Χορος

Βάσω Βασιλείου: Η Ελληνίδα που ακροβατεί σε πανύψηλα κατάρτια

Η πρωταθλήτρια από τη Θεσσαλονίκη κόβει την ανάσα κρεμασμένη πάνω από το νερό.

Κατερίνα Καμπόσου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Βάσω Βασιλείου κάνει ακροβατικά με πανιά κρεμασμένη από το κατάρτι ιστιοπλοϊκού

Μπροστά στο απέραντο της θάλασσας, πρώτα κλείνει τα μάτια της και συγκεντρώνει την αναπνοή της. Έπειτα εναρμονίζει το σώμα της ανάλογα με την κίνηση του ανέμου για να γραπωθεί από τα πανιά, να τυλιχτεί γύρω από αυτά και να αφεθεί στην τέχνη του aerial dance. Η Βάσω Βασιλείου, ή αλλιώς «ιπτάμενη χορεύτρια», είναι πρωταθλήτρια με πολλές διακρίσεις στο break dance και τα ακροβατικά πανιά. Ταξίδεψε, μάλιστα, ανά την Ελλάδα με ιστιοπλοϊκό για να αναδείξει όχι απλώς τον αισθησιακό αυτό χορό αλλά να δώσει το δικό της μήνυμα σχετικά με τον κορωνοϊό, όπως εξηγεί η ίδια στην ATHENS VOICE. 

Η Ελληνίδα που κάνει ακροβατικά με σχοινιά

«Σκοπός μου με τα ακροβατικά στο κατάρτι ήταν να γίνει μια προωθητική κίνηση για τις διακοπές με ιστιοπλοϊκό στην Ελλάδα, περνώντας ένα ενθαρρυντικό μήνυμα σε όλους τους λαούς που υποφέρουν από τον κορωνοϊό. Ότι δηλαδή όλα θα πάνε καλά και θα επανέλθουν ξανά σε φυσιολογικούς ρυθμούς, ελεύθεροι να ταξιδέψουν και να εξερευνήσουν την Ελλάδα με ιστιοπλοϊκό, που είναι μαγική εμπειρία. Ο χορός εξάλλου συμβολίζει την ελευθερία, την αυτοπεποίθηση και το τι είναι ικανός να κάνει ένας άνθρωπος».

Πώς όμως επέλεξε να ασχοληθεί με αυτό; Η Βάσω βιοπορίζεται από τα εναέρια ακροβατικά αλλά ταυτόχρονα κάνει σπουδές στο μάρκετινγκ με σκοπό κάποια στιγμή στο μέλλον να ασχοληθεί και με αυτό. «Τώρα τελειώνω το μεταπτυχιακό μου στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Παρ' όλα αυτά, το να ασχοληθώ με τα εναέρια ακροβατικά επαγγελματικά ήρθε μόνο του! Οι γονείς μου στην αρχή είχαν ενδοιασμούς αφού δεν είναι ένα σταθερό επάγγελμα, αλλά όσο βλέπουν ότι είμαι καλή σε αυτό και τα καταφέρνω, με στηρίζουν και χαίρονται για κάθε μου επιτυχία! Πάντα μου άρεσε να κρεμιέμαι ανάποδα, μου άρεσε ο χορός και τα ακροβατικά και ήμουν από μικρή δυνατό και ευλύγιστο παιδί. Ασχολούμουν χρόνια με το break dance αλλά από ένα σημείο και μετά ήθελα να κάνω κάτι διαφορετικό, το οποίο να συνδυάζει όλα αυτά που που άρεσαν και μπορούσα να κάνω! Έψαχνα τι θα είναι αυτό, ώσπου μία μέρα πήγα σε ένα μάθημα εναέριων ακροβατικών και ερωτεύτηκα!»

Σύμφωνα με τη Βάσω, όσο περνάει ο καιρός η ενασχόληση με τα πανιά ανεβαίνει όλο και πιο πολύ στις προτιμήσεις ανδρών και γυναικών και το επιλέγει περισσότερος κόσμος ως τρόπο άσκησης. Στο εξωτερικό μετρά ήδη φανατικούς οπαδούς και, μάλιστα, χάρη στη δύναμη των social media και της φωτογραφίας εξαπλώνεται σε όλο και περισσότερες σχολές χορού στην Ελλάδα. Έχουν αρχίσει να διοργανώνονται διαγωνισμοί στη χώρα μας και σχετικά shows, ενώ και η Βάσω έχει δώσει τη δική της παράσταση στη Θεσσαλονίκη. Όπως σε όλα τα σπορ, όμως, είναι εύκολο να τραυματιστεί κανείς, ειδικά αν κάνει κάτι λάθος ή αν δεν κάνει καλό ζέσταμα, γι' αυτό χρειάζεται να γίνει προσέγγιση του είδους αυτού με προσοχή, γνώση και σωστή μεθοδολογία ώστε να αναπτυχθούν οι κατάλληλες δεξιότητες.

«Δεν θα πω ότι νιώθω πάντα τέλεια γιατί ανάλογα με το πού βρίσκομαι τα συναισθήματα είναι διαφορετικά. Μπορεί να υπάρχει άγχος, πόνος, φόβος, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι όλες αυτές οι στιγμές είναι μοναδικές. Σίγουρα σαν άθλημα έχει μεγαλύτερη επικινδυνότητα από τα υπόλοιπα αλλά, αν είσαι προσεκτικός, έχεις στρώματα στην προπόνηση όταν δοκιμάζεις κόλπα που δεν έχεις ξανακάνει και δεν ανεβαίνεις σε μεγάλο ύψος από την αρχή, είναι δύσκολο να πέσεις. Με αυτές τις προϋποθέσεις, ακόμα και να πέσεις δεν κινδυνεύεις. Από εκεί και πέρα, όσο ο καιρός περνάει και το επίπεδο ανεβαίνει, ο αθλητής αποκτάει άλλη αντίληψη, ξέρει τι κάνει. Όταν είμαι σε μία σκηνή και χορεύω, νιώθω συγκινημένη, νιώθω ότι δεν θέλω να τελειώσει».