Χορος

Ο Σερζ Αιμέ Κουλιμπαλί μας καλεί να γκρεμίσουμε τον παλιό κόσμο

«C la vie» από τον Serge Aimé Coulibaly, «À la Carte» από τον Γιάννη Μανταφούνη, «4 + ΕΝΑ» της Κυριακής Νασιούλα και άλλες περφόρμανς αυτή την εβδομάδα

Ιωάννα Γκομούζα
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Χορός: οι παραστάσεις σε Πειραιώς 260, Ελευσίνα, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Ροές και Θησείον

Ο χορός έχει την τιμητική του τις επόμενες μέρες στην πόλη. Να επτά ραντεβού για να μαρκάρεις στην ατζέντα σου.

Παραστάσεις στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 

«C la vie» από τον Σερζ Αιμέ Κουλιμπαλί και το Faso Danse Théâtre

Τρία χρόνια μετά το δυστοπικό σκηνικό του «Wakatt», ο Μπουρκινέζος χορογράφος Σερζ Αιμέ Κουλιμπαλί και το Faso Danse Théâtre επιστρέφουν στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου για να καταθέσουν μια κινησιολογική πρόταση για την πρόκληση της συνύπαρξης. Οι χορογραφίες του γεννιούνται από την αμφισβήτηση, την επιθυμία της εξέγερσης, την ελπίδα. Άλλωστε, αντιλαμβάνεται τον χορό ως πολιτική και κοινωνική πράξη. Στο νέο του έργο, με όχημα την πλούσια παράδοση της αφρικανικής κουλτούρας, επτά χορεύτριες και χορευτές, μία τραγουδίστρια και ένας μουσικός εξερευνούν επί σκηνής εναλλακτικούς τρόπους συμβίωσης που γεφυρώνουν το χάσμα ανάμεσα στους πολιτισμούς. «Σε έναν κόσμο που στροβιλίζεται προς την αυτοκαταστροφή, η χαρά της συνύπαρξης παρουσιάζεται ως το μόνο αντίδοτο», επισημαίνει. Στις 12 Ιουνίου μετά την παράσταση θα ακολουθήσει συζήτηση με τον χορογράφο και τους συντελεστές.
Πειραιώς 260, 12 & 13 Ιουνίου στις 21:00

«À la Carte» από τον Γιάννη Μανταφούνη

Σκέφτηκες ποτέ ότι θα μπορούσες να καθορίσεις εσύ το πρόγραμμα μιας χορευτικής παράστασης; Ο Γιάννης Μανταφούνης και το ανσάμπλ της Dresden Frankfurt Dance Company είναι εδώ για να ξετυλίξουν τις σκηνές (μεγαλύτερης ή μικρότερης διάρκειας) που θα επιλέξεις από το «μενού» της παράστασής τους. Η δομή του έργου, όπως συμβαίνει με το μενού ενός εστιατορίου, είναι ορισμένη από πριν. Ό,τι παρουσιάζεται τελικά, όμως, διαμορφώνεται από τους περφόρμερ σε ζωντανό χρόνο, σύμφωνα με την χαρακτηριστική μέθοδο του διεθνή Έλληνα χορογράφου, με αφετηρία τη συνομιλία μεταξύ της ομάδας και του κοινού.
Πειραιώς 260, 5 & 6 Ιουνίου στις 21:00

Dresden Frankfurt Dance Company, "À la Carte" © Ντομινίκ Μέντζος

«The Verso» από την Αναστασία Βαλσαμάκη

Στις αρχές του 19ου αιώνα ο περίφημος Γερμανός ζωγράφος Κάσπαρ Ντάβιντ Φρίντριχ επέμενε να απεικονίζει στα τελάρα του φιγούρες που κοιτούσαν υπέροχα τοπία, με την πλάτη προς τον θεατή τους. Από την αισθητική τάση του ρομαντικού κινήματος Rückenfigur εμπνέεται η Αναστασία Βαλσαμάκη τη νέα της χορογραφία και πειραματίζεται με τη χρήση της «πίσω όψης». Οι τέσσερις χορευτές του Verso (Γαβριέλα Αντωνοπούλου, Μαρία Βούρου, Πέτρος Νικολίδης, Ξένια Σταθούλη) εκθέτουν την πλάτη τους στο κοινό, δημιουργώντας μια σειρά από εικόνες που εναλλάσσονται μεταξύ κινούμενων και στατικών τοπίων.
Πειραιώς 260, 6 & 7 Ιουνίου στις 21:00

Αναστασία Βαλσαμάκη, "The Verso" © Δήμητρα Τζάνου

Χορός από το Γκάζι έως την Ελευσίνα

U(R)TOPIAS Ακαδημία Χορογραφίας

Μέσα από την Ακαδημία Χορογραφίας της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, που διηύθυνε η Πατρίσια Απέργη, ήρθαν σε επαφή με την περιοχή και παρακολούθησαν εργαστήρια με επαγγελματίες του πολιτισμού από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τώρα οι δώδεκα νέοι χορογράφοι (Στέλλα Σπύρου, Σαββίνα Τζαφεράι, Δημήτρης Μπαλτάς, Νεφέλη Θεοδότου, Ραφαέλα Τσομπανούδη, Μαίρη Γιαννούλα, Ελίν Δεμιρτζίογλου, Άγγελος Παπαδόπουλος, Αντωνία Πιτουλίδου, Κατερίνα Δελακούρα, Σαμπίνα-Αντρέα Άλλεν και Αντώνης Βαής) που συμμετείχαν στο πρόγραμμα παρουσιάζουν τα εν εξελίξει έργα τους. Ευκαιρία ν’ ανακαλύψεις το «βάδισμά» τους παρακολουθώντας σκηνικές αφηγήσεις εμπνευσμένες από το πλούσιο ιστορικό και αρχαιολογικό «φορτίο» που «κουβαλά» η πόλη της Δήμητρας και της Κόρης αλλά και τις νεότερες μνήμες και το σύγχρονο τοπίο της –το βιομηχανικό παρελθόν, τον αρχιτεκτονικό της πλούτο, το περιβάλλον της. Μετά την παρουσίαση θα ακολουθήσει συζήτηση με τους καλλιτέχνες. Είσοδος ελεύθερη. Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο https://form.jotform.com/241442463488360.
X-Bowling Art Center, 7 & 8 Ιουνίου στις 20:30

4 + ΕΝΑ: η νέα δουλειά της Κυριακής Νασιούλα

Σ’ έναν κόσμο που τρέχει, ποια είναι η σχέση μας με τον φυσικό κόσμο; Μπορούμε να στρέψουμε το βλέμμα στις ρίζες μας; Να αφουγκραστούμε τη ρευστή φύση (μας) και τα στοιχεία που τη συνθέτουν; Αποτέλεσμα συνεργασίας ανάμεσα σε επιστήμονες και καλλιτέχνες, η νέα δουλειά της Κυριακής Νασιούλα φέρνει στη σκηνή ένα κουαρτέτο ερμηνευτών που «πλέκουν» υδάτινες δίνες, αέρινους στροβίλους και πύρινες φλόγες καταθέτοντας μια σπουδή πάνω στα στοιχεία της φύσης (μας). Μέσα από την κίνηση, τον ήχο, τις εικαστικές βιντεοπροβολές και το φως, πρόθεσή τους είναι να δηλώσουν πως «κάθε διαίρεση και διάκριση ανάμεσα στα στοιχεία απαλείφεται στη δίνη μιας συλλογικής ενωτικής πράξης, φωνάζοντας ότι όλα είναι ένα». Την ανάπτυξη του έργου η χορογράφος υπογράφει μαζί με την δρα Μαρία Καρόγλου και τον Αργύρη Αγγελή.
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, 6, 7 & 8 Ιουνίου

Κυριακή Νασιούλα, "4 + ΕΝΑ" © Γιάννης Στεφανίδης

Antilles: μια περφόρμανς για την ποιητική των σχέσεων

Ο φιλοσοφικός στοχασμός του Μισέλ Φουκώ, του Εντουάρ Γκλισάν και την Έριν Μάνινγκ τροφοδότησε τη νέα χορογραφία της Μίνας Ανανιάδου, που συνδημιούργησε και ερμηνεύει μαζί με την Σοφία Πουχτού και την Χαρά Κότσαλη. Με επίκεντρο την ποιητική των σχέσεων, το έργο μάς προσκαλεί να ακολουθήσουμε την πορεία μιας διαρκώς μεταβαλλόμενης σχεσιακότητας, περνώντας μέσα από την αυτονομία, την αλληλεξάρτηση και την απόκριση. Σε έναν άδειο σκηνικό χώρο επιχειρούν να δώσουν μορφή στην έννοια της ετεροτοπίας: αναμετριούνται με το πώς δημιουργούμε ρωγμές στον συμβατικά αντιληπτό χρόνο καθώς και το πώς ένας τόπος μπορεί να συνέχει πολλούς χώρους μαζί.
Θέατρο Ροές, 6 έως 8 Ιουνίου

Μίνα Ανανιάδου, "Antilles" © Λήδα Τουλουμάκου, Michelangelo Bevilacqua

«Minor gesture» από την Creo Dance Company

Μια ωδή στην ελάχιστη χειρονομία, τον αόρατο καθημερινό εαυτό που γίνεται συνήθεια, καταθέτει η Creo Dance Company. Μαζί στη σκηνή οι χορογράφοι Πωλίνα Κρεμαστά (η οποία δημιούργησε και το συγκεκριμένο έργο) και Σταυρούλα Σιάμου κατασκευάζουν ένα δικό τους κινητικό παζλ, μία δική τους καθημερινότητα. Περίεργη και αποκαλυπτική. Και, όπως σημειώνουν, «Εδώ, ανάμεσα στην ανάμνηση και τη φαντασία το μικρό και ελάχιστο μεγεθύνεται». Τις κινητικές συνομιλίες τους σχολιάζει από σκηνής μέσα από jazz-blues ηχοχρώματα ο μουσικός Απόστολος Λεβεντόπουλος.
Θησείον, Ένα Θέατρο Για Τις Τέχνες, έως 12 Ιουνίου

Creo Dance Company, "Minor gesture" © Παναγιώτης Ανδριανός