- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
Θεοδώρα Λυμπεροπούλου: «Στην χοροθεραπεία μπορείς να πας με οποιαδήποτε ψυχολογία»
Τι είναι η χοροθεραπεία και ποια τα οφέλη της; Πήγαμε στο «Dance Movement Therapy» στο Κολωνάκι, χορέψαμε και μάθαμε περισσότερα
Θεοδώρα Λυμπεροπούλου, η χοροθεραπεύτρια, δημιουργός του «Dance Movement Therapy» στο Κολωνάκι, μιλάει στην ATHENS VOICE για την θεραπεία μέσω της τέχνης
Ο χώρος μυρίζει ήδη από την είσοδο αλατισμένη κανέλα, λιτός, χωρίς πολλά πολλά, σε παλ χρώμα. Φυτά μπαμπού και ένα φως στο πάτωμα, ένα πακέτο χαρτομάντηλα κοντά της και μερικά κάδρα με quote στον τοίχο που σε εμπνέουν να κινηθείς όπως το «Never miss a chance to dance» μου κινούν αμέσως την περιέργεια. Παίζει μουσική χαλαρωτική και η χοροθεραπεύτρια, Θεοδώρα Λυμπεροπούλου αφού καθίσουμε αναπαυτικά στα μαξιλάρια μας, στο πάτωμα του στούντιο της μου λέει για αρχή «Πες μου λίγα πράγματα για σένα, πώς έφτασες σε μένα, ποια είναι η σχέση με το σώμα σου, πώς ήταν η μέρα ή η εβδομάδα σου;». Έτσι ξεκινά άλλωστε μια τυπική συνεδρία χοροθεραπείας.
Η Θεοδώρα, φωτεινή, γλυκιά, εκπέμπει θετική αύρα και αμέσως μου κάνει εντύπωση για την ηρεμία και την πραότητά της. Σε κοιτάει απευθείας στα μάτια και αισθάνεσαι άνετα εξαρχής να της πεις όσα πραγματικά νιώθεις. Είναι επίσης, καθηγήτρια κλασικού-σύγχρονου χορού, και δασκάλα hatha/vinyasa yoga, λατρεύει να βρίσκεται σε κίνηση, την αποφορτίζει το spinning ενώ τελευταία έχει μια ιδιαίτερη αγάπη για τα βουνά και τις κορυφές. Όλα όμως, ξεκίνησαν όταν η μητέρα της που είναι ψυχοθεραπεύτρια την έβαλε στην λογική του «Στο σπίτι μας τα συζητάμε όλα». Ξεκίνησε μάλιστα και η ίδια από μικρή συνεδρίες οπότε η αγάπη για την ψυχοθεραπεία ήταν μονόδρομος, όπως μου λέει.
Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της, πήγε στο Παρίσι στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, για τις μεταπτυχιακές της σπουδές πάνω στη χοροθεραπεία (ανήκει στην ομάδα αυτή των θεραπειών μέσω τέχνης “Art therapy”), την επιστήμη που συνδυάζει τον χορό και την θεραπεία, που αντιμετωπίζει το άτομο ολιστικά – ψυχή και σώμα μαζί (όλα τότε παντρεύονται και εκεί καθορίζεται η ζωή του). Στο Παρίσι δούλεψε με άτομα με αναπηρίες και εφήβους, όταν επέστρεψε στην Ελλάδα το ’16 εργάστηκε για 3 χρόνια ως χοροθεραπεύτρια και ως δασκάλα χορού στους 18 άνω στην απεξάρτηση στο τμήμα εφήβων-νέων. Γρήγορα όμως ήρθε η απόφαση να δημιουργήσει το δικό της «συμπαντικό» χώρο «Dance Movement Therapy» στο Κολωνάκι.
Εκείνη με την σειρά της τώρα προσπαθεί να διεγείρει το σώμα και το μυαλό μου ταυτόχρονα, χρησιμοποιώντας την φαντασία και των δυο μας, τον χοροχρόνο, τα τρία επίπεδα, αντικείμενα, ήχους και μουσική (όλα τα παραπάνω πάντα διαφορετικά ανάλογα με το τι θέλει να προκαλέσει κάθε φορά στον θεραπευόμενο) αλλά και διαδραστικά παιχνίδια. Δημιουργεί εκείνη την ώρα ένα μοτίβο μια μικρή χορογραφία και εγώ αυτή την φορά την ακολουθώ με τον δικό μου τρόπο, δημιουργώντας έναν «χοροδιάλογο». Φαντάζομα ότι το δωμάτιο είναι γεμάτο με αντικείμενα, χρειάζεται να πετάξω ότι δεν χρειάζεται και να δημιουργήσω ένα χώρο, δικό μου μέσω της κίνησης.
Τι είναι ακριβώς όμως η χοροθεραπεία; «Χοροθεραπεία είναι η τέχνη, η οποία χρησιμοποιεί σαν θεραπευτικό μέσο το χορό. Μέσα από τη χορευτική κίνηση, ο θεραπευόμενος μπορεί να αντιληφθεί και να κατανοήσει τη σύνδεση μεταξύ της σκέψης, των συναισθημάτων και της συμπεριφοράς του. Η κίνηση δηλαδή μετουσιώνει σε πράξη αυτά που δεν μπορεί να εκφράσει πάντοτε με λέξεις το άτομο. Κάθε συνεδρία διαρκεί μια ώρα και απευθύνεται σε άτομα κάθε ηλικίας και φύλου που θέλουν να έρθουν σε επαφή με κομμάτια του εαυτού τους που τους δυσκολεύουν, που αγαπούν τον χορό αλλά δεν αγαπούν την αυστηρή προσέγγισή του μέσα στο μάθημα, που είναι διστακτικά απέναντι σε μια ψυχοθεραπευτική διαδικασία μέσα από τον λόγο αλλά που έχουν την ανάγκη να φροντίσουν τον ψυχοσωματικό εαυτό τους ή που θέλουν, συνδυαστικά με μια ψυχοθεραπεία, να εξελίξουν περαιτέρω τον εαυτό τους και να εκτονωθούν με έναν δημιουργικό τρόπο» μου λέει πάντοτε με χαμόγελο.
Στην χοροθεραπεία δεν υπάρχει τίποτα που μπορείς να κάνεις λάθος. Όλοι έχουν τον δικό τους ρυθμό και η Θεοδώρα προσπαθεί να δημιουργήσει σταδιακά μια σχέση εμπιστοσύνης με τον θεραπευόμενο, ώστε μέσα από την φωνητική καθοδήγηση να τον βοηθήσει να αναπτύξει την κίνησή του στο χώρο, σε όλα τα επίπεδα με αυτοσχεδιαστικό τρόπο, προκειμένου να μπορέσει να επέλθει η εξέλιξη στο συναισθηματικό, σωματικό, γνωστικό και κοινωνικό τομέα του. «Οι συνεδρίες δομούνται απόλυτα με βάση την ανάγκη που έχει την εκάστοτε στιγμή το άτομο και βοηθούν ώστε να βγουν ελεύθερα συναισθήματα από το σώμα μας. Το σώμα μας μιλάει, βρίσκει τρόπο να μας πει ότι κάτι πρέπει να αλλάξουμε, ότι κάτι δεν πάει καλά. Φυσικά υπάρχουν και άνθρωποι που τους παίρνει αρκετός χρόνος να με εμπιστευτούν, όμως είμαι εδώ για να το δούμε μαζί και αυτό».
Η φιλοσοφία της είναι ότι με ότι έχουμε με αυτό θα δουλέψουμε και δεν πρέπει να περιμένουμε πότε θα γίνουμε καλύτερα για να ξεκινήσουμε την θεραπεία. «Πάμε με οποιαδήποτε ψυχολογία εκεί είναι πολύ σημαντικό να κινήσουμε ότι έχουμε παρά να μείνουμε στάσιμοι» συμπληρώνει.
Για εκείνη η χοροθεραπεία είναι απαραίτητη τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα προκειμένου να δημιουργηθεί μια ροή. «Θέλουμε να έχουμε συνέχεια σε κάθε τι που κάνουμε και από εκεί και πέρα η επιλογή έχει να κάνει με τις ανάγκες του ανθρώπου και την επιθυμία του. Οι συνεδρίες μου κοστολογούνται με μια συγκεκριμένη τιμή, δεν υπάρχουν πακέτα, κρατάω την λογική των ψυχολόγων-ψυχοθεραπευτών ότι θα πληρώσεις την συνεδρία σου κάθε φορά που θα έρθεις. Αν έχουμε κλείσει για παράδειγμα συνεδρία και εσύ δεν έρθεις ή την ακυρώσεις την ίδια μέρα θα πρέπει να την χρεωθείς, γεγονός που γίνεται για την ουσία δέσμευσης του εαυτού σου με την διαδικασία που πάει να ξεκινήσει. Χρειάζεται μια δέσμευση και ένα τίμημα σε τέτοιες διαδικασίες».
Και πότε μπορούμε να σταματήσουμε την θεραπεία;
«Η επεξεργασία του εαυτού μας είναι αέναη συνεπώς μπορεί να υπάρξουν περίοδοι που να χρειαστεί να πάρουμε μια απόσπαση ή ακόμη και να διακόψουμε. Ωστόσο, το να μπούμε εκ νέου σε μια ψυχοθεραπευτική διαδικασία μετά από κάποιο διάστημα θα μας βοηθήσει να επεξεργαστούμε τα πράγματα με μια διαφορετική ματιά και εμπειρία, θα ξαναμπούμε τελείως με άλλη οπτική σε όλο αυτό. Συνειδητοποιούμε τις αντιστάσεις και τις ματαιώσεις. Όσα και να ξέρουμε και να αναγνωρίζουμε τα πράγματα χρειάζεται πάντα να τα επεξεργαστούμε με την βοήθεια κάποιου. Όπως ακριβώς και ένας αθλητής ξέρει να προπονείται πάντα όμως χρειάζεται και τον προπονητή του».
Στον χώρο της μπορείς να κάνεις επίσης yoga. Τα μαθήματα γίνονται είτε ατομικά είτε σε μικρά γκρουπ των δύο – τριών ατόμων. Μέσα από τις asanas (θέσεις – στάσεις), την pranayama (τεχνικές αναπνοής) και τον διαλογισμό σε βοηθά να δουλέψεις ολιστικά με τον εαυτό σου καλλιεργώντας την υγεία του σώματος μαζί με την αρμονία του μυαλού. «Έχουν έρθει πολλές μαμάδες και κόρες ενώ περισσότερο κάνουν γιόγκα μαζί ζευγάρια.
Κατά τη διάρκεια του μαθήματος, το οποίο συνδυάζει την hatha και την vinyasa, περνάμε μέσα από μια πληθώρα διαφορετικών flows και θέσεων, στατικών και μη, με πρόσθιες και πλάγιες κάμψεις, στροφές και στηρίξεις. Κάθε θέση δουλεύεται με την δυνατότητα που έχει το σώμα του κάθε ατόμου μιας και η φιλοσοφία της yoga είναι να ξεκινάει το άτομο από το επίπεδο που έχει και μέσα από την εξέλιξη που κατακτά κατά την πορεία των μαθημάτων να βαθαίνει στις asanas. Ένα μάθημα δεν έχει μόνο αντίκτυπο στην φυσιολογία του ατόμου αλλά και στην πνευματική του εξέλιξη καθώς καλείται να παρατηρήσει και να δώσει σημασία και στις εσωτερικές του διακυμάνσεις. Σήμερα θέλουμε όλα να τα κάνουμε για ένα αποτέλεσμα, αλλά είναι σημαντικό να αντέχουμε την πορεία».
Μελλοντικά θέλει να δημιουργήσει περισσότερες συνεργασίες με συλλόγους και ψυχοθεραπευτές διότι θεωρεί ότι συνδυαστικά μπορούν να απογειωθούν οι συνεδρίες και να επωφεληθούν όλοι από αυτή την διαδικασία αλλά κυρίως ο θεραπευόμενος. «Θέλω να δημιουργήσω μια ομάδα και να δουλέψω με ανθρώπους που έχουν κάποια σωματική δυσκολία ίσως και κάποια εμφανή σωματική αναπηρία και να δημιουργήσουμε μια χοροθεραπευτική ομάδα για να δείξουμε ότι κάθε σώμα μπορεί να χορέψει και να κινηθεί. Και με αφορμή την φίλη μου την Πέτρα που έχει αποδείξει πολλές φορές πόσα μπορεί να κατορθώσει ένας άνθρωπος που θέλει, θα προσπαθήσω να γίνει αυτό πραγματικότητα. Μόνο ο εαυτός μας μπορεί να μας μπλοκάρει, κανείς άλλος γι αυτό κινηθείτε!».
Ξενοκράτους 35, 10676, Κολωνάκι, 6982271791
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τέχνη κάνουμε για να αφηγηθούμε τον ανθρώπινο πόνο, όχι για να τον προκαλέσουμε
Μιλήσαμε με τη χορογράφο για τη νέα παράσταση χορού «Veritas» στο Πλύφα
Πολυβραβευμένη καλλιτεχνική διευθύντρια του Alvin Ailey
Ένα μιούζικαλ για όλη την οικογένεια, εμπνευσμένο από τη ζωή της σπουδαίας χορογράφου και χορεύτριας Ιζαντόρας Ντάνκαν
Σε πανελλήνια πρεμιέρα θα παρουσιαστεί το νέο έργο του χορογράφου Χρήστου Παπαδόπουλου
Το χορευτικό κομμάτι που πυροδότησε μαζική τρέλα
Όσα είδαμε και μάθαμε για τη διοργάνωση που «τρέχει» έως τις 31 Ιουλίου από την καλλιτεχνική της διευθύντρια Σοφία Φαλιέρου
Οι παραστάσεις και τα μεγάλα ονόματα της φετινής διοργάνωσης, τα σεμινάρια και οι προβολές του προγράμματος video dance
Είδαμε την παράσταση και χορέψαμε στη σκηνή της Πειραιώς 260
Οι δύο χορογράφοι μιλούν για τις παραστάσεις τους, «Bless this Mess» και «Borborygmi», στο πλαίσιο του Grape του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου
Η επετειακή παράσταση της Σχολής Χορού, που συμπληρώνει 20 χρόνια λειτουργίας
Η διάσημη Βελγίδα χορογράφος και η ομάδα Rosas επιστρέφουν στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου με το «EXIT ABOVE – after the tempest»
Σεμινάρια, παραστάσεις και ινδική κουζίνα στο Θέατρο Δόρα Στράτου
«C la vie» από τον Serge Aimé Coulibaly, «À la Carte» από τον Γιάννη Μανταφούνη, «4 + ΕΝΑ» της Κυριακής Νασιούλα και άλλες περφόρμανς αυτή την εβδομάδα
Η χορευτική ομάδα Artius Dance Theatre παρουσιάζει μια χορευτική παράσταση με φιλοσοφικό βάθος
Το Κρατικό Μπαλέτο της Έσσης και οι χορογράφοι Botis Seva, Josef Nadj, Imre & Marne van Opstal, Lali Ayguade και Χάρης Γκέκας έρχονται στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα
29 Απριλίου, η ημέρα που γιορτάζει ο χορός
Ένας υπερταλαντούχος περφόρμερ που δικαιολογημένα έχει κατακτήσει τη θέση του στο διεθνές θεατρικό στερέωμα
Μιλήσαμε με τον χορογράφο Ηλία Χατζηγεωργίου και τον συνθέτη Αλέξη Φάλαντα για τις περφόρμανς που θα συνοδεύσουν την Ολυμπιακή Φλόγα από την Αρχαία Ολυμπία στην Αθήνα
Το γκροτέσκο, το κωμικό και το τρομακτικό συνυπάρχουν σε ένα έργο στα όρια της περφόρμανς, του χορού και των εικαστικών τεχνών.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.