- CITY GUIDE
- PODCAST
-
21°
Ιζαντόρα Ντακ στην Εθνική Λυρική Σκηνή: Οι πρώτες αποκλειστικές φωτογραφίες
Ένα μιούζικαλ για όλη την οικογένεια, εμπνευσμένο από τη ζωή της σπουδαίας χορογράφου και χορεύτριας Ιζαντόρας Ντάνκαν
Ιζαντόρα Ντακ στην Εθνική Λυρική Σκηνή: ένα μουσικό παραμύθι σε κείμενο και σκηνοθεσία Στέλλας Μιχαηλίδου
H Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής μεταμορφώνεται σε λίμνη των κύκνων για να υποδεχτεί τη νέα παραγωγή «Ιζαντόρα Ντακ», βασισμένη στο ομότιτλο παραμύθι της Στέλλας Μιχαηλίδου. Πρόκειται για ένα μαγευτικό μιούζικαλ για όλη την οικογένεια εμπνευσμένο από τη ζωή της σπουδαίας χορογράφου και χορεύτριας Ιζαντόρας Ντάνκαν, που έρχεται να προσφέρει σε μικρούς και μεγάλους μια αξέχαστη μουσικοθεατρική εμπειρία.
«Ιζαντόρα Ντακ» στη Λυρική Σκηνή: Μια πάπια που ζει στη Λίμνη των Κύκνων και θέλει να γίνει μπαλαρίνα
Η παράσταση Ιζαντόρα Ντακ, σε κείμενο και σκηνοθεσία της Στέλλας Μιχαηλίδου και μουσική του διακεκριμένου συνθέτη Κώστα Βόμβολου, μιλάει για τη συμπερίληψη, την αποδοχή, τη δύναμη της συγχώρεσης και την αναγνώριση του μοναδικού «άλλου», ενώ ταυτόχρονα αποτελεί για τα παιδιά μια ιδεώδη εισαγωγή στην τέχνη του χορού.
Με σαφείς αναφορές στην πρωτοπόρο του σύγχρονου χορού, την «ξυπόλυτη χορεύτρια» Ιζαντόρα Ντάνκαν, καθώς και σε κλασικά παραμύθια όπως το Ασχημόπαπο του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, η ηρωίδα της παράστασης, η μικρόσωμη πάπια Ιζαντόρα Ντακ με τα πανέμορφα, μοναδικά μπλε φτερά, ζει στη Λίμνη των Κύκνων και προσπαθεί να πραγματοποιήσει το όνειρό της, να γίνει μπαλαρίνα. Το πάθος και η θέληση για χορό αποτελούν τον βασικό πυρήνα της παράστασης που καταφέρνει να μιλήσει με τρόπο απλό για σημαντικές αξίες, χαρίζοντας στο κοινό μια τρυφερή και ταυτόχρονα σκληρή περιπέτεια αυτογνωσίας με όχημα τη μουσική, τον χορό και το χιούμορ.
Το ευφάνταστο μιούζικαλ Ιζαντόρα Ντακ αποτελεί τη νέα παραγωγή για παιδιά της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ για τη σεζόν 2024/25, γεμίζοντας την αίθουσα με κύκνους, πάπιες και πολύχρωμα πουλιά της λίμνης που αφηγούνται με τη γλώσσα του χορού και της μουσικής τη μοναδική ιστορία της Ιζαντόρας Ντακ, όπως αναδύθηκε από τις σελίδες του ομότιτλου παραμυθιού της ηθοποιού και χορογράφου Στέλλας Μιχαηλίδου. Αφορμή για τη συγγραφή αυτού του έργου στάθηκε ένα παιχνίδι ανάμεσα στα ονόματα «Ιζαντόρα Ντάνκαν» και «Ιζαντόρα Ντακ». «Οι ζωές όμως της μεγάλης Αμερικανίδας χορεύτριας και χορογράφου Ιζαντόρας Ντάνκαν και της ηρωίδας μας ήταν πολύ διαφορετικές. Η Ντακ και η Ντάνκαν συναντιούνται μόνο στο πάθος τους για τον χορό, στη λαχτάρα τους να επικοινωνήσουν πιο βαθιά και ουσιαστικά με τον κόσμο και τον εαυτό τους, να πουν πράγματα που δεν μπορούν οι λέξεις να αποδώσουν. Και οι δυο μαθαίνουν καθώς παρατηρούν τη φύση αναγνωρίζοντας πως τα πάντα χορεύουν κι ας μοιάζουν ακίνητα», σημειώνει η Στέλλα Μιχαηλίδου, γνωστή επίσης για τη συγγραφή ιστοριών και θεατρικών έργων για παιδιά και νέους.
«Τα φτερά μου είναι μικρά και τα πόδια μου στραβά μα η ψυχή μου να χορεύει μια στιγμή δεν σταματά», τραγουδάει η ηρωίδα του έργου Ιζαντόρα Ντακ, μια μικρόσωμη πάπια που ζει στη Λίμνη των Κύκνων και ονειρεύεται να γίνει μπαλαρίνα, παρότι είναι η τελευταία στην τάξη. Τον ρόλο της Ιζαντόρας ερμηνεύει η Λυδία Στέφου. Όταν ο δάσκαλός της, ο κύριος Κουντεπιέ, τη διώχνει από το μάθημα, η Ιζαντόρα περιπλανιέται απελπισμένη, μέχρι σιγά σιγά να πιστέψει στον εαυτό της και να ανακαλύψει τον δικό της μοναδικό χορό. Έναν χορό ελεύθερο, που βρίσκεται σε τέλεια αρμονία με τη φύση, χωρίς τους περιορισμούς που βάζει το μπαλέτο. Έναν χορό που της επιτρέπει να εκφράσει τα αληθινά της συναισθήματα, που τη βοηθάει να ξεπεράσει τον φόβο, τη μοναξιά και τις δυσκολίες.
«Η Ιζαντόρα της ιστορίας μας ζει στη Λίμνη των Κύκνων, όπου ο μόνος χορός που υπάρχει είναι το μπαλέτο. Ο σωματότυπός της δεν ανταποκρίνεται στα πρότυπα για τους χορευτές που υπάρχουν εκεί. Αυτή δεν έχει μακρύ λεπτό λαιμό, μακριά πόδια, δεν είναι ολόλευκη και ψηλή με μεγάλες φτερούγες, δεν είναι δηλαδή ένας τέλειος κύκνος, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απορριπτική, βίαιη και σκληρή συμπεριφορά των συμμαθητριών της. Το τεράστιο όπλο που έχει η Ιζαντόρα για να αντέξει είναι ο χορός. Χορεύει ασταμάτητα κι έτσι αντιστέκεται, δυναμώνει και προχωράει μέχρι να φτάσει να ανακαλύψει, να αποδεχτεί και να αγαπήσει αυτό που πραγματικά είναι. Στο έργο, από έναν κόσμο κλειστό, αλαζονικό, χωρίς ευαισθησία, που είναι η Λίμνη των Κύκνων, οδηγούμαστε σε έναν κόσμο συμπερίληψης, αποδοχής και αναγνώρισης του μοναδικού άλλου. Μακάρι αυτό να το κάνουμε να συμβεί και στον δικό μας κόσμο», υπογραμμίζει η Στέλλα Μιχαηλίδου, η οποία αναλαμβάνει και τη σκηνοθεσία της παράστασης.
Τη μουσική υπογράφει ο Κώστας Βόμβολος, ο οποίος διευθύνει από το 1994 το συγκρότημα Primavera en Salonico, ενώ παράλληλα συμμετέχει και στο συγκρότημα Χειμερινοί Κολυμβητές. Για τα ετερόκλητα στοιχεία που συνθέτουν το μουσικό σύμπαν της Ιζαντόρας Ντακ, ο Κώστας Βόμβολος σημειώνει: «Η μουσική του έργου τονίζει τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα της επαφής των παιδιών με πολύ διαφορετικά μουσικά είδη, κάποια πολύ οικεία και κάποια παντελώς άγνωστα στις ηλικίες τους. Η συνύπαρξη των τόσο ετερόκλητων στοιχείων θα μπορούσε επίσης να περιγραφεί ως ένα είδος συνεισφοράς της μουσικής στην αποδοχή της διαφορετικότητας και την πολυσυζητημένη συμπερίληψη. Στην ουσία όμως, η βασική λειτουργία των κλισέ σ’ αυτήν την παράσταση –κάποτε μέσω ενός αναγκαίου επαναπροσδιορισμού του πλαισίου τους– είναι η συνδρομή τους στο να αφηγηθούμε, με όσο πιο διασκεδαστικό τρόπο γίνεται, το πόσο σοβαρό παιχνίδι είναι η ζωή».
Συντελεστές
Κείμενο, σκηνοθεσία: Στέλλα Μιχαηλίδου
Μουσική: Κώστας Βόμβολος
Σκηνικό, κοστούμια: Κέννυ ΜακΛέλλαν
Κινησιολογία: Φώτης Διαμαντόπουλος
Σχεδιασμός φωτισμών: Χρήστος Τζιόγκας
Σχεδιασμός βίντεο: Μπάμπης Βενετόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη, βοηθός χορογράφου: Αρετή Μίχου
Μουσική προετοιμασία: Χρήστος Σακελλαρίδης
Ιζαντόρα: Λυδία Στέφου
Δασκάλα – Αφηγήτρια, Κυρία Χόιτυ Τόιτυ, Κυρία Παπώφ: Μαργαρίτα Συγγενιώτου
Κύριος Κουντεπιέ: Δημήτρης Ναλμπάντης
Μαθήτρια, Κύκνος, Παπίτσα: Ιώ Λατουσάκη
Μαθήτρια, Κύκνος, Πιπίτσα: Γεωργία Κυριαζή
Μαθήτρια, Κύκνος, Νεαρή πάπια: Ραφαέλα Τσομπανούδη
Μαθήτρια, Κύκνος, Αλεπού: Ηλιάνα Υφαντή
Μαθήτρια, Κύκνος, Κυνηγός, Πολύχρωμο πουλί της λίμνης: Μυρσίνη Πετρούτσου
Μαθήτριες, Κύκνοι, Πολύχρωμα πουλιά της λίμνης: Ιωάννα Λουπέτη, Άννα Μαρία Μαρκοπούλου, Ελένη Φώτου
Βάτραχος, Λύκος: Χρήστος Ντέντης (Onel)
Ζευγάρι προσκεκλημένων χορευτών από τη Λίμνη των Κύκνων: Ίγκορ Σιάτζκο / Αντώνης Κορούτης, Πόπη Σακελλαροπούλου / Όλγα Ζουρμπινά (χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ)
Οδυσσέας Σιωζόπουλος: κλαρινέτο
Σοφία Ευκλείδου: βιολοντσέλο
Χρήστος Σακελλαρίδης: πιάνο
INFO
Εναλλακτική Σκηνή, ΕΛΣ, ΚΠΙΣΝ, από τις 8 Νοεμβρίου και για 20 παραστάσεις έως και την 1η Δεκεμβρίου 2024
Πρεμιέρα: 8 Νοεμβρίου στις 20:30
Παραστάσεις: 8, 9, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 26, 27, 28, 29, 30 Νοεμβρίου & 1 Δεκεμβρίου 2024 στις 11:00 (πρωινές παραστάσεις και Σαββατοκύριακα)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μιλήσαμε με τη χορογράφο για τη νέα παράσταση χορού «Veritas» στο Πλύφα
Πολυβραβευμένη καλλιτεχνική διευθύντρια του Alvin Ailey
Ένα μιούζικαλ για όλη την οικογένεια, εμπνευσμένο από τη ζωή της σπουδαίας χορογράφου και χορεύτριας Ιζαντόρας Ντάνκαν
Σε πανελλήνια πρεμιέρα θα παρουσιαστεί το νέο έργο του χορογράφου Χρήστου Παπαδόπουλου
Το χορευτικό κομμάτι που πυροδότησε μαζική τρέλα
Όσα είδαμε και μάθαμε για τη διοργάνωση που «τρέχει» έως τις 31 Ιουλίου από την καλλιτεχνική της διευθύντρια Σοφία Φαλιέρου
Οι παραστάσεις και τα μεγάλα ονόματα της φετινής διοργάνωσης, τα σεμινάρια και οι προβολές του προγράμματος video dance
Είδαμε την παράσταση και χορέψαμε στη σκηνή της Πειραιώς 260
Οι δύο χορογράφοι μιλούν για τις παραστάσεις τους, «Bless this Mess» και «Borborygmi», στο πλαίσιο του Grape του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου
Η επετειακή παράσταση της Σχολής Χορού, που συμπληρώνει 20 χρόνια λειτουργίας
Η διάσημη Βελγίδα χορογράφος και η ομάδα Rosas επιστρέφουν στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου με το «EXIT ABOVE – after the tempest»
Σεμινάρια, παραστάσεις και ινδική κουζίνα στο Θέατρο Δόρα Στράτου
«C la vie» από τον Serge Aimé Coulibaly, «À la Carte» από τον Γιάννη Μανταφούνη, «4 + ΕΝΑ» της Κυριακής Νασιούλα και άλλες περφόρμανς αυτή την εβδομάδα
Η χορευτική ομάδα Artius Dance Theatre παρουσιάζει μια χορευτική παράσταση με φιλοσοφικό βάθος
Το Κρατικό Μπαλέτο της Έσσης και οι χορογράφοι Botis Seva, Josef Nadj, Imre & Marne van Opstal, Lali Ayguade και Χάρης Γκέκας έρχονται στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα
29 Απριλίου, η ημέρα που γιορτάζει ο χορός
Ένας υπερταλαντούχος περφόρμερ που δικαιολογημένα έχει κατακτήσει τη θέση του στο διεθνές θεατρικό στερέωμα
Μιλήσαμε με τον χορογράφο Ηλία Χατζηγεωργίου και τον συνθέτη Αλέξη Φάλαντα για τις περφόρμανς που θα συνοδεύσουν την Ολυμπιακή Φλόγα από την Αρχαία Ολυμπία στην Αθήνα
Το γκροτέσκο, το κωμικό και το τρομακτικό συνυπάρχουν σε ένα έργο στα όρια της περφόρμανς, του χορού και των εικαστικών τεχνών.
5 ραντεβού που δεν χάνουμε στη δημοφιλή γιορτή των τεχνών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.