Χορος

Οι Γάμοι: Ο Κωνσταντίνος Ρήγος χορογράφησε 3 φορές το έργο (εικόνες)

Ο Διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ μας περιγράφει πώς ξεκίνησε για εκείνον το ταξίδι του έργου «Οι Γάμοι» του Ίγκορ Στραβίνσκι

Κωνσταντίνος Ρήγος
ΤΕΥΧΟΣ 697
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στο πλαίσιο του τρίπτυχου Στραβίνσκι «Από τη Ρωσία με αγάπη», που θα παρουσιαστεί στην Εθνική Λυρική Σκηνή με χορογραφίες των Δάφνι Κόκκινου, Κωνσταντίνου Ρήγου και Μάρκο Γκαίκε, από τις 6 ως τις 21 Απριλίου, ο Κωνσταντίνος Ρήγος θα παρουσιάσει τους Γάμους, μια χορογραφία που δημιούργησε για πρώτη φορά το 1993 με την Οκτάνα και στη συνέχεια το 2006 με το Χοροθέατρο του ΚΘΒΕ. Ζητήσαμε από τον Διευθυντή του Μπαλέτου της ΕΛΣ φωτογραφίες από τις δύο παλιές παραστάσεις αλλά και την τωρινή, για να δούμε μέσα από ένα «φωτογραφικό άλμπουμ» την εξέλιξη ενός έργου μέσα σε 3 δεκαετίες και πώς το ξαναβλέπει και το αναδημιουργεί ο χορογράφος.
 
 
«Οι Γάμοι είναι εμπνευσμένοι από τη ρωσική λαϊκή παράδοση, από τους ρωσικούς λαϊκούς γάμους. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο Ίγκορ Στραβίνσκι συνέθεσε αυτή τη συγκλονιστική μουσική, ένα στοίχημα για κάθε χορογράφο. Στη δεκαετία του ’90 πρωτοχορογράφησα το έργο αυτό σε μια ολοκληρωμένη παράσταση. Έτσι ξεκίνησε το ταξίδι του έργου μέσα μου. Στην πρώτη εκδοχή για το Χοροθέατρο ΟΚΤΑΝΑ το έργο ήταν για επτά χορευτές.

«Οι Γάμοι» σε πρώτη παρουσίαση, 21 Οκτωβρίου 1993

«Οι Γάμοι» σε πρώτη παρουσίαση, 21 Οκτωβρίου 1993

«Οι Γάμοι» σε πρώτη παρουσίαση, 21 Οκτωβρίου 1993

Το 2006 για το Χοροθέατρο του ΚΘΒΕ και για δέκα χορευτές, το έργο πήρε μια εντελώς νέα μορφή με την εικαστική συμβολή του Διονύση Φωτόπουλου· άλλαξε φόρμα, αφαιρέθηκαν πολλά εκτός της μουσικής χορογραφικά μέρη και κρατήθηκε μόνο το κεντρικό υλικό της χορογραφίας.

«Οι Γάμοι» σε αναθεωρημένη εκδοχή, 21 Ιανουαρίου 2006

Οι «Γάμοι» πλέον εκτυλίσσονται σε ένα λευκό σκηνικό, που αναδεικνύει το κινητικό λεξιλόγιο της χορογραφίας, η οποία κινείται μεταξύ εξπρεσιονιστικού, νεοκλασικού και σύγχρονου χορού. Κινήσεις σπασμωδικές σαν από ανδρείκελα, ταιριασμένες με την «κρουστή» μουσική συνοδεία, κινήσεις μετέωρες, πυκνές σε μηνύματα, αφήνουν να διαγραφούν τα αντικρουόμενα συναισθήματα του νεαρού ζευγαριού, όπως αυτά βιώνονται σε πρωτόγονες κοινωνίες και διατηρούνται μες στην παράδοση: φόβος, προσδοκία, χαρά, λύπη, αποχωρισμός, και πάνω απ’ όλα η άγνωστη αναμενόμενη ευτυχία δύο ξένων και αγνώστων, που γίνονται «ένα». Στο τέλος το ζευγάρι συμφιλιωμένο, ήρεμο, γυμνό, προχωράει προς το φως.

«Οι Γάμοι» σε αναθεωρημένη εκδοχή, 21 Ιανουαρίου 2006

«Οι Γάμοι» σε αναθεωρημένη εκδοχή, 21 Ιανουαρίου 2006

2019, ένα όνειρο ζωής γίνεται πραγματικότητα. Οι «Γάμοι» παρουσιάζονται στη σκηνή της Αίθουσας Σταύρος Νιάρχος από το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, για ένα σύνολο 18 σπουδαίων χορευτών. Στο πιτ της ορχήστρας, το αριστούργημα του Στραβίνσκι ερμηνεύουν τέσσερα πιάνα, έξι κρουστοί, τέσσερις τραγουδιστές της όπερας και η Χορωδία της ΕΡΤ, υπό τη Διεύθυνση του Νίκου Βασιλείου».

«Οι Γάμοι» στην Εθνική Λυρική Σκηνή, 2019


Δείτε περισσότερες πληροφορίες στο Guide της Athens Voice