Χορος

Share your step: Κωνσταντίνος Ρήγος

Ταλαντούχος και ρηξικέλευθος που δεν φοβάται τις προκλήσεις. Χορογράφος και ιδρυτής του χοροθεάτρου Οκτάνα, για 5 χρόνια καλλιτεχνικός διευθυντής του χοροθεάτρου του ΚΘΒΕ. Φωτογράφος, σκηνοθέτης video clips, μεγάλων events και προγραμμάτων πίστας.

Δημήτρης Μαστρογιαννίτης
ΤΕΥΧΟΣ 306
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ταλαντούχος και ρηξικέλευθος που δεν φοβάται τις προκλήσεις. Χορογράφος και ιδρυτής του χοροθεάτρου Οκτάνα, για 5 χρόνια καλλιτεχνικός διευθυντής του χοροθεάτρου του ΚΘΒΕ. Φωτογράφος, σκηνοθέτης video clips, μεγάλων events και προγραμμάτων πίστας. Ο πολυπράγμων Κωνσταντίνος Ρήγος δεν σταματά να εισβάλλει με εφηβικό πάθος σε καθετί καινούργιο που θεωρεί ερεθιστικό για τον ίδιο και την αισθητική του.

Η εξέλιξή του σίγουρα δεν ταιριάζει στις σπουδές οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά στις σπουδές του στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης. «Και σίγουρα είναι μια εξέλιξη πολύ ξένη στην παιδική μου ηλικία. Ήμουν συνεσταλμένος, μ’ ένα βιβλίο στο χέρι και χωρίς παρέες – έτσι θυμάμαι τον εαυτό μου παιδί». Καμία δηλαδή σχέση με το σημερινό καλλιτέχνη που δεν φοβάται να κυκλοφορεί, να επικοινωνεί, να εκτίθεται στην κριτική, να συμμετέχει στα γεγονότα της πόλης. «Είναι παράξενο, αλλά με τα χρόνια ανακαλύπτω πως η ενέργειά μου αντί να μειώνεται αυξάνεται, όπως και η περιέργειά μου για το τι συμβαίνει στην τέχνη και στη ζωή. Πάντως μπορώ να πω ότι τώρα είμαι πιο τολμηρός, ρισκάρω περισσότερο, δεν φοβάμαι τα πράγματα, είμαι πιο ανατρεπτικός».

Όταν πρωτοείδε παράσταση της Πίνα Μπάους δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί ο κόσμος χειροκροτεί αυτό τον παράξενο, μοντέρνο χορό. Mια εντύπωση που άλλαξε και ο σύγχρονος χορός έγινε σκοπός ζωής. Λίγους μήνες μετά, το 1990, θα ιδρύσει το χοροθεάτρο Οκτάνα. Η Οκτάνα θα είναι μια από τις ομάδες που θα συστήσει στο κοινό της Ελλάδας το σύγχρονο χορό και θα επηρεάσει μελλοντικούς χορευτές και χορογράφους. Γι’ αυτή θα δημιουργήσει 15 χορογραφίες (έπεται συνέχεια) και θα χορέψει επί σκηνής. «Δεν θεωρώ τον εαυτό μου καλό χορευτή. Μπορώ να χορεύω καλά μόνο τις δικές μου χορογραφίες».

Με «το καλημέρα σας, είμαι ο Κωνσταντίνος Ρήγος και είμαι χορογράφος» κερδίζει στο διαγωνισμό χορογραφίας του Δήμου Αθηναίων το Β΄ βραβείο και όλοι μιλούν γι’ αυτόν το «μεταφυσικό ποπ χορογράφο». Δύο χρόνια μετά, κερδίζει το Α΄ Βραβείο. Η αρχή έγινε και στη συλλογή θα προστεθούν άλλα 4 Κρατικά Βραβεία Χορού, το Βραβείο Μελίνα Μερκούρη, βραβεία από το εξωτερικό. «Καμία επιτυχία ή βράβευση δεν με οδήγησε στην ανάπαυση. Κάθε καινούργια παράσταση-χορογραφία είναι ένα καινούργιο στοίχημα, μια νέα πρόκληση».

Θα χορογραφήσει για τις παραστάσεις μερικών από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της Ελλάδας και θα αναλάβει καλλιτεχνικός διευθυντής στο ΚΘΒΕ για 5 χρόνια. Τόσο με την Οκτάνα όσο και με το ΚΘΒΕ θα «δείξει» πως υπάρχει σύγχρονος ελληνικός χορός σχεδόν σε όλο τον κόσμο, καθώς χορογραφίες του θα παρουσιαστούν σε φεστιβάλ και σε χορευτικές σκηνές (μεταξύ άλλων της Λιόν, του Σάο Παολο, του Βερολίνου, του Λονδίνου, του Τελ Αβίβ κ.ά.).

Με αφιερωμένο το ταλέντο του στο χορό, αφήνει να μπει στη ζωή του και η τέχνη της φωτογραφίας. Ως εικαστικός πια καλλιτέχνης συμμετέχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις. Κι ενώ δείχνει ταγμένος σε μορφές σύγχρονης τέχνης, η υπογραφή του αρχίζει και εμφανίζεται σε video clips αλλά και σε μουσικά προγράμματα. «Μου αρέσει η “αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι”. Η δημιουργική μου ενασχόληση μοιάζει με αμβλυγώνιο τρίγωνο – η μια πλευρά του είναι οι μουσικές σκηνές, η άλλη η φωτογραφία και η μεγαλύτερη πλευρά του είναι το θέατρο. Ξέρω πως θέλω να προσεγγίζω την απόλυτη ποίηση, αλλά και την άλλη πλευρά – πάντα με τη δική μου αισθητική. Είμαι ευτυχισμένος με τις επιλογές που έχω κάνει. Θεωρώ ότι αν δεν τις είχα κάνει δεν θα είχα εκτονώσει δυνάμεις που έχω μέσα μου, ούτε θα είχα επικοινωνήσει εικόνες με ένα μεγαλύτερο κοινό που ήθελα. Το αιτούμενο είναι να παραμένεις ειλικρινής με τον εαυτό σου».

Σήμερα, αναζητά τις επόμενες προκλήσεις σε όλους τους τομείς με τους οποίους καταπιάνεται. «Ο χορός μού έμαθε πως πρέπει να είσαι τρομερά επίμονος, συγκεντρωμένος, δοσμένος και αποφασισμένος, διαφορετικά δεν πρόκειται να σου δώσει πίσω τίποτα. Κάτι που ισχύει και στη ζωή, αρκεί να υπάρχει το ταλέντο».