας.

Μη βλέπεις ό,τι έχει, δες ό,τι θες! Η ταινία μετά την πρεμιέρα της στις 11 Οκτωβρίου στα κανάλια Novacinema θα είναι διαθέσιμη και στην προσωπική σου συλλογή! Πώς; Χάρη στη δυνατότητα εγγραφής που σου παρέχει ο εξελιγμένος αποκωδικοποιητής εγγραφής NovaBox+, μπορείς να τη γράψεις για να τη βλέπεις όποτε εσύ θέλεις.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πού θα ξενυχτήσεις με φόντο την πανσέληνο;
Πού θα ξενυχτήσεις με φόντο την πανσέληνο;

Με ταινίες, πάρτι, παιχνίδια μυστηρίου, λέσχη ανάγνωσης καιγιόγκα ή μήπως με άριες και θέα στην Ακρόπολη; Την Κυριακή που έχει ολόγιομο φεγγάρι, στο ΚΠΙΣΝ και το Μουσείο Μαρία Κάλλας προτάσειςυπάρχουν (και δωρεάν)

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.