Χορος

Σαν σήμερα, ο πυρετός του Μακαρένα που χτύπησε μέχρι και το Συνέδριο των Δημοκρατικών επί Κλίντον

Το χορευτικό κομμάτι που πυροδότησε μαζική τρέλα

A.V. Team
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το Μακαρένα έγινε παγκόσμιο χορευτικό φαινόμενο, με εκατοντάδες fans να μιμούνται συγχρονισμένα τις κινήσεις του στους δρόμους, σε πάρτι, γάμους και άλλες γιορτές

Σαν σήμερα το 1996, τo πασίγνωστο χορευτικό κομμάτι Μακαρένα από το μουσικό ντουέτο Los del Rio αγγίζει την κορυφή στα αμερικάνικα pop charts.

Οι Ισπανοί Los Del Rio κατακτούν τον κόσμο με το Μακαρένα

Το Μακαρένα κυκλοφόρησε για πρώτη φορά σε ρυθμούς φλαμένκο το 1993 χωρίς να σημειώσει ιδιαίτερη επιτυχία στην Ισπανία, αλλά στα χέρια δύο μουσικών παραγωγών από το Μαϊάμι, το κομμάτια σύντομα μεταμορφώθηκε σε κάτι που έγινε γνωστό ως «Macarena (Bayside Boys Mix)».

Το συγκρότημα που έλαβε τα εύσημα για το τραγούδι που πέρασε περισσότερο χρόνο στο Billboard Hot 100 (60 εβδομάδες) από οποιοδήποτε άλλο στην ιστορία, ήταν το ντουέτο Los Del Rio το οποίο αποτελούνταν από δύο μεσήλικες Ισπανούς, τον Antonio Romero Monge και τον Rafael Ruiz Perdigones οι οποίοι εμφανίζονταν μαζί από το 1962.

Το Μακαρένα έγινε παγκόσμιο χορευτικό φαινόμενο, με εκατοντάδες fans να μιμούνται συγχρονισμένα τις κινήσεις του στους δρόμους, σε πάρτι, γάμους και άλλες γιορτές. Γράφτηκε για μια γυναίκα με το ίδιο όνομα. Όπως λέει η ιστορία, η ιδέα για το τραγούδι εμφανίστηκε ενώ το ντουέτο από την Ανδαλουσία ήταν σε περιοδεία στη Νότια Αμερική.

Ενώ διασκέδαζαν σε ένα ιδιωτικό πάρτι στη Βενεζουέλα, ο Antonio Monge, σκέφτηκε το ρεφρέν του τραγουδιού επί τόπου, εμπνευσμένο από τις χορευτικές κινήσεις μιας τοπικής δασκάλας φλαμένκο με το όνομα Diana Patricia η οποία χόρευε μπροστά του. Την παρότρυνε να συνεχίσει, αναφωνώντας: «Diana, dale a tu cuerpo alegría y cosas buenas». («Δώσε στο σώμα σου λίγη χαρά, Νταϊάνα»). Ο Monge αργότερα άλλαξε το όνομα σε  Μακαρένα όταν το συγκρότημα κυκλοφόρησε το τραγούδι, προς τιμήν της κόρης του, Εσπεράνζα Μακαρένα.

Ο Antonio Romero Monge και ο Rafael Ruiz Perdigones © ΕΡΑ/PATRICK HERTZOG

Το Μακαρένα αγγίζει την κορυφή και γίνεται παγκόσμιο φαινόμενο

Ένα house remix από το ισπανικό συγκρότημα Fangoria κυκλοφόρησε στην Ισπανία το 1993, αλλά ήταν το dance remix του 1995 από τους Bayside Boys με πρόσθετους αγγλικούς στίχους που έγινε το εμβληματικός κομμάτι που γνωρίζουμε όλοι μας. Ο Jammin Johnny Caride, μια προσωπικότητα του ραδιοφώνου από το Μαϊάμι, έκανε το remix αφού οι θαμώνες του κλαμπ ζητούσαν το αυθεντικό κομμάτι στο νυχτερινό κέντρο όπου έκανε τον DJ. Οι ιδιοκτήτες του κλαμπ ζήτησαν από τον Caride να γράψει μια πιο προσιτή χορευτική εκδοχή.

Το remix άγγιξε την κορυφή του Billboard Hot 100 το 1996 και παρέμεινε στα charts για 14 συνεχόμενες εβδομάδες – ένα από τα μεγαλύτερα ρεκόρ στην ιστορία των charts. Έφθασε στο νούμερο δύο στο Ηνωμένο Βασίλειο, χάνοντας την πρωτιά από το «Wannabe» των Spice Girls. Το βίντεο κλιπ του remix λειτούργησε ταυτόχρονα και σαν ένα φροντιστήριο χορού, διδάσκοντας τις χαρακτηριστικές χορευτικές κινήσεις με 10 νεαρές προκλητικά ντυμένες γυναίκες να κινούνται ρυθμικά μαζί με τους Los del Río, οι οποίοι φορούσαν τα κλασσικά συντηρητικά τους κοστούμια.

Το Μακαρένα στην προεκλογική εκστρατεία του Μπιλ Κλίντον

Καμία αρένα και κανένα γήπεδο εκείνη την εποχή δεν γλίτωσε καθώς το κομμάτι είχε γίνει viral μέσα σε λίγες μέρες. Το Μακαρένα έγινε hit στις ΗΠΑ την εποχή του Εθνικού Συνεδρίου των Δημοκρατικών του 1996, με τον Μπιλ Κλίντον να είναι υποψήφιος για την προεδρία. Στο συνέδριο οι παρευρισκόμενοι εκτέλεσαν με χαρά τις χορευτικές κινήσεις πριν από την εκδήλωση με την συμμετοχή ακόμα και της Χίλαρι Κλίντον.

Η Χίλαρι Κλίντον στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών του 1996

Ο ιδιαίτερα σκληροτράχηλος αντιπρόεδρος Αλ Γκορ είπε ότι επρόκειτο να συμμετάσχει, συνέχισε να μείνει εντελώς ακίνητος μπροστά στις κάμερες και μετά, γελώντας, ρώτησε: «Θα θέλατε να το ξαναδείτε;»

Η δημοτικότητα του κομματιού και η διαρκής κληρονομιά του γεννούν το ερώτημα: ποια ανθρώπινη ανάγκη ή λαχτάρα καλύπτεται από χορευτικές επιτυχίες όπως αυτή, το «Gangnam Style» του 2012 του Psy ή το «YMCA» του 1978 των Village People; Το 2015, ερευνητές στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δημοσίευσαν μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν264 νεαροί Βραζιλιάνοι και διαπίστωσαν ότι ο συλλογικός, συγχρονισμένος χορός αυξάνει τα όρια του πόνου και ενθαρρύνει τη σύνδεση με τους συνανθρώπους μας και την ανάπτυξη της φιλίας. Τα υψηλότερα όρια πόνου συνδέονται με απελευθέρωση ενδορφίνης, ενώ όσο πιο κοντά χορεύεις με τον διπλανό σου τόσο αυξάνονται τα συναισθήματα συμπάθειας, διαπροσωπικής εμπιστοσύνης και προθυμίας για αλληλοβοήθεια. Αυτή η μελέτη εξηγεί γιατί τραγούδια όπως το Μακαρένα γίνονται viral. Τα εύκολα χορευτικά του που μπορούν να μαθευτούν μέσα σε λίγα λεπτά από παιδιά και ενήλικες, βοηθούν στη διάλυση των «ορίων» και μας κάνει να νιώθουμε πιο κοντά.

Μακαρένα: Μια διαχρονική επιτυχία

Το Μακαρένα έγινε η κότα με τα χρυσά αυγά. Μόνο το 2003, μια δεκαετία μετά την αρχική του κυκλοφορία, οι Los del Río κέρδισαν 250.000 δολάρια σε δικαιώματα από το κομμάτι. Οι δημοφιλείς διασκευές περιλαμβάνουν την έκδοση του 1995 από το καναδικού ντουέτου Los del Mar και μια country διασκευή από τους GrooveGrass Boyz που κυκλοφόρησε δύο χρόνια αργότερα. Τα πρόσφατα remix περιλαμβάνουν μια ραπ έκδοση του 2020 από τους Tyga και Ozuna, μια dance έκδοση από τον Jay-5 που κυκλοφόρησε το 2015 και μια έκδοση του 2016 από το κουβανέζικο ντουέτο Gente de Zona, σε συνεργασία με τους Los del Río.

Οι Los Del Rio στις 15 Οκτωβρίου 1996 στη Νέα Υόρκη © Hulton Archive/Getty Images